Afganistancima koji su se borili s Britancima onemogućeno preseljenje u Veliku Britaniju

Vojska Velike Britanije u Afganistanu
14 komentara

Taj bi potez navodno mogao spriječiti svjedoke zločina koje su počinile britanske snage u davanju iskaza

Britanske specijalne snage intervenirale su kako bi odbile zahtjeve elitnih afganistanskih postrojbi za preseljenje u Ujedinjeno Kraljevstvo, unatoč dokazima da su se borili uz njih u operacijama protiv talibana, tvrdi se u izvješću BBC-ja. Među specijalnim snagama Ujedinjenog Kraljevstva postoji zabrinutost da bi se od Afganistanaca moglo tražiti da pruže dokaze u istrazi o navodnom nedjelu snaga Ujedinjenog Kraljevstva tijekom rata u Afganistanu, izvijestio je list, pozivajući se na anonimni izvor. Optužba, koja je došla kao dio izvješća državnog emitera BBC-ovog Panorama programa u ponedjeljak, tvrdi da su britanske specijalne snage imale pravo veta na zahtjeve za preseljenje iz Afganistana, što dovodi do zabrinutosti da se stotine veterana suočavaju s neizvjesnom budućnošću i mogućom odmazdom od strane talibana.

Ministar oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, James Heappey, rekao je parlamentu ranije ovog mjeseca da će se izvršiti pregled oko 2000 zahtjeva, nakon što je priznao da početni proces “nije bio robustan”. Revizija Ministarstva obrane (MO) došla bi uz javnu istragu o navodnim nedjelima specijalnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva u Afganistanu, što bi izazvalo zabrinutost zbog mogućeg sukoba interesa.

“U vrijeme kada su određene radnje specijalnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva pod istragom javne istrage, njihov stožer također je imao moć spriječiti kolege iz afganistanskih specijalnih snaga i potencijalne svjedoke tih akcija da sigurno dođu u Ujedinjeno Kraljevstvo”, anonimni bivši britanski specijalac rekao je pripadnik snaga za BBC.

Tvrdi se da su 80 civila ilegalno ubile britanske specijalne snage u pokrajini Helmand između 2010. i 2013. Od afganistanskog vojnog osoblja smještenog u Ujedinjenom Kraljevstvu teoretski bi se moglo tražiti da pruži dokaze o svom ponašanju u istrazi koja je u tijeku.

Afganistanske postrojbe koje su pratile britanske specijalne snage u “značajnim ulogama” tijekom operacija u ratu u Afganistanu imaju pravo podnijeti zahtjev za preseljenje u Ujedinjeno Kraljevstvo prema programu Afghan Relocation and Assistance Policy (ARAP). Međutim, pozivajući se na dokumente koji su procurili, BBC je rekao da su “stotine” dobile svoje prijave. Mediji su također primijetili da su talibani mučili ili ubili “desetke” afganistanskih vojnika otkako je ta skupina preuzela vlast u kolovozu 2021.

Drugi bivši vojnik dodao je za BBC: “U najboljem slučaju nije prikladno, u najgorem izgleda kao da pokušavaju prikriti tragove”. Javna istraga će u utorak saslušati iskaze bivšeg časnika britanske vojske i sadašnjeg britanskog ministra za pitanja veterana, Johnnyja Mercera, za kojeg se očekuje da će izjaviti da su optužbe za ratne zločine protiv britanskih trupa vjerodostojne. Prethodno je istraga čula tvrdnje da su afganistanski civili smrtno ubijeni na spavanju tijekom racija 2011. i 2012. kao dio šire politike “pogubljenja afganistanskih muškaraca sposobnih za borbu”, čak i ako nisu predstavljali neposrednu opasnost.

Glasnogovornik Ministarstva obrane rekao je da ono provodi “reviziju od slučaja do slučaja” afganistanskih zahtjeva za preseljenje, dodajući da će pritom “razmotriti sve dostupne dokaze”.

AfganistanTalibaniUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Tako to rade Anglosasi.
Iskoriste njima korisne budale u domicilnim zemljama gdje ‘šire demokraciju’, iseru se, obrišu guzicu sa njima, bace u WC školjku i puste vodu.
Ali neki ni danas to ne mogu shvatiti.

Franjo Vinkovski
2 mjeseci prije

Eto, tako se ti na kraju zahvale zapadni demokrati. Bace te u wc školjku i puste vodu, jer izdajničko govno smrdi svakome, pa i navodnim saveznicima.

Max
2 mjeseci prije

Podmukla izdaja tipična za taj imperiji.

nastran
2 mjeseci prije

ko i obično

Tupko
2 mjeseci prije

kako ono kaže, za pse pseći tretman

Najpraviji Draco
2 mjeseci prije

Pa ti budi izdajnik i sluga im i podanik… Mladene, gledaš li ti ovo? Gledaj i uči.

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

DOBRA UPUTA – SVIMA – ZA UBUDUĆE 😁 😉 ! A sad ljepo kod Talebans na prevaspitanje … Pa koji preživi 🤷

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Osim Britanije, i Italija sada šalje migrante u Albaniju.
Dobro da su to gov.no osnovali 1918. Korisno se pokazalo. Za neke. Ne zaboravite što je pisalo u Haaretzu.

“Budući kamp za migrante Shëngjin nalazi se na sjeveru Albanije na obali samo 20 km od granice s Crnom Gorom. Postoji realna mogućnost da se otvori nova migracijska ruta koja će ići jadranskom obalom prema zapadu i da će migranti koji pobjegnu iz kampa prelaziti iz Crne Gore u Hrvatsku.”

Zamislite te divote.
Za turizam obje države.

Zamislite tek za one stočare po katunima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI