UN otkriva šta je zamijenilo afganistanski heroin

Heroin
15 komentara

Talibanska zabrana droge u Afganistanu smanjila je proizvodnju heroina, ali se čini da proizvodnja kristalnog meta raste kako bi zauzela svoje mjesto, upozorio je Ured UN-a za drogu i kriminal (UNODC) u nedavno objavljenom izvještaju.

Uzgoj opijumskog maka “izgleda da je naglo opao” nakon aprila 2022., kada su talibani zabranili svu proizvodnju droge, navodi UNODC. Opijati kao što su morfin, heroin i oksikodon su svi dobijeni iz biljke.

Dok je potpuni izvještaj UNODC-a o uzgoju opijuma u Afganistanu naveden kao “predstojeći”, ured je napravio alarmantan izvještaj o “naletu” proizvodnje i krijumčarenja metamfetamina.

“Regionalna koordinacija usmjerena na preusmjeravanje i krijumčarenje hemijskih prekursora je ključna za zaustavljanje kontinuirane ekspanzije ilegalne proizvodnje metamfetamina u i oko Afganistana”, rekao je izvršni direktor UNODC-a Ghada Waly u nedjelju, kada je izvještaj objavljen.

Prema UNODC-u, zapljene afganistanskog meta počele su da rastu 2017. i gotovo su dostigle heroin. Gotovo 90 posto zapljena meta u Iranu u 2019. poteklo je iz Afganistana. Prije 2018., većina proizvodnje je koristila efedrin i pseudoefedrin dobivene lijekovima protiv prehlade, ali postoje dokazi da domaće biljke efedre sada igraju veću ulogu.

Veći dio izvještaja na 60 stranica pokušava modelirati i izračunati koliko bi uzgoja efedre bilo potrebno da se uzme u obzir količina zaplijenjenog meta i ukupna proizvodnja ekstrapolirana iz njega, iako UNODC priznaje da u ovom trenutku ne postoje “nema čvrstih ili sistematičnih procjena ” .

Od aprila 2023., jedan kg meta u Afganistanu je navodno prodat za oko 700 dolara. UNODC je izračunao da bi trošak upotrebe efedre bio od 295 do 413 dolara po kilogramu, dok bi lijekovi za prehladu bili u rasponu od 538 do 748 dolara, što bi nabavku biljke činilo „ relativno profitabilnim“.

Talibani su preuzeli kontrolu nad Afganistanom u avgustu 2021., nakon što se vlada koju podržavaju SAD srušila bez velike borbe čak i prije nego što se američka vojska povukla iz zemlje. Talibanske trupe zauzele su Kabul dvije sedmice prije posljednjeg američkog vojnog leta koji je poletio sa aerodroma glavnog grada Avganistana.

AfganistanHeroinMetNarkoticiTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ljena bitanga
7 mjeseci prije

Sve orkestrirano! Smanji žuto, povećaj kristalno, pa pojačaj fentanil ! Pa po lojtrici gor, pa po lojtrici dol !
P.S. Na kraju zasladi carfentanilom(anestezija za slonove) i … TA-DAA!!

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Zlo je to u .pm. …. Mogli bi se to kombiniranjem ” Duterteovih metoda ” i zrakoplovnim raketiranjima laboratorija i svih u njima no to se neće skoro desit , budući su droge u pravilu , velikodržavni posao što smo skoro imali primjer u Srbiji ( Slučaj Jovanjica ) gdje su vojni obavještajci , ČUVALI 😱 , polja skunka ( okolo 35 tona 😱 ) – prerađenog ⚠️ no se djesilo da dva poštena policajca to sve , POKUŠAJU , razbiti … Rezultanta ???!!! Otpušteni s’ posla 😳 !!!! Inkriminirani sa criminal file I zatvorskom kaznom u Njemačkoj i otac i on … Slobodni šetaju !!!??? Srbijanski namjesnik vučić veli ” Pa što !!! To su lake droge 😳 , nije ubio čovjeka pa da robija ” ???!!! Prije mjesec dana , cargo ship sa Peruvianskom zastavom , zaustavljen – DEVET TONA COCAIN !!! Posada … Iztočni susjedi , vadili… Čitaj više »

bljakkk
7 mjeseci prije

jadni ljudi kojima trebaju droge da bi podnijeli stvarnost

Pero
7 mjeseci prije

Amerikancima šteka proizvodnja heroina od kada su se povukli iz Afganistana.Sada proizvodnju moraju prebacivat u Ukrajinu,Makedoniju i Kosovo.

nessy
7 mjeseci prije

Pa to je bilo ocekivano. Drzava treba neki prihod, i to veliki, da bi funkcionirala. Opijumski mak su unistili, a ono sto nisu, hoce uskoro. Pa sto su Talicni trebali? Sa svojim resursima, mogli su… mozda… burzu kripto valuta? Nebi islo, hebiga, treba skola neka za to. Sto onda? Napraviti industriju… industriju… necega, bogati, ne gnjavi, lako je napraviti industriju necega.

Ćamil basajev
7 mjeseci prije

Tačno se osjeti,
Vratite nam dopa Allah vas ubijo.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“Under federal law, Ephedrine is NOT CONSIDERED a controlled substance.

This means that it is not a DEA scheduled substance.
However, some states have moved to make ephedrine a controlled substance.”

🤔😏

brkan
7 mjeseci prije

I pise @Pero:
“Amerikancima šteka proizvodnja heroina od kada su se povukli iz Afganistana.”
.
Ne brinite vi za Amere, nece oni ostati bez heroina. Odavno je ustanovljen uzgoj na Tasmaniji. (Tko je od nas ikada ista cuo ista o tome sto se dogadja na Tasmaniji? Tamo negdje na kraju svijeta.). Tamo je uzgoj maka postala glavna, ako ne i jedina poljoprivredna djelatnost, tehnoloski vrlo napredna. Cak nema ni zarezivanja glavica, a berba se vrsi kombajnima. Sav urod odlazi direktno u USA i UK.

Alex
7 mjeseci prije

Sad će Turska i Iran preuzeti proizvodnju…lova je lova,a proizvodnja opijuma u medicinske svrhe nikada nije bila potrebnima nego danas.
Još se i u Kraljevini Jugoslaviji u Makedoniji uzgajao mak i proizvodio sirovi opijum,te izvozio u Europu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI