„Ograničena ofenziva“ u Idlibu se nastavlja – SAA napala turski nadzorni punkt

Irak BMP-2
24 komentara

U sirijskoj pokrajini Idlib se već nekoliko dana vode žestoke borbe između vladinih snaga i islamističkih terorističkih skupina. Eskalacija je započela 30. studenog, kada su teroristi izveli opsežni napad na položaje sirijske vojske. Sljedećih dana vladine su snage uzvratile većinu napada i povratile sve izgubljene položaje u prvom danu sukoba i krenule u protunapad.

Kao i uvijek, društvene mreže su pune izvješća takozvanih „Bijelih kaciga“ o napadima ruskog i sirijskog zrakoplovstva, te vladinih kopnenih snaga na civilna područja, gdje se bilježe „velika razaranja i brojne civilne žrtve“.

Sirijska vojska preuzela je kontrolu nad tri grada u pokrajini Idlib, posljednjem uporištu ekstremističkih skupina u Siriji.

Elitne „Tigar“ snage sirijske vojske, ponovno su preuzele kontrolu nad gradovima Rasm Al-Ward, Istablat i Suruy, smještenim na jugoistoku pokrajine Idlib. Prije dva dana su sirijske trupe izgubile kontrolu nad tim gradovima.

Jedinice sirijske vojske, osim što su uspostavile kontrolu nad tim područjima, uspjele su zarobiti opremu i oružje terorista koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, koju podržava Turska.

U videu koji je objavljen u utorak na društvenim medijima se prikazuje intenzitet bitke na jugoistoku Idliba stajališta sirijske vojske. Prikazuje se kako sirijska artiljerija otvara vatru na položaje terorističkih skupina.

SOHR iz Londona izvještava kako je od nedjelje u borbama poginulo najmanje 96 ljudi, 51 vojnik sirijske vojske i 45 pripadnika terorista. Ovi sukobi smatraju se najubojitijima otkako je prošlog kolovoza na snagu stupio krhki prekid vatre, dodaje SOHR.

Provinciju Idlib kontrolira sirijski ogranak Al-Qaede koji je na čelu koalicije Hayat Tahrir Al-Sham.

Osim ovih teritorija, manji dijelovi pokrajina Aleppo, Hama i Latakija su još uvijek izvan kontrole sirijske vlade, gdje su aktivne druge terorističke skupine i skupine takozvanih „sirijskih pobunjenika“.

U kolovozu je Sirija pokrenula ofenzivu kako bi stekla kontrolu nad cijelim Idlibom, ali je 31. istog mjeseca dogovoren  primirje. Međutim, obzirom na stalne napade terorističkih skupina na civilna područja pod vladinom kontrolom, sirijska vojska je odlučila nastaviti s operacijama. Vlada Bashara Al Assada je puta istaknula svoju odlučnost da  svaki centimetar zemlje oslobodi od prisustva terorista, za što ima resurse  i dovoljan broj vojnika, ali i podršku Rusije, Irana i Hezbollaha.

VIDEO: Protunapad sirijske vojske 2. prosinca 2019.

Sirijska vojska napala tursko promatračko mjesto u Idlibu

Sirijska vojska je jučer napala promatračko mjesto turske vojske u pokrajini Idlib, odakle su terorističke skupine, služeći se ovim mjestom kao zaštitom, pokretale napade na položaje vojske južno od Abu Duhura.

Opet prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (SOHR), sirijska artiljerija je u srijedu bombardirala promatračko mjesto turske vojske u blizini grada Al-Surman, smještenog na sjeverozapadu provincije Idlib.

Agencija sa sjedištem u Londonu, koju vodi Rami Abdel Rahman, objasnila je da su sirijske trupe pokrenule operaciju nakon što su pripadnici terorističke koalicije Hayat Tahrir Al-Sham proveli napad većih razmjera, koristeći se teškom artiljerijom, nakon čega je uslijedio pješački napad na položaje vladinih snaga u Idlibu.

Paralelno s ovom ofenzivom, ruski zrakoplovi su bombardirali više položaja terorističkih skupina oko grada Kafr Saynah u južnom dijelu Idliba.

Sa svoje strane, portal Al-Masdar News izvještava da su ruski i sirijski zrakoplovi u srijedu proveli snažne udare na položaje terorista u blizini grada Jisr Al-Shughoura i regijama uz granicu s Turskom, koji su rezultirali velikim gubicima za ekstremiste.

Osim toga, rusko i sirijsko zrakoplovstvo su u zajedničkoj operaciji izveli izviđačke misije duž administrativnih granica provincija Latakija i Idlib kako bi na sjeverozapadu arapske zemlje locirali skrovišta terorističkih skupina.

Ovi napadi su provedeni istog dana kada je prvi zamjenik ministra vanjskih poslova Sirije Faisal Al-Meqkdad rekao da će snage Damaska, uz podršku prijatelja i saveznika, uskoro vratiti kontrolu nad cjelokupnim sirijskim teritorijem koji je „još uvijek u rukama terorističkih organizacija u Idlibu i u rukama turskih okupacijskih snaga na sjeveru zemlje”.

Iako su Rusija i Turska  u listopadu, u zamjenu za prestanak turske vojne kampanje, zaključile sporazum kojim je osigurano stvaranje sigurnosne zone duboke 30 kilometara na sjeveroistoku Sirije, više izvješća govori o tome da turske snage i njihove islamističke milicije iz takozvane „Sirijske nacionalne vojske“ i dalje krše sirijski suverenitet, napadajući sjeverne gradove arapske zemlje.

Suočena s ovom situacijom, sirijska vojska je poslala pojačanja u pogranične gradove s Turskom, spriječivši Ankaru da zauzme  više teritorija na sjeveru zemlje. Damask je također obećao da će se nastaviti boriti protiv terorizma, ali i protiv strane okupacije njegovih teritorija sve do konačne pobjede.

Idlib 03.12.2019
FOTO: Situacija u Idlibu 3. prosinca 2019.
Hayat Tahrir al-ShamSAASOHR
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jack
4 godine prije

Ja čekam, da se oglasi Burt jer on je jedini ovdje znao dati relevantne podatke o sukobima u Idlibu. Ma šta da neki ovdje misle o njemu njegovi podaci (ne znam gdje ih je pokupio), bili su točni i precizni i pružali su realnu sliku ituacije na toj sirijskoj bojišnici. I prošli put se je ovdje pisalo o napredovanju sirijskih elitnih “Tigrova i velikim gubicima terorista ali pokazalo se je da je Burt bio u pravu! Sirijska vojska je u panici bježala, ostavljajući svo naoružanje i opremu, što su na koncu priznali i sami Rusi, a i sad se vjerovatno daje iskrivljena slika situacije na tom ratištu! I sam naslov ovog članka pokazuje, da nešto nije u redu. Prije je to bila odlučujuća ofenziva sirijskih elitnih tigrova, koji će, kako je bilo navedeno, teroriste satjerati u mišje rupe, a sad se govori o ograničenoj ofenzivi, kao da se traži alibi… Čitaj više »

Laki Topalović
4 godine prije

Sad su već u vojnoj bazi istočno od , od…. Tu negdje južno od Turaka dolje desno. Bez te baze je taj grad već oslobođen, samo treba zapucati i krenuti. Nema se kako braniti

alfa33
4 godine prije

Ako pogledamo situaciju u Siriji prije ruske intervencije i sada,vidi se velika razlika. A ja sam isto mislio da će biti veliki frontalni napad i da će to riješiti do kraja godine,ali ipak nije do jedinica na terenu koliko do političara i njihovih dogovora. Polako ali sigurno idu naprijed, nek se strpe još malo,nisu im još gotovi besplatni socijalni stanovi u Europi za te doktore i inžinjere.,ubrzano se postavljaju parketi i podno grijanje…željno ih očekuju njihova braća na socijali…..

dulebg
4 godine prije

Da se Sirijci ne zamore od pravde? 8 godina ratuju, to je ceo nečiji život, mnogi su ga i definitivno izgubili. Pitaće se: da li je možda bolje bilo da se krenem kuda za Evropu?

burt
4 godine prije

vojni stručnjaci su upozorili Assada da su zapadni Idlib i latakia težak dio za zauzeti radi brdovitog terena, koncentracije velikih gradova i 25000 islamista i pobunjenika a SAA, NDF i razne proassadovske lokalne i stranačke milicije su dosta istrošene u dosadašnjim borbama za Idlib i za to su već napravili dvije pauze i izgubili su šest tjedana jer su imali u planu zauzeti Idlib do kraja godine, zato sad ruska i saa avijacija bjesomučno napadaju a ruska avijacija koristi i vakuumske i kasetne bombe da naprave proboj pod svaku cijenu i pokušavaju napredovati u istočnom Idlibu koji je lakši teren od zapadnog Idliba ali u konačnici dio Idliba ostaje u turskoj zoni

Tvingo
4 godine prije

Ima svežih satelitskih slika na sirijskom vojnom aerodromu T4 iztovarenih protivazdušnih sistema,, Bavar 737 ,, iranske proizvodnje koji se smatraju kopijom S300 bez židovske kočnice. Ajmo sad vidjet reakciju sotone !?

Alex
4 godine prije

Doći će i pljačkaši sirijske nafte na red.

irenaas
4 godine prije

jack ili mozda veliki ofanzivcek sa dozvolom

samo tako
4 godine prije

Grobari i medicinsko osoblje redovito šalju precizne izvještaje SOHR-u u London 😆😆, slavnoj podružnici MI6

Max
4 godine prije

lijepo napreduje.

Lucija
4 godine prije

Osim što je par raketa poletilo na dvije amer.baze u Iraku, – upozoravajuće, pale izvan baza, netko je otvorio vatru i na jednu na jugu Sirije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI