Zašto je Kina sklopila energetski sporazum od 540 miliona dolara sa Talibanima

Afganistan i Kina
23 komentara

Afganistan je potpisao ugovor s kineskom kompanijom koja će uložiti 540 miliona dolara u razvoj naftnih i plinskih polja u toj zemlji. Sporazum je prva velika investicija koja će biti sprovedena u Afganistanu otkako su talibani preuzeli ratom razorenu zemlju u avgustu 2021., nakon povlačenja američkih snaga nakon 20 godina okupacije.

Iako Peking ne priznaje talibane kao legitimnu vladu Afganistana, priznaje da grupa ima kontrolu nad susjednom zemljom s ogromnim prirodnim resursima, što je čini kritičnom za ekonomsku sigurnost i strategiju Kine. Dakle, dok su zapadne diplomate pobjegle iz Kabula nakon napredovanja Talibana, kineski pregovarači su ostali na mjestu.

Odluka da se sklopi dogovor s talibanima produžetak je strateške dileme s kojom se Kina suočava kada je u pitanju energetska sigurnost. Kao najmnogoljudnija nacija na svijetu i industrijski gigant, Kina je i najveći svjetski potrošač energije. Ona nema dovoljno resursa kod kuće da zadovolji svoje potrebe, koje neprestano rastu kako se zemlja brzo razvija. Ovo je ostavilo Kinu kao glavnog neto uvoznika nafte i prirodnog gasa, što je bio pokretački faktor u mnogim njenim nedavnim partnerstvima, uključujući Rusiju, Ekvador i zalivske države Bliskog istoka.

Dok su veze Kine sa ovim zemljama ostale jake, uvoz energije iz Pekinga ima stratešku Ahilovu petu – ovi resursi, osim onih koji dolaze iz Rusije, moraju se uvoziti morskim putem i kroz strateški sporne regije koje militariziraju Sjedinjene Države. Ovo uključuje Južno kinesko more.

SAD nastoje da dominiraju cijelom kineskom periferijom, a u slučaju sukoba bi gotovo sigurno pokušale staviti embargo na isporuku u pokušaju da prekinu opskrbu energijom. Iako bi pokušaj sprovođenja takve blokade bio skup, ipak postoje različite „strateške prigušnice“ kao što je Malački tjesnac, koje bi proizvele isti učinak.

Prepoznajući ovu slabost, Kina je u proteklih nekoliko godina odgovorila izgradnjom inicijative Pojas i put (BRI), nastojeći integrirati Euroaziju izgradnjom transkontinentalnih cesta i željeznica, izgradnjom novih logističkih ruta koje mogu omogućiti da roba ulazi i izlazi iz Kine. izvan dosega američke moći. Na primjer, Kinesko-pakistanski ekonomski koridor (CPEC) je kamen temeljac BRI-a koji uspostavlja rutu do zapadnog Indijskog okeana, stvarajući prečicu do Bliskog istoka koji zaobilazi ove vojno osjetljive pomorske regije.

Ali nijedna strateška mapa puta, uključujući BRI, ne bi bila potpuna bez inkorporacije Afganistana. Centralnoazijska država dijeli kratku granicu s Kinom i nalazi se kao raskrsnica između Bliskog istoka, srednje i južne Azije. To znači da Kabul čini ključni dio kineske sigurnosti i strategije. Iako je zemlja inherentno nestabilna, a samim tim i neupotrebljiva decenijama, kraj rata protiv nje predvođenog SAD-om i preuzimanje vlasti od strane talibana dali su Afganistanu relativnu stabilnost za razliku od njegovih uobičajenih okolnosti. Iako se pobuna Islamske države (IS) nastavlja s terorističkim napadima, Afganistan je na najstabilnijoj tački u posljednjih 40 godina (što je, doduše, vrlo niska granica).

I kako se to dešava, Avganistan ima ogromne rezerve minerala i poseduje 1,75 triliona kubnih stopa dokazanih rezervi prirodnog gasa, a ima i nešto nafte. Za Kinu je ovo važno, a za talibane je osiguranje stranih investicija, s obzirom na to da je ekonomija njihove zemlje na dnu, kritična. Nikada u decenijama Avganistan nije imao priliku da dobije takav novac, što je problem koji je bio pogoršan korupcijom režima koji je instalirao SAD. Ove okolnosti su omogućile da se dvije ideološke polarne suprotnosti, islamski fundamentalisti i komunistička država, udruže i zaključe posao vrijedan pola milijarde dolara.

U sklapanju ovog sporazuma, Kina se obavezuje da će poštovati unutrašnju politiku Afganistana i podržavati sopstvenu tradicionalnu poziciju nemiješanja. Iako ovo nudi kritičnu prednost i alternativu Sjedinjenim Državama, koje su pokušale silom da nametnu vlastitu ideološku viziju zemlji i nisu uspjele, to također znači da Peking mora previdjeti ekstremističku politiku Talibana, na primjer diskriminaciju žena, koje su bile isključeni iz obrazovanja i velikog dijela tržišta rada.

Kina, na kraju krajeva, osuđuje islamski fundamentalizam do te mjere da ga je osudila kao ideologiju separatizma u autonomnoj regiji Xinjiang, i smatra da je provođenje sekularne vladavine nad Ujgurskom manjinom ključno za stabilnost u toj regiji, skup politika koje su biti pod sve jačim napadima Zapada. Međutim, kineska vanjska politika je pragmatična, a uspostavljanje radnih odnosa sa talibanskom državom na njenoj granici je u nacionalnom i strateškom interesu. Kini je potreban pristup energiji, a gdje je bolje tražiti nego u susjednoj državi?

Stoga, Peking vjerovatno vjeruje da ulaganjem u Afganistan može učiniti zemlju stabilnijom kroz prosperitet. Iako postoji mnogo rezervi prema karakteru talibanske vladavine, nije li vrijeme za promjene? Bombardovanje tepihom i vođenje rata u Afganistanu u ime demokratije decenijama je bio veliki neuspjeh koji je zemlju ostavio u ruševinama kao propalu državu. Ova zemlja zaslužuje šansu da zaradi nešto novca i oporavi se, umjesto da bude izgladnjela u ratu i sankcijama koje predvode SAD. Kineski model nudi nešto novo, pozitivno i drugačije za Afganistan.

Autor: Timur Fomenko

AfganistaninvesticijekinaTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
TBD
1 godina prije

Nerazumijem zašto je u naslovu sporazum s ”Talibanima”. Zašto neka zemlja koja potpiše sporazum s Hrvatskom, a to prenese treća zemlja ne objavi vijest kako je ta neka zemlja potisala sporazum s HDZ-om?
Drugo pitanje tko je potpisao sporazum s Afganistanom za heroin jer teško da Afganistan može ikome prodati kilo heroina?

Gjuro1977
1 godina prije

Tamo gladuje četvrtina stanovništva

tuf
1 godina prije

Lako za plin i naftu, Afganistan leži na litiju.

nessy
1 godina prije

“Zašto je Kina sklopila energetski sporazum od 540 miliona dolara sa Talibanima” ? Pa, ja tu vidim, barem 540.000.000 jakih razloga.

“Dakle, dok su zapadne diplomate pobjegle iz Kabula nakon napredovanja Talibana, kineski pregovarači su ostali na mjestu”.
Mozda je razlog sto se kinezi nisu mijesali u interne stvari te zemlje, (za razliku od ‘zapadnih partnera’), nisu pocinili zlocine i pljacku. Koliko je zapadnjacima znacio zivot ‘terorista’ (po njihovoj definiciji), vidimo iz izjave plemenitog britanskog princa, koji se hvali da je, potvrdjeno, ubio 25 ljudi, na koje je gledao ‘kao na figure koje je uklonio sa sahovske ploce’.

Grdi
1 godina prije

U afghanistnu zapadni geolozi su utvrdili preko triljun dolara vrijedne mineralnih nalazista …. i sada ce kina biti tu glavna …..

Janko
1 godina prije

Bravo kinezi,tako se stvara mir i blagostanje u svetu.Ulaganjima u privredu i razvoj zemlje,a ne ratom i puškama i političkim smicalicama što je politika Engleza i Amera.

Max
1 godina prije

Rusiija Indija i Pakistan su vrlo blizu.

nessy
1 godina prije

Ameri su navikli sirovine uzimati silom, i valutnim manipulacijama, pa ih zato i u africkim zemljama mrze kao i francuze. Kinezi imaju drugu politiku, pomazu tim zemljama u razvoju, a opet imaju debeli interes, ali su za razliku od amera, dobrodosli. Beskamatni krediti za izgradnju infrastrukture, koju opet, kinezi grade. I svi zadovoljni. Osim amera. Oni su manipulacijama i pomoci raznim vojnim frakcijama podijelili Kongo (Kongo i DR Kongo) i Sudan (Sudan i Juzni Sudan) na dvije drzave. Naravno uz izazivanje lokalnih ratova i krvoprolice. Proklet im bio svaki dolar.

Lucija, prva
1 godina prije

Najstarije sveučilište na svijetu osnovala je žena. I, ne, nije to bilo u EU; ni Oxford ni Bologna. Ranije. Sjeverna Afrika. Islamsko sveučilište. “In the 9th century, Fez was the capital of the Idrisid dynasty, considered to be the first Moroccan Islamic state.[17] According to one of the major early sources on this period, the Rawd al-Qirtas by Ibn Abi Zar, al-Qarawiyyin was founded as a mosque in 857 or 859 by FATIMA AL-FIHRI, the daughter of a wealthy merchant named Mohammed al-Fihri….The al-Fihri family had migrated from KAIROUAN (hence the name of the mosque), Tunisia to Fez in the early 9th century, joining a community of other migrants from Kairouan who had settled in a western district of the city. Fatima and her sister Mariam, both of whom were well educated, inherited a large amount of money from their father. Fatima vowed to spend her entire inheritance to build… Čitaj više »

tata mata
1 godina prije

sad ce se nasi anglo-slaveni nakostrusiti i braniti to uvodenje sloboda i demokrcije telibanima ,,a kao dokaz im je Rambo 3 jer je to sve putinova propaganda

Tadija
1 godina prije

Ne postoje prijateljstva ni animoziteti,vec samo pure interesi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI