Uzmimo da je „kalif“ Al-Bagdadi stvarno ubijen – Što to znači i što se mijenja?

Donald Trump Abu Bakr Al-Baghdadi
53 komentara

Jučer smo izvijestili da su američke Snage za specijalne operacije (SOF) navodno ubile vođu propalog „kalifata“ Abu Bakra Al-Bagdadija. Sjedinjene Države, neki dužnosnici u Iraku i sirijski Kurdi kategorički tvrde da je samoproglašeni “kalif” Abu Bakr Al-Bagdadi poginuo tijekom posebne operacije američke vojske u kojoj je odlučio da im neće živ pasti u ruke.

Uzmimo da je to istina, iako se mnogi pitaju kako nijedan američki pripadnik SOF snaga nije kamerom na kacigi snimio ništa od filmske potjere za „kalifom“ u nekakvim podzemnim tunelima u sirijskom selu u blizini turske granice i jedini nam je dokaz izgorjeli kombi i noćna snimka eksplozije američkog projektila. Ali čak i da je sve istina, što će promijeniti smrt vođe nekada moćne, a sada gotovo uništene organizacije? Čudno, promijenit će prilično puno toga, međutim samo u jednoj zemlji – Sjedinjenim Državama.

Abu Bakr Al-Bagdadi bio je “pokopan” najmanje šest puta, uključujući jednom u izvješću ruskog ministarstva obrane 2017. godine, koje je sugeriralo mogućnost njegove pogibije u udarima ruskih zrakoplovnih snaga. Ali vijesti od nedjelje, 27. listopada, izgledaju najuvjerljivije.

Očito je vijest o likvidaciji vođe ISIL-a imao samo američki predsjednik Donald Trump, kada je na Twitteru objavio “vrlo važan događaj”, bez navođenja pojedinosti.

Prema podacima Pentagona, koje je objavio Newsweek, samoproglašeni “kalif” je ubijen u sklopu tajne operacije u sirijskom selu Barisha u pokrajini Idlib, “terorističkom rezervatu” u sjeverozapadnoj Siriji.

Operacija je trajala više od četiri sata. Američki specijalci stigli su na mjesto događaja u osam helikoptera, a za vatrenu zračnu podršku su korišteni dronovi. Nakon što su komandosi provalili u kuću u kojoj je bio Al-Bagdadi, „kalif“ je navodno počinio samoubojstvo aktivirajući “mučenički pojas”. Uz njega su ubijene i dvije žene islamističkog vođe, a zgrada u kojoj su se skrivali je uništena zračnim napadom, kako kasnije ne bi postala „mjesto hodočašća“.

Ovo pojašnjenje otvara pitanja, budući da bi posljednje utočište vođe ISIL-a moglo biti privlačno za islamske fanatike, ali i za obavještajne službe, što je još važnije.

Ali ovdje nedostaju detalji. Kako bi se utvrdilo mjesto boravka Al-Bagdadija, kako kažu na iračkoj televiziji, pomoć je pružila iračka obavještajna služba. Zbog toga su irački obavještajci bili dio operacije. Još jedan video na ovu temu je dan sirijskim novinarima, a sirijski Kurdi su dio uspjeha pripisali sebi.

Čemu teže tvorci Islamske države?

Bez obzira na to, potencijalno dobra vijest dolazi kasno. Naime, da je objavljena u vrijeme procvata takozvane „Islamske države“, to bi bilo značajno. Istina, ni onda ni sada ne bi se moglo pouzdano reći koliki je osobni doprinos uspjehu “kalifata” dao Al-Bagdadi osobno.

Njegov lik se može tumačiti ne toliko kao osoba na ekranu i na naslovnicama dnevnih listova, već kao ideološka jezgra i propagandni element potreban stvarnim arhitektima vojnih pobjeda grupe, onog dijela elite Sadamovog Iraka koji je usred „Arapskog proljeća“ odlučio u regiji iskoristiti mržnju prema Sjedinjenim Državama.

Kad je proamerička koalicija izvršila invaziju na Irak, budući “kalif”, a potom i neupadljivi i tihi teolog Ibrahim Al-Badri, imao je nešto više od trideset godina. Opisan je kao duboko religiozna osoba, ali je opisivan kao „miran“ i na neki način „dobronamjeran“. Na primjer, volio je igrati nogomet sa siromašnom djecom.

Nakon toga, bivši robovi “kalifata” su rekli da je ovaj “dobronamjerni čovjek” osobno sudjelovao u njihovom mučenju i nadzirao stvaranje video snimaka mučnih pogubljenja koje su izveli militanti ISIL-a.

Očito je da je rat kojeg je započeo Bush mlađi igrao ključnu ulogu u ovom „preporodu“ zastarjelih i odbačenih islamskih učenja. Neko vrijeme od invazije na Irak, provincijski teolog Al-Badri je u vrijeme sunitskog otpora zarobljen i zatvoren u američkom logoru Bucca. Podsjetimo da su se Amerikanci tada oslanjali na šiite. Uhićen je, ali je nakon toga pušten. To se dogodilo ili 2004. godine, prema službenim podacima, a možda, prema svjedočenjima uprave logora, čak 2009.

Ako još govorimo o 2009. godini, tada je grupa ISIL postojala već tri godine, iako pod različitim imenima i kao iračka ćelija Al-Qaede, iz koje je s vremenom nastala.

U drugoj polovici 2010. Al-Badri je vodio svoju ćeliju, ali nije bio proganjan, da bi ga sljedeće godine Amerikanci počeli tražiti upravo kao vođu Al-Qaede. Naravno, sve ovo su službene tvrdnje, dok pravu istinu tek treba ispisati. Naime, prema svjedočenjima nevinih Iračana zatočenih u logoru Bucca, Al-Bagdadi je imao poseban povlašteni status, udobni objekt i sav komfor koji nije bio primjeren logoru za zarobljenike Al-Qaede.

Skupina Osame bin Ladena i njen irački ogranak su se odlučili uključiti u sirijski rat. Naravno, borci Ibrahima Al-Badrija su odlučili sudjelovati u islamističkoj pobuni i inozemnoj agresiji na Assadovu Siriju i  samovoljno prelaze granice dodijeljenih teritorija.

Za samog Al-Badrija kao političara se ovaj “razvod” od Al-Qaede Iraka pokazao se kao izuzetan uspjeh. 2014. borci ISIL-a su značajno proširili svoj teritorij, uključujući i irački grad Mosul s 1,5 milijuna stanovnika. U jednoj od njegovih džamija, koju su iračke snage uništile tijekom kasnijeg oslobađanja grada, Al-Badri, alias Abu Bakr Al-Bagdadi, proglašava „džihad u svijetu i proglašava Islamsku državu, a sebe za „kalifa“, najvišim vođom jedne muslimanske države.

Islamski teolozi u cijelom svijetu, oni koji poznaju svoju vjeru i slovo svetog Kur’ana, odmah su rekli kako to nije nikakav „kalifat“ i po nijednom slovu Kur’ana taj Al-Bagdadi ne može biti „kalif“.

Ipak, pseudonim izabran 2011. godine mu je u tom smislu bio vrlo koristan. Abu Bakr je ime prvog od četiri “pravedna kalifa”, vođe Pravednog kalifata. Izabran je za vođu islamske zajednice, umeta, nakon smrti poslanika Muhammeda i u samo dvije godine je udvostručio teritorij kojeg je kontrolirao, zauzevši cijeli Arapski poluotok.

Općenito, „sudbina“ mu je bila naklonjena i za već nekoliko godina Al-Bagdadija se opisuje kao najopasnijeg terorista planete i zlog genija malignog tumora koji raste na Bliskom istoku. Al-Bagdadi je formalno bio na čelu kvazi države gdje se prodaju robovi, uništavaju drevni spomenici, “nevjernici” se pogubljuju ili plaćaju u zlatu, a život bi u novom “kalifatu” trebao bi biti isti kakav je bio pod poslanikom Muhammedom, kako je ISIL to tumačio, što ima malo veze s povijesnim činjenicama.

Istovremeno, propaganda „Islamske države“, koja koristi najsuvremeniju tehnologiju proizvodnje tekstualnih, audio i video zapisa, uz poznate snimke pogubljenja, tada doseže vrhunac po kvaliteti i učinkovitosti, a sve zahvaljujući Riti Katz, po rođenju iračkoj Židovki s prebivalištem u Sjedinjenim Državama, čija agencija SITE, nekim čudom, snimke „kalifata“ dobiva u gotovo realnom vremenu.

Malo je vjerojatno da je provincijski klerik, opsjednut teologijom, bio vješt u modernim metodama internetske propagande. U međuvremenu se pokazalo da je propaganda jedan od glavnih faktora u procvatu ISIL-a, kao i neposredni vojni uspjesi.

Novi “kalifat” postao je i internetska organizacija, oslanjajući se na vrlo profesionalne, ali i sumnjivo kvalitetne  videozapise distribuirane na World Wide Webu.

Ipak, rezultat svega je da je „džihad“ namamio ne samo siromašne iračke seljake, već i desetine tisuća muslimana iz prosperitetne Europe. Borci ISIL-a su uspjeli pokazati svoju snagu i utjecaj i tako potaknuti islamske fanatike na terorističke napade širom svijeta i ustrojiti tržište za regrutiranje novih pristalica.

Trenutno je ISIL, zahvaljujući akcijama ruske i sirijske vojske s jedne strane, ali i Kurda i Amerikanaca s druge, samo internetska organizacija.

„Kalifat“ na zemlji je uništen, a mit o nepobjedivosti “Allahovih ratnika” je srušen. Može se reći da je u ovom trenutku tehnički sofisticirana propaganda islamista izgubila svoje najbolje ljude.

Uz sve to, likvidacija Al-Bagdadija osobno ne mijenja mnogo. On je sve samo nije genij internetske propagande, posljednjeg oružja ISIL-a.

U tom segmentu novi vođa teško može ispasti krvoločniji od starog. To uopće nema smisla, jer jednostavno više nema krvoloka.

Ako je Al-Bagdadi zaista mrtav, veliki broj njegovih radikalnih pristaša može slijediti njegov primjer i staviti „mučenički pojas“, tako da će se u bliskoj budućnosti razina terorističke prijetnje u svijetu povećati.

Ali napustio je ovaj svijet ne kao nepobjedivi ratnik, ne kao moćan vođa, ne kao vođa stvarno funkcionalnog “kalifata”, već kao jedan od brojnih radikalnih islamskih propovjednika s brojim naoružanim pristašama.

On je otišao, ako je točno da je ubijen, kao običan kanibal, a pobjede „Islamske države Iraka i Levanta“ su pobjede u prošlosti.

Jedina osoba za koju je uklanjanje ovog seoskog klerika zaista “vrlo važan događaj” je Donald Trump, što američki predsjednik između redaka i priznaje. Uništavanje takvog demona će postati njegova osobna zasluga, što će mu pomoći u borbi protiv demokrata na izborima 2020. godine.

U tom smislu, truplo Ibrahima Al-Badrija će dobro poslužiti svima. Trumpu, čak i Rusiji, jer su za Rusku Federaciju od američkih demokrata gori samo teroristi koji su još uvijek „prijetnja u Siriji“, iako to nije točno. ISIL u Siriji je mrtav i postoji kao zanemariva prijetnja u pustinji istočnog Homsa i na sjeveroistoku u zarobljeničkim kampovima. Ako Trump „likvidaciju“ Abu Bakra Al-Bagdadija iskoristi kao argument da je ISIL definitivno obezglavljen i time uništen, to je dobro, jer će vezati ruke njegovim protivnicima koji po svaku cijenu žele zadržati trupe u Siriji. Osim toga, njemu će dati vjetar u leđa na izborima, a obzirom kandidate demokrata reizbor Trumpa je i ovaj put manje zlo, kao što je bilo 2016.

KalifatPentagon
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jack
4 godine prije

To da je “kalif el Bagdadi ubijen u pokrajini Idlib, koju zajedno sa militantima drži i turska vojska može biti obremenjujuća činjenica i za samog Erdogana. Naime, govori se da je lokacija njegovog boravka u Idlibu Amerima bila poznata najmanje 48 sati prije negoli su ga likvidirali, a po nekim podacima i mnoogo duže od 48 sati jasno nam govori pod čijom zaštitom je on tamo bio, a podatak, da je svoju familiju namjeravao prebaciti u Tursku još više tereti Erdogana, koji je eto, poslije likvidacije izrazio zadovoljstvo takvim raspletom događaja. Ne znam koliko je to njegovo zadovoljstvo iskreno, ali poznate su činjenice, da su u vrijeme, kad je istočni dio Sirije bio pod kontrolom Islamske države, a tamo su glavni sirijski izvori nafte, tisuće kamiona cisterni su prevozili naftu u Tursku, a govori se, da je glavni u tim operacijama bio Erdoganov sin. I još jedan podatak, ranjeni pripadnici… Čitaj više »

Zvrk
4 godine prije

Pade mi napamet da zaista postoji kalifat. Kalifornija, kalifat liberalizma, dekadencije i poroka.

eks
4 godine prije

Al-Bagdadi se vratio u svoju bazu – Mosad . Mislim, iako ne mogu to da dokažem, da je cela ova igranka oko njegove “likvidacije” običan cirkus, da se drugima zamažu oči. Imajući u vidu sve poznate američke laži i obmane, ne verujem u ovu priču .

Moreno
4 godine prije

Ništa se ne minja osim priče o sahrani. Bin Ladena su izmislili isti ka i Al Bahdadija s tim da je priča bila kako je Bin Laden sahranjen po drevnome muslimanskome običaju “bacanjem iz helikoptera u more”, a od Al Bahdadija je bomba učinila papar pa sahrane neće bit.

CMB
4 godine prije

i da su mi ovi sa slike roditelji, a ja deset godina star, pod svim njihovim autoritetom ne bi im vjerovao. Uostalom pogledaj ta lica od povjerenja. 🙂

basso
4 godine prije

Trodnevna zalost u Izraelu.

alfa33
4 godine prije

Hm,pitanje je tko je uopće platio glavom jeli to još jedan šou za mase….ipak je on na platnoj listi amera kao i ostali prije njega…tako da ovo bi bilo isto kao i sa bin ladenom,ni jedan čvrst dokaz o njihovoj egzekuciji i da su to doista oni…uglavnom i da je doista mrtav to apsolutno ništa ne mijenja na stvari, mogu još ovi fanatici i osvetit njegovu smrt i napravit više sr..a nego inače. A opće je poznato da takvih poput njega su potrebni nekim državama i režimima da ljude drže u strahu,da troše neograničeno novac na borbu protiv tih istih koji su ih i sami stvorili i financirali. Tako da floskula “borba protiv međunarodnog terorizma” ne drži vodu,ispada da se moraju boriti protiv samog sebe,a to jedino još mogu pušiti američki građani a i njih je sve manje…. P.S…… ništa čudno ako završi negdje na nekom finom i toplom mjestu,i… Čitaj više »

Red Dog
4 godine prije

OMG, they killed al Baghdadi.
Again.

far
4 godine prije

“Partizan (ili danas Terorist) postaje „Orudje jedne mocne, globalne agencije, koja ga u otvorenom ili nevidljivom ratu aktivira i ponovo uklanja“ Carl Schmitt Teorija Partizana 1963

Trubadur
4 godine prije

Bagdadi = ISIL…. A ISIL i Idlib, ne idu baš nešto zajedno….A o oficirima Mosada, čemo neki drugi put….

benty20
4 godine prije

Priča za laku noć… Ubili smo ga ko psa! Sad više nema potrebe da se njegovo ime, lik i djelo spominju. A on, zasluženo uživa ne nekom toplom otoku sa 72 djevice! Sretnik, dobio ih je još za života…

Tvingo
4 godine prije

Bagdadi skidaj bradu,penzija !!

semafor ne radi
4 godine prije

Muppet shou hahahahahaah

nije bitno tko
4 godine prije
burt
4 godine prije

u članku nije objašnjeno zašto je kalifat nestao sa scene a tu je stvar jasna, 30000 ISIS-ovaca nije moglo zadržati toliki teritorij u Iraku i Siriji ako su ratovali sa 10 puta brojnijih protivnika koji su imali i rusku, američku, francusku, britansku avijaciju, tako da je kalifat propao i ostao na nekoliko manjih grupica razbacanih po pustinji a stvar u Siriji se ionako nije mogla riješiti uspostavom nekakvog kalifata koji će ratovati sa svima nego na principima federalizacije i demokratizacije a ne diktature jednog čovjeka ali Baghdadi je ipak opomena Assadu, Maduru, Soleimaniju ili Kimu da bi sutra njihova glava mogla biti trofej nekog budućeg američkog predsjednika jer svi koji su se zamjerili Americi su prije ili kasnije likvidirani

Max
4 godine prije

Tko zna je li ubijeni uopće bio al bagdadi. Već se govorilo da je ubijen.

Lucija
4 godine prije

“…u ovom trenutku tehnički sofisticirana propaganda islamista izgubila svoje najbolje ljude…”
Kako to znamo?
Bili bi ludi da su te pustili da poginu.
Ja ih nikada nisam smatrala neinteligentnima…
Dakle, Iračanin je išao praviti kalifat u – Siriju. Zašto? Zašto ne u Iraku? Usmjeren?
Ja ne mislim da je Isil poražen. Sasvim sigurno će još pokušavati…

nije bitno tko
4 godine prije

Izmisliče jenkiji nekog drugog kalifa.

erektvs maximvs
4 godine prije

kreirat će zzia nekog abu musulavi-ja luđeg i krvoločnijeg …izgubili su busulu….počeli su ih ubijat bez suda samo zbog držanja govora gle malog od osame nije nigdje ratovao ,nikoga ubio samo je držao govore gdje je čuvena američka sloboda govora hahahahah a i bagdadi taj je svečenik ne ni ratnik ni egzekutor a poravnali su mu susjestvo a od njega ni traga mogli su bar pokazat slike

Lucija
4 godine prije

“… Конашенков – нагласио је да Москва није свесна да је ичим помогла да амерички хеликоптери (наводно их је било 8) прођу кроз ваздушни простор Сирије који Русија контролише и стигну до места у провинцији Идлиб где се скривао ал-Багдади.

Такође саопштио да Руси нису ни са земље ни преко сателита регистровали ни један једини амерички удар (или њихових савезника) по циљевима у сиријској провинцији Идлиб током последњих дана…” Fakti.org prema Rossija

Ivex
4 godine prije

Haa kako smiješno Bagdadi je samo lik smišljen kao i Bin Laden Al Quaida za naivne debile koji idu kao poginuti za Alaha., čitava priča oko Bin Ladena je samo dobar obavještajni false story. Njegov inditet je uzet od jedno od mnogobrojne djece obitelji Saud, zapravo operativac Cie kao i ovaj Bagdadi.

karma
4 godine prije

Koja ekipa kada im se ide na wc.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI