Sukob talibana sa iranskim snagama

Talibani afganistan američka vojska
11 komentara

Talibanske snage otvorile su u subotu vatru na iranske granične straže, ubivši najmanje dvije osobe, izvještavaju iranski državni mediji. Iako je situacija sada navodno pod kontrolom, neprovjereni video snimci navodno pokazuju kako talibanski borci kreću oružjem do granice.

Incident se dogodio na granici iranske provincije Sistan i Balučestan i avganistanske provincije Nimroz. Talibanski militanti su prvi otvorili vatru, ubivši najmanje dva iranska stražara, javila je iranska novinska agencija IRNA, pozivajući se na policijske izvore.

Iranci su odgovorili na isti način, nanijevši “teške žrtve i ozbiljnu štetu”, navodi IRNA.

Talibanski zvaničnici su međutim tvrdili da su iranski stražari prvi pucali i da je po jedna osoba sa svake strane ubijena, dok su druge ranjene.

Spor je očigledno usredsređen oko prava na vodu, pri čemu obe strane traže pristup reci Helmand. Dok sporazum iz 1973. garantuje Iranu i Afganistanu jednak pristup rijeci, iranski predsjednik Ebrahim Raisi je tvrdio da naoružani talibani sprečavaju iranske naučnike da prate nivo vode, i upozorio je ranije ovog mjeseca da Teheran neće „dopustiti da prava naših ljudi budu prekršen.”

Neprovjereni video snimci podijeljeni na društvenim mrežama navodno pokazuju kako talibanske trupe koriste američko oružje za napad na iransku graničnu postaju. Odvojeni snimci pokazuju nešto što se čini kao konvoje teškog naoružanja koje se vuče na mjesto sukoba.

Međutim, zamjenik šefa sigurnosti Sistana i Beludžistana Alireza Marhamati rekao je za IRNA da je granica od subote uveče bila “mirna” i da zvaničnici s obje strane vode razgovore o deeskalaciji situacije.

borbeiranTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
11 mjeseci prije

Ahaha.

Napokon realni ratovi. Bilo bi ovoga i prije, ali… Znamo što se događalo.

Puno očekivaniji je bio sukob Irana i Turske oko vode.

Turska je napravila 2,3 hidrocentrale, a nizvodno, naravno, nedostaje za poljoprivredu, u Iranu.

P.S. koje su šanse Balkanaca da zadrže svoj prostor?

I bez kojekakvih planova onih koji financiraju migrante?

Ante
11 mjeseci prije

CIA proxy vojska opet u akciji. Isto kao u Siriji Jemenu i Libiji. Izgleda da je to bio dogovor između Talibana i Amerike da Talibani izmisle razlog i napadnu Iran, zauzvrat će Amer da ode iz Afganistana i ostavi im sve oružje.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Što mislite, tko je naoružavao multinacionalnu koaliciju islamskih ekstremista mudžahedina u Afganistanu u 80-im godinama prošlog stoljeća i borio se tamo protiv Sovjeta?
Osama bin Laden.
Od mudžahedina koji su se borili protiv Sovjeta u Afganistanu nastali su talibani koji su se borili protiv izuzetnih u Afganistanu.

Max
11 mjeseci prije

To je zbog vode ali rat bi trebalo izbjeći.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI