Veliki skandal u Izraelu – nađeni dokumenti koji otkrivaju da su Izraelci trovali bunare u Palestinskim selima

Izrael i Palestina
51 komentar

Povjesničari su pronašli službenu dokumentaciju koja dokazuje da su izraelski vojnici zatrovali bunare kako bi spriječili protjerane Palestince da se vrate u svoja rodna sela tijekom Nakbe 1948. godine.

Svjedočanstva o činu biološkog ratovanja slušaju se i objavljuju desetljećima, no povjesničari Benny Morris i Benjamin Z. Kedar pronašli su izraelsku vojnu dokumentaciju koja je odbacila svaku sumnju u njegovu pojavu i pružila nove pojedinosti o njegovom opsegu, izvijestio je u petak Izraelski medij Haaretz.

Operacija je dobila kodni naziv ”Baci kruh”.

“Otkrili smo mnogo novih informacija. Dešifrirali smo kako se operacija razvijala kroz različite faze; otkrili smo tko je odobrio, organizirao i kontrolirao operaciju te kako je ona provedena u različitim područjima”, rekao je Morris za Haaretz. “Sada imamo puno potpuniju sliku.”

Operacija je započela u travnju 1948., kada je Izrael, koji je formalno uspostavljen kao država mjesec dana kasnije, bio u procesu protjerivanja stotina tisuća Palestinaca iz njihove domovine, a njegova vojska i pridružene milicije počinile su mnoštvo masakra.

Palestinci su ovaj događaj kasnije nazvali Nakba.

Isprva usmjerena na područje između Jeruzalema i Tel Aviva, operacija trovanja proširila se na područja diljem Palestine.

Isprva su obični vojnici bili ti koji su imali zadatak otrovati bunare, no posao je kasnije dodijeljen mista’arvimima, tajnim snagama koje su se maskirale u Palestince i specijalizirale za operacije sabotaže na neprijateljskom teritoriju, prema dokumentima.

Otrov je proizveden u jedinici znanstvenog korpusa vojske koja se bavila biološkim ratovanjem.

Čak je bilo predloženo da se operacija proširi na Beirut i Kairo, kako bi se spriječila invazija arapskih vojski – ali ovaj dio plana nije se ostvario.

Deseci ljudi su se razboljeli zbog trovanja, prema prethodnim izvješćima.

Velik dio izraelskih arhiva iz razdoblja Nakba i dalje je tajan – iako se mnogi novi povijesni detalji iz tog razdoblja polako vraćaju na površinu.

Otkriće dvojice povjesničara objavljeno u Haaretzu

Novinar Haaretza Ofer Aderet napisao je u petak da su arapski izvori prije nekoliko desetljeća djelomično razotkrili trovanje kada su u novinama i knjigama objavljene glasine i usmena svjedočanstva o pokušaju vojske 1948. da otruje bunare u Acreu i Gazi dodavanjem bakterija u vodu.

Međutim, detalji izraelske tajne upotrebe biološkog oružja i otrova protiv Palestinaca tijekom rata 1948. otkriveni su u nedavnom članku povjesničara Bennyja Morrisa i Benjamina Kedara.

Istraživanje Morrisa i Kedara, koje su objavili Middle Eastern Studies, rijetkost je jer je istraženo i objavljeno protivno željama izraelskog sigurnosnog establišmenta, koji je godinama pokušavao blokirati sve neugodne povijesne dokumente koji razotkrivaju ratne zločine protiv Arapa, poput ubojstava zatvorenika, etničko čišćenje i uništavanje sela, napisao je Haaretz.

Trovanje je bilo usmjereno na desetke palestinskih izvora vode, uključujući Acre i galilejsko selo Ilabun na sjeveru.

Aderet je napisao da je plan bio otrovati bunare u napuštenim arapskim selima, kao i u židovskim mjestima koja je država u nastajanju trebala evakuirati.

Cilj nije bilo masovno trovanje, već čin odvraćanja koji bi spriječio Palestince da se vrate u područja gdje je voda otrovna.

Morris i Kedar rekli su da tvar korištena u trovanju izaziva masovne infekcije dizenterijom i tifusom, dodajući da se takve bolesti šire u Acreu.

Trovanje je počelo 1. travnja 1948. uz znanje i nadzor nekoliko dužnosnika, uključujući tadašnjeg premijera Davida Ben-Guriona, otkrili su dokumenti.

Dvojica istraživača također su rekla da su se neki Izraelci protivili trovanju, ponajviše arheolog Shmarya Gutman, koji je u svjedočenjima iz 1988. rekao da se žestoko protivi operaciji iz moralnih razloga i upozorio da bi trovanje vode moglo naštetiti i Židovima.

Što se tiče Bejruta i Kaira, Morris i Kedar otkrili su da je plan imao za cilj zatrovati njihove vode u znak odmazde protiv arapskih vojski koje su pokušale izvršiti invaziju na zemlju kako bi protjerale Židove.

Međutim, izraelski operativci koji će imati zadatak putovati u obje prijestolnice dobili su iznenadnu naredbu da zaustave operaciju.

Navodno je operacija razotkrivena u svibnju 1948. kada su egipatske vlasti u Gazi uhitile dvojicu izraelskih vojnika, koji su se predstavljali kao Arapi, s epruvetama u kojima su bile bakterije tifusa.

Izvor: haaretz.com

bunarIZRAELOtrovPalestinatrovanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hum
1 godina prije

Jao skandala. Isto kao da sad neki otkriju da vakcine ubijaju. Topla voda.

Nekoime
1 godina prije

Ma di bi Židovi. Oni su miroljubivi i bave se samo dodjelama Nobelovih nagrada. Sebi samima.

1 godina prije

Zbog čega bi to bilo skandalozno otkrice?zio entitet sprovodi tihi genocid nad autohtonim palestinskim stanovništvom vise od 70 godina i nema zlocina kojim se nisu poslužili nad njima.ni autohtono američko stanovništvo nije istrijebljeno preko noci.hvala.

1 godina prije

Čitam kako ukrajinska vojska želi doći u Hrvatsku kako bi zaštitili Debelog Đuru iz Zagorja od sve učestalijih napada od ovih dosadnih rusofila.
Zoki je odlučno rekao “NE”, to si je sam kriv i neka se brani sam!!

Max
1 godina prije

Ovo je monstruozno ali me ne čudi jer je Izrael činio i gore stvari.

Krle
1 godina prije

Užasne stvari radi Izrael ali je još gore što nema nikakvih osuda i sankcija od “civiliziranog svijeta”. To je glavni razlog što se ne ustručavaju učiniti bilo kakav zločin.

nessy
1 godina prije

Palestina je u pocetku naseljena ogromnim brojem onih koji su prezivjeli Holokaust. I onda, ti ljudi, koji su prezivjeli nesto najstrasnije sto covjek covjeku moze napraviti. Dosavsi u svoju novu (palastincima otetu) domovinu, svojim novim susjedima su otrovali bunare vode, na teritoriju gdje je voda zivot. Zlocini koje rade od osnutka svoje…drzave do danas, su razumnom bicu neshvatljivi. Da su se od pocetka drugacije postavili, mogli su imati miran suzivot, umjesto vojno-policijske, trajno zaracene, nazovimo, drzave. Moze li mi netko objasniti zasto zidove oduvijek proganjaju, od Rimskog carstva, kroz povijest, nadalje? Zasto nigdje nisu dobro dosli? Da li je stvarno problem u onima koji ih progone, ili i oni snose mali, mali dio krivice za to? Me, ne, nemoguce. Oni su redom sveci, svi drugi ih ne podnose zbog…zbog…Ne znam zasto, ali znam da oni nisu krivi, jadni ljudi.

Valter
1 godina prije

Ako niste znali, židovsko trovanje europskih bunara se vuče stoljećima unazad, od Poljske i Njemačke do Rusije. Taj narodni folklor je tipično praćen otimanjem i mrcvarenjem bijele djece za židovskog demona Molocha.

Naravno, židovski mediji su to uspješno reformatirali u “anti-semitsku” mitologiju. Ali čak je i moderan trovački pokušaj u Njemačkoj, poslije drugog svjetskog rata, dobro dokumentiran.

Sad kad usporedite tko je na čelu svih najvećih pharma kompanija, možete doći do određenih zaključaka.

nessy
1 godina prije

Evo samo jedan kratak izvadak iz Talmuda, svatko ga moze naci na net-u;

„Krist je sin prostitutke. On je kopile.“ (Toldath Jeschu).
„Krist je sin jedne menstruirane. On je: Ben pandreat, tj. sin nečiste životinje.“ (Toldath Jeschu).
„Krist je na jednom gnojištu sahranjeno crknuto pseto.“ (Sahar).
„Krist je bio luda. On je mađioničar. On se zove Ben štada (sin prostitutke).“ (Talmud, Schabbath 104b).
„Isus je zaveo, korumpirao i uništio Izrael.“ (Sanhedrin, 107b)

Nadalje, po njihovoj svetoj knjizi, samo zidovi su ljudi, svi ostali su zivotinje stvorene da im sluze. Nijedna nacija u povijesti nije dozivjela toliko Pogroma i terora. Ali, nije to do njih. Kako to da nitko u povijesti, na tom nivou ne proganja npr. Armence, Kurde, Gruzijce, Maronite (krscani, u moru arapskih, muslimanskih naroda)? Mozda su zidovi svojim odnosom prema drugima ipak pridonjeli tretmanu?

SIRIUS
1 godina prije

I? To je njihova stara taktika. Pa od 2020 to delaju i na globalnom nivoju!
Ima dokaz da su ih u negdje u Engleskoj 1348.godine ufatili da truju rijeku, opao im posao kad je kuga bila otišla pa odlučili malo vratiti. Radilo se o nekakvom crno-crvenom “kamenu” koji je bio super-otrovan.
Takodjer i “španjolska gripa” se desila kad su ispitivali novost u medicini, nešto što mi danas zovem CJEPIVA. Nazvana po Španjolcima, koji su tada trebali završiti na tapeti zbog svoje neposlušnosti…

nessy
1 godina prije

Koga zanima povijest (zadnjih cca 100 godina) modernog anti-semitizma, ima VRHUNSKI dokumentarac “Europa – The Last Battle” (2017), na You-tube. Nazalost, ima samo engleski titl, bez prijevoda, ali, da se pratiti. Puno cinjenica i istinitih informacija, koje MSM rado presucuju.

tihobl
1 godina prije

Izrael podvio rep:

Министарство спољних послова Израела одбацило је позив израелског министра за дијаспору Нахмана Шаја да та земља пошаље тешко наоружање Украјини. Наиме, Шај је на свом Твитер налогу јуче истакао да би Израел требало да заузме страну у конфликту у Украјини и да би требало ту земљу да помогне и слањем наоружања.

Данас је, међутим, високи званичник Министарства спољних послова Израела одбацио наводе да ће Израел помоћи Украјину и војно, а не само хуманитарно, и истакао је да је то што је израелски министар за дијаспору поделио на свом Твитер профилу само његово мишљење, али не и став Владе, преноси “Вала”.

U prevodu: necemo ljutiti ruse, Zelenski moze dobiti od nas samo moralnu podršku i nemoralnu dršku.

Primat
1 godina prije

Koji vam je k…. logicno, il ste drogirani, cijepljeni ili votafaka. …brisete i prepravljate komentare …ili ste opet “napadnuti”?

Jomla
1 godina prije

Supertramp: The Logical Song
Preko 40 godina stara, ali… preporuka 😀

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

“Ne možete silom zauzeti teritorij jedne nacije.” – Biden na Općoj skupštini UN-a.

Nakon toga je izraelsko izaslanstvo napustilo UN…

P.S.
Đast kiding!!.

tihobl
1 godina prije

Skandalozna vijest:

Centralna banka BiH prodala je pola rezervi zlata kako bi kupila obveznice ECB.
Inace rezerve BiH se nalaze u Njemackoj, a CBbih upravljaju agenti BND i Mi6.
Maloprije su se hvalili na dnevniku kako je to pametan poslovni potez.

nessy
1 godina prije

Na kojem licemjernom svijetu zivimo, govori cinjenica da se o zidovskim zlocinima ne prica. U Iranu, dakle drugoj drzavi ubili su desetke vrhunskih naucnika, klasicnim mafijaskim likvidacijama. Ta ubojstva, ne samo da su priznali, nego su se i hvalili njima. Svakodnevna ubojstva palestinskih demonstranata nerijetko i maloljetnih, toliko su uobicajena, da ih nitko ni ne broji (osim ozaloscene rodbine). Raketiranje Sirije? Nuklearni program? Aparthejd? Da ovo radi bilo koja druga drzava na planeti, bila bi proglasena ‘odmetnickom drzavom’, dobili bi sankcije na desetu potenciju, nitko ne bi razgovarao s njima, a kamoli trgovao. Ono sto je planirao Fetulah Gulen (infiltrirati svoje odane i pouzdane ljude, u institucije drugih drzava, pogotovo u vrh vlasti), Izrael je odavno uspio. S tim, sto je Gulen bio skroman, ciljao je Tursku i okolne drzave, a zidovi zele svijet. Sire se kao karcinom, nikad im nije dosta. Podsjecaju me na Zelenskog sa njegovim, drskim, nebuloznim… Čitaj više »

nessy
1 godina prije

Svi zidovski politicari starije generacije su bili clanovi deklariranih teroristickih organizacija Irgun i Hagana. Tema je preopsirna za komentar ovdje, pa koga zanima – Google.

Sardelino
1 godina prije

Gaza. Geto prostor veličine otoka Krka na kojem živi 2 miliona Palestinaca.
Ne iseljavaju se iz svoje domovine kao što to rade balkanci nego se bore za opstanak na njima svojstven način. I za čudo, nisu ispalili na živce . Svaka čast. Mi

Kemičar
1 godina prije

To što su moćni, ne čini ih ispravnima.

Ben
1 godina prije

Čitam komentare i ne mogu se načuditi, dosta vas je pogodilo istinu ali najbitniju stvar niste rekli.
Dok god oni budu imali monopol nad emisijom printanjaj novca tj. budu vlasnici banaka defakto novca i budu kontrolirali medije, uzalud vam trud svurači.

Alp Arslan
1 godina prije

Ni prvo ni zadnje zlodjelo cionističkih okupatorskih monstruma.

Мргуд
1 godina prije

Не везано за ову тему, хвала редакцији што је вратила стари изглед портала. Ипак изгледа да многи воле старо нормално. 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI