Biden ublažava sankcije kako bi dobio pomoć Kine u borbi protiv narkotika

Joe Biden - Kina
8 komentara

Administracija predsjednika Joea Bidena ukinula je trgovinska ograničenja protiv instituta za forenzičku nauku kineske vlade kao dio napora da se ubijedi Peking da pomogne u blokiranju trgovine fentanila i njegovih hemikalija prekursora u SAD.

Uklanjanje instituta sa crne liste potvrđeno je u četvrtak u obavještenju koje je više američkih agencija objavilo u Federalnom registru. Taj potez uslijedio je dan nakon što je Biden održao dugo očekivani sastanak s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u predgrađu San Francisca, gdje su se dvojica lidera dogovorila da nastave saradnju između svojih vlada u borbi protiv trgovine sintetičkim opioidima i drugim drogama.

Washington je Institut za forenzičku nauku kineskog Ministarstva javne sigurnosti stavio na svoju listu sankcija 2020. godine kako bi kaznio Peking zbog navodnih zlostavljanja kineske Ujgurske etničke manjine. Kazna je u suštini zabranila američkim dobavljačima da izvoze većinu robe u institut. Kineski tadašnji ambasador u SAD-u, Qin Gang, kasnije je kritizirao tu odluku, rekavši da je Washington tražio pomoć u rješavanju američke krize s drogom, dok je sankcionirao entitet koji je bio od suštinskog značaja za borbu protiv trgovine fentanilom.

Američki lideri su u više navrata krivili Kinu za doprinos američkoj opioidnoj krizi, koja je rezultirala sa skoro 110.000 smrtnih slučajeva od predoziranja samo u 2022. Lider većine u Senatu Chuck Schumer, koji je otputovao u Peking prošlog mjeseca, tvrdio je da kineske kompanije “potpiruju” krizu isporučujući sastojke za proizvodnju sintetičkih opioida u Meksiku. Kineski zvaničnici tvrde da je problem “ukorijenjen” u SAD-u, gdje vlada nije uspjela zaustaviti ilegalnu upotrebu droga.

Republikanski poslanici i drugi kritičari Bidena osudili su odluku da se Pekingu ukine sankcije, rekavši da nema garancije da će Xijeva vlada zaista sarađivati ​​na zaustavljanju protoka fentanila. “Predsjednik Bajden je voljan pregovarati o ukidanju kritičnih sankcija za ljudska prava radi sporazuma s Kinom”, rekao je američki senator Joni Ernst, republikanac iz Iowe.

Ujgurski projekat za ljudska prava (UHRP) je rekao da je institut forenzičke nauke “očigledno saučesnik” u kršenju ljudskih prava. “Poslalo bi pogrešnu poruku da se ukinu sankcije institutu za forenziku, koji je umiješan u nedobrovoljno prikupljanje DNK Tibetanaca i Ujgura”, rekla je Louisa Greve, direktorica globalnog zagovaranja UHRP-a.

kinaNarkoticiSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
UnoF
5 mjeseci prije

Nista ja tu ne vjerujem. Zasto se Rusija ne prebaci na proizvodnju narkotika?

Max
5 mjeseci prije

Sad im trebaju.

Bato
5 mjeseci prije

Opijumski ratovi 5.0 !!!

Bruno
5 mjeseci prije

Je li se to skidaju sa narkotika sil ili stari. Ko se liječi??

Ico
5 mjeseci prije

Ako bi američka vlada donijela naredbu da u Americi nema droge, američka policija ( FBI ) je u stanju da u roku 3 mjeseca na ulicama Amerike ne bude ni gram droge.
Sve ostalo su notorne kaži američkih precednika i njegovih ministara.

Ivan Bgd
5 mjeseci prije

Osiguravajuca drustva u americi alarmiraju da je smrtnost stanovnistva 20% veca nego prosecno!!!
A Biden se bori protiv narkotika – jer ova povecana smrtnost nema nikakve veze sa necim sto je “bezbedno i efikasno” i sto su mnogi morali da prime, da ne bi ostali bez posla!

Narodu se stalno zamazuju oci i serviraju nebitne stvari da im okupiraju paznju, da ne primete ono sto ce im zaista doci glave!

Yugo 45 neregistrovan
5 mjeseci prije

Šta bi rekao naš uvaženi “crnostotinaš”

Jomla
5 mjeseci prije

Biden-kartel je jedini koji smije itd, itd… 😛

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI