„Vjerovatno će se morati vratiti“: Bivši načelnik Pentagona predviđa novi avganistanski rat protiv Al-Kaide

Afganistan Chinuk CH-47 Americka vojska
16 komentara

Američki rat u Avganistanu star je skoro 20 godina, iako je američka umiješanost u toj zemlji trajala dvostruko duže i velikim dijelom je odgovorna za dolazak na vlast radikalnih islamističkih grupa poput Talibana, Al-Kaide i Daesh. Vašingtonu je ranije njihova mržnja prema sekularnom komunizmu bila korisna i pozdravio je njihovu pravednu borbu kao svoju.

Bivši američki ministar odbrane i šef CIA Leon Panetta rekao je u petak za CNN da će Al-Kaida povratiti svoju bivšu snagu u Afganistanu pod kontrolom talibana, što će u budućnosti zahtijevati novi američki rat.

„Morat ćemo da se vratimo da bismo uhvatili ISIS [Daesh]. Vjerovatno ćemo morati da se vratimo kada Al Kaida ponovo vaskrsne, što će se desiti, sa ovim talibanima“, rekao je Panetta za CNN u petak. “Ranije su dali utočište Al Kaidi, vjerovatno će to ponoviti.”

„Razumijem da pokušavamo da izvučemo svoje trupe odande, ali suština je da možemo napustiti bojno polje, ali ne možemo napustiti rat protiv terorizma, koji i dalje predstavlja prijetnju našoj bezbjednosti“, dodao je.

Njegovi komentari uslijedili su dan nakon niza smrtonosnih terorističkih napada u Kabulu u kojima je poginulo 13 pripadnika američke vojske i najmanje 180 afganistanskih civila, a ranjeno je još 1.300 ljudi. Odgovornost za bombe, čija je meta bila gomila koja je pokušala da izađe iz zemlje preko međunarodnog aerodroma Hamid Karzai nakon preuzimanja vlasti od strane talibana, preuzeo je Daesh-K, ogranak terorističke grupe koja je osnovana 2015. u Avganistanu – uz pomoć Amerike, prema riječima bivšeg predsjednika Avganistana Hamida Karzaija.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je kasnije: “Nećemo oprostiti. Nećemo zaboraviti. Lovit ćemo vas i natjerati vas da platite.” On je u petak dao američkim komandantima „sva ovlaštenja koja su im potrebna“ da napadnu ciljeve Daesh-K u znak odmazde za bombaške napade.

Panetta je u petak upozorio da su talibani “teroristi, i svakako pristalice terorista, koji upravljaju kontrolnim punktovima za teroriste”. Tokom svog prvog perioda vladavine od 1996. do američke invazije 2001. godine, talibani su dozvolili Al-Kaidi da postavi baze u Avganistanu – baze koje su koristili za izvođenje terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. U periodu pobune od 2002. do ranije ovog mjeseca, talibani su takođe dozvolili simpatizerskim terorističkim grupama poput Istočnoturkestanskog islamskog pokreta (ETIM) da potraže sklonište na teritoriji koju kontrolišu.

Dok je Panetta bio na čelu američke Centralne obavještajne agencije 2011. godine, nadgledao je operaciju u Pakistanu u kojoj je ubijen Osama bin Laden, vođa Al-Kaide koji je planirao napade 11. septembra. Panetta je kasnije postao šef  Pentagona i nadgledao je povlačenje 90 % američkih trupa iz Avganistana, smanjivši njihov broj sa 90.000 na oko 8.400 do trenutka kada su on i tadašnji američki predsjednik Barak Obama napustili funkcije početkom 2017. godine.

Ovog puta, talibani su se obavezali da neće dati utočište terorističkim grupama, što je dio većeg napora da njihova vlada dobije međunarodno priznanje i finansijske i ekonomske koristi koje bi to donijelo. Kina, SAD, Pakistan i druge nacije ujedinile su se u pozivanju talibana da se drže tog obećanja, regionalne sile su to učinile mamcem regionalne integracije za Afganistan, dok su SAD ponudile samo ukidanje sankcija u slučaju zamrzavanja imovine zemlje.

Kada je Biden govorio dan nakon što su talibani zauzeli Kabul, rekao je da se povlačenje nastavlja prema rasporedu, ali je ukazao na mogućnost da će SAD nastaviti da djeluju u Avganistanu kao što to sada rade u Jemenu, Somaliji i drugim takozvanim zonama“, gdje se napadi bespilotnim letjelicama naređuju sa malo razmišljanja o civilnim žrtvama i često bez dozvole dotične zemlje“.

„Sprovodimo efikasne antiterorističke misije protiv terorističkih grupa u više zemalja u kojima nemamo stalno vojno prisustvo. Ako bude potrebno, učinit ćemo isto u Avganistanu”, rekao je tada Biden. „Razvili smo sveobuhvatnu sposobnost borbe protiv terorizma koja će nam omogućiti da držimo pogled čvrsto usredsređen na direktne prijetnje Sjedinjenim Državama u regionu i da djelujemo brzo i odlučno ako je potrebno.”

Al-QaedaAvganistanRatSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

wahingtonski stakori poput panette snose odgovornost jedino onima cije novce dobivaju za korupc..pardon,za lobiranje,i spremni su voditi rat protiv terorizma zauvijek.jer tako je i predvidjeno prije 20 godina.hvala.

tihobl
2 godine prije

Sta kaze ovaj: moracemo se vratiti po ljude koje smo iz Sirije prebacili u Avganistan.

Max
2 godine prije

Čini se da je igrokaz zato i bio da se pokrene drugi rat

2 godine prije

odlicno zapazanje.hvala.

Alen
2 godine prije

Tako je , jučer sam na nekoj temi prenio vijest tj izjave talibana…Ameri su nervozno reagovali i počeli da pucaju po civilima nakon eksplozije…
Bilans do sad je 175 mrtvih , vjerovatno je više stradalo od metaka nego od bombe..

Alen
2 godine prije

Ne sumnjam…Jednog dana…Pod 80 zastava…

Lupo Sigma
2 godine prije

Vodit će rat bespilotnim letjelicama zračnim napadima…

Arkaj
2 godine prije

To nikoga ne bi trebalo iznenaditi. Vojnici su napeti, postojala je najava da će doći do napada. Kad se dogodio napad bombaša samoubojice vjerojatno je iz mnoštva još nekoliko prikrivenih isilovaca uzvuklo oružje i zapucalo. Talibani, isilovci i civili se ne razlikuju previše u takvim okolnostima a čak i kad se precizno odredi neprijatelj u koga se puca automatskim oružjem velike probojne moći sigurno je da će stradati mnogi koji su mu u neposrednoj blizini.

B7ranko Spehar
2 godine prije

Vratit će se da ih naoružavaju kad potroše municiju koju su im sad ostavili i sjebu Rusiju,Kinu,Indiju Iran i Pakistan kad pokrenu projekte rudarenja,gradnje plinovoda,hodroakumulacija i cesta.

JumpingJackFlash
2 godine prije

Da, Leone, jednom ste pobjedili i opet ćete… ali u video-igri…

Jozo
2 godine prije

Milići ja sam čuo da su Adam i Eva Srbi iz Leskovca pa nije niti čudno onda da je Isus Vaskrsao izgleda po vama i on je Srbin?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI