Rusija ne dozvoljava da se kampanja u Idlibu zaustavi, što je objasnila i turskim kolegama

eksplozija
13 komentara

U današnjem granatiranju mjesta Sakalabiya u području Hame, koje su provele terorističke skupine iz Idliba, poginulo je šest civila, među kojima troje djeca, a više ih je ranjeno. Ova vijest ne budi poseban interes u svijetu, posebno na Zapadu, gdje općenito ne vide sirijske žrtve.

Situacija na jugu takozvane de-eskalacijske zone Idlib je napeta. Sve do nedavno su tamo dolazile terorističke bande iz središnjih predjela Idliba, koje su pažljivo planirale napad na položaje sirijske vojske i civilna područja. Militanti nisu sjedili besposleni i stalno su držali u strahu lokalno stanovništvo, lansirajući projektile iz višecijevnih raketnih bacača na sjeverni di pokrajine Hama. Međutim, žrtve terorističkih napada na Zapadu još uvijek nitko ne primjećuje. Spomenimo da su u razdoblju “primirja”, kojeg su u rujnu prošle godine u Sočiju dogovorili Rusija i Turska, ovakvi teroristički napadi odnijeli živote 250 sirijskih vojnika.

Bilo je i pokušaja bombardiranja ruske zrakoplovne baze Hmeymim. Samo 8. Svibnja, prije četiri dana, na bazu je ispaljeno 12 projektila velikog kalibra.

Zahvaljujući ruskim sustavima protuzračne obrane, nijedan nije dosegao cilj, ali su neki od projektila pali u stambena područja u blizini baze. Prema podacima Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, mjesta s kojih su militanti dvije manje islamističke frakcije, Katiba Ard Al-Bab i Katiba Jebel-Butm, gađali rusku bazu, identificirana su i uništena, zajedno s raketnim sustavima.

Idlib, Sirija, 03.05.2019
FOTO: situaciona mapa Idlib, Sirija, 02.05.2019

Brojni napadi terorista na mirna područja u Latakiji i Hami, kao i njihovi pokušaji da probiju obranu sirijske vojske, nisu ostavili mogućnost izbora vladinim snagama. 6. svibnja započela je vojna operacija na sjeveru Hame, nakon čega su teroristi poslali pojačanja i uslijedili su nasilni sukobi.

Uz potporu artiljerijske vatre i zračnih udara ruskih zrakoplovnih snaga su sirijske specijalne snage, “Tigrovi” generala Suheila Al-Hassana, uspjele osloboditi naselja Janabar, Al-Ban i uzvisinu Tall Otman. Sljedeći je bio grad Kafr Nabuda, a potom grad Qalaat Al-Muqid. Sve ovo su mjesta iz kojih su teroristi do jučer stalno bombardirali civile.

Assad opet “uništava bolnice, škole pekare” i “ubija civile, kučiće i mačiće”

Bashar Al-Assad
FOTO: Bashar Al-Assad

Unatoč uspjesima vladinih trupa, uništavanje islamističkih terorističkih skupina povezanih s Al-Qaedom je izazvalo je mješovite reakcije međunarodne zajednice. Akcije Rusije i Sirije su osuđene u ministarstvu vanjskih poslova Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva. Izrazitu zabrinutost “u vezi s eskalacijom nasilja u Idlibu” izrazio je i francuski predsjednik Macron. Prema njegovim riječima, udari ruskog zrakoplovstva “na bolnicama” i druge objekte civilne infrastrukture dovode do velikih gubitaka među stanovnicima Hame.

Međutim, Macron, kao i sve njegove zapadne kolege, radije šute o smrti 57 stanovnika Hame, uključujući i 7 djece, čije je živote 6. svibnja iznenada prekinulo granatiranje terorista. Današnji napad na Sakalabiyu nitko nije ni spomenuo. Životi šestero civila su zanemarivi u odnosu na patnje “umjerne oporbe”.

UN je dao službenu izjavu u kojoj je glavni tajnik međunarodne organizacije Antonio Guterres izrazio je zabrinutost zbog izvješća o zračnim napadima na naselja i civilnu infrastrukturu, “što je dovelo do smrti stotina civila i raseljavanja više od 150 000 ljudi”.

Poznata interaktivna karta Syria Live Map svakog trenutka izvještava o “mrtvim civilima” u terorističkom rezervatu u Idlibu, “razrušenim bolnicama”, od koje je jedna “kirurška bolnicu” bila smještena u privatnoj kući na osami, sjeverno od Kafr Nabude, bez prilaza ili ceste kojom bi kola hitne pomoći dovozila bolesnike ili ranjenike. Zaista čudno mjesto za smjestiti “kiruršku bolnicu”. Naravno, na sirijskoj strani stradavaju samo pripadnici vojske, i to masovno, jer se “oporba grčevito bori da obrani svoja područja i obitelji”.

Vođa terorista i zapovjednik sirijske Al-Qaede, Abu Muhammad Al-Golani priznaje uspjeh vladinih snaga na sjeveru Hame, ali tvrdi da je bio moguć zahvaljujući artiljerijskoj pripremi i preciznim udarima zrakoplovstva. Čini se da je iskreniji bivši student medicine u Damasku, danas vođa terorista u Idlibu, od zapadnih kancelarija. Golani barem priznaje da su zračni udari “precizni” i dodao je “kako se nemoguće oduprijeti takvim napadima, ali da njegove snage namjeravaju pružiti oštar otpor i sirijska vojska neće moći dalje napredovati”.

Napad vladinih snaga na teroriste blizu turske utvrde

T-90 Sirija saa
FOTO: T-90 SAA, Sirija

Ali to nije slučaj i danas su vladine snage potiskivale teroriste dublje prema sjeveru u ravnici Al-Ghaab. U trenutku kada su teroristi došli blizu utvrđenog turskog promatračkog mjesta Sheir Magher, vladine snage su na područje oko turske utvrde ispalile 13 minobacačkih projektila, poručujući militantima da im je uzalud tražiti tursku zaštitu. U izvješćima se navodi da su artiljerijske granate lansirale sirijske vojne postrojbe stacionirane u gradu Al-Kareem u ravnici Al-Ghaab. Ankara je ranije mlako pozvala Rusiju da se prekinu provoditi zračni udari, a Sergej Lavrov je svom turskom kolegi odgovorio da se više i ne provode. Naravno, to je bila službena verzija, jer se vojna infrastruktura terorista i dalje uništava, udarima sirijskog i ruskog zrakoplovstva i korištenjem teških topničkih i raketnih sustava.

Predvidiva reakcija

Reakcija takozvane međunarodne zajednice na događaje u Idlibu je sasvim predvidljiva. Zapad tvrdoglavo ne primjećuje zločine militanata i ne želi priznati da dvije trećine, ako ne i više, područja Idliba nadzire sirijska Al-Qaeda i njoj pridružene skupine. Nešto slično se dogodilo i prije nekoliko godina, kada su vladine trupe oslobađale Palmiru i istočni Aleppo, a strani dužnosnici su jedan za drugim dizali galamu, nadajući se da će spriječiti napredak sirijske vojske i zadaviti Damask “političkom omčom”. Nije im uspjelo i danas te regije kontrolira Damask.

U skoroj budućnosti, ista sudbina će zadesit će i militante u Idlibu. Teroristi koji su pretvorili škole, bolnice u svoja zapovjedna sjedišta, a okolne teritorije u utvrđene položaje, bit će uništeni.

Pokušaj blokiranja kampanje u Vijeću sigurnosti

Vijeće sigurnosti savjet bezbjednosti UN

“Zapadne zemlje prvo moraju priznati da teroristi Al-Nusra Fronta kontroliraju većinu de-eskalacijske zone Idlib, prije nego što Moskvu pozovu na punu provedbu sporazuma iz Sočija”, izjavio ruski stalni predstavnik pri Ujedinjenim narodima Vladimir Safronkov.

Napomenuo je da je Rusija blokirala izjavu pripremljenu za medije nakon hitnog sastanka Vijeća sigurnosti, budući da je tekst “iskrivio” situaciju u Idlibu. Osim toga, diplomat je naglasio da se mjere de-eskalacije ne primjenjuju na teroriste koji se bore protiv sirijske vlade i Rusije koja pruža podršku Damasku.

Rusija je tako blokirala izjavu Vijeća sigurnosti o humanitarnoj situaciji u Siriji, nakon izvanrednog sastanka je potvrdila stalna misija Ruske Federacije pri svjetskoj organizaciji.

“Nismo dopustili da se objavi izjava koju su o Siriji pripremile Belgija, Njemačka i Kuvajt, jer značenje koje je imala iskrivljuje situaciju u Idlibu”, izjavio je Vladimir Safronkov.

Zajedničko priopćenje Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Sjedinjenih Država, Ekvatorijalne Gvineje, Poljske, Perua, Belgije, Obale Slonovače, Kuvajta i Dominikanske Republike, kako se saznalo nakon sastanka, izražavalo je “duboku zabrinutost zbog moguće humanitarne katastrofe u slučaju pune vojne operacije u zoni Idlib”.

“Pozivamo sve strane da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i zaštite civile. Pozivamo zainteresirane strane da u potpunosti ispoštuju sporazum o prekidu vatre u okviru potpisanog memoranduma od 17. rujna 2018. godine”, navodi se u dokumentu.

Osim toga, zapadne zemlje su osudile napade na objekte civilne infrastrukture, kao i smrti civila, te izrazile zabrinutost zbog izvješća o više od 150 000 izbjeglica.

Izvješće ne spominje sustavne napade sirijske Al-Qaede na područja pod kontrolom vlade i stalne napade koji su se provodili od rujna prošle godine, a napadi na rusku bazu se posebno ne uzimaju u obzir.

Turska je upozorena i pristala je na suradnju

Pancir S1
FOTO: Pancir S1

No, nakon jednog od tih napada, kada su ruski sustavi Pancir-S1 i Tor-M1 oborili su 27 projektila lansiranih na Hmeymim, zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Veršinin je rekao da će ruska strana, zajedno s vladinim snagama Sirije i u koordinaciji s Turskom, odgovoriti “na terorističke napade”.

Na posljednjoj sjednici Vijeća sigurnosti je Safronkov napomenuo da kolege sa Zapada, prije pripreme bilo kakvih dokumenata za UN, trebaju priznati da Idlib “vodi Al-Nusra Front, bez obzira pod kojim imenom”. Krajem travnja je general Stanislav Gadžimagomedov, zamjenik načelnika Uprave za glavne operacije Glavnog stožera Oružanih snaga Ruske Federacije, naveo je da je broj naoružanih militanata u Idlibu dosegao 50 000.

“Objasnili smo našim zapadnim kolegama da rusko-turski memorandum iz rujna 2018. godine, kojeg nas pozivaju da ispunimo, sadrži iznimke u smislu borbe protiv terorizma. Izričito se navodi da se mjere primirja i de-eskalacije ne odnose na borbu protiv terorizma i terorističkih skupina”, naglasio je Vladimir Safronkov..

Ruski diplomat je naglasio i kako se, obzirom na situaciju u Idlibu, provodi profesionalni dijalog s kolegama iz Sjedinjenih Država putem vojnih i političkih kanala. Prema njegovim riječima, raspravu “prate dokazane činjenice i gledaju se zemljopisne karte karte na stolu”.

“Naglasak je da se mora poštivati suverenitet, integritet i neovisnost Sirije, ne riječima već djelima. Vijeće sigurnosti još uvijek ima puno toga učiniti kako bi prevladalo konceptualne praznine u razumijevanju situacije”, kazao je ruski diplomat.

Zone za de-eskalaciju sukoba u Siriji
FOTO: Zone za de-eskalaciju sukoba u Siriji

Podsjetimo se da su se u rujnu 2018. godine Moskva i Ankara dogovorile o stvaranju demilitarizirane tampon zone u Idlibu, širine 20 kilometara, koju su morale napustiti i naoružani militanti i sirijske vladine trupe. Odgovornost za stabilizaciju situacije u Idlibu je preuzela Turska.

U posljednjem telefonskom razgovoru ministara vanjskih poslova Rusije i Turske, Sergeja Lavrova i Mevlüta Cavusoglua, istaknuta je važnost koordinacije zajedničkih napora za provedbu memoranduma o stabilizaciji situacije u zoni de-eskalacije Idlib i borbe protiv terorističke prijetnje na temelju načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirijske Arapske Republike.

Uz šutnju Ankare, koja nije pružila nikakav vojni odgovor na današnje granatiranje područja oko promatračkog mjesta turske vojske u ravnici Al-Ghaab, može se zaključiti da postoji prešutni dogovor za uklanjanje tvrdolinijaških islamističkih skupina, jer ih Turska ionako ne može obuzdati.

Turske vojne snage na tom području nisu uspjele prisiliti teroriste Hayat Tahrir Al-Shama i Islamske stranke Turkestana da poštuju takozvanu “crtu razgraničenja” iz sporazuma od prošle godine. Zbog ogromne moći tih skupina, trupe Ankare se nisu uspjele nositi s kršenjima odredbi sporazuma. Zbog tih se razloga na predsjednika Erdogana ne može računati.

Ove dvije skupine, koje okupljaju najviše boraca s najboljom opremom, odbacile prijedlog Turske da promijene ime i da se integriraju se s drugim “pobunjeničkim skupinama”. Ovaj neuspjeh je doveo Erdogana u neugodan položaj i na sastanke s Putinom i Rohanijem dolazi kao osobe koja nije u stanju ispuniti preuzete obveze, posebno iz dogovora s Rusijom, niti može držati Idlib pod kontrolom.

Uz sve prijepore s Ankarom, Damasku ide na ruku što Erdogan zna utjecaj Moskve i Teherana u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju. Zapravo, turski predsjednik se nalazi na pola puta između dvije supersile, Rusije i Sjedinjenih Država, a obje imaju svoje trupe na terenu u Siriji. Erdogan će morati birati između komercijalnih pogodnosti koje može dobiti suprotstavljajući se američkom taboru i njegovog položaja kao člana NATO pakta koji ima odnose sa Sjedinjenim Državama. On savršeno dobro zna kakve su posljedice američkog neprijateljstva ako odabere ruski tabor, ali je još više svjestan činjenice da su Rusija i Iran postale pouzdane snage, prisutne su u Siriji i sposobne oživjeti tursku ekonomiju daleko više nego što bi to mogle Sjedinjene Države, što je u ovom trenutku za njega presudno.

Sukobi na Bliskom istoku su komplicirani i isprepliću se, ali politika američke administracije u Siriji svima uskraćuje priliku da realizira svoje planove, da ne spominjemo nepredvidive poteze koje bi mogao učiniti predsjednik Trump ili smjer kojim bi mogao krenuti.

Neslužbeno, Sjedinjene Države priznaju da Idlib kontrolira Al-Qaeda, ali nastavljaju s pokušajima da spriječe legitimne snage sirijske vojske i njihove saveznike da oslobode pokrajinu i unište teroriste.

Al Tanf
FOTO: Al-Tanf

Predsjednik Trump proturječi samom sebi, što nije prvi put, čak i o svojim planovima u Siriji, koju je opisao kao “zemlju pijeska i smrti”. Zapravo, on je u više navrata izražavao volju da povuče svoje trupe iz arapske zemlje, čak i iz susjednog Iraka, ali je onda promijenio mišljenje, ostavljajući stotine vojnika u arapskoj zemlji bez definiranog programa za njihovo povlačenje, ne dopuštajući sirijskoj vojsci da oslobodi sjeverna područje, čak ni onaj dio koji je trenutno pod kontrolom terorista.

No, čini se da ovaj put u Idlibu ne može učiniti ništa. Osim toga, danas je još jedan veliki konvoj napustio izbjeglički kamp Rukban u blizini američke improvizirane baze Al-Tanf, na granici s Irakom. Uz 11 000 civila, koliko ih je već prešlo na vladin teritorij, ovaj se kamp polako prazni i američki vojnici više neće imati izgovor da ostanu u tom području.

Što se tiče Idliba, svi bi voljeli znati koliko se planira voditi operacija i koji su ciljevi Damaska i Moskve, čiji su vojni instruktori na terenu sa sirijskim zapovjednicima i planiraju i vode vojne operacije. No, koliko god teritorija oslobodili u ovoj kampanji, Sirija je bliže trajnom miru, a to je za zemlju najvažnije.

Al-Nusra Frontbashar al-assad
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
4 godine prije

…..sve ovo što se nažalost dešava uzrok su ha..ari i njihova kurvanjska,licemjerna,pokvarena politika pomoću koje sve najgore izvlače iz ljudi i podilaze njihovim najgorim strastima zbog vlastite koristi….zločinci….cionisti sje…e im se zatrlo.

Tomaz
4 godine prije

Ja se samo nadam expresnom napredovanju SAA i Ruske aviacije da se zavrsi to na brzinu ko Ist.Guta pa da polako zavrsimo i ovaj rat , tako da stisnite malo i ne stedite municije…

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

……izražavaju duboku zabrinutost………
Prevedeno zdravo seljački, jbg mi tu ništa ne možemo.
Možemo samo lajat’. Na Mjesec…..
P.S.
Ova mi je uvijek najjača. 🙂
Levati su uvijek zabrinuti. Duboko…..
Kad su u ku*cu……
Kako ih više ne kolpa……
Pošteni čovjek bi već doživio moždani, srčani, vojni, državni……… udar…

Ivo
4 godine prije

Realno, treba da oslobode kompletan Idlib i završe sa zahebancijom. Nadam se da to i rade, i da je priča o ograničenom udaru samo patka za zavaravanje naivnih. Onda se treba koncentrirati na dio istočno od Eufrata i pacificirati kurde, i privesti priču kraju. Usa psihopate će se povući i same iz Al-tanfa.

Inače, kruži priča da su nosači i B-52 došli kao sredstva za odvraćanje Irana od napada na Al-tanf, što navodno planira irački ogranak hezbollaha i tamošnje šiitske milicije. Ameri su kako se saznaje poručili Iranu da će napad iračkih milicija na Al-tanf smatrati za direktan napad Irana na usa. Sam Al-tanf je, u svjetlu solidne protuzračne obrane, neobranjiv za amere.

AAA
4 godine prije

arapi su glavni krivci za rat u siriji

Ivan
4 godine prije

Odličan tekst, puno informacija, hvala.

Borac2
4 godine prije

Polako i sigurno, ipak je sada pokrajina Idlib rezervat svih mogucih zivotinja koje su radile “zulum” po siriji.

Siniša
4 godine prije

Ni Turci se ne šale!

Ante
4 godine prije

Tko kaže da S-300 i 400 nisu dobri? Zapad više ne može izvodili svoje napade na Sirijske ciljeve, kao što su to prije činili. U Jemenu od gladi bolesti i granata umire desetine ljudina dan UN Europa i Amerika šute na te žrtve. Koliko mogu biti pokvareni političari sa zapada i novinari koji rade za njih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI