Novi proboj sirijske vojske u južnom Idlibu i prodiranje ka Ma’arat Al-Numanu

SAA T-72
10 komentara

Nakon što su skupine sirijske Al-Qaede prošlog tjedna raketirale stambene četvrti Aleppa i ubili sedam civila na oko dvadeset teže ranili, vladine snage su odgovorile žestokom vatrom iz svog raspoloživog artiljerijskog oruđa po položajima terorista u Idlibu. Očekivalo se da će vladine snage krenuti u proboj na tom dijelu fronta, ali je napad pokrenut na jugoistoku „islamističkog rezervata“ u pravcu grada Ma’arat Al-Numan.

U nedjelju su sirijske vladine snage krenule u proboj neprijateljskih linija obrane i uspjele zauzeti naselje Al-Mushayrifa. Mjesto je oslobođeno nakon teških borbi s teroristima Al-Nusra Fronta, vodeće skupine u krovnoj koaliciji Hayat Tahrir Al-Sham.

U izvješću sirijske vojske, potvrđenom i od strane takozvanog Sirijskog opservatorija za ljudska prava iz Londona, se navodi kako su sukobi doveli i do uklanjanja određenog broja terorista i uništavanja oružja s kojim su raspolagali. Preostali militanti su pobjegli u područja na jugu islamističke enklave.

Sirijska vojska je 14. studenog preuzela kontrolu nad selima Al-Luweibdeh Gharbiya i Tal Khazna na južnom dijelu Idliba, nakon što su iz tog područja očišćeni posljednji ostaci stranih militanata.

Jučer je ofenziva nastavljena i oslobođeno je selo Umm Khalakhil, a vladine snage su nastavile napredovati i sinoć su se borile za mjesto Al-Farjah u jugoistočnom dijelu Idliba.

Tijekom kopnenih operacija je sirijsko i rusko zrakoplovstvo tuklo po logističkim pravcima iz smjera Ma’arat al-Numana, kako bi onemogućili slanje pojačanja i vojne tehnike skupini oko koje se uz tom dijelu pokušava stvoriti stvara okruženje, uz ostavljanje jednog koridora za bijeg na sjever pokrajine, kao što je bio slučaj u nedavnoj operaciji oslobađanja Khan Shaykuna i šireg područja sjeverne Hame i južnog Idliba.

Da je ova kampanja povezana s napadom na civile Aleppa svjedoči sudjelovanje u ofenzivi palestinske borbene skupine Liwaa Al-Quds, koja se nedavno pridružila snagama 25. skupine za specijalne misije i 5. legiji sirijske vojske na jugoistoku Idliba.

Liwaa Al-Quds, formalno „brigada“ u čijim je redovima na tisuće Palestinaca, uglavnom iz izbjegličkih logora Handarat i Nayrab u Aleppu, igrala je važnu ulogu u napretku vladinih snaga u najnovijoj kampanji, jer su njihove jedinice pomogle u oslobađanju sela Tal Zarzour i grada Umm Khalakhil.

Pored sudjelovanja u ofenzivi na jugoistoku Idliba, Liwaa Al-Quds ima trupe u regiji Badiya Al-Sham u Homsu i Deir Ez-Zoru, gdje trenutno sudjeluju u operacijama čišćenja širokih pustinjskih područja od preostalih pripadnika takozvane „Islamske države“.

Ovo je vjerojatno jedna od najmoćnijih palestinskih paravojnih snaga u Siriji. Borci Liwaa Al-Quds milicija su dokazali kao udarna sila u borbi, posebno protiv terorističkih skupina poput Hayat Tahrir Al-Sham i ISIL. Ranije ove godine su  zadaću obuke palestinskih boraca na sebe preuzele ruske specijalne snage stacionirane u Hmeymimu, koje su posebno za tu zadaću prebačene u Aleppo.

juzni idlib 24.11.2019 sirija
FOTO: Područje napredovanja sirijske vojske u nedjelju i ponedjeljak
Hayat Tahrir al-ShamSAA
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Ožeži !
Sirijska vojska zaplijenila i jednu Vespu ”Pusić”?

Umpah Pah
4 godine prije

A gde je tu gdemokracija ?

Kažun
4 godine prije

Netko je noćas rokao po modernoj opozicij /avioni i
uništio tank sa naftom u okolici Jarablusa.Nitko nije
preuzeo odgovornost ???

Ivo
4 godine prije

Idlib se čisti polako ali sigurno. Još uvijek je nepoznanica što se planira sa izdajničkim kurdima, odnosno što oni (ne)planiraju. A u vezi s time i što trenutno izvode američki pljačkaši, tj. naftaši oko Al Omara. Ima li netko info?

FATIH
4 godine prije

SAMO DERITE ZAPADNE BORCE ZA LJUDSKA PRAVA…

Max
4 godine prije

završiti tu pa na Golansku visoravan!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI