SAD otkriva razloge za debakl povlačenja iz Afganistana

Povlacenje americke vojske iz Afganistana
12 komentara

Američki State Department objavio je u petak svoj dugo očekivani izvještaj o neuspjelom povlačenju iz Afganistana 2021.

Procjena je okrivljavala za neuspjeh prvenstveno insistiranje predsjednika Donalda Trumpa i Joea Bidena na potpunom povlačenju vojske. Odluka da se “okonča američka vojna misija u Afganistanu imala je ozbiljne posljedice po održivost avganistanske vlade i njenu sigurnost”, navodi se.

Gubitak vojnih „omogućivača” doveo je diplomatsko prisustvo Washingtona u zemlju u opasnost, dok rokovi za odlazak koje je prvo postavila Trumpova, a potom i Bajdenova administracija nisu bili popraćeni dovoljno detaljnim planom izlaska, navodi se u izvještaju.

Neuspeh pripreme za scenarije katastrofe je pogoršao poteškoće. „Priprema za krizu i planiranje“ su nedostajali, navodi se u izvještaju, jer Stejt department nije želio da šalje pogrešne „ signale “ svojim avganistanskim kolegama. “Sve što bi moglo ukazivati ​​na to da su Sjedinjene Države izgubile povjerenje u avganistansku vladu” trebalo je izbjegavati da ne bi “doprinijelo njenom kolapsu”, objašnjava se.

Niko, sugeriše se, nije mogao predvidjeti da će avganistanska vojska – opremljena sa milijardama dolara američkog oružja i obuke – položiti oružje gotovo odmah nakon sukoba s talibanima. Od njih se očekivalo da drže Kabul “sedmicama, ako ne i mesecima”.

U izvještaju je kritikovana odluka o predaji zrakoplovne baze Bagram afganistanskoj vladi, ističući da je zbog toga samo Međunarodni aerodrom Hamid Karzai dostupan za evakuaciju. Odlučivanje da se ne zaustavi rutinska godišnja rotacija osoblja u ambasadi takođe je istaknuto kao neuspjeh, jer je u izvještaju navedeno da je to povećalo konfuziju na terenu.

Izvještaj je u velikoj mjeri oslobodio State Department odgovornosti za ono što se smatra najgorom američkom vanjskopolitičkom katastrofom od američkog povlačenja iz Vijetnama, hvaleći odjel za njegovu „ veliku agilnost, odlučnost i predanost“ u „jedinstvenom“, čak i „bez presedana“ okolnosti.

Iako se priznaje da je evakuacija ambasade bila loše planirana, u izvještaju se navodi da je “kada je počela, plan za zatvaranje kompleksa ambasade i evakuaciju… dobro se odvijao, s obzirom na brzinu kojom je implementiran”. To je, požalio se, “zasjenjeno scenama haosa i panike koji su uslijedili dok su desetine hiljada Afganistanaca očajnički pokušavali pobjeći iz zemlje”.

Završeno je preporukom da se “ojača ukupna spremnost odjela za krizne situacije i sposobnosti odgovora”, s posebnim uredom koji ne podliježe političkim zabrinutostima, i pozivima na minimiziranje diplomatskog prisustva na terenu u ratnim zonama, objašnjavajući kako je pandemija Covid-19 pokazala kako mnogi zaposleni mogu efikasno raditi od kuće.

Zvaničnik State Departmenta odbio je u petak pitanja novinara o tome zašto je objavljivanje izvještaja odgođeno i zašto je objavljen uoči dugog vikenda Dana nezavisnosti.

AfganistanSADTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
9 mjeseci prije

U Vijetnamu helikoptere su bacali u more da mogu primiti sve civile. U Kabulu stresali su civile sa stajnog trapa aviona. Helikoptere nisu ni izvlacili. Ne moze se to porediti. Americka vojska bila je daleko organizovanija prije 50 godina.

nekoime
9 mjeseci prije

Sada će moći u Ukrajini trenirati za evakuaciju. Iz Europe.

Ante
9 mjeseci prije

U Afganistanu nije ostalo samo tisuće Afganistanaca koji su surađivali sa Amerikancima negdje ostalo tisuće stranaca koji su ostali tamo. Neki su se povukli u jednu provinciju u Afganistanu i zadnje što sam čuo da ih čak i Pakistan bombardira sa svojim avionima pomažući talibanima da savladaju otpor tih koji su surađivali sa Amerikancima. Šta je bilo poslije ne znam vjerojatno su ostali bez municije na kraju zahvaljujući izdaji Amerikanaca, Nadam se da će se sljedeći puta sjetiti kako su prošli kada su surađivali sa amerima.

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Zanimljivost je da je okupacija Afganistana bio najdulji rat koji je SAD vodio od svog postanka 1776. godine.
U konačnici bio je šest mjeseci dulji od Vijetnamskog rata koji je trajao od 1955. do 1975.
Na kraju su iz oba pobjegli kao štakori doživjevši kolosalan poraz.

Na petom mjestu po dužini je rat koji su vodili izuzetni u sjeverozapadnom Pakistanu (2004.-2017.).

U navedenim ratovima izuzetnih u Afganistanu i Pakistanu je od 2001. do danas poginulo 243.000 ljudi, od toga više od 70.000 civila. Inače su te države na suprotnoj strani zemaljske kugle od SAD.

U ratu u Vijetnamu poginulo je 58.220 izuzetnih, dok se procjenjuje da je poginulo preko 2.000.000 Vijetnamaca i preko 300.000 Kambožanaca i Laotanaca (i to su umjerene procjene).

Naravno, izuzetne za sve navedeno nitko nije nikada sankcionirao, nitko nije nikada optužen za ratne zločine, ali to su ti poznati zapadni standardi i zapadne vrijednosti.

Keki
9 mjeseci prije

Debakl je postalo onog trena kad je Bidenov režim nastavio izvlačenje, a njegov režim je kao i on sam, posrani senilac. Također, moguće je da su i namjerno napravili tako kako su napravili. Međutim, Talibani su sve iznenadili, msm propaganda nije od njih uspjela napraviti zlotvore.

Sir Oliver
9 mjeseci prije

I sada bi ovi kauboji ratovali protiv Rusije , Kine ma dajte moli vas.

Srt
9 mjeseci prije

Povukli su se jer nisu smjeli imati otvoreni sukob jer bi ih zdesilo isto ono što su oni planirali raditi. Talibani bi dobivali oružje od Rusa za osvetu što naoulruzavaju ukrajince. Pošto je sve unaprijed planirano od strane amera (sukob u Ukrajini) to im je bilo jedino rijesenje… Inače bi im padali helikopteri i avioni…..

Max
9 mjeseci prije

Još jedna povijesna prilika cijaša.

hiber
9 mjeseci prije

Sve su Ameri napravili planski i kako treba. Ocihledno su se pripremali za Putinovu i vaziju na Ukrainu. Sada čekamo rusko povlačenje kao znak “dobre volje”. Zapravo rusi stoje u Donbasu i Krimu isključivo, jer se “velemajstor” prekombinovao. A mi smo osuđeni čitati o nekakvim ukrainskim gubicima i ofanzivima. Da opale samo par tisuća granata dnevno, uz odgovarajući vatromet na Krimu uporabna vrijednost osvojenih područja je debelo negativna.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI