Assadu je dosta diplomacije: SAA obnovila kampanju u Idlibu

Bliski Istok

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan preko telefona je razgovarao o rastu napetosti u Idlibu s Angelom Merkel i Emmanuelom Macronom. Turski čelnik rekao je da je potrebno poduzeti konkretne korake i povećati podršku za sprečavanje humanitarne krize, izvijestio je njemački kanal NTV.

Te je večeri Erdogan imao telefonski razgovor s Vladimirom Putinom, a portal je rekao da je Erdogan zahtijevao da sirijske vladine snage i njihovi saveznici zaustave napad na Idlib. Prema sporazumu s Rusijom, Turska održava promatračka mjesta u Idlibu, a posljednjih su tjedana napadi sirijske vojske ozbiljno ojačani.

NTV podsjeća da je Ankara zaprijetila pokretanjem vojne operacije protiv sirijske vojske. Osim toga, ranije su Merkel i Macron s Putinom razgovarali o situaciji u Idlibu, zahtijevajući da se odmah prekinu neprijateljstva. Čelnici Francuske i Njemačke izrazili su spremnost da se u bliskoj budućnosti sastanu s Putinom i Erdoganom kako bi postigli političko rješenje.

Prema turskom predsjedniku, Merkel i Macron predložili su Putinu da održi multilateralni sastanak u Istanbulu 5. ožujka, ali ruski predsjednik nije odgovorio pozitivno.

Nedavno se situacija u Idlibu naglo pogoršala, piše NTV, koji citira turske i podatke koje iznosi SOHR, koje spominje i UN, a prema tim izvorima je od početka prosinca u Idlibu domove napustilo 900 tisuća ljudi. Ruski izvori i Centar za pomirenje zaraćenih strana iz Hmeymima, koji situaciju na terenu nadzire dronovima i zrrakoplovima, navodi kako je interno raseljenih osoba od početka kampanje do 250 000, a mnog ne mogu prijeći na vladin teritorij zaot što im islamističke terorističke skupina brena približavanje otvorenim humanitarnim koridorima.

Zaboravili su Assada

Kao što ste primijetili, prošlog tjedna su opdržani brojni telefonski razgovori o Idlibu, ali nitko nije tražio mišljenje vlade u Damasku, iako se podrazumijeva da Turska o tim stvarima pregovara preko Rusije.

Kad je već tako, čini se da su Bashar Al-Assad i njegovi generali odlučili podsjetiti gospodu u Parizu, Berlinu i Ankari da pregovaraju o njihovoj zemlji i da Moskva može preporučiti što bi bilo najbolje, ali da ne može donositi konačne odluke, što je i stav ruske diplomacije.

Najbolji način da im to pokaže je bilo ponovno pokretanje kampanje u Idlibu, gdje je u jugozapadnom dijelu okupirane enklave jutros sirijska vojska s nevjerojatnom lakoćom probila obranu proturskih terorističkih skupina i napreduje iz smjera Khan Shaykuna prema sjeverozapadu, te iz Maraat Al-Numana prema središtu Idliba, uz prioritet zauzimanja planinskog vrha Arba’in, odakle će pod vatrenom kontrolom imati velika ravničarska područja pokrajine.

Prema vojnim izvješćima s terena, sirijska vojska je pokrenula novi krug operacija protiv terorističkih skupina u provinciji Idlib i uspjela je osloboditi nekoliko novih područja.

Tako su, jedno za drugim, oslobođena sela Hantunin na sjeveru Maraat Al-Numana i sela Sheik Damis, Al-Naqir i Kafr Sajnah na sjeveru Khan Shaykuna. Ova su naselja držali teroristi koalicije  Hayat Tahrir Al-Sham, odnosno sirijske Al-Qaide.

Operacije sirijske vojske nastavljaju se na nekoliko frontova i na nekoliko pravaca u provinciji Idlib, prenosi panarapski IWN News i ruski kanal sa sjedištem u Abhaziji ANNA News.

Ruski kanal RT je izvijestio da je prije početka operacija sirijske vojske konvoj turske vojske, koji se sastojao od nekoliko tenkova i vojne opreme, ušao u selo Ehsim s ceste Al-Baraah, ali je bio prisiljen povući se nakon ozbiljnog upozorenja da će rusko zrakoplovstvo bombardirati područje oko konvoja i sve položaje islamističkih militanata.

Ovo je bila dobra odluka turskog zapiovjedništva, jer je odbijanje da se povuku pred upozorenjima ruske strane prošlog tjedna koštalo života tri turska tenkista u blizini Saraqiba.

U ovom terenutku je besmisleno navoditi imena naselja koje je oslobodila sirijska vojska, koja je jutros dodatno napredovala i oslobodila mjesto Sheikh Mustafa i uzvisinu Tell Brum, dok proturski militanti tvrde da su uspjeli odbiti napada „režima“ u području Benina i pravcu napredovanja SAA Jabal Al-Zawiyi u južnom Idlibu.

Da će se teroristi morati povući prema sjeveru, to je više nego očito, posebice zbog aktivnog sudlovanja u preciznim zračnim udarima ruskog zrakoplovstva. Glavno je pitanje što će uraditi turski predsjednik Erdogan, koji je početkom veljače zaprijetio „velikom ofenzivom turskih snaga, koje će prisiliti Assdove trupe na povlačenje na početne položaje, na one na kojima su bili prije pokretanja druge faze kampanje „Zora Idliba“. Čini se da ni sam Erdogan više nije uvjeren u moć svoje vojske i traži način da u sastanku s Putinom, Merkel i Macronom pokuša spriječiti neminovno.

NTV 

FOTO: Jutros pokrenuta kampanja SAA u Idlib

Idlib - Sirija - 23. 02. 2020.
Idlib – Sirija – 23. 02. 2020.
bashar al-assadidlibOslobađanjesirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pedro del negro😷
4 godine prije

Samo gazi te koljače iz HTS-a …. treba iskorijeniti sve. 💥💥

Trubadur
4 godine prije

Vjerovatno če se oslobađat čitav ovaj prostor na jugu do avtoputa M4 + avtoput….. Mogu Turci kmečat koliko hoče, ovo če se oslobodit brzo i sigurno a posle malo pregovora…

DJ Krmak
4 godine prije

Svaki put kada pročitam ovakve vijesti … dan mi je 10000 bolji, kao da se radi o mojoj zemlji. Samo naprijed.

Ringo10
4 godine prije

Samo treba poubijati sto vise Turaka. To je jedini lijek za bolest neoosmanizma.

Savonarola
4 godine prije

Vrijeme je da se to zlo zgazi a poslije se moze o svemu pregovarati.

Ante
4 godine prije

Turska vojska je jaka samo protiv Kurda koji nemaju potporu od nikoga. U Idbilu bi se suočili sa istom snagom, ali i sa više motivacije koju imaju Sirijski vojnici i njihovi saveznici.

bulog
4 godine prije

Turci bi pregovore i da im Putin dođe u Tursku. Ako nešto od nekoga trebaš onda ideš k njemu.

Pero
4 godine prije

Erđo kmeci, kmeeeeeee.
Erđo sotonjara salje vojsku u smrt za nista.
Sad sam citao da su Rusi spalili neku tursku bazu.

Zoran
4 godine prije

Super to ide s obzirom da je to brdovito područje. Opet napad štakora na Nayrab, nadam se da će SAA sada krenuti u kontru i osloboditi grad Idlib. Naprijed SAA.

Niks
4 godine prije

20ak – 30 ak km u vecini slucajeva… imas syrialivemap stavi u google pa vidi, iako stranica je ukrajinska pa lagano simpatizera jihadi zombije ,ali karte su vrlo dobre i u relanom su vremenu.,

Đuro Raketaš
4 godine prije

Asade pošalji Janjičare da nakole Erdu i nabiju ga na kolac. Tako su on i njemu slični Osmanlije jedno 500 godina kolili ljude okolo. Sve se vraća i sve se plaća Erdo.

Alen
4 godine prije

Makron i Merlel su prave osobe , uz erdogana , za rješavanje situacije u Idlibu .. Više od polovine terorista iz idliba su gradjani evropske unije , te stoga bio bi red da uzmu svoje teroriste nazad i da im pošteno sude , u matičnim evropskim zemljama …
Čemu da ginu sirijski vojnici , eu treba samo da prihvati svoj dio odgovornosti nastao propašću zločinačkog plana uništavanja sirije čiji su bili saučesnici ..

Gay Wegan
4 godine prije

Uff koliko krvolocnih komentara,morate pod hitno promjeniti nacin ishrane,vise povrca i voca,manje mesa,vise fizickih aktivnosti i drustveno korisnog rada,manje sirenja mrznje preko tastature,vise citanja dobrih knjiga,vise pozitive i humora,manje destrukcije i defetizma.
Hranite jagnje u sebi jer ste vec dovoljno vukovi.

weofnviuewrifveiurfeurfewrferf
4 godine prije

Vidi se čije je dijete Eđi, samo kaos širi na sve strane.

4 godine prije

Obnovljeni napad na Nairab.
Napada HTS uz podršku turske artiljerije i MLRS-a

VKS pruža podršku SAA.

Kruže nepotvrđene vijesti o 10 turskih i 2 ruska poginula vojnika.

Opasno se kuha….

xxx
4 godine prije
Dr.Zivago
4 godine prije

Hebote koja horor ekipa od komentatora,ajd sad jos zapjevajte, putine salji nam salate,bit ce mesa……..ili onu kamioni francetica jure.

@202
4 godine prije

Narodne igre sa pucanjem i ubijanjem.

Jole Prvi
4 godine prije

Ima ovdje i onih koji se gnušaju oslobođenja države koja desetak godina stenje pod krvoločnim islamističkim koljačima.Interesantno kako su se sad probudili kad je teroristima došao kraj.Moje saučešće bagro.

Jole Prvi
4 godine prije

Sad ih treba zatući do kraja,kad su unezvjereni i u rasulu,a Turcima treba zatvorit gubicu jer su i oni isti šljam kao i teroristi.Nemaju oni što tražit od Rusa jer ih Rusi uvijek mogu propitivati radi njihove uloge stvaranja terora i kaosa,u suradnji sa koljačima.

Perun
4 godine prije

Neka ih Assad razvali ko beba zvecku te ostatke ostatka u Idlibu a sto se tice turaka pusti neka kmece i urlaju ….Turska drzava je rasadnik problema kako u Evropi tako i u vlastitom okruzenju na bliskom istoku…..P.S Konstantinopolj je puno ljepse za grad na Bosforu od ovog sadasnjeg …..

varjag
4 godine prije

G. Alene komentar mi se sviđa, oni koji su zakuhali taj rat ne mogu donesti rješenje, nek si tu bagru presele u svoje države, a erdogana nek prepuste njegovoj sudbini da mu sudi turski narod za sve mrtve turke i svu krađu tuđe nafte, umjetnina i drugo.
Nadam se da Putin zna da riskira život ako ode u tursku na ionako propali sastanak. A gospoda gubitnici su toliko bezobrazni i neodgojeni da na pregovore nisu pozvali sirijsku stranu, pa zato udri po gamadi i protjeraj ih odakle su došli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Alex
4 godine prije

Nema uspješnije diplomacije od nogom u jaja i šakom u glavu.

Siniša
4 godine prije

13 turskih bojnika poginulo u bombardovanju osmatračnice, veoma je to puno.

eks
4 godine prije

Ostaje glavni problem : kako Amerikenjce, koji pljačkaju sirijsku naftu, najuriti iz Sirije. Nadam se da će Rusi pronaći recept i za to.

eks
4 godine prije

Danas je poginulo 13 turskih vojnika nakon raketiranja turske osmatračnice u Idlibu . Erdogan zapenušavio, a Lavrov odgovorio Turcima da je utvrdjeno kako teroristi najviše organizuju napade iz oblasti u kojima Turci imaju osmatračnice. Rusi su upozorili Turke da spreče to, ali Turci ništa ne preduzimaju . Da bude još gore, sadejstvuju zajedno sa teroristima po SAA . Zato je bilo neophodno likvidirati te pretnje. Učinjeno je .

Max
4 godine prije

sav korov treba iščupati.

Gorki
4 godine prije

Kažu na liveua map da je pao Neirab

Era sa onoga svijeta
4 godine prije

Izgleda da su kroz kontranapade militanti podržani od Turske u Istočnom Idlibu osvojili nazad grad Nayrab. Oko 150 militanata je to platilo glavom, ali strateška bitnost grada se ogleda u odlučnosti(u 3 navrata su uzastopno napadali) i u tome što taj grad dalje pruža idealnu polaznu tačku za osvajanje Saraqiba koji je između 2 glavna auto-puta u Sjeveroistočnom Idlibu.
SAA uz svoje saveznike bi trebali što prije povratiti izgubljeni položaj dok militanti nisu učvrstili položaje i dovukli još pojačanja.

Zagor
4 godine prije

U posljednja 24 sata oslobođeno: Tal Al-Nar, Rakaya Sijnah, Kafr Sijnah, Al-Naqir, Sheikh Mustafa, Sheikh Damas, Arinba, Suteh Al-deir, Maar Hrmeh, Maar Zayta, Jbala, Marat Tamer, Maar Sin… Jedva čekam da uđu u Kafranbel. Izgleda da su bradonje uspjeli zauzeti Nayrab i Marah Al-A’lia. Vjerujem da je to kratkog daha. Prošlu noć je opet radila PZO oko Damaska. Ima nekoliko snimaka eksplozija u zraku prilikom presretanja. Izgleda da su ovaj puta gađali palestinsku organizaciju PIJ i uspjeli likvidirati 2 člana. Danas naravno lete rakete iz Gaze prema Izraelu. Upravo odgledao snimak o osvajanju Nayraba. Moram reći da su bradonje drukčiji od kada imaju potporu turske, imaju svoje dronove u zraku i navode artiljeriju precizno kao i Rusi. Kod SAA još uvijek ne vidim mine, čuvanje bokova, nikakvih desetina za potporu sa protuoklopnim oružjem, jako neorganizirano povlačenje. Nisu mi jasni. Nakon 8 godina. Pa da si idi0t biš neke stvari radio… Čitaj više »

Sirijac
4 godine prije

što se dogodilo da je ova pjesma nestala…
somer haider : the love of millions

Sirijac
4 godine prije
MARIJAN
4 godine prije

Raspravljaju o Siriji bez legitimne Sirijske vlasti. Prema tome sve ono što natrabunjaju jedni drugima je bezvrijedno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI