Talibani bojkotiraju sastanak pod pokroviteljstvom UN-a

Talibani patroliraju u Kabulu
7 komentara

Islamistička skupina koja vlada Afganistanom postavila je “neprihvatljive” zahtjeve, rekao je šef UN-a Antonio Guterres

Talibani su odbili prisustvovati konferenciji pod pokroviteljstvom UN-a u Kataru, inzistirajući na tome da njihova delegacija treba biti priznata kao jedini predstavnici Afganistana.

Prema Associated Pressu, talibani su htjeli isključiti afganistanske “članove civilnog društva” koji su bili pozvani da sudjeluju na dvodnevnom sastanku u Dohi koji je završio u ponedjeljak.

Glasnogovornik talibanske vlade, Zabihullah Mujahid, zatražio je da UN održi sastanak na kojem će sudjelovati vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova Afganistana, Amir Khan Muttaqi.

“Tražili smo da se na sastanku razgovara o važnim pitanjima, ali nepostojanje dogovora između UN-a i Islamskog Emirata znači da će sastanak biti gubljenje vremena”, rekao je Mujahid za Tolo News.

Niti jedna država službeno ne priznaje talibansku vladu koja je preuzela vlast u Kabulu 2021. godine tijekom završne faze povlačenja američkih trupa. UN također ne priznaje vlast skupine nad Afganistanom.

Tijekom konferencije za novinare u ponedjeljak, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres odbacio je zahtjeve talibana kao “neprihvatljive”.

“Ti uvjeti uskratili su nam pravo na razgovor s drugim predstavnicima afganistanskog društva i zahtijevali tretman koji bi u velikoj mjeri bio sličan priznanju”, rekao je Guterres. Pozvao je talibane da ukinu ograničenja u pristupu žena obrazovanju i zapošljavanju, kao jedan od koraka prema potencijalnom priznanju.

Talibani tvrde da je status žena čisto kućna stvar. U izjavi danoj prije sastanka, afganistansko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da zemlju “nitko ne može prisiliti” i pozvalo na “realističan i pragmatičan pristup” bez “jednostranog nametanja, optužbi i pritiska”.

Talibani su prvi put došli na vlast u Afganistanu 1990-ih, a svrgnuti su 2001. tijekom invazije koju su predvodile SAD. Talibanska pobuna trajala je 20 godina, a kulminirala je maršem na Kabul u kolovozu 2021., tijekom kojeg je međunarodno priznati predsjednik Ashraf Ghani bio prisiljen pobjeći iz zemlje.

Nakon ponovnog preuzimanja vlasti, talibani su obećali da neće dopustiti nikakvu diskriminaciju žena. Skupina je, međutim, ubrzo usvojila niz propisa koji ograničavaju sudjelovanje žena u javnom životu. Taj je potez izazvao kritike UN-a i organizacija za ljudska prava.

AfganistanTalibaniUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

UN će ubrzo prestati postojati .

Max
2 mjeseci prije

Uje… narodi nikom ne trebaju.

To je za drugu dimenziju politike.” !!!
2 mjeseci prije

presidentisimmus UN-a treba da Tulipanima pošalje delegaciju žena političarka kalibra Gertrud von der Leyen, Annalena Baerbok, Giorgia Meloni, Linda Thomas-Greenfield, Nikki Haley a kao pojačanje i NATO barbiku Kolindu Gabor-Kitarelu, pa da vidiš kako se Tabilani budu pretvorili u Teletabise, budu bili kuš i pelin kad im žene od formata zaprijete i pojasne kako se šika….

Grdi
2 mjeseci prije

Sto se tu ima cuditi?? … kad je UN pod kontrolom zapada preko ucjena ….
Usput … tko je poklonio zemljiste u New Yorku na kojem s nalazi zgrada generalne skupstine?? … neznate? .. Rockefeller ….

Ante
2 mjeseci prije

Vidim posvuda komentare ljudi na internetu da je UN beskoristan i da će uskoro prestati postojati. Samo da vas sve podsjetim UN je činovničko udruženje na svjetskoj razni gdje idu ostarjeli političari djeca manje važnih političara itd. Činovnike nitko nikada neće maknuti iz fotelja ako UN prestane postojati to će značiti da su samo ime promijenili činovnici će ostati. Tko želi promjene u svijetu neka se prvo počne sam mjenjati a ne da se drugi mijenjaju a da onaj tko želi promjene ostane isti.

Ivan Bgd
2 mjeseci prije

Koliko, 15-20 godina se bore protiv talibana i na kraju su podvukli rep, i sad hoce da ih preveslaju za zelenim stolom…
Ako zive u bedi i neljudskim uslovima ne znaci da su talibani i glupi.
UN ne sluzi nicemu drgom do ugrozavanju i narusavanju suvereniteta drzava clanica.

BanOvan
2 mjeseci prije

“Pozvao je talibane da ukinu ograničenja u pristupu žena obrazovanju i zapošljavanju, kao jedan od koraka prema potencijalnom priznanju.”
Nisu Talibani sisali vesla. Znaju dobro da bi sledeci zahtjev bio da im ministar odbrane bude neka El Mindja Brabonjak i onda bi mogli da se j…
Talibani bi bili (opet) priznati jedino da ih ponovo napadnu Rusi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI