Pregovori i napetosti u Idlibu – Je li Erdogan popustio oko suradnje u kampanji?

37 komentara

“Turska surađuje s Rusijom i Iranom kako bi se u sirijskoj pokrajini Idlib izbjegla katastrofa slična onoj u Aleppu”, izjavio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

U međuvremenu Turska šalje tenkove na granicu sa Sirijom.

“Mi smo narod koji pobjeđuje na terenu, a ne za stolom. To je razlog zašto svaki put kažemo da moramo biti prisutni i jaki na terenu i uspjeti u tom području”, izjavio je Erdogan tijekom proslave u Ankari održane povodom Dana pobjede u grčko-turskom ratu (1919.-1922).

“Tako smo uništili i teroristički koridor duž naše granice sa Sirijom”, dodao je turski predsjednik.

Komentari Erdogana dolaze zbog upozorenja Rusije da se u Idlibu priprema  lažni napad kemijskim oružjem, kako bi se kasnije za “zločin” optužio Damask.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je srijedu rekao da je tijekom njegovih kontakata s američkom stranom Rusija prezentirala “više dokaza o ovom scenariju”.

Lavrov je također upozorio kako je cilj ovog igrokaza spasiti Al-Nusra Front  i dopustiti sirijskom ogranku Al-Qaede da zadrži teritorij kojeg drži u Idlibu.

“Ruska i turska vojska su se složili oko praktičnog djelovanja protiv terorista u pokrajini Idlib”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova na tiskovnoj konferenciji održanoj u Moskvi, nakon sastanka sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Adelom Al-Jubeirom.

Idlib: Turska je prisiljena pregovarati

Turska vojska

Sastanak sa saudijskim ministrom je uslijedio nakon sastanka Lavrova s turskim ministrom vanjskih poslova koji se održao u Moskvi dva dana ranije. Mevlüt Çavuşoğlu je u Moskvu doputovao u društvu ministra obrane, generala Hulusija Akara i čelnika obavještajnih službi Turske Hakana Fidana.

Moskva je sve bliže u traženju rješenja za Idlib, ali rješenja koje će Rusiji omogućiti održavanje dobrih odnosa s Ankarom, ključnih za širenje geopolitičkog utjecaja u regiji.

Važnost koju Rusija pridaje odnosima s Turskom, sada udaljenom od NATO pakta, kod Erdogana ostavlja dojam da će osvajanje dijela sirijskog teritorija, izravno ili pomoću islamističkih milicija,  biti neopozivo.

Međutim, nije baš tako kako vjeruje turski vođa, koji je već revidirao megalomanske planove opisane u knjizi “Strateška dubina”, prema kojima bi Ankara imala izravan utjecaj na vlade svih zemlja koje su nekada bile dio Osmanskog Carstva.

Umjesto toga, Putin će nastaviti podupirati Bashara Al-Assada, odlučan u očuvanju Sirije u njenim predratnim granicama.

Sad već nema sumnje da će ruske snage pomagati sirijskoj vojsci u kampanji u Idlibu, što se vidjelo po nedavnim zračnim udarima na položaje i jedinice terorista najviše u južnom dijelu pokrajine, sjeverno od Hame.

Nakon što je ublažio oštru retoriku iz  prošlosti, čini se da Erdogan želi kompromis i zbog nimalo ugodnih problema koje mu stvaraju Trumpove sankcije, koje su turski liru bacile na koljena.

Također je zanimljiv bio i iznenadni posjet iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa Ankari, gdje se sastao s Erdoganom, što dokazuje da su Teheran i Iran vrlo blizu sporazuma o uzajamnoj suradnji između u Siriju. Dakle, sve tri strane trokuta Teheran-Moskva-Ankara su odabrale intenzivne pregovore umjesto pritisaka.

Jasno je da Teheran i Moskva traže rješenje za Idlib koje neće poniziti Erdogana. Prema riječima Sergeja Lavrova, to rješenje bi bilo razdvajanje terorista Al-Nusra Fronta, koji će biti uništeni, od lokalnih frakcija s kojima se može pregovarati. Ovakvo je rješenje prihvatljivo i za Damask, jer je ipak riječ o sirijskim građanima koji su iz uvjerenja da će biti bolje, neko pod prisilom, a neki zbog novca uzeli oružje i borili se protiv vladinih snaga. No te skupine u vojnom smislu ne predstavljaju opasnost kao Hayat Tahrir Al-Sham predvođen sirijskom Al-Qaedom.

Štoviše, sporazum s Turskom će omogućiti Rusima i Sirijcima da izbjegnu američko uplitanje, a nije tajna da su američke snage spremne intervenirati u spašavanju takozvanih “pobunjenika”. Međutim, ako Ankara odredi granice područja koja kontroliraju teroristi, za SAD bi bilo teško opravdati intervenciju podrške Al-Qaedi.

Uvijek moguća iznenađenja

HTS-Idlib

Naravno, još uvijek postoji mogućnost da ubojice u Idlibu insceniraju postavljaju kemijski napad i pripišu ga Assadu. Prema Rusima je klor već prebačen na područje pod kontrolom terorista, a prema iranskim izvorima je Al-Nusra Front oteo četrdeset djece koje će žrtvovati u “napadu”. Čak i ako je dio navedenog propaganda, ranije smo se uvjerili da su oteta djeca iz jednog sirotišta korištena za lažni kemijski napad 2013. u Dumi, dok je ostatak scenarija uvježbavan nekoliko puta. Prijetnja je možda prethodila ruskim otkrićima ili možda ne? Vidjet ćemo.

Također je važan sastanak između Lavrova i saudijskog ministra vanjskih poslova. Jasno je da Rijad ne želi prekinuti odnose s Moskvom, usprkos osovini koju čini s američkom stranom i Izraelom.

Prema arapskim izvorima, saudijski krunski princ Mohammad bin Salman se očajnički bori da mu se pomogne nositi s njegovim unutarnjim protivnicima koji mu prijete nakon smrti kralja. Krunskom princu treba zaštita, što uz brojne neprijatelje na dvoru i među šeicima u zemlji uopće ne čudi.

No, vjerojatno su Sergej Lavrov i Adel Al-Jubeir razgovarali o Jemenu, gdje su Saudijci zaglibio u svom ratu protiv Huti boraca i riskiraju da izgube odlučujuću američku pomoć. Naime, nakon nedavnih masovnih bombardiranja djece i nevinih civila, američki ministar obrane James Mattis je bio vrlo oštar prema Rijadu, iako su to zapravo njegove metode iz rata u Iraku.

Ruski i saudijski ministri su zasigurno govorili o Siriji, jer Rijad još uvijek zadržava preostale veze s teroristima, što može biti korisno za pregovore, usprkos činjenici da je prosaudijska frakcija Jaish Al-Islam sada nevažna  vojna sila. Ipak, ova frakcija drži nekoliko “ulaza” u Idlib u ravnici Al-Ghab.

Intenzivni pregovori koji se vode izgledaju kao uvod u rasplet čvora u Idlibu. Ovakav rasplet, osim što bi značio privremeni kraj sirijskog rata, nazočnost Sjedinjenih Država u zemlji bi učinio besmislenim, odnose Moskve i Istanbula bi oslobodio velikog kamena spoticanja.

Ipak, ne treba zaboraviti da bi rješenje problema u Idlibu bio jasan znak poraza svih onih koji su htjeli ovaj rat. Zbog toga postoji opasnost od provokacija, lažnih kemijskih napada ili drugih, iako se čini da ovi pokušaji ne mogu dovesti do katastrofalnih posljedica.

Idlib vjerovatni pravci napada
FOTO – Tri vjerojatna smjera koordiniranih napada na Idlib
Al-Nusra FrontLavrovSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
5 godine prije

Ova karta o smjerovima napada je nekako primljena od svih zadnjih dana….. Moje mišljenje je, da če bit s obzirom, da su Tigrovci u Abu Duhuru, jedna od prvih i glavnih smijerova od Abu Duhura, prema Saraqibu i presijecanje koridora sjever-jug….

čitalac
5 godine prije

Iračka vlada zabranila ruskom Tu-154M korištenje njihovog zračnog prostora.
Ovo je veoma važna vijest, šta se događa?

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Ipak se ide na Idlib.Bit će zanimljivo vidjeti o kakvom je dogovoru riječ.

Riddick
5 godine prije

Burt je vec rekao da nece biti nista od ofanzive tako da su sve ovo lazne vesti.

Zagor
5 godine prije

Auto bomba u centru Azaza, ali…tko više broji..
Novoimenovani predstavnik USA za Siriju !!!! James Jeffrey počinje danas turneju po Izraelu, Jordanu i Turskoj.

Ivo
5 godine prije

po svemu sudeći, Idlib je riješen kroz slijedeća 2 mjeseca. Turcima će na rok od godinu dana ostaviti neki manji pojas uz granicu da erdo sačuva obraz i tamo na miru likvidira ekstremiste koje je sam stvorio, a sad mu predstavljaju opasnost.

No, sačekajmo još šta će pijani ahaha burton izanalizirati, možda i ovdje ima nekih crvenih linija za koje ne znamo, poput onih u Daraai.

Zagor
5 godine prije

Evo upravo čitam da su Turci napokon stavili HTS na popis terorističkih organizacija.
Dali je to posljedica bombe, ili je bomba posljedica toga?

Zagor
5 godine prije
burt
5 godine prije

teški pregovori su u tijeku ali već što su se složili da Afrin i Al Bab ostaju pod turskom vlasti predstavlja cijepanje Sirije, u Idlibu je 90% stanovniika protiv Assada i Rusa a i svi oni koji su se izvukli iz drugih djelova u Idlib su protiv Assada, govori se da SAA stiže pojačanje od 500 petokolonaša iz Daree bivših pripadnika FSA prema Idlibu, to je beznačajan broj prema 70000 militanata u Idlibu od toga 20000 onih koji su došli iz Ghoute, Homsa i grada Aleppa, sad su u psihološkoj prednosti jer im je jasno da se više nemaju kuda izvući, zasad se ne uklapa u logiku ponašanje turske vojske u Idlibu, ako je ofenziva SAA blizu oni su se već trebali počet evakuirat pogotovo iz isturenijih položaja ali umjesto toga oni se utvrđuju i šalju pojačanja

Zvrk
5 godine prije

neko moje mišljenje je da će jedan manji dio ostati turskoj, a ostalo, komad po komad se vraća pod sirijsku zastavu. taj turski komadić će isto naposlijetku vratiti, to je tek za završno pacificiranje neobrijanih.

Vanijak
5 godine prije

Bas bih voleo da vidim kako izgleda osoba,evropljanin,koji tako zdusno moze da podrzava one fanatike iz Al Nusre i Isila kao ovaj Burt.Ako neko moze u 21.veku da bude uz one koji pale,seku glave ljudima,salju decu da se raznose eksplozivom…onda ta osoba mora biti placena za tu bolesnu podrsku i to debelo.

erektvs maximvs
5 godine prije

nek im svima daju penzije ozmah će nastupit mir

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI