Zvaničnik kaže da je američki let iz Afganistana “lekcija za zemlje koje su spremne da budu domaćini NATO bazama”

Afganistan
14 komentara

Bjekstvo Sjedinjenih Država iz Afganistana lekcija je za sve zemlje koje razmišljaju o tome da dozvole Amerikancima i NATO-u da razmjeste vojnu infrastrukturu na svojoj teritoriji, rekao je u intervjuu za Rossijskaja Gazeta u ponedjeljak zamjenik sekretara Vijeća sigurnosti Rusije Rašid Nurgalijev.

“Ono što se dogodilo u Afganistanu je dobra lekcija za sve u svijetu koji su spremni slijepo vjerovati Washingtonu. Amerikanci su napustili zemlju i prepustili probleme koje su stvorili da rješavaju sami Afganistanci i zemlje regiona, koje su sada prisiljene da podnesu ovo teško breme“, naglasio je on. Nurgalijev je dodao da su “sve zemlje ZND shvatile koliko treba da budu oprezne u pogledu pokušaja SAD i NATO-a da instaliraju vojnu infrastrukturu u svojim zemljama”.

Zamjenik sekretara Vijeća sigurnosti Rusije je također istakao da Rusija smatra da su “takve inicijative nedopustive u bilo kom obliku”.

Nurgalijev je naveo da je Vašington činio brojne pokušaje da destabilizuje zemlje postsovjetskog regiona. Podsjetio je da 2020. Zapad nije štedio napore i sredstva da organizuje državni udar u Bjelorusiji. “Pristalice bjeloruske opozicije, uz koordinaciju Zapada, organizirale su masovne protestne akcije pod izgovorom neslaganja s rezultatima predsjedničkih izbora. Suzbijanje pokušaja obojene revolucije u zemlji nije smirilo zapadne zemlje. Šefovi brojnih evropskih zemalja su bili veoma ljubazni da u svoje rezidencije prime takozvane lidere bjeloruske opozicije, koji obilaze svijet s pozivima da maksimalno nanesu štetu svojoj domovini, i nastavljaju da im daju političke, organizacione, ideološke i, što je najvažnije, finansijsku podršku“, rekao je on.

Prema riječima predstavnika ruskog Vijeća sigurnosti, “Vašington i njegovi saveznici pokrenuli su generiranje neugodnih iznenađenja za zemlje ZND u obliku stalnih prijetnji njihovoj nacionalnoj sigurnosti”. “Sramotni bijeg Amerikanaca iz Afganistana dokazao je da SAD, poput slona u porculanu, ostavljaju za sobom uništenje. Tadžikistan, Uzbekistan i druge republike ZND suočene su s prijetnjom nekontrolirane migracije i trgovine drogom iz Afganistana. Razne međunarodne terorističke organizacije postaju aktivnije u tadžikistansko-afganistanskom pograničnom području“, upozorio je on.

AfganistanNATOSADZND
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mrdo
1 godina prije

Na Kosovu će da bude veselo kada Amerikanci nagule.

tihobl
1 godina prije

Dejan Beric je iznio sinoc jedan zanimljiv podatak: dio oruzja koje se salje kijevskom rezimu ide u Bondstil, a odatle u Afriku. Dio koji stigne u Poljsku ne ide u Kijev, vec u Afriku. Ameri pripremaju ratove u Africi.
Kopkalo me je danima gdje zavrsava veci dio oruzja, a ovo sa Afrikom mi ima smisla. Bile su najave o ogromnim migracijama iz Afrike koje ce zapljusnuti Evropu, ali rusi su pokvarili planove o gladi koja ce pokrenti migrante. Cak je i Putin garantovao lideru Africke unije da ce poslati hranu svakoj africkoj zemlji koja zatrazi. Zato je tu plan B, pokrenuti ratove koji ce pokrenuti milione migranata. Ceka nas zanimljiva jesen.

PS. ima zanimljiv dio o hrvatskoj lijecnici koja je dosla dobrovoljno u Donbas i sad radi u bolnici.

tihobl
1 godina prije

Jedna informacija sa fronta: prvu liniju drze ukri, drugu liniju nacisti sa naredjenjem da pucaju u one sto se povlace sa prve linije. A poslednjih dana ispred prve linije su poceli gurati strance, a ukri su dobili naredjenje da pucaju ako pocnu bjezati.
Ako pobjegnu ceka ih smrt, ako se predaju ceka ih smrt, ako ostanu ceka ih smrt.

Max
1 godina prije

Afganistan je pouka za sve.

Ahmat sila
1 godina prije

Oko Slavijanska i Kramatorska se nakupilo 60.000 ukrajinskih vojnika, što redovnih postrojbi, neonacističkih postrojbi i stranih plačenika.
Polako jih Rusi obkoljavaju i ponestaje jim hrane, maziva, energenata i municije za tenkove i artiljeriju. Naouražanje jim je svedeno na lako naoružanje i verovatno jih očekuje sudbina onih Azovaca iz Mariopola.
Več se na puno govori o njihovom organizovanom povlačenju u unutrašnjost Ukrajine. Neonacističke postrojbe se s tim ne slažu i več dolazi do sukoba između različitih ukro postrojbi.

Ahmat sila
1 godina prije

Ko s NATO-m spava, poshran i popišan se budi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI