Rusija oštro kritizira miješanje Europskog suda za ljudska prava

Ruska Duma
29 komentara

Moskva je odbacila presudu sudaca u Strasbourgu, koji su u svojoj presudi odredili hitno puštanje aktivista u borbi protiv korupcije Alekseja Navaljnog iz ruskog zatvora, gdje mu prijeti kazna od tri i pol godine zbog prijevare.

U pismu odvjetnici oporbene političarke Olge Mikhailove, koje su u srijedu objavili njegovi pristaše, Europski sud za ljudska prava (ECHR) potvrdio je da je presudio u njegovu korist.

U izjavi također stoji: „Vijeće od sedam sudaca Suda odlučilo je naznačiti Vladi Rusije trenutno puštanje na slobodu podnositelja zahtjeva. Ova se mjera primjenjuje s trenutnim učinkom.“

Službenici dodaju da je presuda uzela u obzir “prirodu i opseg rizika za život podnositelja zahtjeva te da je razmotrena u svjetlu cjelokupnih okolnosti trenutnog pritvora podnositelja zahtjeva.” Ne puštanje Navaljnog na slobodu, tvrde, predstavljalo bi kršenje međunarodnog prava.

Međutim, kasnije u srijedu, čelnik ruskog Ministarstva pravosuđa osudio je presudu Europskog suda. U komentarima koje je izrekao novinarima, rekao je da je taj potez “bez presedana iz nekoliko razloga. Prvo, ovo je jasno i grubo miješanje u aktivnosti pravosuđa suverene države. Drugo, ovaj je zahtjev nerazuman i nezakonit, jer ne postoji nikakva vladavina prava koja bi nekom sudu dopustila donošenje ovakvih presuda.”

“Ne postoje zakonski temelji za puštanje ove osobe iz pritvora”, naglasio je dužnosnik.

Europska konvencija o ljudskim pravima prethodno je poništila uvjete kazne zbog koje je Navaljni osuđen, odnosno prijevaru Yves Rocher iz 2014. godine. Ruska Federacija jasno je dala do znanja da bi njezini domaći zakoni i odluke nacionalnih sudova trebali imati prioritet nad presudama inozemnih sudaca.

Do rezultata žalbe na ruskom sudu, Navaljni će odslužiti još dvije godine i sedam mjeseci kazne u kazneno-popravnoj ustanovi, budući da je proglašen krivim za kršenje uvjetne kazne.

Moskovski sud presudio je u veljači da se Navaljni nije redovito prijavljivao Saveznoj kaznenoj službi, pa je njegova uvjetna kazna zamijenjena provedenim vremenom u pritvoru. Prije toga je odležao deset mjeseci u kućnom pritvoru.

Deseci tisuća ljudi izašli su na ulice gradova širom Rusije tijekom dva uzastopna vikenda u siječnju, tražeći puštanje Navaljnog. Međutim, vlasti inzistiraju na tome da je njegov slučaj u skladu s osnovnim standardima ruskog zakona i da ga se zbog njegove političke aktivnosti ne bi trebalo smatrati posebnim postupkom.

Aleksej Navaljnirusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Logična Reakcija Ruske strane.

hrvat
3 godine prije

bravo rusia
ma koja vladavina prava,mars u tri p… m…
rusia je u pravu u ovom slucaju
zakon je da se postuje
ma zamisli ,ovi u strasburu da neredjuju rusiji.nuklearnoj sili..halo

Lobos
3 godine prije

Situacija s Navaljnim je paradoklsalno jednostavna. Pitanje koje se nameće kao i uvijek je: Que Bono? (Od Navaljnog na slobodi?) Kažu: “Ne puštanje Navaljnog na slobodu, tvrde, predstavljalo bi kršenje međunarodnog prava”. Kome treba Navaljni – “hladan” ili “topao”? Rusija nema nikakvog interesa od “ohlađenog” Navalnija i razumno ne želi da dozvoli da se Navaljnom bilo šta loše desi jer bi za to sigurno bio optužen – znate dobro – tko. Tako, da taj tko je insistira na njegovoj slobodi, izravno ili ne – dovodi toplinu tijela Navaljnog u opasnost jer bi mu na slobodi, ne daj Bože, temperatura s njegovih 37 stepeni mogla drastično pasti na nulu (0) (ili u minus zbog trenutne zime). A to naglo hlađenje protivnika mojih neprijatelja je klasika u svijetu obavještajnih službi. Hoću reći, da sam Navaljni, ne bih se žurio van.

3 godine prije zadnji put uredio Lobos
vinko
3 godine prije

Catalonac, rapper Pablo Hasél se ismijavao spanjolskom rezimu i koruptiranoj kraljevskoj kuci.
Sad je uhapsen i u zatvoru.

Engleske rezimske novine mu pripisuju da je podrzavao terorizam ali ne kazu kako.
Kod Engleza je tesko definirati sto to znaci terorizam, tocnije to zavisi od njihove po volji definicije koja varira od situacije do situacije.

Europski sud za ljudska prava koji promice njemacke imperijalne interese,
ili tocnije 4-ti njemacki reich ne zeli stupiti u obranu Catalonaca, Pabla Hasel ili Assange.
Sve ove zapadne organizacije kao E. sud za ljudska prava operiraju pod nekim humanim imenima a ustvari sluze da drugog opljackaju.

piždro
3 godine prije

Februar 15, 2021 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko: Blitzkrieg je bio neuspješan. Održali smo svoju zemlju Aleksander Lukašenko, predsjednik Bjelorusije, najavio je pobjedu nad državnim udarom koji su organizirali globalisti poput Georgea Sorosa da ga svrgnu. Bjeloruski vladar Aleksandar Lukašenko izjavio je u četvrtak da je njegova zemlja spriječila strane pokušaje svrgavanja njegove vlade. Tijekom vala demonstracija, Lukašenko je tvrdio da su strane vlade potaknule prosvjednike da organiziraju njegovo svrgavanje i rekao je u četvrtak da je Bjelorusija uspješno odbila napade. “Blitzkrieg je bio neuspješan. Zadržali smo svoju zemlju ”, rekao je Lukašenko, koristeći jezik koji je posebno popularan u zemlji koja je u Drugom svjetskom ratu pretrpjela velike gubitke od nacista. “Unatoč tenzijama u društvu koje su umjetno stvorile vanjske sile, preživjeli smo”, rekao je Lukašenko prvog dana Bjeloruskog narodnog sabora pred stotinama delegata. “Moramo se oduprijeti pod svaku cijenu. A godina 2021. bit će presudna. ” Prosvjedi koji su… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio piždro
entebe
3 godine prije

Odluka Europskog suda za ljudska prava (ECHR) o Alekseju Navaljnom je neprihvatljiv pokušaj miješanja u ruske domaće pravosudne poslove, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Odluka je nezakonita, to je vrlo ozbiljan pokušaj miješanja u domaće pravosudne poslove Rusije, što je, prema našem mišljenju, neprihvatljivo”, rekao je glasnogovornik Peskov novinarima u četvrtak.

“Ne tražimo sukob, ali, s druge strane, takve odluke i takva žurba u donošenju takvih odluka je jasna politizacija i pokreću mnoga pitanja”,
rekao je Peskov.

Previše blago, previše diplomatski.

S druge strane
Ruski ministar pravosuđa Konstantin Čujčenko nazvao je zahtjev Europskog suda za ljudska prava puštanjem blogera Alekseja Navaljnog bez presedana, dodavši da je to neizvedivo, jer nema pravnu osnovu.

3 godine prije zadnji put uredio entebe
Zadranin
3 godine prije

Opet se ovi miješaju u ruske pravosudne presude.

P***!

eks
3 godine prije

Kada zapadnjaci pričaju o ljudskim peavima i demokratiji , ja se odmah setim poznate izreke : Ko o čemu , kurva o poštenju .

tihobl
3 godine prije

Cudno je to – nisu nadlezni za clanice EU, a jesu za zemlje koje nisu u EU.

Dokurčilomi
3 godine prije

Nisam vidio da se nešto sud kidao za prava Asangea.

Kurjaca
3 godine prije

A sta je sa onim Špancem Horatio ili tako nekako sto je isto uhapsen radi slobide govora.Njega ne treba pustit? A bagro jedna imperijalisticka

piždro
3 godine prije

Danas na ovaj članak totalna blokada.. jedna od varijanata, za ovaj goranji teks o Lukashenku upisati : Alexander Lukashenko, el presidente de Bielorrusia, ha anunciado su victoria sobre el golpe de Estado organizado por globalistas como George Soros para derrocarlo

3 godine prije zadnji put uredio piždro
BanOvan
3 godine prije

Ovo sto Rusi rade granici se sa mazohizmom.
Zasto vec jednom ne odje*u tu svoju diplomatiju i svima posalju poruku.
“Ko ima muda nek’ dodje i oslobodi ga”
U potpisu “GRU s ljubavlju”
‘ebes vise diplomatiju pa ko voli nek’ izvoli

Ante
3 godine prije

Da je Navaljni u Americi izvodio što radi u Rusiji sada bi sjedio u zatvoru. I nikakva sud za ljudska prava mu ne bi pomogao.

3 godine prije zadnji put uredio Ante
Ришона Вилон
3 godine prije

Навални није чисти рус, кошер прича. Његово презиме је корен “навал”= мрзавец, одвратни. Чисте руске људе “колективна западна кабала” не подржава.

Kardinale
3 godine prije

Neka iz eu odnesu limunadu Assangu novinaru. Licemjeri
Svjet je pod sotonom. Rotschild game

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI