fbpx

Uzmimo da je „kalif“ Al-Bagdadi stvarno ubijen – Što to znači i što se mijenja?

Donald Trump Abu Bakr Al-Baghdadi

Jučer smo izvijestili da su američke Snage za specijalne operacije (SOF) navodno ubile vođu propalog „kalifata“ Abu Bakra Al-Bagdadija. Sjedinjene Države, neki dužnosnici u Iraku i sirijski Kurdi kategorički tvrde da je samoproglašeni “kalif” Abu Bakr Al-Bagdadi poginuo tijekom posebne operacije američke vojske u kojoj je odlučio da im neće živ pasti u ruke.

Uzmimo da je to istina, iako se mnogi pitaju kako nijedan američki pripadnik SOF snaga nije kamerom na kacigi snimio ništa od filmske potjere za „kalifom“ u nekakvim podzemnim tunelima u sirijskom selu u blizini turske granice i jedini nam je dokaz izgorjeli kombi i noćna snimka eksplozije američkog projektila. Ali čak i da je sve istina, što će promijeniti smrt vođe nekada moćne, a sada gotovo uništene organizacije? Čudno, promijenit će prilično puno toga, međutim samo u jednoj zemlji – Sjedinjenim Državama.

Abu Bakr Al-Bagdadi bio je “pokopan” najmanje šest puta, uključujući jednom u izvješću ruskog ministarstva obrane 2017. godine, koje je sugeriralo mogućnost njegove pogibije u udarima ruskih zrakoplovnih snaga. Ali vijesti od nedjelje, 27. listopada, izgledaju najuvjerljivije.

Očito je vijest o likvidaciji vođe ISIL-a imao samo američki predsjednik Donald Trump, kada je na Twitteru objavio “vrlo važan događaj”, bez navođenja pojedinosti.

Prema podacima Pentagona, koje je objavio Newsweek, samoproglašeni “kalif” je ubijen u sklopu tajne operacije u sirijskom selu Barisha u pokrajini Idlib, “terorističkom rezervatu” u sjeverozapadnoj Siriji.

Operacija je trajala više od četiri sata. Američki specijalci stigli su na mjesto događaja u osam helikoptera, a za vatrenu zračnu podršku su korišteni dronovi. Nakon što su komandosi provalili u kuću u kojoj je bio Al-Bagdadi, „kalif“ je navodno počinio samoubojstvo aktivirajući “mučenički pojas”. Uz njega su ubijene i dvije žene islamističkog vođe, a zgrada u kojoj su se skrivali je uništena zračnim napadom, kako kasnije ne bi postala „mjesto hodočašća“.

Ovo pojašnjenje otvara pitanja, budući da bi posljednje utočište vođe ISIL-a moglo biti privlačno za islamske fanatike, ali i za obavještajne službe, što je još važnije.

Ali ovdje nedostaju detalji. Kako bi se utvrdilo mjesto boravka Al-Bagdadija, kako kažu na iračkoj televiziji, pomoć je pružila iračka obavještajna služba. Zbog toga su irački obavještajci bili dio operacije. Još jedan video na ovu temu je dan sirijskim novinarima, a sirijski Kurdi su dio uspjeha pripisali sebi.

Čemu teže tvorci Islamske države?

Bez obzira na to, potencijalno dobra vijest dolazi kasno. Naime, da je objavljena u vrijeme procvata takozvane „Islamske države“, to bi bilo značajno. Istina, ni onda ni sada ne bi se moglo pouzdano reći koliki je osobni doprinos uspjehu “kalifata” dao Al-Bagdadi osobno.

Njegov lik se može tumačiti ne toliko kao osoba na ekranu i na naslovnicama dnevnih listova, već kao ideološka jezgra i propagandni element potreban stvarnim arhitektima vojnih pobjeda grupe, onog dijela elite Sadamovog Iraka koji je usred „Arapskog proljeća“ odlučio u regiji iskoristiti mržnju prema Sjedinjenim Državama.

Kad je proamerička koalicija izvršila invaziju na Irak, budući “kalif”, a potom i neupadljivi i tihi teolog Ibrahim Al-Badri, imao je nešto više od trideset godina. Opisan je kao duboko religiozna osoba, ali je opisivan kao „miran“ i na neki način „dobronamjeran“. Na primjer, volio je igrati nogomet sa siromašnom djecom.

Nakon toga, bivši robovi “kalifata” su rekli da je ovaj “dobronamjerni čovjek” osobno sudjelovao u njihovom mučenju i nadzirao stvaranje video snimaka mučnih pogubljenja koje su izveli militanti ISIL-a.

Očito je da je rat kojeg je započeo Bush mlađi igrao ključnu ulogu u ovom „preporodu“ zastarjelih i odbačenih islamskih učenja. Neko vrijeme od invazije na Irak, provincijski teolog Al-Badri je u vrijeme sunitskog otpora zarobljen i zatvoren u američkom logoru Bucca. Podsjetimo da su se Amerikanci tada oslanjali na šiite. Uhićen je, ali je nakon toga pušten. To se dogodilo ili 2004. godine, prema službenim podacima, a možda, prema svjedočenjima uprave logora, čak 2009.

Ako još govorimo o 2009. godini, tada je grupa ISIL postojala već tri godine, iako pod različitim imenima i kao iračka ćelija Al-Qaede, iz koje je s vremenom nastala.

U drugoj polovici 2010. Al-Badri je vodio svoju ćeliju, ali nije bio proganjan, da bi ga sljedeće godine Amerikanci počeli tražiti upravo kao vođu Al-Qaede. Naravno, sve ovo su službene tvrdnje, dok pravu istinu tek treba ispisati. Naime, prema svjedočenjima nevinih Iračana zatočenih u logoru Bucca, Al-Bagdadi je imao poseban povlašteni status, udobni objekt i sav komfor koji nije bio primjeren logoru za zarobljenike Al-Qaede.

Skupina Osame bin Ladena i njen irački ogranak su se odlučili uključiti u sirijski rat. Naravno, borci Ibrahima Al-Badrija su odlučili sudjelovati u islamističkoj pobuni i inozemnoj agresiji na Assadovu Siriju i  samovoljno prelaze granice dodijeljenih teritorija.

Za samog Al-Badrija kao političara se ovaj “razvod” od Al-Qaede Iraka pokazao se kao izuzetan uspjeh. 2014. borci ISIL-a su značajno proširili svoj teritorij, uključujući i irački grad Mosul s 1,5 milijuna stanovnika. U jednoj od njegovih džamija, koju su iračke snage uništile tijekom kasnijeg oslobađanja grada, Al-Badri, alias Abu Bakr Al-Bagdadi, proglašava „džihad u svijetu i proglašava Islamsku državu, a sebe za „kalifa“, najvišim vođom jedne muslimanske države.

Islamski teolozi u cijelom svijetu, oni koji poznaju svoju vjeru i slovo svetog Kur’ana, odmah su rekli kako to nije nikakav „kalifat“ i po nijednom slovu Kur’ana taj Al-Bagdadi ne može biti „kalif“.

Ipak, pseudonim izabran 2011. godine mu je u tom smislu bio vrlo koristan. Abu Bakr je ime prvog od četiri “pravedna kalifa”, vođe Pravednog kalifata. Izabran je za vođu islamske zajednice, umeta, nakon smrti poslanika Muhammeda i u samo dvije godine je udvostručio teritorij kojeg je kontrolirao, zauzevši cijeli Arapski poluotok.

Općenito, „sudbina“ mu je bila naklonjena i za već nekoliko godina Al-Bagdadija se opisuje kao najopasnijeg terorista planete i zlog genija malignog tumora koji raste na Bliskom istoku. Al-Bagdadi je formalno bio na čelu kvazi države gdje se prodaju robovi, uništavaju drevni spomenici, “nevjernici” se pogubljuju ili plaćaju u zlatu, a život bi u novom “kalifatu” trebao bi biti isti kakav je bio pod poslanikom Muhammedom, kako je ISIL to tumačio, što ima malo veze s povijesnim činjenicama.

Istovremeno, propaganda „Islamske države“, koja koristi najsuvremeniju tehnologiju proizvodnje tekstualnih, audio i video zapisa, uz poznate snimke pogubljenja, tada doseže vrhunac po kvaliteti i učinkovitosti, a sve zahvaljujući Riti Katz, po rođenju iračkoj Židovki s prebivalištem u Sjedinjenim Državama, čija agencija SITE, nekim čudom, snimke „kalifata“ dobiva u gotovo realnom vremenu.

Malo je vjerojatno da je provincijski klerik, opsjednut teologijom, bio vješt u modernim metodama internetske propagande. U međuvremenu se pokazalo da je propaganda jedan od glavnih faktora u procvatu ISIL-a, kao i neposredni vojni uspjesi.

Novi “kalifat” postao je i internetska organizacija, oslanjajući se na vrlo profesionalne, ali i sumnjivo kvalitetne  videozapise distribuirane na World Wide Webu.

Ipak, rezultat svega je da je „džihad“ namamio ne samo siromašne iračke seljake, već i desetine tisuća muslimana iz prosperitetne Europe. Borci ISIL-a su uspjeli pokazati svoju snagu i utjecaj i tako potaknuti islamske fanatike na terorističke napade širom svijeta i ustrojiti tržište za regrutiranje novih pristalica.

Trenutno je ISIL, zahvaljujući akcijama ruske i sirijske vojske s jedne strane, ali i Kurda i Amerikanaca s druge, samo internetska organizacija.

„Kalifat“ na zemlji je uništen, a mit o nepobjedivosti “Allahovih ratnika” je srušen. Može se reći da je u ovom trenutku tehnički sofisticirana propaganda islamista izgubila svoje najbolje ljude.

Uz sve to, likvidacija Al-Bagdadija osobno ne mijenja mnogo. On je sve samo nije genij internetske propagande, posljednjeg oružja ISIL-a.

U tom segmentu novi vođa teško može ispasti krvoločniji od starog. To uopće nema smisla, jer jednostavno više nema krvoloka.

Ako je Al-Bagdadi zaista mrtav, veliki broj njegovih radikalnih pristaša može slijediti njegov primjer i staviti „mučenički pojas“, tako da će se u bliskoj budućnosti razina terorističke prijetnje u svijetu povećati.

Ali napustio je ovaj svijet ne kao nepobjedivi ratnik, ne kao moćan vođa, ne kao vođa stvarno funkcionalnog “kalifata”, već kao jedan od brojnih radikalnih islamskih propovjednika s brojim naoružanim pristašama.

On je otišao, ako je točno da je ubijen, kao običan kanibal, a pobjede „Islamske države Iraka i Levanta“ su pobjede u prošlosti.

Jedina osoba za koju je uklanjanje ovog seoskog klerika zaista “vrlo važan događaj” je Donald Trump, što američki predsjednik između redaka i priznaje. Uništavanje takvog demona će postati njegova osobna zasluga, što će mu pomoći u borbi protiv demokrata na izborima 2020. godine.

U tom smislu, truplo Ibrahima Al-Badrija će dobro poslužiti svima. Trumpu, čak i Rusiji, jer su za Rusku Federaciju od američkih demokrata gori samo teroristi koji su još uvijek „prijetnja u Siriji“, iako to nije točno. ISIL u Siriji je mrtav i postoji kao zanemariva prijetnja u pustinji istočnog Homsa i na sjeveroistoku u zarobljeničkim kampovima. Ako Trump „likvidaciju“ Abu Bakra Al-Bagdadija iskoristi kao argument da je ISIL definitivno obezglavljen i time uništen, to je dobro, jer će vezati ruke njegovim protivnicima koji po svaku cijenu žele zadržati trupe u Siriji. Osim toga, njemu će dati vjetar u leđa na izborima, a obzirom kandidate demokrata reizbor Trumpa je i ovaj put manje zlo, kao što je bilo 2016.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
53 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Jack
Gost
Jack
1 godina prije

To da je “kalif el Bagdadi ubijen u pokrajini Idlib, koju zajedno sa militantima drži i turska vojska može biti obremenjujuća činjenica i za samog Erdogana. Naime, govori se da je lokacija njegovog boravka u Idlibu Amerima bila poznata najmanje 48 sati prije negoli su ga likvidirali, a po nekim… Pročitaj više »

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije
Reply to  Jack

Izgleda da Bagdadieva “nova” smrt sluzi najvise Trumpu za izbore u USA.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Vladimir

Bin Ladinova je sluzila za izbore Obami i unapredenja Pentagonaca i CIAsa.
Istorija se pise kao scenario za filmove.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Vladimir

@Vladimir Navodna al-Bagdadijeva smrt služi samo potvrđivanju činjenice o nepromjenjivosti i brutalnosti američke intervencionističke (izdajničko-razbojničko-likvidacijske) politike, neovisno o tome čija/kakva ideološka marioneta sjedi na predsjedničkoj funkciji u Washingtonu. Naime, nema nikakve razlike između američkog “lova na vještice” nekoć (primjerice, na Saddama Huseina i Muammara Gaddafija) i danas (primjerice, na al-Bagdadija).… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack Stvarne okolnosti stradanja Al Bahdadija se vjerojatno nikad neće saznat. Nezna se jeli uopće ubijen i ako je kad se to dogodilo . . . možda je on već misecima mrtav, možda ima dvojnika, možda ima života više nego maška, možda je negdi uredno ošišan i obrijan piše knjige… Pročitaj više »

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Moreno

Pa valjda vjerujes Rusima… oni su ti koji su ga vec par puta utamanili.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  CPGS

CPGS Blago tebi kad misliš kako svak mora virovat tajnim službama . . . Al Baghdadi ipak nije ruski proizvod pa je vjerojatnije da su Al Baghdadija reciklirali neki drugi odnosno oni koji su ga proizveli . . . Baghdadi je odradija najveći dil posla još prij dolaska Rusa u… Pročitaj više »

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ministarstvo obrane i ministar vanjskih poslova nisu tajne sluzbe. Ako Konasenku i Zaharovoj nije za vjerovati, onda zbilja ne znam sto cu dalje…

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  CPGS

CPGS MVP odnosno diplomacija je glavni postroj obaviještajnih službi za sigurnosne sisteme svih država . . . MVP ne traži informacije na internetu nego ih dobiva od obaviještajnih službi i u javnost pušta samo određene dijelove informacija sa strogo određenom dinamikom . . . razlika je samo za čije interese… Pročitaj više »

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Moreno

Razocarava me tvoja insinuacija da su ruski organi vlasti vjerodostojni samo u tolikoj mjeri kolika odgovara njihovim ciljevima. Svakako je slucaj da nasi organi vlasti, koje smo sami odabrali, ne vode racuna o interesima ove drzave. Srecom imamo ruske, koje nitko nije odabrao, da vode brigu o nama, jer bismo… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  CPGS

CPGS Nisan bija siguran, ali sumnja san kako si začaran pa da te triba razočaravat, a sad san siguran kako si začaran Rusima iznad svih mojih očekivanja, jer ipak čare su zajebana nevidljiva stvar, pa umisto odabrane američke vojne čizme na tlu Hrvatske ti vidiš neodabranu rusku. Javi jeli ti… Pročitaj više »

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  CPGS

“Svakako je slucaj da nasi organi vlasti, koje smo sami odabrali, ne vode racuna o interesima ove drzave.”
Zelis reci da su nasi organi vlasti-polni organi?

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno “jasno je kako će priče na neki način uticat prvenstveno na direktne aktere u Siriji, a i šire po bliskom istoku . . .” Točno. Netanyahu uskoro “službeno” ostaje bez imuniteta, a al-Bagdadi je očito previše znao pa je nekako morao “nestati” iz javnog političko-medijskog diskursa kako bi, zajedno… Pročitaj više »

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ipak, ponekad se dogodi, da netko od vojnika koji su sudjelovali u akciji, nakon umirovljenja, otvori dusu ili cak napise knjigu o tome. Tako je bilo i sa jednim od vojnika koji su sudjelovali u likvidaciji bin Ladena. I vidi cuda, tip je smrtno stradao na streljani, od “prijateljske vatre”.… Pročitaj više »

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Jack

@ Jack
Erdoganov sin je dobio nadimak “ministar za naftu ISIL-a”. Dobro je sultan profitirao od situacije, dok se moglo.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Pade mi napamet da zaista postoji kalifat. Kalifornija, kalifat liberalizma, dekadencije i poroka.

eks
Gost
eks
1 godina prije

Al-Bagdadi se vratio u svoju bazu – Mosad . Mislim, iako ne mogu to da dokažem, da je cela ova igranka oko njegove “likvidacije” običan cirkus, da se drugima zamažu oči. Imajući u vidu sve poznate američke laži i obmane, ne verujem u ovu priču .

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  eks

Vratio se i dobio cin pukovnika. Ko ne vjeruje neka provjerava po Tel Avivu.

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
1 godina prije
Reply to  eks

Al Mossadi! 😂

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Ništa se ne minja osim priče o sahrani. Bin Ladena su izmislili isti ka i Al Bahdadija s tim da je priča bila kako je Bin Laden sahranjen po drevnome muslimanskome običaju “bacanjem iz helikoptera u more”, a od Al Bahdadija je bomba učinila papar pa sahrane neće bit.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno :
Soroševa zaklada ”UBIT-ZALKLAD”
objavljuje ”JIHAD ili HRT”
od Al -Bagdadija ?
Postat će besmrtan ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Totatak :
Obdukcijom otkriveno :
Al Bagdadi s Okolicom !

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah Valjda su na vrime škapulali šta materijala za napravit Baghdadijevoga klona

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Moreno

@ Moreno
Kao sto si naglasio, Laden je sahranjen po drevnom muslimanskom obicaju. Jedino, nisam siguran da li Kuran zahtjeva poseban tip helikoptera, ili je Prorok, to ostavio na volju izvodjacu.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  nessy

nessy Je, također nije objavljeno ni jeli ova bomba šta je ubila Al Baghdadija bila demokratska ili nije . . . 🙂

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Moreno

Bila je pametna bomba, samo je dvije zene i njihovu djecu ubila. Sta mislis koliko bi pobila da nije bila pametna.

CMB
Gost
CMB
1 godina prije

i da su mi ovi sa slike roditelji, a ja deset godina star, pod svim njihovim autoritetom ne bi im vjerovao. Uostalom pogledaj ta lica od povjerenja. 🙂

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  CMB

hahah, odlično zapažanje. Fakat izgledaju kao horor-movie.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  CMB

Ovi su gori od onih iz Adams family……

basso
Gost
basso
1 godina prije

Trodnevna zalost u Izraelu.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  basso

@basso

👍😂

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Hm,pitanje je tko je uopće platio glavom jeli to još jedan šou za mase….ipak je on na platnoj listi amera kao i ostali prije njega…tako da ovo bi bilo isto kao i sa bin ladenom,ni jedan čvrst dokaz o njihovoj egzekuciji i da su to doista oni…uglavnom i da je… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

OMG, they killed al Baghdadi.
Again.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Prvih par puta su ga “ubili” Rusi. Ali oni su dobricine, pa su, valjda, kao onaj lovac iz Snjeguljice donijeli zloj macehi Putinu jelenovo srce.

Za Amere svi znamo da nemaju ni trunku ljudskosti pa ce ovaj put valjda al Bagdadi i ostati mrtav.

far
Gost
far
1 godina prije

“Partizan (ili danas Terorist) postaje „Orudje jedne mocne, globalne agencije, koja ga u otvorenom ili nevidljivom ratu aktivira i ponovo uklanja“ Carl Schmitt Teorija Partizana 1963

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  far

far
😊 to što je taj Schmidt to rekao, ne znači da je to i točno.
Partizani = gerila. Gerila ima podršku u (lokalnom) stanovništvu.
Terorizam nema. Drugo, često udara ‘naslijepo’.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Bagdadi = ISIL…. A ISIL i Idlib, ne idu baš nešto zajedno….A o oficirima Mosada, čemo neki drugi put….

benty20
Gost
benty20
1 godina prije

Priča za laku noć… Ubili smo ga ko psa! Sad više nema potrebe da se njegovo ime, lik i djelo spominju. A on, zasluženo uživa ne nekom toplom otoku sa 72 djevice! Sretnik, dobio ih je još za života…

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Bagdadi skidaj bradu,penzija !!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Tvingo

Skino je bradu i kilograme, pa mu je ostao samo nos onaj jevrejski.

semafor ne radi
Gost
semafor ne radi
1 godina prije

Muppet shou hahahahahaah

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Fake news
Gost
Fake news
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

I dalje (jos od 2014.) stoji poziv da pronadjete citat Snowdena o Baghdadiju. Nema ga!
Al nema veze, nije bitno tko, … bitno je zaradit sendvic.

burt
Gost
burt
1 godina prije

u članku nije objašnjeno zašto je kalifat nestao sa scene a tu je stvar jasna, 30000 ISIS-ovaca nije moglo zadržati toliki teritorij u Iraku i Siriji ako su ratovali sa 10 puta brojnijih protivnika koji su imali i rusku, američku, francusku, britansku avijaciju, tako da je kalifat propao i ostao… Pročitaj više »

Max
Member
Max
1 godina prije

Tko zna je li ubijeni uopće bio al bagdadi. Već se govorilo da je ubijen.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Max

Max Na mjesto događaja stigla Al Nusra (Al Kaida) i istražila da je tamo ubijen neki Abu Muhamed… Ali bitnije od toga: Što bi usamljeni Isilovac na teritoriju AlKaide? Ne bi se baš dobro osjećao? U ovoj verziji u toj kući su biki – stranci, helikopteri ili turski ili bez… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“…u ovom trenutku tehnički sofisticirana propaganda islamista izgubila svoje najbolje ljude…” Kako to znamo? Bili bi ludi da su te pustili da poginu. Ja ih nikada nisam smatrala neinteligentnima… Dakle, Iračanin je išao praviti kalifat u – Siriju. Zašto? Zašto ne u Iraku? Usmjeren? Ja ne mislim da je Isil… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Lucija

Kad je postalo jasno da ce se rusi probiti do DeZ pisao sam da ce dici ruke od Kalifata i isilovaca, ali da ce brendirati nesto novo i krvolocnije. Sad me nece iznenaditi ako krene invazija vanzemaljaca.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Izmisliče jenkiji nekog drugog kalifa.

erektvs maximvs
Gost
erektvs maximvs
1 godina prije

kreirat će zzia nekog abu musulavi-ja luđeg i krvoločnijeg …izgubili su busulu….počeli su ih ubijat bez suda samo zbog držanja govora gle malog od osame nije nigdje ratovao ,nikoga ubio samo je držao govore gdje je čuvena američka sloboda govora hahahahah a i bagdadi taj je svečenik ne ni ratnik… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“… Конашенков – нагласио је да Москва није свесна да је ичим помогла да амерички хеликоптери (наводно их је било 8) прођу кроз ваздушни простор Сирије који Русија контролише и стигну до места у провинцији Идлиб где се скривао ал-Багдади. Такође саопштио да Руси нису ни са земље ни преко… Pročitaj više »

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije

Haa kako smiješno Bagdadi je samo lik smišljen kao i Bin Laden Al Quaida za naivne debile koji idu kao poginuti za Alaha., čitava priča oko Bin Ladena je samo dobar obavještajni false story. Njegov inditet je uzet od jedno od mnogobrojne djece obitelji Saud, zapravo operativac Cie kao i… Pročitaj više »

karma
Gost
karma
1 godina prije

Koja ekipa kada im se ide na wc.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik