Rusko Ministarstvo vanjskih poslova optužuje neimenovanog švedskog diplomata za prisustvovanje na neovlaštenom skupu simpatizera Navaljnog; Stockholm negira optužbe

Protesti podrske Navalnom
13 komentara

Švedski diplomat prisustvovao je prosvjedu u znak podrške ruskom oporbenjaku Alekseju Navaljnom. To je izjavila glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, koja je također rekla kako zaposlenici inozemnih veleposlanstava ne bi trebali sudjelovati u takvim prosvjedima.

“Dužnost je diplomata praćenje što se događa, ali to ne bi trebalo činiti na politički način i osim toga, oni ne bi trebali sudjelovati na skupovima”, rekla je Marija Zaharova u utorak navečer za TV kanal Dozhd, dodajući: “Usput, švedski diplomat sudjelovao je na skupu.” Nije precizirala na kojoj je točno demonstraciji prisustvovao diplomat, ali otkrila je da je tu temu pokrenuo Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, sa švedskom kolegicom Ann Linde.

Priča se dodatno zakomplicirala u utorak navečer, kada je ruski informativni kanal REN TV, pozivajući se na izvještaje s društvenih mreža, objavio video u kojem se navodno prikazuje neimenovanog muškarca iz švedskog veleposlanstva kojeg policajci pritvaraju. U komentaru za RT, švedsko Ministarstvo vanjskih poslova oštro je poreklo tvrdnje da je njihov diplomat bio umiješan u nedavne prosvjede. “Švedski diplomat promatrao je demonstracije u Sankt Peterburgu, što je standardni diplomatski postupak”, zaključuje se u priopćenju.

U srijedu poslijepodne, priča je poprimila još jedan zaokret, kada je novinska agencija TASS tvrdila da je neimenovani član osoblja švedskog veleposlanstva prošlog mjeseca sudjelovao u prosvjedima u Sankt Peterburgu, pozivajući se na izvor. “Švedska strana dobro zna da je njezin diplomat sudjelovao u nelegalnom skupu na Nevskom Prospektu 23. siječnja,” rekao je izvor.

Rusija se susrela dosad s dva planirana, ali nedopuštena prosvjeda velikih razmjera, održanih u znak podrške zatvorenom Navaljnom. 23. siječnja, na datum prvog prosvjeda, tisuće demonstranata okupilo se širom zemlje, u više od 100 gradova. Sljedeći prosvjedi zabilježili su općenito smanjenje broja, ali i porast nasilja i uhićenja, dok videozapisi na društvenim mrežama prikazuju policiju koja navodno koristi električne palice.

Nakon izricanja presude Navaljnome u utorak navečer, njegove su pristaše još jednom izašle na ulice i okupile se u znak prosvjeda protiv njegove zatvorske kazne.

Aleksej Navaljnirusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noman
3 godine prije

Neri mangio gatti talijančići su dobili po ušima pa su u karnteni.

Maaja
3 godine prije

maaa čekaj malooo……..pa jesi li ti to pronašao ??….ajde to obradi,posloži i pokaži kao i ispisano mudrovanje

preseren3
3 godine prije

Paaa, ako je čak bio uhapšen, zašto nema imena? Zašto veo tajne? “rekla, kazala…”

tihobl
3 godine prije

Skandalozno je sto su pokusali prebaciti ljude bez validnog PRC testa.

Max
3 godine prije

Očito Zapadno rovarenje protiv RF preko udružbenih petokolonaša

Ришона Вилон
3 godine prije

Сигурнији доказ је састанак десне руке Навалног са британским агентом: https://cdnv.rt.com/russian/video/2021.02/6017d6caae5ac963523a2aae.mp4

Sv zemlja sunovrata
3 godine prije

svedska je najkoruptivnijih zemalja na svijetu

BanOvan
3 godine prije

Pozore, pocetkom devedesetih preko Cro na ove prostore (BiH) su dovodjeni neki drugi arhitekti, fizicari, biolozi eksperti za demontazu glava na ramenima pa ti to tada nije smetalo

DLM
3 godine prije

…ma sto kazes, pa jeli to moguce?
samo da pitam sto je poenta, to da su socijalisti ili to da su krijumcari, i onda iz vec poznatog anonimnog izvora i mjesta izvlaci se zakljucak, da su svi socijalisti zapravo krjumcari!
Bravo, sto reci na ovakav spin.

3 godine prije

Kao oblik pritiska na Rusiju i miješanje u njezine unutarnje stvari na prvom suđenju Navalnyom bilo je prisutno 16 ambasadora

Danas će Navalny ponovo biti izveden pred sud radi klevetanja veterana Velikog domovinskog rata.

Ekipica će se ponovo skupiti…i tražiti da se ruski državljanin u Rusiji pusti iako ne poštuje ruske zakone, jer eto oni tako shvaćaju demokraciju i međunarodno pravo i svoju veličinu.

Naravno Rusi će se jako uznemiriti radi tog pritiska i vrlo vjerojatno još jednom izvesti Navalnog na sud… radi veleizdaje i suradnje sa stranim obavještajnim službama

Da ne bi oporbenjak zakukao… ma nemoj te me više braniti i pružati mi potporu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI