Ruski predstavnici zakona zaustavili neovlaštene proteste u centru Moskve

Ruska policija zaustavila proteste
13 komentara

Ruski predstavnici zakona suzbili su sve neovlaštene skupove u centru Moskve nakon izricanja presude ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, rekao je izvor.

„U Moskvi su očišćena sva mjesta na kojima su se događali neovlašteni događaji“, rekao je izvor.

Rekao je da su na ulicama prestonice Rusije ostale dežurne patrole.

„Nekoliko patrola ostaje na dužnosti u Moskvi nakon neovlaštenih događaja“, rekao je izvor.

Sud u Moskvi je 2. februara osudio Navaljnog na 3,5 godine zatvora u slučaju finansijskog prekršaja. Presuda je donijela Navaljnom uslovnu kaznu u istom slučaju zbog kršenja uslova utvrđenih prvobitnom presudom suda. Navaljnijev pravni tim ima 10 dana da uloži žalbu na presudu.

Poslije izricanja presude Navaljnom, njegove pristalice počele su da pozivaju na neovlašteni skup u centru Moskve, uključujući Dmitrovski sokak, Trg Manezhnaia i blizinu Boljšoj teatra. Počeli su da se okupljaju radi neovlaštenih protesta, uključujući izlazak na kolovoz, ometanje kretanja vozila i pješaka.

2014. godine Aleksej Navaljni i njegov brat Oleg optuženi su za malverzacije u poslovima sa ruskom podružnicom francuske kozmetičke kompanije Ives Rocher. Aleksej je uslovno osuđen na 3,5 godine, uz jedan od uslova da se lično prijavi u policiju najmanje dva puta mjesečno.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) 2019. presudio je da je Navaljnijev kućni pritvor tokom suđenja u slučaju Ives Rocher prekršio nekoliko odredbi Evropske konvencije o ljudskim pravima, ali je odbio da slučaj prizna kao politički motivisan.

Aleksej Navaljnimoskvaprotestrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Prle
3 godine prije

Mozda ima i sarkazma izmedju ostalog u tvom komentaru,ali cu nadodati jos to da bi ista ta “demokratska oporba” radilo isto sto rade sada “legalna vlast”,cak bi i gora bila prema svojoj oporbi. Sve je ovo borba za vlast,citaj lovu. Sto bi rekao legendarni Malnar….kurac moj je on usao u vlast iz uvjerenja i stavova,usao je zato jer je dobio sluzbeni automobil i vecu placu.

Stjepan Vujec
3 godine prije

Gospodo RUSI, imate divna prostranstva u vašoj prelijepoj zemlji u mjestima gdje je čisti zrak, nebesko plavetnilo, šume kao parkovi u Tajgi Sibira smjestite ih tamo i neka se snalaze u slobodno vrijeme neka urliću, gledaju SNN & BBC.

Noman
3 godine prije

CCCP nevolje u raju.

tihobl
3 godine prije

Stvarno strasno. Umjesto da ih poliju ledenom vodom iz vodenih topova kao Holandjani oni ih maze.

Ante
3 godine prije

Neka Ruska policija napiše kazne svima koji su nezakonito prosvjedovali.

Max
3 godine prije

Trojanski konji Zapada.

Vito
3 godine prije

Koliko vas je bilo u Rusiji i kolko ste upoznati sa zivotim obicnih ljudi?
Pljujete po ljudima koji se bore za neka svoja prava…tko vam daje za pravo da ih tako pljujete?
ista stvar i kad su kod nas demonstracije, sta koga zaboli za sto se mi borimo a jos manje da nas omalovazava i pljuje po nama…ovdje samo lijecite svoje koplekse…pljujete po zapadu, americi a svatko tko ugrabi priliku ode tamo raditi…daleko da je na zapadu sve dobro ali budimo iskreni pa recimo da nigdej nije bajno…

Glasnogovornik
3 godine prije

Rusi su oduvijek znali postupati sa svojim narodom 😉

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI