Bivši šef sigurnosti Meksika optužen za uzimanje mita od kartela

Genaro García Luna
6 komentara

Bivši šef javne sigurnosti Meksika, Genaro García Luna, optužen je za uzimanje mita od velikog kartela i omogućavanje kriminalnoj grupi da prokrijumčari ogromne količine narkotika u Sjedinjene Države. Sada suočeni s optužbama na američkom saveznom sudu, optužbe protiv Lune prvi put su podignute tokom suđenja ozloglašenom narko bosu Joaquinu ‘El Chapo’ Guzmanu.

Suđenje bivšem dužnosniku počelo je u ponedjeljak u sudnici u Bruklinu, gdje je Luna optužen da je igrao ključnu ulogu u krijumčarskim operacijama kartela Sinaloa dok je radio kao šef sigurnosti između 2006. i 2012. godine.

„Dokazi će pokazati da je optuženi, osoba koja je trebalo da bude zadužen za borbu protiv kartela Sinaloa, zapravo bio njegova najvrednija imovina“, navodi tužilaštvo u uvodnoj reči, dodajući „Optuženi je uzeo milione dolara mita opet, opet i opet” i “izdao svoju i našu zemlju”.

Advokat Lune, Cesar de Castro, napao je vladin slučaj u svojoj uvodnoj reči, tvrdeći da „nema novca, nema fotografija, nema video zapisa, nema tekstova, nema mejlova, nema snimaka, nema dokumenata – nema verodostojnih, uverljivih dokaza da je Genaro García Luna pomogao kartelu.”

“Ne dozvolite da vas karteli izigravaju” , rekao je poroti, dodajući da članovi kartela koji su spremni svjedočiti u slučaju to čine samo da bi smanjili svoje kazne i osvetili se meksičkom zvaničniku koji je ranije bio uključen u borbu protiv kriminalnih grupa.

Luna je uhapšen krajem 2019. nakon što je svjedok na suđenju šefu Sinaloe ‘El Čapu’ otkrio da je zvaničnik prihvatio milione dolara kako bi pogledao na drugu stranu jer je kartel krijumčario drogu preko Meksika. Kako prenosi ProPublica, američki istražitelji otkrili su dokaze o njegovoj ulozi u krijumčarenju droge godinama ranije, uključujući i vrijeme dok je Luna još bio na funkciji 2012. godine, ali su savezni tužioci u više navrata odbijali zahtjeve za podizanje optužnice. Iako je na kraju optužen po pet tačaka povezanih sa trgovinom ljudima i korupcijom – od kojih svaka ima kaznu u rasponu od 10 godina do doživotnog zatvora – razlog višegodišnjeg odlaganja ostaje nejasan.

Suđenje je počelo nekoliko sedmica nakon što su meksičke vlasti uhapsile Ovidija ‘El Ratona’ Guzmana-Lopeza, sina El Chapa, što je dovelo do nasilnih sukoba između članova kartela i policije u kojima je poginulo najmanje 30 ljudi. Iako je sudija u Meksiko Sitiju nedavno zabranio ekstradiciju tog čovjeka u SAD, američke vlasti i dalje rade na tome da ga puste u njihov pritvor. Stariji Guzman je izručen SAD-u 2017. godine i kasnije osuđen na 10 krivičnih sudova, zbog čega je dobio doživotnu kaznu zatvora.

El ChapoKrijumčarenjeMeksikoNarkoticiSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Trebala bi intervenirati vojska.

ForSale
1 godina prije

Pjesak… u očima.

nessy
1 godina prije

Neee… Pa svima je jasno da je ovo jedan divan drug i staresina, ovo je klasicni politicki progon jednog postenog duznosnika. Takvih je puna Hrvatska, nista nisu krivi, ali ih mrzi sistem. Samo kad mu vidim kockastu glavu, odmah znam da je nevin. Oko dupeta. Mozda. Za tipove koji su na drzavnoj placi, a suradjuju sa kartelima, ne postoji pravna drzava, za njih je metak u potiljak. Otpad ljudske rase.

Lucija, prva
1 godina prije

Off. Mislim da je ovo važno. Stavit ću tu, čini se da “nema gužve”. >Rukovodioci u kompanijama za uzgoj mesa su optimisti da se meso proizvedeno u masivnim čeličnim posudama može naći na jelovnicima u roku od nekoliko meseci, nakon što je jedna kompanija dobila zeleno svetlo od glavne regulatorne agencije… Kompanije treba da privuku još finansija kako bi povećale proizvodnju, što bi im omogućilo da ponude svoja pileća prsa i bifteke > po pristupačnijoj ceni. >Na tom putu, moraju da savladaju i otpor pojedinih potrošača da uopšte probaju meso uzgojeno u laboratoriji. Kultivisano meso se dobija iz malog uzorka ćelija sakupljenih od stoke, koje se zatim tretira hranljivim materijama, uzgaja u ogromnim čeličnim posudama zvanim bioreaktori i prerađuje u nešto što izgleda i ima ukus kao pravi komad mesa. Američka Administracija za hranu i lekove (FDA) saopštila je u novembru da je proizvod kultivisanog mesa – pileća prsa koja… Čitaj više »

Tim
1 godina prije

Kada je u hrvatskom Mupu normalno izdavati putovnice za trgovinu djecom Afrike za potrebe sodomitskih udruga pomješanih utikača i utičnica, što se čudimo Meksičkim političarima kada primaju bonus od kartela. To je tamo sasvim normalno. Volio bi da ne bude normalno da sodimiti, transformeri i sve iz tog kruga spičenih umova hrvatske mogu uopće dolaziti u dodir sa djecom i djeci se obraćati naposredan ili posredan način kroz kurikule, knjige o duginoj obitelji, pornografskim lektirom, da ih ne zaraze svojom ideologijom i namame u svoje jazbine i krevete..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI