Turska “čuva mir” u Idlibu dok vladine snage cijeli tjedan uništavaju utvrde terorista

haubica D30
19 komentara

Sirijske snage su 5. ožujka počele intenzivirati granatiranja položaja Al-Nusra Fronta i saveznika sirijske Al-Qaede u sjevernom dijelu Hame i jugoistočnom Idlibu.

Vojni izvor je za agenciju Muraselon izjavio kako su borbene trupe duž granica Hame i Idliba u punoj spremnosti da pokrenu vojnu kampanju širokog opsega.

Sirijska vojska je rasporedila pojačanja unatoč prisutnosti turskog promatračkog mjesta u sjevernom dijelu Hame, kao i na 11 drugih točaka na u zapadnom Aleppu i Idlibu, čime je pokrajina praktično okružena vladinim snagama.

Osim toga, skupine terorista su nekoliko puta napale sirijske jedinice u sjevernoj Hami, a tijekom posljednjeg napada u prošlu nedjelju su ubili nekoliko vladinih vojnika.

Nakon toga su vladine snage pokrenule svakodnevna granatiranja i raketne napade na teroristička uporišta u Khan Shaykunu u Idlibu, gradu koji je pod kontrolom sirijske Al-Qaede. Jučer je na društvenim mrežama objavljeno više snimaka zračnih udara u utvrde i zapovjedna središta terorista u tom području.

Izvori terorista navode da je samo na Khan Shaykun pao 51 projektil većeg kalibra.

U južnom dijelu pokrajine udare na terorističke položaje provodi sirijsko zrakoplovstvo, dok su ruski zrakoplovi gađali ciljeve terorista Islamske stranke Turkestana u području Jisr Al-Sughura.

U srijedu je ruska vojna policija zajedno sa sirijskim vojnicima bombardirala glavno sjedište frakcije Jaish Al-Izza u južnom Idlibu.

“Ruska vojna policija stacionirana u logoru Al-Tarabi’eh, južno od Halfaie, ciljala je na stožer vojne frakcije Jaish Al-Izza u blizini Khan Shaykuna. Ubijena su četiri terenska zapovjednika, a mnogi ranjeni su još pod ruševinama. Uz napade se povećao broj letova ruskih izviđačkih zrakoplova”, izvijestila je “pobunjenička” agencija Stepnews.

Napadi sirijskih snaga dolaze nakon teških napada terorista s višecijevnim raketnim bacačima koji su bombardirali područja pod kontrolom vlade u Misyafu i Muhardi u zapadnom području Hame, gdje je ranjeno na desetine civila.

Ove vijesti same po sebi nisu novost, jer pravo primirje između terorista i vladinih snaga u ovom području nikada nije zavladalo.

Ono što čudi su izjave turskog ministra obrane koji tvrdi da su Turske oružane snage počele patrolirati Idlibom.

Patrole se u kontekstu pomirenja provode na području deeskalacije, a obuhvaćaju šest točaka u području sjeverno od grada Idliba, zatim Atariba zapadno od Aleppa, te Qammari i Al-Eis.

“Turska i Rusija počinju patrole u sirijskom Idlibu”, izjavio je prošlog tjedna turski ministar obrane Hulusi Akar, dok su pobunjenički izvori naveli da turska patrola prolazi samo kroz manji dio pokrajine Idlib kojeg nadziru skupina Faylaq Al-Rahman i sjever islamističke enklave kojeg nadziru ostaci ostataka bivših frakcija takozvane Slobodne sirijske vojske.

VIDEO – Artiljerijski i raketni napadi vladinih snaga na teroriste u južnom Idlibu

 

 

 

Al-Nusra FrontHamaISILIslamska državaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
varjag
5 godine prije

saa naprijed!!!!!!!!!!!!!!

Ivo
5 godine prije

Razvaliti slučajno i po turčinima, da shvate ozbiljnost situacije i ne dobijaju kojekakve ideje. Rusi su im ionako dužni za ono obaranje aviona, slučajni volej VBR-om po nekom turskom nadzornom punktu bi bio sasvim u redu. Ionako su u dosluhu sa teroristima.

Snicla
5 godine prije

Ovo sa Idlibom se već debelo oteglo. Sve više se pitam imaju li u zaustavljanju SAA prste umješane i europske države. Gledam kako one IS mlade hoće kući a vlade se migolje kako god znaju da ih ostave dole. I Idlib je pun “umjerenih boraca protiv Asada” porijeklom iz EU i ostatka svijeta. Europi je draže da ostanu dole i nek se Asad bakće sa samoubicama, auto bombama i ostalim umjerenim “revolucionarima”. I umjesto da se nose sa svojim ološem EU će naricati nad žalosnoj sudbini civila ,bombardovanju stotina bolnica i pekara kao što je bilo u borbi za Aleppo.

Riddick
5 godine prije

Konacno!!! ovo se odlaze od septembra jos od oslobadjanja Daare, izgleda da ce u narednih par dana da se krene…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI