Navodno trovanje oporbenog političara Navaljnog bila je provokacija s ciljem diskreditacije Rusije u očima svijeta, tvrdi Moskva

Navalni
17 komentara

Hospitalizacija istaknutog oporbenog političara Alekseja Navaljnog bila je planirana provokacija s ciljem diskreditacije Rusije. To stoji u tekstu Ministarstvu vanjskih poslova objavljenom dan prije prve godišnjice incidenta.

Navaljni, poznati borac protiv korupcije i vođa prosvjeda, razbolio se prošlog kolovoza na letu iz Tomska za Moskvu. Nakon hitnog slijetanja, odmah je hospitaliziran u sibirskom gradu Omsku. Dva dana kasnije, nakon zahtjeva njegove obitelji i suradnika, aktivist je odvezen u Njemačku na liječenje u berlinsku kliniku Charité.

Ubrzo nakon toga, njemačke vlasti objavile su da je oporbenjak otrovan živčanim sredstvom iz grupe Novičok, što su kasnije navodno potvrdili laboratoriji u Švedskoj i Francuskoj. Liječnički tim u Omsku poriče da je u tijelu Navaljnog pronađen otrov.

Prema ruskom ministarstvu vanjskih poslova, cijelu je priču Zapad unaprijed izradio.

“Radnje koje su njemačke vlasti i njihovi saveznici poduzeli u posljednjih 12 mjeseci jasno ukazuju na to da je protiv naše zemlje izvršena planirana provokacija”, tvrdilo je ministarstvo. “Ovaj laskavi zaključak temelji se na sljedećim objektivnim činjenicama.”

Kao dokaz, Moskva kaže da je slučaj “odmah slijedila agresivna propagandna kampanja zapadnih i povezanih ruskih novinskih agencija”, navodno usredotočena na tvrdnju da je “bloger” otrovan po nalogu vlasti.

Prema Ministarstvu, ”slučaj Navaljni” koordinirali su Njemačka i Tehničko tajništvo Organizacije za zabranu kemijskog oružja. Moskva je Berlinu poslala ukupno osam zahtjeva za međunarodnu pravnu pomoć, ali nije dobila odgovor, navodi se u priopćenju.

“Berlin i njegovi saveznici ne propuštaju nijednu priliku da upozorenje oko Navaljnog, umjetno stvoreno vlastitim izravnim doprinosom, iskoriste kao razlog za nove napade na nas”, zaključilo je ministarstvo. Upravo u te svrhe odvio se ”slučaj Navaljni”.

Ruski zaključci izravno su u suprotnosti s onima koje promiču zapadne zemlje, a koje tvrde da je Moskva pokušala ubiti oporbenjaka. Nakon tvrdnji njemačkih znanstvenika da je Novičok pronađen u tijelu Navaljnog, EU i SAD uvele su ciljane sankcije protiv Rusije i utjecajnih osoba povezanih s vladom.

Aleksej Navaljnitrovanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mahatma
2 godine prije

Što im to znaći Zapad? Dajte nam imena. Tko su ti zapadnjaci?

Simon
2 godine prije

Rusi imaju navičok, na molekulu kojeg je dovoljan samo pogled na udaljenosti od 10 metara, kako bi nastupila smrt za onoga tko molekulu navičoka ugleda.
Tako su opasnost navič9ka prikazali zapadni mediji.
Rusi su razočarali, dali su Navalnome čaj za čišćenje crijeva.

Max
2 godine prije

Znamo mi to.

Marko
2 godine prije

Merkel je otisla u sluzbenu posjetu u Moskvu i vec preko megafona vice da ce “Njemacka stiti teritorijalni integritet Ukrajine”.
Ako je to ona rekla iz Moskve jos znacajnije i jos porazavajuce za Ruse.
Ruski predsjednik je vjecni optimista, stalno se nada da se s zapadom moze naci neki suzivot. On se vara.
A kad kazem zapad onda mislim na definiciju koju je dao Simon, koja je prilicno ispravna.

Jomla
2 godine prije

Dovoljno je reći: klinika Charité!
Direktno je povezana i s lažima oko projekta covid-19!

Krle
2 godine prije

Naravno da jeste, ne vidi samo ko neće. I lažni video o Putinovom dvorcu je snimio u saradnji s Njemačkom. Kremlj se uspaničio zbog blogera kojem godi medijska pažnja a opstaje isključivo od finansiranja sa Zapada? Kako da ne. Rusi nisu budale i sigurno imaju dokaze kod svake provokacije ali medijska propaganda uvijek odradi dobar posao. Da sad sam Navalni prizna da je sve namještaljka, pola ljudi na Zapadu ne bi vjerovali u to. Sve je to ista igranka i Litvinenko, MH-17, Skripal i sad Navalni. Po meni, naručitelj SAD, mozak GB a Njemačka izvođač. Podizvođači obično Poljska i baltičke ljige.

hiver
2 godine prije

Ako je neki ruski izdajnik bio napunjen olovom, pao s balkona, objesio se o stablo, onda postoji mogucnost da je to napravio ruski KGB. Ako je netko dobio navodni Polonij ili Novichok onda je sigurno iza tog igrokaza engleska ili americka CIA.

cro crv
2 godine prije

NARAVNO ZAPAD CE SVE DATI DA JEDAN NAVALJNI NASLEDI PUTKA KROZ JEDNO 10 GODINICA AKO SE PRE TOGA NE DOGODI JEDAN ARMAGEDON ILITI SALTO MORTALE U POLITICI TZV ZAPADA PREMA RUSIJI

piždro
2 godine prije

nakon 11 septembera 2001 oni su antraksirali svoje stanovništvo sa pošiljkamm. šta reć dalje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI