Rusija šalje pojačanja u Hmeymim, dronovi padaju, a Erdogan želi primirje

Pancir ruši dron
86 komentara

Nakon turske agresije na Siriju na bojištu se nešto definitivno promijenilo, ali Moskva uporno šuti i ponavlja nekoliko rečenica o pridržavanju odredbi Sporazuma iz Sočija. Novost je da Turcima više neće jamčiti sigurnost na sirijskom nebu i isporuke oružja sirijskoj vojsci. U ovim okolnostima odgovore na brojna pitanja treba tražiti između redova, ne onoga što pišu turski mediji, naravno, jer se njihove izjave svode na prijetnje ili apsolutno besmislene izjave,kao komentiranje ponovnog oslobođenja grada Saraqiba. Naime, turski list Haber je vijest popratio komentarom kako to ne bi bilo moguće bez podrške ruskih zrakoplovnih snaga i proiranskih milicija, misleći pri tom na Hezbollah.

„Ali aktivno sudjelovanje ruskih i iranskih snaga u sukobu u Idlibu nije u skladu sa sporazumima iz Astane i Sočija“, piše Haber, dok Erdogan izjavljuje kako Turska u Idlibu ne ratuje protiv snaga Moskve i Teherana, „već se bori protiv izbjegličke krize“. Turski vođe već mijenja retoriku i ovaj put ne spominje „sirijski režim“, već naglasak daje na „humanitarni rad turskih oružanih snaga“.

Međutim, to nema veze s onim što se događa na bojnom polju, ipak smo prenijeli ove vijesti samo da opišemo razinu konfuzije u Ankari, gdje su valjda vjerovali da će Rusija i Iran stvarno dozvoliti da islamističke terorističke organizacije ponovo dođu do predgrađa Aleppa i Hame.

TASS javlja kako je sirijska protuzračna obrana 1. ožujka uništila šest turskih dronova.

“Tijekom dana 1. ožujka 2020. sirijski sustavi protuzračne obrane uništili su šest napadačkih bespilotnih letjelica turskih oružanih snaga iznad zone deeskalacije Idliba”, rekao je izvor za TASS.

Dronovi su napadali položaje vladinih trupa, podržavajući terorističke bande.

Sugovornik agencije je također rekao da su turski borbeni zrakoplovi F-16 dan prije oborili dva zrakoplova sirijskog zrakoplovstva iznad zone deeskalacije Idliba, a piloti su se katapultirali i na sigurnom su. Izvor je podsjetio da je zračni prostor iznad zone deeskalacije Idlib zatvoren od 1. ožujka 2020. godine.

U priopćenju turskog ministarstva obrane stoji da su “napadnuta dva zrakoplova Su-24 koja pripadaju režimu sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, koji su napali turske avione F-16“. Pomalo smiješna tvrdnja da se bombarderi Su-24 usude upustiti u zračnu bitku s turskim F-16, ali se iz Ankare ovih dana čulo toliko toga da su se smijali čak i u Londonu i takozvanom „Sirijskom opservatoriju za ljudska prava“.

Turski ministar obrane Hulusi Akar, govoreći na lokalnoj televiziji, sažeo je privremene rezultate proljetne operacije Štit u Siriji. Prema njegovim riječima, od izbijanja neprijateljstava u Idlibu, turske snage su “neutralizirale” 2212 vojnika sirijske vlade, uništile 103 tenka, osam helikoptera, jedan bespilotni zrakoplov, kao i raketnu i drugu vojnu opremu.

Koliko god to čudno zvučalo, pravi podsmijeh turskog ministra obrane je došao od britanskih saveznika Turske u NATO paktu.

Gotovo istodobno s Akarovom izjavom, „Sirijski opservatorij za ljudska prava“ u Londonu izdao je izvješće prema kojem je sirijska vojska izgubila 74 vojnika u Idlibu, što je, nažalost, blizu istine. Elijah J. Magnier govori o brojci od 150 sirijskih i savezničkih vojnika, a oba izvora uključuju teško ranjene i one koji su umrli u napadu Turaka i terorista.

Zanimljivo je da su Akarove i podatke SOHR-a odmah istovremeno objavili  vodeći britanski mediji, od kojih su neki, na primjer, BBC kombinirali podatke u jedan materijal, ironizirajući Akarove statistike.

I posljednja vijest vrijedna citiranja je dolazak ruskih pojačanja u bazu Hmeymim. U noći s 1. na 2. ožujka su u rusku bazu u sirijskoj pokrajini Latakiji sletjela tri zrakoplova Il-76 ruskih zrakoplovnih snaga. To znači da je ukupno u 72 sata, do slijetanja ova tri Iljušina, osam zrakoplova ove vrste sletjelo u zračnu bazu Hmeymim.

Osim njih, pojačanja su dovezla i dva zrakoplova Tu-154M, a ruski mediji navode kako je u bazu stigla i skupina vojnog osoblja ruske protuzračne obrane.

„Tim stručnjaka pomoći će sirijskoj vladi u stvaranju slojevitog sustava protuzračne obrane kratkog i srednjeg dometa za suzbijanje napadačkih dronova turskih oružanih snaga u pokrajini Idlib”, prenosi ruski kanal IN24.

Isporučene su i dodatne rezerve protuzračne opreme ruskim snagama, kojima će vjerojatno upravljati ruski operateri protuzračne obrane.

Može se da je naglo povećana aktivnost transportnih zrakoplova u Siriji povezana s nedavnim događajima u pokrajini Idlib, gdje su turske trupe zapravo napale sirijsku vojsku.

Moramo naglasiti da sve navedeno nisu službene izjave ministarstava obrane Rusije i Sirije, ali su fotografije vojnika i zrakoplova objavljene na internetu i prijenos snaga se događa upravo u trenutku eskalacije u Idlibu i nakon početnih uspjeha Turske i terorističkih bandi u ratu protiv Sirije.

U međuvremenu je tajnik za tisak ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je naglasio da će se “usprkos bilo kakvim izjavama, borba protiv tih terorističkih elemenata nastaviti”. Kasnije je potvrdio da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan 5. ožujka doći u Moskvu na pregovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prema Peskovu, Rusija ostaje posvećena sporazumima o Siriji iz Sočija.

“Taj stav bit će apsolutno dosljedan i nepromijenjen. To je isti stav kojeg su iznijeli na najrazličitijim razinama i predsjednik Putin i ministar vanjskih poslova Lavrov, kao i naša međuagencijska radna skupina, naša međuresorska delegacija, koja je posljednjih dana surađivali s turskim kolegama”, rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika.

Prema njegovim riječima, Moskva se zalaže za teritorijalni integritet Sirije, podržava Siriju u njezinim namjerama da nastavi borbu protiv terorista, onih sirijskih, uključujući i one na popisu Vijeća sigurnosti UN-a.

“Naravno, ovdje pridajemo veliku važnost suradnji s našim turskim partnerima”, rekao je Peskov.

Erdogan želi primirje

Komentirajući mogućnost nove turske vojne operacije u Siriji, pozvao je da pričekaju planirane razgovore ruskog i turskog predsjednika.

Sa svoje strane, Erdogan je, kako je izvijestio Daily Sabah, rekao kako se do planiranog sastanka nada da će Rusija pristati na prekid vatre u Idlibu.

“Procijenit ćemo razvoj situacije u Idlibu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Nadam se da možemo pomoći promoviranju primirja i poduzimanju drugih mjera za rješavanje problema”, rekao je Erdogan govoreći u Ankari.

TASS / IN24 / Interfax

HezbollahNATOSOHR
Pretplatiti se
Obavijesti o
86 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

“Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan smatra da dodatnih milijardu evra, koliko je Evropska unija izdvojila Turskoj za pomoć izbeglicama – nije dovoljna, zbog čega je odbio da primi taj novac.

„Naša očekivanja o pravednoj raspodeli odgovornosti, nažalost, ostala su bez odgovora. EU nije u potpunosti ispunila uslove iz sporazuma od 18. marta 2016. godine. Kažu da će poslati još milijardu evra. Koga pokušavate da prevarite? Mi više ne želimo taj novac. Turska je potrošila na izbeglice 40 milijardi dolara i sama će naći taj novac“, izjavio je Erdogan na zajedničkoj pres-konferenciji sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom, koji boravi u poseti Ankari.”

Alex
4 godine prije

Treba pokrenuti ofenzivu i nedopustiti bandama pregrupiranje.Dakle neprestano tući iz zraka i to po vojnim postrojbama. Kada Turci izgube dovoljno vojnika,tkz žive sile,podvit će rep… možda čak i sa Sjeverozapadne okupacijske zone.

Duki
4 godine prije

Na svijetu postoji nekoliko država koje svoju površinu imaju na 2 kontinenta Rusija,Panama
Ali samo jedna sanja ,skupa sa svojim imbecilnim vodstvom o tri ! Zato i ratuje u Libiji
I što je rezultat ? Potpuna katastrofa ponor,pad u septičku jamu povijesti .E moj sultančiću -mogao bi ostati samo na 1!(jednom) kontinentu !!👍

Alen
4 godine prije

Da ja opišem razinu konfuzije na logičnom , rekao bih da to i nije konfuzija , mozda neka emotivna šizofrenija je u pitanju.. Majko mila šta se nadrobilo u zadnja 4 teksta o Siriji nije da je smiješno to je urnebesno ! Kasnije napišem o konvoju ! U zadnjim tekstovima o siriji svašta se nadrobilo sam nije ono sto treba , vjerovatno da bi se prikrili stvarni razlozi eskalacije a to je raketiranje turskog konvoja i broj poginulih turaka .. To se moze pročitati na svim normslnim medijima , evo sta sputnik recimo piše Idlib tensions exploded in February after the deaths of Turkish military personnel in the course of an ongoing Syrian military offensive .. Turci su izgubili puno vojnika i to naravno nije moglo proći bez odmazde , koja je završena objavljivanjem turske ( daleko pretjerane ) bilance o gubitcima SAA tih dana… Kao sto sam i napisao… Čitaj više »

basso
4 godine prije

Nikakvo primirje ne dolazi u obzir,erdogan se samo zeli pripremiti za nastavak agresije.Turcima se mora dati rok za povlacenje,a ako ga ne ispune onda gadjati vojne ciljeve u turskoj.Hoces rat…

m.ivanisevic
4 godine prije

“Tim stručnjaka pomoći će sirijskoj vladi u stvaranju slojevitog sustava protuzračne obrane kratkog i srednjeg dometa za suzbijanje napadačkih dronova turskih oružanih snaga u pokrajini Idlib”, prenosi ruski kanal IN24.”

Inače nakon bezbrojnih napada na Hmeimimm nisu mogli pretpostaviti da će ih gađati dronovima nego su čekali da Turci ubiju preko 100 pripadnika SAA i unište pitaj boga koliko tehnike da reagiraju. Rusi vjeruju Turcima, ahaha

Jura
4 godine prije

Oni da prave djecu, a EU da ih hrani ….neće moći ..danas, sutra to će biti križari.. kao sto su naši bili janjicari

Fenix
4 godine prije

Ruska vojska se rasporedila u Saraqibu dakle sto je bilo ofanzive bilo je takodjer Ruske zračne snage ponovo masovno djeluju a uz pomoć njih SAA je diska sinoc blizu Nayraba. Naravno treba napomenuti da su juce oborena jos dva Turska bayraktara.

Duki
4 godine prije

A ,što mislite da u četvrtak Car priopći sultanćiću
“Dragi druže Erdo kako ti pomažeš demokraciju u Siriji nemoj da ja malo pomognem PKK u Tvojoj državi 😁😁😁???
E to bi bio Carski potez !!Vlado ajmooooo

Pomalo
4 godine prije

Nebi bas reka da mu je virova… vise mi se cini da su mu pustili da sam sebi puca u nogu

Zvrk
4 godine prije

Onda, što kažu lažni ivanišević i ostali teoretičari histerija i PMS-a?

Je li vas itimalo sram? Ili treba dočekati da počnete pisati pod drugim profilnim imenom za novu dozu histerije?

Faust
4 godine prije

Izbacite tursku iz Europe.Vratite Konstantinopolis Grčkoj.Katastrofa je gledati benevolenciju Katoličke crkve i Europskih “sila” prema okupaciji jednog od dva glavna centra Kršćanskog svijeta.

Annabella
4 godine prije

Mislim da Putin nije vjerovao Erdoganu ni u jednom trenutku. Ali to je politika i mi ne znamo što se sve događa u pozadini priče. Putin (Rusija) cijelo vrijeme vozi pod ručnom i sigurno imaju dobar razlog zašto je tako. Ne bih sad pričala o šahu i velemajstorima jer je pravi razlog takvog ponašanja nama potpuno nepoznat. Rusi imaju praktički cijeli svijet protiv sebe (od navijača tu na portalu mala korist) i naravno da moraju biti jaaako oprezni što i kako rade.

Ana
4 godine prije

Dok zmiji galvu ne satares, uvijek je sposobna otrovati!

Tau
4 godine prije

Syrian L-39 military aircraft Srusio Turski F16

Max
4 godine prije

Kao što sam i pisao Turska ofenziva će se slomiti, SAA ĆE nastaviti oslobađati svoju zemlju Rusija će nastavit braniti Siriju jer bi inače izgubila ugled i trebaju joj baze na Sredozemlju. Ne mogu se braniti iz Moskve, A izvede li Turska još jednom ovakvo nešto neće im ostati ni Carigrad budite sigurni da su im ovi zločini upamćeni.

Bobo
4 godine prije

Puna potpora Rusima.

Bobo
4 godine prije

Puna potpora Rusima.

Ivi.tz
4 godine prije

Brko je na strani koja je nepravedna i zla.tako da kad ameri vide da nemaju vise od njega koristi,pustice ga niz vodu.ej brko brko..

Pesterac
4 godine prije

Cekaj nelogicno!! Turska gubi trazi Primirije a svaki dan sve vise unistene Tehnike Sirijske vojske i sve vise Zrtava u zivoj sili!!!?? Turska ispada pobednik jer sama a na drugoj strani . Iran,Rusi,Asad,Libanski Hezbolah,Evropa!! Drugo pricate lupetate a nemate pojma!!! Prvo Asad je zvao Ruse a Turke Narod!!! Narod je Drzava ne Vlast!!! 75 posto je pre rata bila Sirija vecinski Sunitska Drzava 12 posto Sita( Alevita) kojima pripada Asad i negde oko 10 posto Hriscana i ko je tu legitnimno prisutan!!!?? Naravno Turska jer Vlada danas jeste sutra nije!!! Setite se da je pre rata dok su bili samo nemiri,Demonstracije protiv Asada bilo 90 posto Sirijaca medju tim protivnicima Rezima bili su i Hriscani dobar deo Sita!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI