Rusko Ministarstvo spoljnih poslova: Nove američke sankcije predstavljaju neprijateljski antiruski napad

Americke sankcije Rusiji
33 komentara

Ranije su Sjedinjene Države uvele pojedinačne sankcije, kao i trgovinska i vizna ograničenja, ciljajući visoke ruske zvaničnike, zbog navodnog trovanja ruskog vlogera Alekseja Navaljnog.

Odgovor Rusije na nove američke sankcije neće nužno biti simetričan, odluka Vašingtona je trijumf apsurda i neprijateljski napad koji neće utjecati na politiku Moskve, izjavila je u utorak glasnogovornica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

SAD su slijedile tužbu EU ranije tog dana da uvedu sankcije protiv Rusije zbog navodne proizvodnje biološkog i hemijskog oružja. Na spisku se nalazi 14 organizacija i određeni broj pojedinaca. Rusija je više puta negirala sve američke navode u vezi sa slučajem Navaljni, rekavši da su zapadne zemlje ignorisale zahtjeve Moskve za potkrepljivanje materijala.

„Apsurd trijumfuje kada se razlog za izricanje sankcija proglasi namjerno dogovorenom provokacijom sa navodnim trovanjem Navaljnog nekim „hemijskim oružjem“. Sve je ovo samo izgovor za nastavak otvorenog miješanja u naše unutrašnje stvari. Ne namjeravamo to da trpimo. Reagovat ćemo na osnovu principa reciprociteta, ne nužno simetrično“, rekla je Zaharova.

„Američka administracija preduzela je neprijateljski antiruski napad, najavljujući, u duetu sa Evropskom unijom, sljedeće mjere sankcija za „kažnjavanje Moskve“, rekla je ona.

“Vjerovatno je kolegama u Sjedinjenim Državama teško da shvate iluzorne tvrdnje o sopstvenoj ekskluzivnosti i pomire se s tim. Kalkulacije da se Rusiji nešto nametne sankcijama ili drugim pritiskom propale su u prošlosti, a propast će i sada. Sjedinjene Države nisu spremne za ravnopravan dijalog na razumnoj osnovi, ovo je njihov izbor. Bez obzira na američku „pristrasnost sankcija“, mi ćemo nastaviti da dosljedno i odlučno branimo svoje nacionalne interese, odbijajući svaku agresiju. Pozivamo naše kolege da se ne igramo vatrom“, rekla je Zaharova.

„Vašington je, kao serijski kršilac međunarodnih ugovora i sporazuma na polju kontrole naoružanja i neširenja, po definiciji lišen moralnog prava da „drži predavanja drugima“, naglasila je ona.

Američko odjeljenje Ministarstva finansija za kontrolu strane imovine (OFAC) pridružilo se u utorak američkim Ministarstvima imovine i trgovine sankcionisanjem sedam visokih ruskih zvaničnika, uključujući direktora Federalne službe bezbjednosti (FSB) Aleksandra Bortnikova i generalnog tužioca za Navaljni slučaj Igora Krasnova.

Pored Bortnikova i Krasnova, OFAC je imenovao i šefa Uprave za predsjedničku politiku Andreja Jarina, prvog zamjenika šefa kabineta izvršnog ureda predsjednika Sergeja Kirijenka, zamjenika ministra odbrane Alekseja Krivoručkog, zamjenika ministra odbrane Pavla Popova i direktora Federalne kaznene službe Aleksandra Kalašnjikova.

Ranije je izvještavano da je Vašington trebalo da nametne ograničenja protiv ruskih zvaničnika na osnovu dvije izvršne naredbe – 13661, izdate nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom 2014. i 13382, izdate 2005. godine za borbu protiv širenja oružja za masovno uništenje.

Uz to, američki Stejt department rekao je da će ukinuti svu pomoć Rusiji prema Zakonu o spoljnoj pomoći, isključujući hitnu humanitarnu pomoć. Vašington je takođe sankcionisao tri ruske naučne institucije i izrekao dodatne kazne za dvije službe bezbjednosti u zemlji.

Takođe ograničava izvoz za 14 entiteta smještenih u Rusiji, Njemačkoj i Švajcarskoj zbog njihove navodne uloge u trovanju Navaljnog, mada nisu predstavljeni čvrsti dokazi koji bi potkrijepili te navode.

20. avgusta Navaljnom je pozlilo na domaćem letu u Rusiji. Prvobitno je liječen u sibirskom gradu Omsku, gdje je avion hitno sletio. Dva dana kasnije, kada su ljekari utvrdili da je sposoban za prekogranični vazdušni transport, političar je odveden u berlinsku bolnicu Charite na dalje liječenje. Njemačka vlada je saopštila da su ljekari u njegovom sistemu pronašli tragove nervnog agensa iz grupe Novičok. Moskva je reagovala ukazujući na nedostatak dokaza u tvrdnjama Berlina i napominjući da ruski ljekari nisu pronašli toksične supstance u Navaljnom.

Aleksej NavaljniAmeričke sankcijerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jnfvisnvfefvuefuvefv
3 godine prije

Hahaha……………..

Max
3 godine prije

Naravno da jest neprijateljski čin.

alterego
3 godine prije

Da stalno se Rusi brane. U defanzivnoj su poziciji.
Zasto ne apostrofiraju slucaj Asange i sl.?

Sparkling
3 godine prije

Mislite da se Rusi brane i ne žele im odgovoriti sličnom mjerom?
Hmmm, ne bih rekao. Polako ih navlače da vide do kuda ovi mogu ići. Čekaju povoljni trenutak da im vrate na nekom drugom kraju svijeta.
Izuzetnima nije u fokusu Rusija kao takva. Fokus je na razbijanju sve veće suradnje Kine i Rusije. Ako im to uspije, onda se mogu posvetiti pojedinačnom razvlačenju.
No za sada očito imaju velikih problema i svakako u narednom razdoblju možemo očekivati sitne provokacije “izuzetnih” (izazivanje manjih ratnih sukoba) i navlačenje u iste kako bi oslabili protivnika. Drugog izlaska “izuzetni” nemaju.
Dublji savez Rusije i Kine (prenos ratne tehnologije) je kraj hegemonije “izuzetnih”

mislim
3 godine prije

nemogu razumjeti, kako neko može državi kao što je rusija udariti bilo kakve sankcije
ako zabraniš putovanje rusima, oni još uvijek kad putuju samo po rusiji, putuju skoro po polovini sijeta.. energiju prodaju, hranu isto tako, pitke vode u bajkalu ima najviše,
a imaju i oružje.
ako njima neko udara sankcije , stvarno su u banani.

tuf
3 godine prije

Površina i resursi Rusije su itekako povod za sline na ustima moćnika, jer paraziti ne znaju za drugo osim širenja i trošenja resursa. Konačni cilj svakako je iscrpljivanje resursa na teritoriju Rusije.

Ringo10a
3 godine prije

Govnetu bi sad trebalo nabiti 20 godina robije

kolona
3 godine prije

Vidi se po US-ranskim i EU sankcijama koji je njihov domet.
Napali su pojedince a njima to nista ne znaci, sutra mogu doci i drugi na vlast…samo treba povisiti beneficije, kao npr. svaki Rus pod sankcijama dobije duplu mirovinu, ili status viteza ili postane clan nekog ruskog tajnog drustva da se medjusobno pomazu, ima mnogo opcija.
Najvaznije da su ruski dusmani pokazali svoj plafon dokle mogu ici.
Ukratko corak.
Izgubili su Bjelorusiju, turnuli su je u ruski zagrljaj, dobro su napravili, oni pripadaju jedan drugome.

davor3
3 godine prije

5. ožujka 1946., tadašnji britanski premijer i čelnik parlamentarne oporbe Winston Churchill održao je govor na Westminster Collegeu u srednjozapadnoameričkom gradu Fultonu u državi Missouri, u kojem je iznio ideju o kovanju angloameričkog saveza kako bi se suprotstavio Rusiji.  Govor je označio početak prvog hladnog rata.

 “NATO funkcionira i djeluje. Stvoren je za ozbiljna neprijateljstva, a ne za miroljubivu suradnju. Ta institucija nastavlja raditi protiv nas, prisiljavajući nas da budemo u pripravnosti i poduzimamo sve potrebne mjere kako bismo zaštitili našu zemlju”, naglasio je Peskov

Churchillov govor, zajedno s dugim telegramom koji je napisao američki diplomat George F. Kennan 1946. godine, oblikovao stav mnogih zapadnih zemalja prema Sovjetskom Savezu i Rusiji. “Velik dio ove perspektive ostao je nepromijenjen, a u mnogim aspektima, nažalost, čak je i razrađen s prizvucima sukoba. Stoga to svakako moramo imati na umu”, istaknuo je Peskov.

Ringo10a
3 godine prije

Kazu da nece vise svrgavati vlade ….

Lazu…ali mozda ce malo pazljivije planirati jer rezultati ne opravdavaju novac koji je potrosen za te svrhe

Krmak
3 godine prije

A sta rusi ne opale sankcije amerima i eu zbog Assanga?

zgvaca
3 godine prije

Zasto bi Rusi prestali prodavat Motore NASA za let prema ISSu? Zasto bi prestali izvozit Paladium i Titan Evropljanima? To bi bilo zabijanje noza u vlastito meso.
Dok Ameri kupuju ruske motore nerazvijaju svoje. Dok evropljani kupuju ruske Rude nekupuju rude u Africi i Juznoj Americi. To netreba da se dira. Time Rusi pokazuju da su pouzdani partneri.
Ali zabraniti par NGOs i njima zamrznuti racune bi boljelo i Amere i Evropljane. Konrad Adenauer Stiftung koji pripada njemackom CDUu i Boll Stiftung od zelenih kao i Amnesty International kojeg vodi Pentagon bi bila jasna poruka zapadu.

Mali Mujica
3 godine prije

Svaki istinski demokrata, humanista treba otkačiti svakog i sve amerikenjci.

Ive
3 godine prije

USA NAJZLOČINAČKIJI režim na planetu, zločinačkiji i od Nacističke Njemačke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI