Lukašenko kaže da će razgovarati s bjeloruskom oporbom nakon što Putin započne razgovore s Navaljnim

Lukašenko
5 komentara

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko odbacio je poziv Moskve na razgovore s oporbenim čelnicima, umjesto toga sugerirajući da će to učiniti kada njegov ruski kolega učini isto sa zatvorenikom Aleksejem Navaljnim.

Lukašenko je odbio prihvatiti tu ideju nakon što su ga u intervjuu za britansku državnu televiziju BBC pitali o prijedlogu ruskog predsjednika Vladimira Putina da vlasti u Minsku počnu razgovore sa svojim političkim protivnicima.

Lukašenko je eksplicitno imenovao prognanu oporbenu političarku Svetlanu Tihanovsku, koja sada živi u Litvi. Tihanovska je bila drugoplasirana na bjeloruskim predsjedničkim izborima 2020. nakon što je njezin suprug Sergej Tihanovski bio zatvoren. Nakon rezultata, za koje njezini pristaše vjeruju da su masovno lažirani, pobjegla je preko granice. Od tada, Tihanovska je putovala po Zapadu, pozivajući države da odbiju priznati Lukašenkov ponovni izbor kao legitiman.

“Nije me ništa savjetovao”, rekao je Lukašenko, misleći na nedavni telefonski poziv. “Nisam čuo nikakav savjet od njega o ovim pitanjima.”

“Ali, dat ću vam usporedbu. Čim Putin sjedne razgovorati s Aleksejem Navaljnim, odmah ću se sastati sa Svetlanom Tihanovskom radi razgovora.”

Navaljni, najistaknutija ruska oporbena osoba na Zapadu, trenutno je u zatvoru zbog kršenja uvjeta jamčevine u, kako su neke zapadne zemlje nazvale, politički motiviranom potezu.

Unatoč Lukašenkovim tvrdnjama o suprotnom, Putin je, zapravo, sugerirao da Minsk otvori pregovore kako bi riješio pitanja koja još uvijek postoje iznutra.

“Znamo i razumijemo da, iako se situacija u Bjelorusiji smirila unutar zemlje, još uvijek postoje problemi”, rekao je Putin u četvrtak. “Toga smo savršeno svjesni i, naravno, pozivamo na dijalog između vlasti i oporbe.”

Ruski predsjednik nije precizirao na koje je oporbene osobe mislio te je stoga mogao misliti na zatvorenog Viktora Babarika ili samoprognanog Valerija Cepkale, kojima je zabranjeno sudjelovanje na prošlogodišnjim izborima. Smatralo se da je Babariko, koji ima poslovne veze s Rusijom, bio preferirani kandidat Moskve.

Aleksandar LukašenkoAleksej NavaljniBjelorusijaPutinrusijaSvetlana Tikhanovskaya
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Ovaj Lukašenko nije lud…. Ovaj put dobro je uzvratio i Rusiji. Mada ja medijima ništa ne vjerujem….

Mrčikola
2 godine prije

Ne dao Bog ali sve se nekako čini da Lukašenku majstori pripremaju sudbinu Salvadora Allendea…samo “padne” li Lukašenko više neće biti nikakve dvojbe čiji je Putin igrač.

tihobl
2 godine prije

…Smatralo se da je Babariko, koji ima poslovne veze s Rusijom, bio preferirani kandidat Moskve…

Jeste bio kandidat Moskve, ali moskovskih liberala.

Max
2 godine prije

Lijepo rečeno.

nekoizmase
2 godine prije

Nedaj se Brko , ti si izgleda najustrajniji u borbi za slobodu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI