Borbe u Idlibu i antiturski prosvjedi Erdoganovih opunomoćenika u Siriji

sirija aleppo
6 komentara

Primirje u Idlibu se samo djelomično poštuje, budući da teroristi nisu prestali pucati na položaje sirijske vojske, a sirijska vojska također ne šuti i ispaljuje projektile na militante u južnom Idlibu. No općenito, intenzitet borbe se smanjio i primirje djelomično djeluje, uglavnom od strane sirijske vojske, ruskih zrakoplovnih snaga i dijela proturskih skupina, koje su manje ili više podređene turskoj vojsci.

Naravno, ima dijelova fronta po kojima se provode udari, kao što su rovovi sjeverno od nedavno oslobođenog sela Al-Tamanna, odakle su nas militanti počastili ekskluzivnim videom izravnog pogotka sirijske vojske u njihov rov. Kao što možete vidjeti na snimci, dio militanata koji su vjerovali da su na sigurnom, kako se kaže u vojnoj terminologiji, „izbačen je iz stroja“.

VIDEO: Izravni pogodak i teroristički rov sjeverno od sela Al-Tamanna

Prema sirijskim izvorima, krajem ovog ili početkom idućeg tjedna kruže glasine o ponovnom nastavku ofenzive u južnom Idlibu. Osim toga, zabilježen je transfer rezervi SAA jugozapadno od Aleppa u čemu promatrači vide moguće obnavljanje napada na Saraqib i postupno preuzimanje cijele autoceste Aleppo-Hama, duž cijele trase prometnice M5.

Ako Turska ne bude mogla utjecati na akcije militanata i istjerati Al-Nusra Front i saveznike s ovih područja, nasiljem ili uvjeravanjem, potpuno nevažno, napad sirijske vojske će biti gotovo neizbježan.

Od praktične reakcije Turske vrijedi napomenuti jačanje blokade cesta na području Maarat Al-Numana i jačanje kolone s oklopnim vozilima kod Saraqiba, koji bi mogli biti potencijalni ciljevi za napredovanje sirijske vojske.

Prema Sergeju Lavrovu, dogovor s Turskom i dalje funkcionira i sve je u redu. To samo dodaje ulje na vatru teorije da je Turska predala sjevernu Hamu i dio južnog Idliba u zamjenu za “razumijevanje” Rusije oko pitanja Kurda u takozvanoj „Rojavi“. To će se vidjeti iz

Erdoganove prijetnje sirijskim Kurdima, jer on do sada samo zamahuje, ali ne udara.

Službeno, Erdogan i dalje ono što se događa u Idlibu naziva “neprihvatljivim”. Prekjučerašnji antiturski neredi na sirijskoj strani zatvorene turske granice mu prave dodatne glavobolje, do te mjere da je turska vojska bila prisiljena otvoriti vatru u kojoj je stradao dvoje Sirijaca koji su vjerovali turskom vođi.

Prosvjednici u Idlibu na granici s Turskom su palili portrete Erdogana i optužuju ga da je izdao sirijsku revoluciju i da je nespreman da utječe na Putina, koji bi trebao utjecati na Assada da prestane bombardirati Idlib, kako bi u Idlibu konačno pobijedila demokracija. Prilično komplicirana shema, pogotovo ako uz povike “Allahu Akbar” i zahtjeve da se živi prema šerijatu kakvog nameću sirijska Al-Qaeda ili ISIL.

Turci su, nakon što su koristili vodene topove i pucali na gomilu, te ubili dvojicu “pobunjenika” koji su se pokušali probiti na turski teritorij, zatvorili kontrolni punkt i ojačali skupinu na granici. Ankara se na to odlučila zbog burne situacije povezane s naglim porastom broja ljudi koji iz Idliba žele pobjeći u Tursku. No činjenica je da Turska nije zainteresirana za povratak sirijskih izbjeglica sa svog teritorija u Siriju, kojih ima baš koliko mu treba i Erdoganovi planovi očito ne uključuju masovni prijem bjegunaca od “prokletog tirana Assada”.

VIDEO: Antiturski prosvjedi u Idlibu

 

Al-Nusra FrontAl-QaedaISIL
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Al ga pogodi, pravo u rov, može bit i slučajno, nije važno

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Saraqib je raskrsnica gotovo svih puteva u Idlibu i Alepu tako da nije isključeno da on bude sljedeća meta. Za drugi dio teksta komentar nije potreban, budale još uvijek vjeruju u “sirijsku revoluciju”..

great rojava
4 godine prije

neka reču erdoganu da je pobjedio i daju mu čelno mjesto na stolu odmah sutra će završit rat

neko ime
4 godine prije

Carinik je samo pitao, ima li ko šta za prijavit, a demokratski narod se odmah latio kamena s ramena…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI