SAD priznaju da je povlačenje iz Afganistana pomoglo naoružavanju Ukrajine

Antony Blinken
18 komentara

Pojavljujući se u State Departmentu na konferenciji za novinare na kraju godine, Blinken je dao ružičastu sliku diplomatskih dostignuća Washingtona. Izlazak iz Afganistana, koji se dogodio u augustu 2021., pojavio se jer je jedan novinar osporavao Blinkenovu tvrdnju o jakim odnosima sa američkim “saveznicima i partnerima”, od kojih su neki, kako je rekla, kritični prema tome kako su te SAD postupile u toj operaciji.

Konsultacije su se “održale, bile su intenzivne i snažno smo primili k znanju sve što smo čuli od saveznika i partnera prije odluka koje je predsjednik [Joe] Biden donio i koje smo mi donijeli”, insistirao je Bliken, tvrdeći da su tvrdnje drugačije “nije potvrđeno činjenicama.”

Iako je novinar pitao o poukama iz tog povlačenja u „bavljenje Rusijom i Kinom“, Blinken je nastavio da tvrdi da „da smo još uvek u Afganistanu, mislim da bi to mnogo zakomplikovalo podršku koju smo imali u stanju da daju i koje su drugi mogli da daju Ukrajini” protiv Rusije.

Posljednji američki vojnik je otputovao sa aerodroma u Kabulu 31. avgusta 2021. Afganistanska vlada koju podržavaju SAD pala je bez velike borbe dvije sedmice ranije, ostavljajući talibanima kontrolu nad zemljom – kao i 2001. godine.

Dok se trošak 20-godišnjeg sukoba procjenjuje na preko 2 biliona dolara, SAD su potrošile skoro 73 milijarde dolara u 2021. godini na obuku, opremanje, održavanje i snabdijevanje Afganistanskih snaga odbrane i sigurnosti (ANDSF), većinom iz Budžeta Pentagona. Najveći dio naoružanja i opreme ANDSF-a završio je u rukama talibana.

Poređenja radi, rusko Ministarstvo odbrane procijenilo je ranije ove sedmice da je ukupna zapadna pomoć Ukrajini ove godine iznosila preko 97 milijardi dolara. Samo Pentagon je potrošio najmanje 20 milijardi dolara na direktnu “sigurnosnu pomoć” Ukrajini od februara 2022, prema vlastitom priznanju. Ostala su ministarstva američke vlade, članice NATO-a i EU.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski posjetio je Washington lično u srijedu, primivši od Bajdena obećanje da će financirati Kijev “koliko god bude potrebno” i paket oružja i municije u vrijednosti od 1,85 milijardi dolara, uključujući bateriju raketa PVO Patriot. Zelenski se također obratio na posebnoj zajedničkoj sjednici Kongresa, sa molbom da se odobri još 45 milijardi dolara pomoći za 2023. godinu. Senat je to učinio sljedećeg dana.

AfganistanSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravednik
1 godina prije

Znači Ameri su znali da će početi ovaj sukob pa su brže bolje odletjeli iz Afganistana.

tihobl
1 godina prije

Da nismo talibanima ostavili onoliko oruzje sad nebi imali cim pomoci YUkrajini.

Onogošt
1 godina prije

Blinken je jedan od rijetkih vladara koji izlaze iz sjenke. Izuzetno sposoban inteligentan i obrazovan.. ali i destruktivan i jako opasan po svijet Ako se pitate kako izgleda čisto zlo pogledajte Blinkena
.

eukolonija
1 godina prije

Američki fašistički agresor se povlači polako. Oslobođenje Evroazije je u toku. Sirija, Afganistan a sada Ukrajina. Rusija sama, bez saveznika, će njima i njihovoj fašističkoj savezničkoj kamarili polomiti zube i u Ukrajini.

Amar
1 godina prije

Onda ce reci da je dobro sto su se povukli iz Ukrajine,tako mogu vise pomoci Tajvanu.

Teheranac
1 godina prije

Drugim riječima, američko iznenadno povlačenje iz Afganistana i predaja zemlje u ruke Talibanima, protiv kojih su navodno napali i okupirali zemlju 2001. godine, posljedica je odluke Bijele kuće da pokrene rat u Ukrajini. Jasno je da vojna “super-sila” nije u stanju da vodi dva rata (protiv Talibana u pećinama – kako su do tada tvrdili i protiv nuklearne velesile – Rusije). Kada će biti objavljene informacije i klasificirani tajni dokumenti američkog djelovanja koje je natjeralo Rusiju da izvrši agresiju na Ukrajinu? Ne podržavam napad bilo koje države na bilo koju državu, ali su Amerikanci, Francuzi, Britanci … postavili takvu praksu u svijetu otvoreno kršeći sve postulate UN i njegove Povelje.

pinčunela
1 godina prije

Nikada vlade RH nisu javnosti prezentirale koliko je RHrvatska potrošila novaca u Afganistanu i koje su koristi ili svrhe tako bačenih novaca u nizašta i koja je smislena svrha bila NATO prisutnost u Afganistanu..

nessy
1 godina prije

U odnosu na USA povlacenje iz Afganistana, dvije su vazne cinjenice, ocito su povezane. Prvo, povlacenje je proslo skoro bez incidenta (na aerodromu je bilo neke zbrke, ali, vjerojatno neka frakcija). Drugo, ameri su ostavili miljarde funkcionalne vojne opreme. Ocito su se sa talibanima dogovorili; mi vama opremu i oruzje, a vi se suzdrzite od napada, dok mi odleprsamo. Da su ameri htjeli, mogli su bez teskoca unistiti oruzje i opremu pri ‘povlacenju;. Ostavili su samo vozila (hamvija i sl.), cca 1000 kom.

Max
1 godina prije

Zato su se i povuki iz Afganistana . Pisao san da nešto spremaju.

NOME
1 godina prije

Kao slučajno ostavili hrpu oružja u Afganistanu, u Ukrajnu stiže samo 30% oružja, ostalo nestaje na crnom tržištu…..moš si mislit, pa danas nemožeš sakriti iglu u plastu sjena.
Naoružavaju neke vojske, koje nam nisu ni na kraj pameti….

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Trebalo je 20 godina, bilijune dolara i 4 predsjednika SAD-a, da Talibane zamijene Talibanima.

P.S.
Onaj se opet izgubio – Baba

Amar
1 godina prije

Samo vi stancajte dolare,i kada te papirine ne budu vise vezane uz naftu,onda je bankrot.

goran
1 godina prije

da moš mislit kako ste vi sami napustili afganistan,pobjegli ste glavom bez obzira hahahahahaha,prepali se ameri i rusa i kine a uz to možemo reči i indiju

Tom
1 godina prije

Ovog ratnog zločinca treba suditi
Smeće

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI