Velika Britanija kaže da ne želi “direktan sukob sa Rusijom”

Vladimir Zelenski i Grant Shapps
16 komentara

Zapad nema apetita za direktnu vojnu konfrontaciju sa Rusijom zbog Ukrajine, izjavio je britanski ministar odbrane Grant Shapps. On je takođe sugerisao da Berlin nije voljan da Kijevu dostavi svoje rakete dugog dometa iz straha da će one biti upotrebljene za gađanje ruskih ciljeva na Krimu.

Shapps je u utorak rekao da Britanija nema problema sa oružjem koje Ukrajina koristi za napad na poluostrvo, koje se pridružilo Rusiji 2014. nakon referenduma. Većina zemalja, međutim, ne priznaje ovu teritoriju kao rusku. Ranije ovog mjeseca, britanski ministar vanjskih poslova David Cameron također je dao zeleno svjetlo za oružje proizvedeno u Velikoj Britaniji koje se koristi za izvođenje napada duboko u Rusiji.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je pozivom britanskog ambasadora i upozorenjem da Moskva zadržava pravo da uzvrati na “bilo koje britanske vojne objekte i opremu na teritoriji Ukrajine i šire”. U razgovoru za BBC Lauru Kuensberg u nedelju, Shapps je objasnio da Zapad ne obara dolazeće ruske rakete iznad Ukrajine jer „ne želimo da budemo u direktnom sukobu sa Rusijom. Ne nameravamo da idemo da borimo taj rat.”

U drugom intervjuu za Sky News u nedjelju, ministar odbrane je rekao: „Ujedinjeno Kraljevstvo je bilo fleksibilno u pogledu načina na koji se koristi naše oružje.

Zvaničnik je također sugerirao da je razlog zbog kojeg je Njemačka mjesecima odbijala ukrajinske zahtjeve za rakete Taurus dugog dometa zbog zabrinutosti da bi ih Kijev koristio preko Krima. Shapps je dodao da bi volio da Berlin ukine ovaj samonametnuti, navodni tabu.

Obraćajući se novinarima u petak, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova optužila je “američke i britanske rukovodioce režima [ukrajinskog predsjednika Vladimira] Zelenskog” da “ne samo obezbjeđuju rakete većeg dometa i teško oružje, već [takođe] daju zeleno svjetlo za njihovu upotrebu protiv Rusije.”

“Još jednom želimo nedvosmisleno upozoriti Washington, London, Brisel i druge zapadne prijestolnice, kao i Kijev, koji je pod njihovom kontrolom, da se igraju vatrom. Rusija neće ostaviti bez odgovora takve napade na svoju teritoriju”, naglasila je portparolka.

U petak je rusko ministarstvo odbrane izvijestilo da je u proteklih nekoliko dana bilo više slučajeva da je ruska protuzračna odbrana presrela rakete i navođene bombe koje je isporučio Zapad.

rusijaUKukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ime
2 mjeseci prije

apetita? potencijala.
zato če istočnu evropu gurnit u ukrajinu.

Faust
2 mjeseci prije

Znači,žele indirektan sukob koji je ionako već stoljećima u toku.

eks
2 mjeseci prije

Pokvarenjaci Englezi ne bi izdržali ni 10 dana rata protiv Rusije. Oni su sposobni samo za podlosti i mutne radnje.

Dragačevac
2 mjeseci prije

Na današnji dan pre godinu dana oslobodjen je Artjomovsk iliti Bahmut.
Žestoke borbe za oslobođenje grada počele su 1. avgusta 2022. Bitka za ovaj grad je jedna od najvećih bitaka tokom oslobođenja Donbasa od 2014.

U Artjomovsku je pre početka bitke živelo oko 72.000 ljudi.

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je pripadnicima privatne vojne kompanije Vagner i redovnim vojnicima oslobađanje Donbaskog grada Artjomovska, od ukrajinske vojske.

tuf
2 mjeseci prije

Britanci čak više od amerikanaca žele rasplamsavanje sukoba s Rusijom. Shapps je sociopatsko go*no, talog ljudskog roda koji bi netko trebao lopatom sastrugati i baciti duboko pod zemlju.

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Nikada se direktno neće sukobit , sadašnja UK I Rusija !

gigi pinna
2 mjeseci prije

“Nema nikih problema” – za takve stvari imate ukrajinske bedake.

nastran
2 mjeseci prije

srela se dva jarana degenerična

Max
2 mjeseci prije

Dobro su se sjetili.

xyz
2 mjeseci prije

Nemaju muda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI