Sirijske snage odbile žestoki protunapad terorista u Hami – U kampanji sudjeluju i ruski savjetnici

ruski vojnici Sirija minobacac
23 komentara

Jučer su terorističke skupine iz Idliba pod zapovjedništvom krovne organizacije Hayat Tahrir Al-Sham pokrenule siloviti kontranapad koji su pokušale povratiti položaje koje je sirijska vojska oslobodila u tri dana kampanje u sjevernoj Hami i južnom Idlibu. U napad su poslane najbolje borbene skupine na Kafr Nabudu i područje sjeverno od Qalaaat Al-Muqida.

U početku su militanti uspjeli ući u predgrađa Kafr Nabude, ali su  se na kraju dana, uz velike gubitke morali povući. Intenzivne bitke vladinih snaga s terorističkim skupinama su vođene cijeli dan. Hayat Tahrir Al-Sham je poslao pojačanja u pokušaju da povrati prethodno oslobođene gradove i sela, ali su na kraju uspjeli ući samo u selo Bab Al-Taqa u području Qalaaat Al-Muqida.

Obje strane masovno koriste topništvo, višecijevne raketne bacače i  minobacače.

Provladina agencija Muraselon je navela da su u borbama za Kafr Nabudu vladine snage ubile na desetke terorista i uništile tri njihova vozila. Ovi masivni gubici natjerali su teroriste na povlačenje. Međutim, sirijska vojska ih je slijedila i progonila i gađala njihove jedinice i vozila teškim strojnicama i protutenkovskim navođenim projektilima.

Ruske specijalne snage i vojni savjetnici u sjevernoj Hami
FOTO – Ruske specijalne snage i vojni savjetnici u sjevernoj Hami

Lokalna agencija Hama News je objavila nekoliko fotografija na kojima su tijela nekoliko terorista koji su ubijeni tijekom teških sukoba u Kafr Nabudi.

Grad i njegova okolica trenutno su pod kontrolom vladinih snaga i njihovih saveznika. Hayat Tahrir Al-Sham se sa saveznicima povukao na početne položaje  mjesta istočno i sjeverno od grada.

Inicijalna izvješća ukazuju na to da provladine snage planiraju nastaviti svoj napredak sjeverno i sjeverozapadno od Hame, a ruski zrakoplovi su jučer provodili silovite zračne napade na položaje terorista u regiji.

Sljedeća meta vladinih snaga je prema nekim izvorima zloglasni Khan Shaykun, gdje su Bijele kacige inscenirale “kemijski napad Assadovog režima”. Ovaj je grad posebno važan zato što se nalazi na autocesti Damask-Aleppo i njegovim oslobađanjem bi se na jugu odsjekle i uništile najbolje opremljene terorističke jedinice.

Sirija mampa 09.05.2019.
FOTO – Područje jučerašnjih borbi

Američki specijalni izaslanik za Siriju, James Jeffrey, izjavio je kako će Sjedinjene Države povećati pritisak ako se operacija u Idlibu nastavi. Rekao je da sirijske vlasti ne namjeravaju riješiti krizu političkim sredstvima. Međutim, ruska strana je obavijestila SAD da će operacija u Idlibu biti usmjerena na teroriste Hayat Tahrir Al-Shama, koji su od međunarodne zajednice proglašeni ogrankom Al-Qaede i predstavljaju prijetnju ruskoj zračnoj bazi Hmeymim.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlüt Çavusoglu je zatražio od ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova da se zaustavi bombardiranje pokrajine Idlib, na što je dobio odgovor da su zračni napadi obustavljeni ujutro 10. svibnja.

Međutim, najnovije snimke pokazuju da ruske specijalne snage i vojni savjetnici aktivno sudjeluju u sirijskoj protuterorističkoj kampanji i nema naznaka da će ona biti obustavljena dok se ne ispune zadani ciljevi.

Ruske specijalne snage i vojni savjetnici u sjevernoj Hami
FOTO – Ruske specijalne snage i vojni savjetnici u sjevernoj Hami

Područje Kafr Nabude nakon neuspjelog kontranapada terorista Hayat Tahrir Al-Shama (FOTO 18+):  South Front Photos/Map

HamaHayat Tahrir al-ShamISILIslamska državaJames JeffreyKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomaz
4 godine prije

Samo prži Brate Asade , bez milosti przi gamad !

Riddick
4 godine prije

Francuski predstavnik u UN: Upozoravamo na stvaranje novog Alepa u Idlibu.
Oni vise vole Al Kadu nego Saudijska Arabija.

Laki Topalović
4 godine prije

Malo i Rusi lažu, ali neka. Rekoše Turcima : “Tko? Mi?! Ma mi ne gađamo nikoga!..Kad? Gdje?” … Onda namjerno puste foto van, jer poo novom zakonu u vojsci sve foto moraju proći “cenzuru” zapovjedništva i vojnici ne smiju ništa stavljati na društvene mreže, jer ima onaj trik da s nekim detaljem odmah otkriješ lokaciju gdje su.

Srdjan
4 godine prije

Ništa nije slučajno i ishitreno,ima dosta obaveštajnog rada na terenu sa lokalnim vodjama. Vojska se pripremila,odmorila,provežbala šta je trebala,obnovila i popravila tehniku tako da su sada jači nego ikada ranije. Moral na visini,za razliku od pobunjenika i plaćenika koji su ne samo medjusobno ratovali za teritoriju već i zato sto su se već jednom predali i koristili “zeleni” GSP..Ova ofanziva će ići dok im odgovara! Kad se sredi Idlib onda polako …..dalje!

Trubadur
4 godine prije

“Iran Just Delivered 1M Barrels Of Oil To Fuel-Starved Syria By “Ghosting”……..Stigao tanker sa naftom iz Irana u Siriju…

fenix
4 godine prije

Teroristi HTS trepe užasne gubitke od RUAF-a bukvalno se nigdje nemoguće grupirati za napad prekuce su htjeli poslati kolonu pojačanja u Hamu ali je od strane Ruaf potpuno uništena pa su odlučili da šalju male grupe kao pojačanje od 10-20 ljudi koje zrakoplovstvo ne može primijetiti lako ali to ne može izmijeniti situaciju na terenu jer je mali broj ljudi. Oni sto su jucer poslati su tzv Mahlama taktikal Nusrina Anti teroristička jedinica(znam da smiješno zvuci Nusra i atj). Jučer i jutros Ruaf žestoko prži po Latakiji izgleda se i tamo priprema napredovanje SAA. Još mislim da ova kampanja nije u punoj snazi nego tek ispitivanje terena nedovlaci se onolika sila i onoliki zracini udari za ovako još ograničeno dijelovanje

ime amatera
4 godine prije

Znaci Putinjo mlati umjerene ili neumjerene glavosjece? London jako jako zabrinut i Sauron oko. Nisu oni filmovi slucajni.

Muppet shou
4 godine prije

trumpeto salje bijele kacige i monty piton cirkus tv ekipu. Vodom iz kante peru malu nejaku djecicu koja se valjaju po podu u bolovima. Kamion lizalica ide za njima i sve je po miki maus production. Internet je velik.

Zvrk
4 godine prije

Možda se i ne treba pretjerano zanositi. Većina provladinih izvora tvrdi da je riječ o ograničenoj ofenzivi koja bi trebala maknuti pobunjenike što dalje od obale.

alfa33
4 godine prije

Koliko su ušli u dubinu od početka ofenzive, možda 20ak km?? Nitko točno nezna dokle bi ovaj put mogli ići,a ovi znaju je nestalo autobusa,čeka ih tenkovski rov ako što ostane od njih poslije ruskih igrački… Kud ćeš bolje nego kad zasviraju oda radosti na staljinovim orguljama…..

politicki nekorektan
4 godine prije

…a vesna ? vesna place, rida ,cupa kose…

politicki nekorektan
4 godine prije

…razbucali najvecu koncetraciju arhitekta.doktora, inzinjerai profesora….

Kajgot
4 godine prije

Što ih se više pobije međusobno, to će ih se manje manje pojaviti u Europi da šire multikulturalnost. Divota!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI