Cesta od Kabula do Idliba. Afganistan i uloga Al Qaide

Afganistan-
25 komentara

Afganistan, Sirija, Irak, Libija i Vijetnam primjeri su američkog napada, uništenja i okupacije. U svakom slučaju, zemlje su ostale uništene, a samo je Vijetnam preživio da se obnovi.

Talibani su dobili rat, a SAD su izgubile. Ratnici putem ekrana krive sve, uključujući i američki narod, zbog toga što ne žele nastaviti beskrajni rat. Predsjednik George W. Bush donio je odluku o invaziji, s navodnom dvosmjernom misijom: degradirati sposobnosti Al Qaide i dovesti demokraciju zapadnog stila u središnju istočnu državu bez iskustva s demokracijom ili zapadnim vrijednostima.

Talibani su rekli da će formirati vladu temeljenu na islamu, ali s nekim demokratskim aspektima, poput uključivanja pripadnika koji nisu talibani. Vrijeme će pokazati jesu li njihova obećanja ispunjena. SAD su bliski saveznik sa Saudijskom Arabijom, koja ima islamsku vladu, i apsolutno nema demokratskih aspekata.

Katar je i dalje glavni sponzor talibana, a naftom bogat Emirat Perzijskog zaljeva jedan je od glavnih branitelja Muslimanske braće, uz Tursku. Napad SAD-a i NATO-a na Siriju, koji je započeo 2011., podržali su Katar, Turska i Saudijska Arabija, a koristila se milicija Muslimanske braće “Slobodna sirijska vojska”, kojoj je Trump konačno prekinuo podršku 2017. godine.

Al Qaeda je i dalje prisutna u Afganistanu, no nalaze se diljem svijeta u džepovima. Provinciju Idlib u Siriji okupirala je Al Qaeda, a SAD su ranije podržavale tu skupinu sve dok Jibhatal-Nusra nije proglašena terorističkom skupinom. Međunarodne agencije za pomoć, uključujući UN, hrane teroriste, njihove obitelji i nekoliko milijuna civilnih talaca nahranjenim dok traje zastoj jer je Turska stala na stranu Al Qaede u Idlibu i držala ih naoružanom. Kad su talibani ušli u Kabul, teroristi u Idlibu obradovali su se i dijelili slatkiše, simbolizirajući njihovu proslavu pobjede braće po oružju.

“Događaji koje sada vidimo na žalost su dokaz da nikakva količina vojne sile nikada ne bi donijela stabilan, jedinstven i siguran Afganistan”, rekao je Biden u govoru u ponedjeljak braneći svoje postupke. Nakon što SAD napokon napuste Siriju, Biden će vjerojatno reći da nikakva količina američke vojne sile nikada ne bi mogla svrgnuti izabranog predsjednika u Siriji.

Bivši predsjednik Trump zapovjedio je povlačenje SAD-a iz Sirije, ali vojska mu je stala na put i on se složio pod njihovim pritiskom. Trump je vodio kampanju za dovođenje vojnika kući i okončanje beskrajnih ratova. Vojska je inzistirala na tome da SAD moraju stati uz svog lokalnog saveznika u borbi protiv ISIS a, Kurda. Iako su se SDF borile protiv ISIS-a sa SAD-om, također su konsolidirale svoje okupirano područje kroz krvožedno etničko čišćenje. Kurdi su polagali pravo na veliki dio sjeveroistočne Sirije, iako tamo nikada nisu bili većina stanovništva, kao što su to činili sirijski Arapi i sirijski kršćani.

Predsjednik Ashraf Ghani pobjegao je, navodno s vrećama punim novca, koje su bile toliko pune da je neke ostaviti iza sebe, jer helikopter ne bi izdržao toliku masu. Stručnjaci su godinama upozoravali na sustavnu korupciju afganistanske vlade, koja je proizašla iz loše kontroliranog američkog novca za obnovu. Posebni glavni inspektor za obnovu Afganistana (SIGAR) sastavljao je izvješća koja pokazuju potpuni neuspjeh svakog cilja koji su postavili. New York Times je 2018. napisao da američka vlada laže američkoj javnosti o stanju u Afganistanu. Kad su se talibani približili Kabulu, vojnici i dužnosnici pobjegli su bez ispaljenog metka.

Bush, Obama i Trump učinili su iste grješke: održavanje rata u kojem nema pobjednika. No, Trumpovom zaslugom, obavljeni su pregovori s talibanima i potpisan je sporazum o povlačenju koji je predviđao vremenski okvir kojeg se Biden trebao pridržavati, iako je Biden to odgodio. Washington je trebao više raditi i brže obraditi legitimne zahtjeve za spašavanjem iz Afganistana. Očajnički prizori na zračnoj luci u Kabulu mogli su se djelomično izbjeći da je Washington učinkovito obavio svoj posao.

Pouke treba naučiti, a ne ponavljati. Hoće li novac američkih poreznih obveznika u budućnosti biti potrošen na još jednu vojnu avanturu? General Dwight D. Eisenhower nas je prije mnogo godina upozorio na vojni kompleks. Jesmo li sposobni spriječiti američku vladu da nas ponovno odvede u istu zamku?

Autor: Steven Sahiounie
AfganistanAl-QaedaTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Predsjednik Ashraf Ghani (koji je americki gradjanin) pobjegao je s vrećama punim novca kojeg je Avganistan dobio za borbu protiv korupcije.

Tako treba da izgleda recenica.

Alen
2 godine prije

” Washington je trebao više raditi i brže obraditi legitimne zahtjeve za spašavanjem iz Afganistana. ”

A kud s tim ljudima ? Niko ih neče , čak ni sama usa.. Plan premještanja okolo im je propao u zadnji čas .. Kad propadaš svi okreću ledja …

Herc
2 godine prije

Evo gledamo ili čitamo kako na kabulskom aerodromu vlada kaos, kao svaka stoka tako i ova strada u stampedu,govori se o desetak mrtvih,čuj desetak mrtvih kozoyeba koji su izišli na vanjsku temperaturu od +50 C a tamo nema moga ćaće da im ponudi ice studene vode. Niko ne govori o koroni,kakve i maske i kulac palac.Tamo korona ne postoji.
Bombardiraju nas informacijama organizacije za ljudska prava,unicef,rojtersi,gej prajdovi ,babe ,narkomani i degenerici popularni demokrati,te kako malo dijete ćaća preko žice daje vojniku,ma srce parajuće. Kao svaku invazivnu vrstu koja namjerava okupirati Europu protiv njih se treba borit prskanjem pesticidima još bolje napalmom dok su na aerodromu,kad se dokopaju aviona gotovo je.

Mokadasa al Safer
2 godine prije

Ovo je deal oko heroina. Živi bili pa vidjeli.

Zvrk
2 godine prije

prazne priče da se popune reci. nismo valjda toliki geopolitički tikvani da ne kužimo prave igre.
ovako će tkz rusija i tkz kina budzašto dobiti afganske litije. tko zna, možda crvenoštitići dobiju još par stotina tona zlata s kremaljskim žigom.

D Jutro
2 godine prije

Trump je izjavio da Amerika umire pred nasim ocima.

Former United States President Donald Trump told the crowd at his Alabama rally that the US is currently “dying before our very own eyes.”

ad astra
2 godine prije

Odmah na početku moram naglasiti da je i ovaj članak površno, neprofesionalno i tendenciozno napisan. Mali broj ljudi ima volju i vrijeme da proučava povijest. Kad neki autor napiše članak sličan ovom onda implicite ima utjecaj na mišljenje tog dijela čitateljstva. Ali da se vratimo na kritiku članka. Sirija, Afganistan, Irak, Vijetnam. Svaka od ovih država je priča za sebe. Da bi se svaka od ovih zemalja analizirala treba dosta vremena i prostora. Ali ukratko, Sirija se treba gledati malo dublje u prošlost i onda bi se vidjeli razlozi pobune Sirijaca. Ameri su samo izlika nesposobnoj vlasti. Afganistan je bio leglo terorizma i ne znam koja država ne bi odgovorila na ono što se dogodilo u Washingtonu. Irak je priča za sebe i svatko dobronamjeran treba pročitati povijest Iraka s tim da posveti posebnu pažnju na zadnjih 40-tak godina. Vijetnam je stara priča o Ruskom izvozu komunizma i američkom strahu… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Debakl ali planiran.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI