Mediji opet uhvaćeni u manipulaciji – Liječnik Navaljnog pronađen živ i zdrav

Aleksej Navaljni
11 komentara

Kad je dr. Aleksander Murahovksi krenuo na dugi vikend u lov u sibirsku šumu, nije ni slutio da će uskoro biti u središtu masovne lokalne potrage, kao ni živih teorija zavjere i svjetske medijske oluje.

U nedjelju, dok je Rusija slavila Dan pobjede, Ministarstvo unutarnjih poslova u Omsku objavilo je uzbunu zbog muškarca u pedesetim godinama, koji se odvojio od njegovih suputnika. O njemu se navodno nije čulo otkako je terenskim vozilom krenuo u šumu. Da stvar bude gora, lokalni stanovnici tvrdili su da su na tom području primijetili medvjede.

Murahovski, koji služi kao ministar zdravstva u okruženju, nije bio prvi ruski lovac koji je nestao na dan ili dva dok je progonio svoj plijen. Međutim, on bi mogao biti prvi povezan sa zatvorenim oporbenim političarem, Aleksejem Navaljnim. Borac protiv korupcije liječen je u hitnoj bolnici broj jedan u Omsku u kolovozu prošle godine, nakon što mu je pozlilo tijekom leta za Moskvu. Nakon pogoršanja zdravstvenog stanja zrakoplov koji je prevozio Navaljnog hitno je sletio u sibirski grad. Do nedavnog promaknuća, Murahovksi je bio vodeći liječnik u toj bolnici.

Tim ruskih liječnika koje je vodio, isprva je sumnjao da je Navaljni mogao biti otrovan, ali kasnije je objavio, nakon što su se laboratorijski rezultati vratili negativni na toksine, da je njegov iznenadni poremećaj mogao nastati zbog poremećaja u metabolizmu. Zdravstvenici u berlinskoj bolnici Charité, kamo je Navaljni naknadno premješten, tvrdili su da je otrovan živčanim sredstvom Novičok. Aleksander Sabaev, vrhunski liječnik u omskoj bolnici, međutim, osporio je tu dijagnozu, rekavši da je „kao toksikolog siguran da u njegovom tijelu nije bilo Novičoka.”

Ranije ove godine angloamerički su mediji požurili su s tvrdnjama da je liječnik koji je liječio Navaljnog preminuo u sumnjivim okolnostima. The Sun, najčitanije novine u Velikoj Britaniji, ustvrdile su da je Sergej Maksimišin “otrovan kako bi ga se spriječilo da iznese detalje o tome kako je Navaljni bio otrovan Novičokom po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina”. Anonimni izvor, kojeg su novinari citirali, rekao je da je “razlog njegove likvidacije bila liječnikova spremnost na dijeljenje informacije o tretmanu kojem je imao pristup.” Ovo je za neke novinare bio dio lukavog master-plana Kremlja. Drugi liječnik iz iste bolnice u kojoj je liječen Navaljni, kasnije je umro od moždanog udara, što je bio događaj koji je samo dodatno dolio ”ulje na vatru” onima koji su iz ovakvih događaja izvlačili teorije o likvidacijama.

Međutim, iz bolničkih izvora se kasnije izvijestilo da je “tijekom dana kada se Navaljni liječio u bolnici, Maksimišin bio na bolovanju te da nije sudjelovao u njegovoj skrbi.” To se, začudo, nije pokazalo dovoljno značajnim za medije, koja su njegovu smrt predstavila kao dio mračne zavjere.

Pomalo iznenađujuće, na nestanak Murahovskija gledalo se kroz isti objektiv. Bill Browder, upravitelj hedge fondova, koji je vodio proturuske sankcije, rekao je da su vijesti “nevjerojatne”. “Nakon što su dvojica liječnika koji su liječili i spasili Alekseja Navaljnog u bolnici u Omsku preminula, treći je sada nestao u lovu”, dodao je. Zaključak je bio jasan, čak i ako činjenice ne podupiru pomisao da se nestalom liječniku moglo dogoditi nešto kobno.

Andreas Umland, znanstveni novak u stokholmskom Centru za istočnoeuropske studije otišao je dalje, okrivljavajući moskovsku Agenciju za sigurnost za nestanak Murahovskija u šumi. “Signal FSB-a ruskom društvu čini se jasnim”, napisao je. “Ne miješajte se u naša pitanja ili ćete inače stradati.”

Unatoč tome što je stvorio dobru priču, teorije su pale u vodu u ponedjeljak, kada je Murahovski uspješno izašao iz šume. Njegova supruga potvrdila je moskovskom TV Rainu da je pronađen i da je u dobrom stanju. “Ne razumije razmjere potrage”, rekla je, dok liječnik nije mogao shvatiti zašto su ga tražile brojne lokalne agencije.

Čini se da je histerija, koju je čovjek koji je u Sibiru izgubio kontakt sa svojim kolegama lovcima, pokrenula više introspekcije nego što je to bilo u prethodnim slučajevima. Oliver Carroll, moskovski dopisnik britanskog Independenta, napisao je: „Bilo je mnoštvo nepodudarnosti u pogledu s njegovim nestankom. Čovjek je uz to imenovan visokopozicioniranim dužnosnikom u zdravstvu. No vijesti lete brzo, pogotovo kada ih nose vjetrovi različitih teorija.“

“Što se tiče ostalih liječnika,” dodao je, “oni zapravo nisu bili uključeni u primarno vođenje skrbi o Navaljnom. Za oba preminula liječnika sve je sugeriralo da su preminuli prirodnom smrću.“

Iako ovo izvještavanje otkriva koliko brzo će promatrači sa Zapada brzo izvještavati o tajnim atentatima i zataškavanjima Kremlja, još nije jasno hoće li, nakon otkrića da je s Murahovskim u konačnici bilo sve u redu, komentatori u budućnosti biti oprezniji. No s obzirom na to kako glasine dobivaju najviše klikova, takvo što je malo vjerojatno.

Aleksej NavaljniAlexander Murakhovksy
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malomorgen
2 godine prije

….. zapadna bagra…. 😠

Karma
2 godine prije

Assange i Navaljni igraju sah on line ili su u istom zatvoru?

tata mata
2 godine prije

routers im poslao tekst za clanak?

Mali Ivica
2 godine prije

Sve su to isti gangsteri, kriminalci koji lažima i objedama siluju narod, ljude diljem planeta. Silovatelje kao i sve kriminalce na robiju.

Slonica
2 godine prije

Master plan a svi živi ko mačak s 9 života.
Medvjed je olakotna okolnost, da je trebao nastradao bi od napada divlje životinje.
Nije mu još cajt.

jupiter
2 godine prije

bas se cudim…oni tako objektivni…

qints
2 godine prije

Dobro je ispalo na kraju dana… ja sam pomislio i na mogucnost da engleski MI6 nesto novo kuha.
Mogli su ga ubiti a onda baciti ostalo pred zapadne novine da dorade njihov prljav posao.
Morate znati da je veliki broj Rusa bio skrivan od javnosti i za vrijeme SSSR da ne bi bili ubijeni od MI6 ili CIA.
Jedan od njih je bio i Sergei Korolyov otac ruskog svemirskog programa.
Bilo ih je mnogo a zapadne obavjestajne sluzbe su u stanju napraviti danas Rusiji isto se dogadja u Iranu…atentati, opce subverzije, ciber napadi, ekonomske subverzije, cak i plasiranje laznog novca i slicno…

Jako vazni Rusi ni na svom tlu nisu sigurni od zapadnih tajnih sluzbi.

2 godine prije zadnji put uredio qints
Petar
2 godine prije

A sto bi bilo da su ga demokrati s zapada ubili zapravo?
Ovo je retoricko pitanje a odgovor se zna.

2 godine prije

Zamislite da ga je ubio medved!
Ovde bi krenule priče da se to Putin lično prerušio u medveda – možda je doktor imao informacije i o onom zlatu 99.99999999999999 čistoće… 🙂

Max
2 godine prije

Navaljni je samo provokator.

Kinžal
2 godine prije

Da nije zapadne propagande, Navaljni bi bio potpuno nepoznata osoba širem auditorijumu u Rusiji.
Ovako, svi čuli za njega a malo ko ga zna?
Uz svu podršku zapadnih ambasada, protesti podrške Navaljnom bili su totalni promašaj.
Zamislite, u Moskvi koja nezvanično broji 20 miliona žitelja, jedva da su okupili par hiljada ljudi među kojima je bilo najviše dece kojoj su putem društvenih mreža obećali novac?!
I onda tu budalu zapad proglašava najvećim opozicionarom koga se Putin strašno boji?
Prosto je smešno. Pa Putin ima više pristalica u nekoj od Moskovskih ulica nego Navaljni u celoj Rusiji (od 11 vremenskih zona).

2 godine prije zadnji put uredio Kinžal
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI