Političke posljedice samoubilačke akcije Al-Nusra Fronta na Kafr Nabudu

31 komentar

U Siriji su se proteklih dana vodile izrazito žestoke borbe u sjevernoj Hami za grad Kafr Nabudu. U jednom trenutku su se u gradu na sjeveru Hame vodile se ulične borbe u kojima su teroristi gubili najbolje borce i tehniku kao da ih  opće nije briga tko će sutra držati položaje i braniti Veliki Idlib.

Posebno je bio zanimljiv propagandi odjel Hayat Tahrir Al-Shama, You Tube informativni kanal ONG TV. Nakon što su se 23. svibnja ujutro vladine snage povukle iz grada, američki državljanin Bilal Abdul Karim, koji godinama izvještava za Al-Nusra Front, govorio je o pobjedi za nadzor nad strateški važnim gradom u sjevernoj Hami, potom o gubicima sirijske vojske u ljudstvu i tehnici i značaju ovog vojnog postignuća u političkom smislu. Naravno, riječ je o fantazijama Abdula Karima, jer je već sutra demantirano i uništena tehnika prikazana u prilogu je bila ona Al-Nusra Fronta, ne sirijske vojske.

tenk al nusra fronta
FOTO – Isti tenk Al-Nusra Fronta prije i poslije bitke za Kafr Nabudu

Zašto su teroristi započeli ovu samoubilačku operaciju i zašto su se pojavile glasine o masovnom napadu Assadove vojske na Idlib?

Ujutro 23. svibnja je objavljeno da su helikopteri sirijske arapske vojske rasipali letke u “zoni Idlib” pozivajući stanovnike pokrajine da napuste svoje domove prije nego što započne velika vojna operaciju oslobađanja pokrajine od terorista. Vijest je prvi objavio provladin dnevni list Al-Watan. No, kao što se gotovo uvijek događa u sličnim slučajevima u Siriji, ove informacije su protumačene pogrešno.

Prvo, leci nisu bačeni na pokrajinu Idlib, nego nad dva dijela pokrajine Hama, koju su privremeno okupirali militanti iz Hayat Tahrir Al-Shama, skupine Jaish Al-Izza i nekoliko proturskih skupina koje se sada bore pod imenom Nacionalni oslobodilački front.

Sa stajališta međunarodnih sporazuma, a posebno onog između Rusije i Turske, to nije “zona Idlib”, nego nešto neodređeno, područje u kojem nema pregovora s lokalnim skupinama.

Drugo, stanovnici ovih područja se pozivaju da se sklone dublje u pozadinu, jer sirijska vojska tamo planira provesti vojnu operaciju koju će pratiti zračni udari, uključujući one ruskog zrakoplovstva. Ali to neće biti operacija oslobađanja cijele “zone Idlib”, već samo ovog dijela provincije Hama, gdje su se u posljednjih nekoliko dana odvijale žestoke bitke. Nitko neće pokrenuti kampanju protiv područje gdje ukupno živi oko četiri milijuna ljudi. Međutim, verzija ove informacije kako ju je prenio  Al-Watan je stigla do Europe i Amerike, gdje se sve se pretvorilo u politički opasnu horor priču o “predstojećem genocidu u Idlibu”.

Osim toga, zaboravlja se da su u istočnom dijeli islamističkog rezervata, na području Abu Duhura, stvoreni posebni kontrolni punktovi i koridor za civile koji odlaze u smjeru slobodnog Aleppa, što nedvosmisleno svjedoči o pripremi vladinih snaga za napad na položaje terorista. Uz sve to, neki provladini sirijski izvori, kao što je Al-Masdar News, podgrijali su priču citirajući izvore ruske komande koji su navodno ponudili Turcima da svoja promatračka mjesta evakuiraju u 24 sata, inače će sami biti krivi ako ostanu.

U ovom slučaju je sirijska vojska, što je činila i ranije, najavila jednostrano prekid vatre na periferiji “zone Idlib” u trajanju od 72 sata, što se gotovo sigurno može povezati s razvojem rusko-turskih pregovora o budućnosti “zone” i izlasku iz vojnog i političkog zastoja iz pat pozicije. Ali se dogodilo isto što i ranije.

Iskoristivši prekid vatre, militanti Hayat Tahrir Al-Shama i još nekih manjih skupina su se koncentrirali oko grada Kafr Nabude, koji se nalazi na samo sjeveru pokrajine Hama. Kao što smo izvijestili 21. kasno navečer su pokrenuli veliku ofenzivu na Kafr Nabudu sa sjevera i juga, koristeći artiljeriju i bombaše samoubojice u blindiranim vozilima punim eksploziva.

U gradu su se cijelu noć 21. svibnja i sutradan, 22. svibnja, vodile ulične borbe. U jednom trenutku su se pretvorile u “mlin za mljevenje mesa” i sve je izgledalo kao 2016. ili 2017. godine, kada su teroristi u bitku stalno bacali nove rezerve. Iako prvi teroristički napadi na grad nisu bili jako uspješni, do večeri 22. svibnja su teroristi zauzeli većinu Kafr Nabude, a vladine trupe su se povukle u zapadna predgrađa. Istodobno su obje strane aktivno koristile artiljeriju u gradu, što je dovelo do velikih razaranja

Od 22. svibnja navečer su sirijske snage djelovale isključivo izvan grada, iz južnog pravca, dok su prema samom gradu išle kolone vladinih trupa, uključujući jedinice “Tigrova” opremljene višecijevnim raketnim sustavima. Pojačanja su poslana točno u trenutku kada je istjecalo 72 sata obećanog primirja.

Iznenađujuće, ali su u drugim dijelovima linije razdvajanja od “zone de-eskalacije sukoba”  Sirijci sve mirno promatrali. Jedino je ruska protuzračna obrana u Hmeymimu oborila nekoliko projektila, koji su iz Idliba išli ravno na rusku bazu u Latakiji.

uništen bvp oklopno vozilo
FOTO – Isto borbeno oklopno vozilo terorista prije i poslije bitke za Kafr Nabudu

Svima je jasno da u svakom produženju primirja to područje neće biti obuhvaćeno.

Neki sirijski izvori tvrde da je napad na Kafr Nabudu, kojeg je zapovjedio Al-Nusra Front, čak i dobar u trenutnoj situaciji, jer će vladinim snagama omogućiti da jednostavno pregaze rezervne snage militanata izvan formalnih granica “zone Idlib”.

Uz više povoljnih okolnosti, moguće je očekivati da će se iz središta Idliba u sjever Hame “povući” do 20 000 militanata, koje će vladine snage jednostavno ih zakopati u Kafr Nabudi i Abu Duhuru, čak i ako to zahtijeva pretvaranje lokalne polupustinje u krajolik poput površine Mjeseca. Takav scenarij bi bio idealan, jer bi se nakon ekstremnih gubitaka u redovima Hayat Tahrir Al-Shama lakše vodio “drugačiji dijalog” s preživjelima.

Kako sirijska vojska to namjerava provesti u djelo još nije jasno. Sada je primarni zadatak osloboditi Kafr Nabudu ili ga okružiti zajedno s militantima. Civila u gradu nema, što su ranije potvrdile snimke sirijske vojske, a sada one na kanalima terorista na društvenim mrežama.

Sirijska vojska je vrlo odlučna, jer su borbe za Kafr Nabudu u jednom trenutku izgledale poput klaonice, što dugo nije bio slučaj.

No, ako sirijska Al-Qaeda shvati da će biti poražena velikim gubicima, može ponovno početi “vršiti pritisak na sažaljenje” međunarodnih organizacija, pokazivati “patnju civilnog stanovništva” preko “Bijelih kaciga” ili se ponovno prisjetiti se kemijskog oružja. Razgovori o ovim scenarijima se već vode.

Iako Bilal Abdul Karim tvrdi suprotno, Kafr Nabuda kao grad im nije bio potreban kao strateški vojni cilj, nego za nešto drugo. Za Al-Nusra Front je ovo bila ofenzivna samoubilačka operacija, koja se može objasniti samo činjenicom da su teroristi izrazito zabrinuti zbog razvoja zajedničkih planova za budućnost Idliba od strane Moskve i Ankare.

Teško je izračunati što se mota u glavama fanatika sirijske Al-Qaede i njihovih saveznika, ali je logično zaključiti da su ponovno pokušali posijati razdor između Rusije i Turske.

Možda skreću pozornost s Idliba. No, nakon borbi je grad razoren do temelja, a sada čak i oporbeni izvori tvrde da je Al-Nusra Front od jurišne skupine od 500 boraca izgubio gotovo polovicu. S druge strane su u to područje namamili elitu vladinih snaga, koje su odlučile da neće uzimati zarobljenike. Bez obzira na početne ciljeve, konačni rezultat je za teroriste je poražavajući.

Moskva je još jednom dobila potvrdu da je proglašavanje jednostranog primirja iz političkih razloga vrlo štetna stvar, bilo gdje u svijetu da se proglasi.

Muraselon / OGN TV / You Tube

Sirijska Al-Qaeda iskoristila primirje i zauzela Kafr Nabudu u sjevernoj Hami

 

Al-Nusra FrontHama
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
burt
4 godine prije

koju elitu SAA su sad namamili? tamo su bili Tigrovi koje su udružene skupine dovedene sa sjevera Sirije potisnule, po snimkama se vidi kako Tigrovi bježe po poljima a pobunjenici i islamisti im navođenim projektilima pogađaju tenkove i oklopna vozila koja su se povlačila skupa sa pješadijom. Tigrovi su dovedeni i u Latakiju ali ni tamo nisu uspjeli izvršit zadatak

Majk Majers
4 godine prije

Nekako san dojma da bi Sirijci sami mogli očistit cilu pokrajinu al ih Rusi koče.

Fenix
4 godine prije

Ima tu istine teroristi su do sada zauzeli samo Kafr Nabudu i nista vise. U prilog ogromnim gubicima terorista ide i to sto nisu nastavili napade cak i do sada miruju kao šlag na tortu ide i to sto su Sirijski ili Ruski zrakoplovi danas bombardovali bazu i ubili oko 100 terorista da je to istina dokazuje i kuknjava samih terorista na twiteru.

Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Ruski potpis.Skretanje pažnje sa Abu Duhura.Što se tiče Latakije i gubitaka Tigrova oko Salme o kojima se i ovdje vrišti na sva zvona ne treba trošiti riječi.

Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Javio se burt ,čekamo ostale njegove kolege ” spavače”..tekst se ubio za njih

limun
4 godine prije

samo nesto mi nije jasno… ako si prosglasio jednostrano primirje… zasto uopste to proglasit?
zar nije bolje sutat i radit ono sto radis… dovlacit municiju, opremu i vojsku dok ovi kopaju rovove na obranu.. a ovako su jim samo dali znak da ovi napadnu… cudno mi sve to skupa…

Ferdo Šišćevap
4 godine prije

Kada gledam nove snimke ANNA news-a onda se zapitam kako su TF uopće oslobodili tolike krajeve Sirije. Bilo ih uživancija gledati u DeZ-u i Ghouti, al ovo… Kao neka bagra okupljena po kaFanama. U ovoj pauzi se mogao bolji posao napraviti s njima vezano za obuku, al jbg ne ide odijelo na kozu… Ha možda me iznenade

alfa33
4 godine prije

Ha,ha,kao što rekoh,komentari znaju biti bolji od članka….neka je vas…a što mislite hoće li rusima nestat municije kao nato-u kad su išli na libiju…..ja mislim da nisu ispraznili ni prvo skladište kako treba…dobar ovaj neki ruski eksploziv,malo možda više smrdi ali čini mi se da dobro prži…deratizacija ide dalje….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI