SAD će proširiti ograničenja na izvoz u Rusiju zbog slučaja Navaljni

SAD sankcije Rusiji zbog Navaljnog
13 komentara

Ranije ovog mjeseca Sjedinjene Države uvele su sankcije protiv nekolicine ruskih dužnosnika u vezi s navodnim trovanjem blogera Alekseja Navaljnog, koji trenutno služi kaznu u zatvoru zbog kršenja probnog roka u slučaju malverzacija.

Zavod za industriju i sigurnost (BIS) Odjela za trgovinu proširit će ograničenja na Rusiju zbog “uporabe kemijskog ili biološkog oružja protiv vlastitih državljana”, objavila je Agencija u srijedu na svojoj službenoj web stranici.

Prema izjavi, ograničenja, koja bi trebala stupiti na snagu 18. ožujka, pokrivat će izvoz i ponovni izvoz predmeta kontroliranih iz razloga nacionalne sigurnosti. BIS će također obustaviti servisiranje i zamjenu dijelova i opreme za iznimke od licenci (RPL), neograničenu tehnologiju i softver (TSU) i Dodatni dopušteni ponovni izvoz (APR) za NS predmete.

Određeni izvoz i dalje će biti izuzet od ograničenja, uključujući onaj koji će se odnositi na zrakoplovstvo i predmete koji podržavaju svemirsku suradnju.

“Time što je koristila živčane agense protiv neistomišljenika, kako unutar tako i izvan svojih granica, ruska vlada djelovala je flagrantno kršeći svoje obveze prema Konvenciji o kemijskom oružju i izravno je izložila vlastite građane i građane drugih zemalja smrtnom riziku”, izjavila je Agencija.

Odjel je dodao da je i dalje predan sprečavanju, kako je tvrdio, ruskih pokušaja pristupa osjetljivim američkim tehnologijama “koje bi mogle biti preusmjerene na zloćudne aktivnosti kemijskog oružja.”

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na najavu Ministarstva trgovine, rekavši za Sputnjik da će pojačana ograničenja kočiti izglede za normalizaciju bilateralnih veza.

Sjedinjene Države i Europska unija nametnule su 02. ožujka sankcije prema nekoliko ruskih pojedinaca i entiteta u vezi sa slučajem Navaljni, zbog njihove navodne umiješanosti “u proizvodnju biološkog i kemijskog oružja.” Rusija je taj potez kvalificirala kao miješanje u unutarnje poslove zemlje, dok je optužbe povezane sa slučajem Navaljni nazvala “apsurdnima.”

Aleksej Navaljni trenutno služi 2,5 godine zatvora nakon što je njegova uvjetna kazna zamijenjena punom zatvorskom kaznom. Bloger je uhićen u Moskvi u veljači zbog višestrukih prijestupa u slučaju prijevare Yves Rocher 2014. godine.

20. kolovoza Alekseju Navaljnom pozlilo je tijekom jednog leta. Nakon liječenja u sibirskom gradu Omsku, prebačen je u berlinsku bolnicu Charite na daljnje liječenje. Njemačka vlada je izjavila da su liječnici u njegovom sustavu pronašli tragove živčanog agensa iz skupine Novičok. Moskva je na to ukazala nedostatkom dokaza u tvrdnjama Berlina i napomenula da ruski liječnici u tijelu Navaljnog nisu pronašli otrovne tvari.

Aleksej NavaljniAmeričke sankcijerusijaZavod za industriju i sigurnost BIS
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gargamel
3 godine prije

Možda ograniče izvoz šta ja znam čega, ali ” demokratiju” neće prestati izvoziti, dok im se jednog dana( nadam se uskoro) ne vrati kao bumerang

vinko
3 godine prije

Cestitke Rusiji na 7 godisnjici ujedinjena s Krimom.

Max
3 godine prije

Taj Navaljni je izgovor za napadanje Rusije.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Stvarno je bezobrazno od Putina da strpa u zatvor tipa za kojeg smatra da je agent NATO-a u Rusiji. Ne znam odakle im ta ideja? Navalni je doduše 2010. bio na školovanju na jednom fakultetu američkog sveučilšta Yale, čiji se dekan hvali time da na tom faksu odgajaju buduće lidere stranih zemalja. No, samo netko pun zavisti zbog njegovih akademskih i demokratskih dostignuća može smatrati da je on agent NATO-a, a ne borac za demokraciju. Navalni čak nije ni Rus, a toliko brine o boljitku demokracije u Rusiji, da bi se pravi Rusi zbilja trebali zamisliti oko toga… Inače: u “kolijevci demokracije” godinama je u pritvoru i zatvoru Julian Assange zbog odavanja tajni uniformiranih svjetskih “čuvara i širitelja demokracije”. Zbog toga se nitko na zapadu ne brine. Svima njima je najvažnija stvar stanje u Rusiji. A i taj Putin: nikako da se makne i baš ne da da mu NATO… Čitaj više »

Serdar 222
3 godine prije

Očito je Zapad puno uložio u Navaljanog pa im teško pada da investicija propada, ništa od profita.

Weteran
3 godine prije

“Nevoljni”!?
Klip u točak stroju “Od Lisabona do Vladivostoka”.
Smeta Impotentnoj EUniji, nikako Moskvi.

Lucija, prva
3 godine prije

1.) Navalni je u zatvoru zbog pronevjera i krađa. Ima na sputniku, neda mi se prenositi…
2.) Rekao kreator Novičoka da bi kontakt i sa koncentracijom nekoliko stotina puta manjom od one koja ubija,- ostavio trajne doživotne posljedice (fakti.org).

Boba Lazarević
3 godine prije

Rusija je Amerima ponovo omiljena babaroga. Otrcano i šuplje.

Janko
2 godine prije

Čo ,Ameri možete nam oobjasniti u čemu je život Navaljnoga vredniji od života Asangea(Asanžea).

Janko
2 godine prije

Ovaj Putin je stvarno fenomen,„penicilin” za Amere,svaku njihovu geostratešku zamisao preduhitri i uništi u zametku(Krim,,kao vojna naza za Amere,Navalni.kao pokretač unutarnjih nemira…E Putine jesi ti neka baba vidjelica

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI