Rok za povlačenje teškog oružja iz Idliba ističe danas – Što će Erdogan uraditi s teroristima?

al nusra
18 komentara

Iako turski mediji prenose kako su se islamističke terorističke skupine povukle iz područja koje je sporazumom između Rusije i Turske u Idlibu određeno da bude demilitarizirana zona, što su potvrdili nekoliko fotografija povlačenja jedinica teške vojne opreme, zapravo se ne zna koje su skupine ostala, a koje napustile položaje. Sirijski ministar vanjskih poslova Walid Muallem je rekao kako to za Tursku ne predstavlja problem, jer turska vojska i obavještajne službe poimence znaju i imaju popis svih terorista u Idlibu.

Zanimljivo je da su turski mediji konačno priznali da se 15 do 20 kilometara u dubinu teritorija u Idlibu moraju povući samo terorističke skupine i takozvana Slobodna sirijska vojska, a vladina vojska, ruske snage i proiranske milicije ostaju na području kojeg su oslobodili do sporazuma postignutog u rujnu u Sočiju između Vladimira Putina i turskog predsjednika Erdogana.

U skladu s dogovorom kojeg su Rusija i Turska postigli kako bi riješili situaciju u sirijskoj pokrajini Idlib, islamističke terorističke skupine danas do ponoći imaju rok da povuku teško naoružanje iz demilitarizirane zone u pokrajini.

U intervjuu za rusku agenciju Sputnik je predstavnik sirijske vojske izjavio kako je veći dio koalicije Hayat Tahrir AL-Sham, koju uglavnom čine borci sirijske Al-Qaede i strani plaćenici, skupina Huras Al-Din i militanti “Nacionalnog oslobodilačkog fronta”, uključujući 16 neovisnih skupina pod kontrolom Turske, izvukli su teška oružja iz južnih, jugozapadnih i istočnih dijelova pokrajine. Prema riječima dužnosnika, militanti su zadržali samo srednje i lagano oružje.

“Turska vojska prati svaku fazu postupka povlačenja oružja. Proces iz zraka također prati ruska strana. Povlačenje traje tri dana i kraj je zakazano za danas poslijepodne ili navečer. Povučeno je samo teško oružje, poput višecijevnih bacača “Grad”, raketnih bacača srednjeg dometa, protuzrakoplovne strojnice i tenkovi, kao i oružja s dugog dometa”, rekao je izvor za Sputnik.

Dodao je kako će militanti imati samo lagano i srednje oružje, čime žele jamčiti vlastitu sigurnost. Teroristi skupine Hayat Tahrir Al-Sham, koji su se najviše suprotstavljali uvjetima ugovora o povlačenju iz Idliba, konačno su ih bili prisiljeni prihvatiti.

“Zbog turskih napora, militanti se uspjelo uvjeriti da povuku teško oružje”, rekao je predstavnik sirijske vojske.

Dodao je da su Hayat Tahrir Al-Sham, skupina Huras Al-Din i čečenske jedinice  trenutno aktivne na jugu i jugozapadu Idliba.

Grad BM-21
FOTO: ilustracija, BM-21 Grad

Snage “Nacionalnog oslobodilačkog fronta”, novoformirane skupine pod zapovjedništvom Turske, razmještene su u središnjem Idlibu, a one koje su aktivne na sjeveroistoku neće povući oružje jer je susjednom području Tel-Rifat, koji je pod kontrolom kurdskih YPG snaga.

Predstavnik sirijske vojske je primijetio da je teško oružje već povučeno, što znači da se rizik sukoba s terorističkim frakcijama u Idlibu znatno smanjio.

Zapovjednik takozvanog “Nacionalnog oslobodilačkog fronta”, Inad Dervish, također je izvijestio o povlačenju s linija bojišta tenkova i višecijevnih raketnih bacača u sklopu rusko-turskog sporazuma. Naglasio je kako će militanti zadržati svoje kratko i srednje oružje.

Ruski predsjednik Putin i turski čelnik Erdogan su se sastali 17. rujna u ruskom gradu Sočiju i potpisali sporazum o uspostavi demilitarizirane zone široke od 15 do 20 milja duž linije razdvajanja terorista i vladinih snage do 15. listopada, kada to područje mora biti  čisto i slobodno za zajedničke rusko-turske vojne patrole.

Sporazum je imao za cilj spriječiti moguću ofenzivu sirijske vlade na pokrajinu Idlib, posljednje uporište terorista u zemlji.

Teško je potvrditi točnost izjave koju je neimenovani sirijski zapovjednik dao za Sputnik, ali se ne može poreći da ima naznaka o povlačenju dijela teškog naoružanja u središte pokrajine Idlib.

Istovremeno su zabilježeni napadi na položaje sirijske vojske od strane terorista na sjeveru Latakije u planinskom području Jabal Al-Turkmen, na grad Al-Eiss u jugozapadnom Aleppu i duž cijele linije razdavanja sjeverno od Hame, gdje je aktivna skupina Jash Al-Izzah.

Ova situacija ide u prilog sirijskoj vojsci, iako je morala odgoditi operaciju “Zora Idliba”, koja je bila isplanirana, a jedinice sirijske vojske i saveznici su bili spremni za oslobađanje pokrajine. Sada je problem u rukama Turske.

“Skrivena” prijetnja Turskoj iz Idliba

Idlib 10.10.2018
FOTO – Područje Idliba  demilitarizirana zona iz koje se moraju povući islamističke skupine

Turski list Milliyet predviđa teške dane za tursku upravu i vojsku. Naime, autor članka Tunca Bengin ne negira da sporazum kojeg je Turska o Idlibu sklopila s Rusijom ne samo spriječio humanitarnu katastrofu, već je istodobno spriječio mogući val migracija prema turskim granicama i Europi.

“Ali ako bude uspostavljena demilitarizirana zona, te terorističke skupine će biti uklonjene iz tog područja. Nekoliko dana prije isteka roka za provedbu sporazuma, 15. listopada, treba govoriti o važnim događajima u tom smjeru. Drugim riječima, teroristi uklanjaju teška oružja s linije kontakta, formira se demilitarizirana zona, ali još uvijek postoji anksioznost. Pogotovo oko pitanja gdje će otići ti teroristi. Gdje god su bili, njima su manipulirali CIA, Mossad, MI6, francuski i njemački obavještajci, te Saudijska Arabija. Tako će vjerojatno biti i sada”, piše turski Milliyet.

Točno je da se američki predsjednik Trump također složio s činjenicom da je sporazum iz Sočija spriječio veliku humanitarnu krizu u Idlibu i rekao “kako je Turska učinila veliki posao”, ali je iskrenost njegovih riječi prilično upitna.

Naime, Sjedinjene Države i njihovi saveznici jednostavno ne žele mir, već kaos u Siriji.

U tom smislu postoji velika vjerojatnost intervencija i poticanja islamističkih skupina koje su pod njihovom kontrolom da blokiraju sve inicijative za mirno rješenje i da dodatno zakompliciraju situaciju u Siriji, ali i u Turskoj.

O tome kako se to može dogoditi je govorio bivši brigadni general turske vojske, dr. Naim Babüroğlu.

“Teroristi koji se povuku će se vjerojatno kretati duboko u Idlibu i diljem regije”, kaže general Babüroğlu.

“Oni će se preodjenuti u civilnu odjeću, obrijati svoje brade i pomiješati se s civilima. U područjima kao što su Afrin i Al-Bab mogu dobiti mjesto gdje će biti uz suglasnost Turske. Ali ne treba zaboraviti da su sve to terorističke organizacije i strukture tipa Al-Qaide. To znači da njihova deradikalizacija nije moguća. Stoga, gdje god da budu, oni će u budućnosti će biti prijetnja Turskoj. Zašto? Te se terorističke organizacije su stvorene novcem i bore se za novac”, objašnjava Babüroğlu.

Interpol objavio listu terorista

Daj im 100 dolara, oni će se boriti za tebe, ali ako im sutra netko da 120 dolara, oni će se boriti za njega. To je njihov posao. Stoga ne postoji jamstvo da globalističke snage neprijateljske Turskoj, koje pokušavaju podijeliti našu zemlju, sutra ili prekosutra te organizacije neće koristiti protiv Turske. Terorizam je dio globalističke strategije. SAD su stvorile ISIL, kao što su u Afganistanu stvorile Al-Qaedu. Sve to je dokumentirano. Ako nakon Irana, koji je sada cilj Sjedinjenih Država, na red dođe Turska, a osobno mislim da će biti tako, onda nitko ne može jamčiti da sutra SAD u Turskoj neće koristiti separatističku terorističku organizaciju Kurdistanske radničke stranke i za njih jeftinije organizacije kao što su Al Qaeda, ISIL i Al-Nusra Front. Štoviše, te teroristi može koristiti bilo koja država koja je u sukobu s Turskom i željna je osvete”, tvrdi bivši turski general dr. Naim Babüroğlu.

Dakle, Turska je ponovno preuzela vrlo težak zadatak. S jedne strane postoje teroristi koji moraju položiti oružje i napustiti regiju, a većinu ih kontroliraju Sjedinjene Države. S druge strane, postoji Rusija koja želi uništiti teroriste, ali je na zahtjev Turske pristala ići putem uvjeravanja. Naravno, pod uvjetom da će se događaji razvijati u pravom smjeru.

“U tom smislu, riječ je o riziku vraćanja na mjesto s kojeg smo počeli. Naime, postoji velika vjerojatnost multilateralnih provokacija u kontekstu interesa brojnih zemalja”, zaključio je Babüroğlu.

Takozvani oporbeni list Needa vrlo malo govori o povlačenju terorističkih skupina u dogovoru s Turskom i proteklih dana uglavnom piše o problemima Ankare s YPG snagama na sjeveru Sirije. Tema Idliba se sustavno zanemaruje, a jedino izvješće je ono o pat tisuća novih izbjeglica koje su iz Idliba prešle na teritorij Turske.

Rusija također malo piše o svemu i kao da čeka 15. listopad da se oglasi o onome što jeste ili nije učinjeno i kakve su šanse za početak zajedničkih rusko-turskih patrola u demilitariziranoj zoni koju sigurno neće napustiti sve terorističke skupine.

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je jučer objasnio situaciju u kojoj su se našle zapadne države glede situacije u Idlibu. Kazao je kako bi pobjeda vladinih snaga u Idlibu uništila planove zapadnih zemalja o dugoročnoj prisutnosti njihovih vojnika u Siriji.

Assad je također je iznio sirijski stav o demilitariziranoj zoni, kao dio sporazuma između Rusije i Turske o Idlibu. Istaknuo je kako je sporazum, koji je omogućio izbjegavanje krvoprolića, samo privremen.

“Ova pokrajina, baš kao i ostale koje su još uvijek pod kontrolom terorista, jednog dana će se vratiti pod kontrolu središnje vlade”, rekao je Bashar Al-Assad.

U svakom slučaju, do večeras svo teško naoružanje se mora povući iza dogovorene linije, a do 15. listopada i pripadnici terorističkih skupina, koji kasnije moraju položiti oružje, ako su sirijski državljani, a ako su stranci, moraju napustiti Siriju. Sve to mora odraditi Turska i Erdogan je zaista na sebe preuzeo tešku zadaću.

Al-Nusra FrontISILIslamska državaKalifatYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanCZ
5 godine prije

Uz sve to u Idlibu s enalazi preko 200 američkih i britanskih placenika koji su se borili zajedno u redovima sa Hayaat Tahrir as Sham a al Kaidi a Turci ih spriječavaju da napuste područje Idliba ,pitanje je sad akoje se tu igre vode a ta igra oko Idliba se mora završiti do kraja godine.

MilanCZ
5 godine prije

Uz sve to u Idlibu s enalazi preko 200 američkih i britanskih placenika koji su se borili zajedno u redovima sa Hayaat Tahrir as Sham a al Kaidi a Turci ih spriječavaju da napuste područje Idliba ,pitanje je sad akoje se tu igre vode a ta igra oko Idliba se mora završiti do kraja godine.

ZigAtman
5 godine prije

Zvuci predobro da bi bilo istinito – ovo za 15. rok polaganja oruzja a stranci van iz idliba—bumo vidli hoce silom ili milom van. Meni se cini silom. I to Ruskom opet. Makar su sa ovih 20 do 30 km povlacenja zone teroristi izgubili stratesku dubinu, stjerace ih Putin tatica u tursku odakle su i dosli. a erdoganu i tutrskoj vol 2 dobice novu siriju i to u turskoj.

dalmata
5 godine prije

Opet su alfa i omega,ko bi drugi-Rusi.Spasili su Erdoganu zunzaru,sjebali plen USra,Eu,NATO da ga uklone.I opet Rusi dali su sansu Turskoj,da(u momentu kad su ih USrA i Nato,Eu hijene bacile lavovoma)da pokazu da imaju obraza,da se izvuku iz govana koji su sami stvorili.Prvi sam nestrpljiv da se gamad izbrise,moram priznat(jebi ga ,tako je)da koliko kod cjenija i volija Ruse( a to je ocenasu amen)toliko mi vadu mast,jer mi se ponekad cini da su puno tolerantni i meki.ali,ja sigurno nisan u pravu(samo sam nestrpljiv i opleja bi i atomskon ako triba),nimalo ne sumnjam ni u jednog Ruskog,vojnika,oficra,generala,niti sumnjem u Velikog Dentlmena Sjor Lavrova,a Sjor Presjednik Putin je(na sricu covjecanstva(za ove zapadne diletante) nedostizni vanzemaljac.Bezrezevno ih podrzavam,jer znam da su oni puno mudriji i pametniji nego ovaki karonja ka sta sam ja,ali isto jedva cekan da izbrisu smrad.I od mene blagoslov,i ognjem imacem,Da herojski narod Sirije i Sjor Asad,vridan postovanja i divljenja,krenu… Čitaj više »

Duki
5 godine prije

Problems no.noo!just solutions !
Quoter to Lybia.Quoter to Afgans..
And, simple, half to Europe and RF.?
Neće ići sultančinoo!neče .!!
Vlado te pomno promatra.Dobit ćeš ih ti sve u Tursku pa ih smještaj po hotelima a bit će mjesta i po izbjegličkim kampovima u Turskoj
Ionakko ti Eu plaća za to !
??Vesela ti jesen i zima !!

Mister ?
5 godine prije

Sta ce radit? Nista. Ovo ce se malo razvuci…

Laki Topalović
5 godine prije

Oni su zapravo polako pristaju na sve. prvo, pola vi -pola mi natrag, na kraju samo vehabije idu u dubinu. pa onda nema ništa, ne idemo nukd, na kraju su svi pristali povući teško oružje, koje je to srednje ne znam, nema veze. kad ih sabiju u ovaj trokutić oko Idliba , jer će se na kraju povući svi tamo, stvarno će Erdogan imati problema kad se obriju i okupaju i krenu u Tursku, No to njegov problem

tuf
5 godine prije

Naim Babüroğlu je vrlo precizno opisao modus operandi rent-a-terorista.
Ima već nešto godina kako su se kozo*ebi u Siriji pred kamerama hvalili kako iz Jordana i Saudijske Arabije dobivaju plaću od 120$.
Hegemonskim državama su teroristi postale vrlo isplative investicije – već s par milijuna dolara možeš negdje organizirati kaos.

alan ford
5 godine prije

Erdo neće učiniti ništa, jer vuk dlaku mijenja, ali ćud ne. Erdo je pravio taj sporazum, samo da spašava glavosječe.
Rusija mora shvatiti da od tog pokušaja savezništva sa Turskom nema nikakve koristi. I da Rusija, Sirija i Iran,. što prije to bolje, moraju očistiti i te zadnje ostatke Frankeštajnovih čudovišta ISIL-a iz laboratorije Mosada i saudijskih cio-vehabija. Zgazi gamad, što prije, sve ostalo je uzaldno., I također, Rusija, mora shvatiti da sa podmuklim cio-fašistima iz nacističke nakaze Izraela, nema vajde o pregovaranju, Jer cio-fašisti žele uništititi Rusiju. To je više puta rekao dr. Paul Craig Roberts, koji poznaje američku političku scenu kao svoj džep.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI