Bashar Al-Assad je ocijenio sporazum Turske s Rusijom o Idlibu

Bashar al-Assad nasmijan sa strane
63 komentara

Sirijski vođa Bashar Al-Assad je tijekom telefonskog razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pohvalio je rezultate pregovora u Moskvi o situaciji u Idlibu s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom.

Predsjednik sirijske države Assad bio je zadovoljan rezultatima koji su 5. ožujka postignuti u pregovorima s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom, prenosi TASS .

“Predsjednik Assad je tijekom razgovora izrazio je nadu da će postignuti sporazumi imati pozitivne učinke za sirijski narod, posebice u humanitarnoj, socijalnoj i ekonomskoj sferi, naravno, ukoliko turska strana ispuni svoje obveze”, navodi se u priopćenju.

Tijekom razgovora također je primijećeno da su rusko-turski sporazumi usmjereni na jamčenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije i doprinijet će “stvaranju povoljne atmosfere za nastavak političkog procesa”, izvijestila je SANA.

Podsjetimo, u petak u ponoć po lokalnom vremenu je u zoni deeskalacije Idlib u Siriji počeo režim primirja, kojeg su tijekom razgovora u Moskvi dogovorili ruski i turski predsjednici Vladimir Putin i Tayyip Erdogan.

Do petka ujutro borbe na području sirijskog Idliba su prestale su. Tijekom sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnoj organizaciji Vasilij Nebenzija potvrdio da se primirje u Idlibu „općenito primjenjuje“.

SAD blokirale zajedničku deklaracije podrške sporazumu Turske s Rusijom

Usvajanje zajedničke deklaracije podrške sporazumu Turske s Rusijom u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda su blokirale SAD.

„Članovi Vijeća sigurnosti su primili na znanje i podržavali sporazum u različitoj mjeri. Željeli smo prihvatiti opću deklaraciju za novinare, ali se zbog stava jedne od delegacija to se pokazalo nemogućim “, rekao je Nebenzija.

Odbio je precizirati o kojoj je delegaciji riječ. Međutim, diplomati koji su prisustvovali sastanku rekli su da su izjavu odbili podržati američki delegati.

Ruska vojna delegacija dolazi u Tursku

Uskoro u Ankaru stiže ruska vojna delegacija, najavio je ministar obrane Turske Hulusi Akar.

Akar je rekao da će “od 15. ožujka početi zajedničke patrole  magistralom M4”, već su započeli radovi “na načelima sigurnog koridora koji će biti postavljen duž autoceste”, prenosi TASS pozivajući se na agenciju Anadolu.

“Početkom tjedna u Ankaru će stići ruska vojna delegacija”, dodao je.

Akar je također izjavio da Turska nije dokumentirala kršenje primirja u Idlibu od njegovog stupanja na snagu 6. ožujka.

“I dalje ćemo poduzimati mjere odvraćanja za sprečavanje kršenja primirja”, naglasio je ministar.

Podsjetimo da je teroristička organizacija Hayat Tahrir Al-Sham (HTS) rekla da se neće pridržavati nikakvog sporazuma, nakon čega su u Ankari rekli da ne isključuju mogućnost zajedničke vojne kampanje s Rusijom u iskorjenjivanju ove terorističke organizacije.  Ipak, ove izjave treba uzeti s rezervom, obzirom da je Al-Nusra Front, sada Jabhat Fateh Al-Sham, koji stoji na čelu HTS-a, stvoren u Turskoj, od strane Hakana Fidana, moćnog ravnatelja turskih obavještajnih službi MIT, uz podršku i suradnju sa Sjedinjenim Državama i zaljevskim monarhijama još na početku sukoba.

bashar al-assaddogovorrusijasirijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fićo
4 godine prije

Šta će jadni Asad,on mora da se vata za slamku.Bolje mu je i rusko prisustvo nego da ga rasčereče samog.

Alex
4 godine prije

“Sve se mijenja i sve teče,čovječe.”
Ne sjećam se da su ikada igdje,nakon 2.sv.rata, Ameri bili ovako marginalizirani u nekoj ključnoj odluci na Bliskom Istoku. Ostaje im samo da pakoste, koliko još mogu.

Zoran
4 godine prije

Y.N.M.S
@ynms79797979
·
43 m
Al-Qaeda and close groups have rejected the ceasefire.
Turkey has pledged not to support such groups.
So the offensive on the M4 will continue, so Jisr sugur, Ariha and other cities will be liberated,soon..

Alen
4 godine prije

Ne laži nermine kad znaš da su oni vehabijsko-američki proizvod ! Šta uvlačiš tursku i hdje jest i gdje nije dok ista čisti zapadno smeće..

Nil 1
4 godine prije

Tik tak tik tak… do ljeta je konačni kraj.

Laki Topalović
4 godine prije

Bem mu miša, Assadu je dobar sporazum a neikima ovdje kauč-generalima ne valja.

Tau
4 godine prije

Nastavak provokacija i pokuaj dase isprovocira nastavak rata …nekomu nikako ne odgovara mir u Ibidu Baza Khmeimim u koju koriste Rusi meta napada dronova Teroristi su 6 puta pokusali isprovocirati nastavak sukoba … Interesantno bi bilo znati sto se dogada na politickoj sceni u Turskoj poslje mirovnog sporazuma .? Dali Erdogen moze utijecati na paravojne jedinice….”Umijerenih ” i Terorista? Tko su militanti koji neprekidno pokusavaju isprovocirati sukob i ko im je zapovijednik odnosno ko im je gazda? Dogadaj koji je ostao u sijeni mirovnig sporazuma u Moskvi je : Komandant Iranske revolucionarne garde Farhad Dabirijan poginuo je u Siriji. Interesantna analiza Ruskog Experta koji prenosi WEB TRIBUNE …Dali je ovo jedan mali komadic koji se odvija u pozadini koja do sada nioje bila vidljiva ..ili samo puko nagadajne …pokazat ce vrime . RUSKI EKSPERT TVRDI: TURSKA SPREMA PREVARU, ERDOGAN IMA TAJNI PLAN ZA SIRIJU.. 2 sata ago TEMA DANA Zimski… Čitaj više »

Venator
4 godine prije

Zašto ne možete napisati Nebenzya umjesto Nebenzija, ako već pišete Hayat Tahrir Al-Sham i Jabhat Fateh Al-Sham umjesto Hajat Tahrir Al-Šam i Džabat Fateh Al-Šam?

Mamajev Kurgan
4 godine prije

Sirijski predsednik Asad je drzavnik starog kova a takvih danas ima manje nego prsta na jedoj ruci …Boze dragi u kakvo iskusenje je Asad i njegov narod prezivio i jos ima snage da se bori.Da nije Rusije Asad bi vec davno dozivio sudbinu Libijskog M.Gadafija.Nadam se da ce Asad uz svekoliku pomoc Rusije i Irana osloboditi svoju zemlju a zlikovce svevisnji zgromiti i u pakao baciti.
U Siriji je ujedno i bitka za nasu civilizaciju….

varjag
4 godine prije

Erdogan ako ponovno slaže i ako se neće držati dogovorenog i ako ponovno napadne na Siriju, onda mu treba pripremiti takav doček da će ga njegovi turci nabiti na kolac, kad vide u šta ih je odveo.

Davor drugi
4 godine prije

Nikakvu diktaturu Rusija nije uvela Siriji, niti je obvezala apsolutnim podržavanjem u svemu sto Rusija nalaže. Na takvoj jednoj osnovi se ne može graditi neki savez i partnerstvo, a i na terenu ima snaga koje mogu osporiti apsolutni ruski diktat. U svim pregovorima kojima je Rusija zastupala interese Sirije, zasigurno je bila upoznata s tim kako daleko u kompromisu može ići, bez da ugrozi u prvom redu sirijske a potom i sopstvene interese u zbivanjima oko Idliba. Potpuno je razumljivo zadovoljstvo Asada ishodom pregovora, a prema već dosadašnjim iskustvima, sad se već može reći sto će se desiti u ne ispunjenju dogovorenih obveza. Mislim da je ovo posljednji dogovor za mirno rješenje problema. Ukoliko ne uspije, za konačnu nasilnu provedbu rješenja protjerivanjem terorista, Putin će imati vise nego dovoljno argumenata za opravdanje kampanje pred međunarodnom zajednicom kao i vijećem UN.

Jole Prvi
4 godine prije

BEIRUT, LEBANON (11:45 po podne) – Dva zrakoplova ruskog ratnog zrakoplovstva navodno su spriječila turski F-16 da sruši sirijski ratni zrakoplov na sjeverozapadu Sirije, javila je u subotu zrakoplovna publikacija Avia.Pro. “Dva ruska vojna zrakoplova na nebu iznad provincije Idlib spriječila su turski lovac F-16 da gađa sirijski lovac-bombarder Su-22, koji je izveo napade na terorističke položaje. Zahvaljujući ruskim zrakoplovima, turski borbeni borac ne samo da se nije usudio ući u sirijski zračni prostor, već je također bio izložen neočekivanom napadu ruskih zrakoplova “, izvjestila je Avia.Pro . Iako ni rusko ni tursko ministarstvo obrane nisu potkrijepili ove tvrdnje, pojavili su se izvještaji da ruski ratni avioni lete duž sjeverne granice Sirije kako bi spriječili da ijedan turski zrakoplov uđe u Siriju.Prošlog tjedna, turske oružane snage uspjele su oboriti tri zrakoplova sirijskog zrakoplovstva iznad neba ruralnog Idliba; to je natjeralo rusku vojsku da se uključi u to da ograniči gubitke… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Sirijski narod trpi trpjet će ali će na kraju zaći kao pobjednik.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI