Rusi s Turcima moraju „još pregovarati o Idlibu“, a Iranci posjećuju Damask

Alep Sirija
12 komentara

Jučerašnji rusko-turski pregovori u Moskvi za rješenje situacije u sirijskom Idlibu nastavit će se danas, u utorak 18. veljače, priopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Nakon današnjih konzultacija savjetovanja u glavnom gradu Rusije, do sada nije bilo moguće dogovoriti se o načinima deeskalacije na sjeverozapadu Sirije, priopćila je Ankara.

Prva faza pregovora održana je prošlog tjedna u Ankari, usred eskalacije napetosti u regiji Idlib i dijelova provincije Aleppo i Latakija. Priopćenje bi se moglo prevesti kako su se stranke dogovorile da se nisu ništa dogovorile i da će nastaviti pregovarati, što pogoduje sirijskoj vojsci, koja dnevno napreduje zapadno u dubinu Idliba po desetak i više kilometara.

Međuresorna ruska delegacija je uključivala posebnog predstavnika Vladimira Putina za sirijsku krizu Aleksandra Lavrentijeva i zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Veršinina , kao i predstavnike ruskog ministarstva obrane. Tursku delegaciju vodi zamjenik ministra vanjskih poslova Sedat Onal. Jučer, 17. veljače, u Moskvi je započela druga faza pregovora .

„Na razgovorima je naša delegacija naglasila potrebu da se odmah smanje napetosti u regiji i spriječi daljnje pogoršanje humanitarne situacije. Razgovarali smo o mjerama koje bi se mogle poduzeti za sprečavanje kršenja primirja. Također je uočeno da je u Idlibu potrebno djelovati u okviru Sporazuma iz Sočija. Razgovori će se nastaviti sutra ujutro“, navodi se u izjavi koju je sinoć dalo tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Podsjetimo da sirijska vojska napreduje u Velikom Idlibu u pozadini bijesnih tiradi i ultimatumima koje Damasku upućuje vojni i politički vrh Turske. Ankara kaže kako neće dopustiti trupama Bashara Al-Assada da zauzmu nove teritorije i zauzmu posljednje uporište takozvane “sirijske oružane oporbe” u pokrajini Idlib. Ovu je izjavu ranije dao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan .

Rusija, Iran i Turska u svibnju 2017. u Astani, sada Nur-Sultan,  složili su se stvoriti četiri zone deeskalacije u Siriji. U 2018. godini tri od njih su prešle pod kontrolu Damaska. Većinu četvrte, koja se nalazi u provinciji Idlib, ali dijelom u susjednim pokrajinama Aleppo, Hama i Latakiji, još uvijek kontroliraju islamistički militanti iz saveza Hayat Tahrir Al-Sham, vodeće terorističke organizacije povezane s Al-Qaedom.

U rujnu 2018. su Rusija i Turska potpisale u Sočiju sporazum o stvaranju demilitarizirane zone u Idlibu prema kojem se Ankara obvezala osigurati odvajanje terorista od “umjerenih” militanata“ u sastavu “Nacionalnog oslobodilačkog fronta” kojeg su podržale turske vlasti. Međutim, Turska ne samo da nije ispunila svoje obveze, već je počela pružati otvorenu podršku „nezakonitoj sirijskoj oružanoj oporbi“ u borbama protiv Assadovih trupa u Idlibu.

“Mnogo je posla preostalo još uraditi i mi nastavljamo s aktivnom suradnjom s Rusijom po tim pitanjima. Konačni odgovor ćete saznati u ponedjeljak, nakon sastanka naših delegacija u Moskvi. Ne smijemo dopustiti da sirijski problem umanji našu suradnju i utječe na naše odnose”, rekao je ranije turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Mihail Bogdanov zauzvrat je napomenuo da se nada učinkovitim pregovorima, naglašavajući da će oni s ruske strane biti temeljni. Međutim, tijekom telefonskog razgovora s predsjednikom Erdoganom, ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao kako u stvari nema puno stvari za raspravljati i treba provesti dogovoreno u Sočiju, što znači „eliminacija“ fundamentalista i pripadnika terorističkih skupina, deblokada autoputova M5 i M4 i onda se može pristupiti političkom dogovoru između sirijske vlade i „umjerene oporbe“, što bi trebale biti snage poput skupine Ahrar Al-Sham i slične, koje su ranije pregovarale s vladom u brojnim područjima, kada su se odlučili za rješenje sa „zelenim autobusima“ i odlazak u Idlib.

Ruska strana uopće nije dala priopćenja za medije, osim kratke izjave Dmitrija Peskova, koji je rekao kako su rješenja već predviđena Memorandumom iz Sočija. Turski predsjednik je bio nešto rječitiji.

“Razgovarali smo o situaciji u Idlibu, posebno o posljedicama akcija turske vojske, snaga režima Bashara Al-Assada i Rusije. Donesena je odluka o održavanju sastanaka između turske i ruske vojske u Turskoj, kao i predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane i obavještajnih službi dviju zemalja u Moskvi. Sastanci će biti organizirani u vrlo skoroj budućnosti”, rekao je prije jučerašnjih pregovora turski čelnik nakon telefonskog razgovora s Vladimirom Putinom.

Iranci u Damasku

Dan prije pregovora Rusije i Turske je Damask posjetio predsjednik iranskog islamskog Shura vijeća Ali Laridžani i naglasio je da je Sirija bratska i ključna država u Osovini otpora, naglašavajući važnost bilateralnih odnosa dviju zemalja.

U izjavi novinarima po dolasku u Međunarodnu zračnu luku Damask, gdje ga je primio predsjednik Narodne skupštine Hammoudeh Sabbagh, Laridžani je rekao: “Održavat ćemo važne konzultacije o pitanjima koja su zanimljiva za Sirijce, uz raspravu o načinima za razvijanje bilateralnih odnosa.”

Predsjednik Narodne skupštine Sirije je sa svoje strane rekao da Sirija i Iran imaju zajedničke veze, povrh toga, bore se protiv terorizma, zavjere i opsade s kojima se suočavaju obje zemlje.

Hammoudeh Sabbagh je ustvrdio da su pobjede koje se svakodnevno postižu na terenu jasan dokaz apsolutne pobjede jake volje pred svim tim zavjereničkim projektima.

Prije nego što se uputio u Damask, Laridžani je u izjavi novinarima u Teheranu rekao da trenutni događaji u regiji podrazumijevaju bliske konzultacije među državama, uključujući Siriju, te da njegov posjet Siriji s jedne strane ima parlamentarnu prirodu i uključuje različite razgovore o značajnim pitanja u regiji.

Iz ovih diplomatskih aktivnosti je jasno koji je stav Rusije i Irana o sirijskoj krizi. Osim toga, iz Teherana su poručili kako se nadaju „konstruktivnom stavu Ankare i da će se pridržavati dogovora iz Astane, posebno onih koje je Erdogan postigao s Vladimirom Putinom“.

Al-Qaeda
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Ispravno. Treba pregovarati, i to temeljito. Barem još dva mjeseca. U medjuvremenu pružiti 24/7 po Idlibu.

Alex
4 godine prije

Idlib je već pao, samo Erdogan to još uvijek ne zna…Ali će saznati ovih dana…🤣🤣🤣

Dopizdilomi
4 godine prije

Prvo Sirijska vojska na Sirijske granice a onda pregovarati ako treba o svemu.

Laki Topalović
4 godine prije

Sad pregovaraju, jel ima što novo, osim što Sirijci guraju i guraju, melju ove. Ne znam jesu li ušli u Bazu 111.

Slavko
4 godine prije

Podsjeća me na period s 2015.-te na 2016.-tu kad su se Britanci žalili: “Ovi Rusi, njihova diplomacija bi pregovarala, ali za to vrijeme na terenu ne prestaju tući!” 😀

Max
4 godine prije

Jedno je jasno : Akcije Sirijske vojske i saveznika će se nastaviti i napreduju takvom brzinom da tu neoosmanlije ne mogu ništa. potvrdio je Davtoglu riječimima “Da ne žele ugroziti suradnju s Rusijom” tu je i Larjanijev posjet kojim se htjelo pokazati Da Iran stoji iza Sirije što je platio i ljudskim žrtvama i gubicima i neće nikome dopusttiti da uništi Osovinu Otpora.

Muyo
4 godine prije

Sumnjam da će Rusi braniti Assada ako Turci krenu na njegovu vojsku. Izrael svako malo raketira Damask i nikom ništa. Turci su već par puta “opalili” po SAA, a Rusi su istresli 200 tona bombi na svaki položaj HTS-a – dakle, Turke niti ne diraju. Turci se i dalje slobodno vozaju po Siriji, evo neki dan su dopremili hranu i municiju do baze u Moreku koja je 20 km u dubini teritoroija pod kontrolom SAA. Turci svako malo dignu novu osmatračnicu koju SAA ne dira, a da ne govorim da je Erdo postavio bazu na autoput M5 Damask – Alepo.Jasno mi je da je ovo ne pro, nego baš ruski portal, ali mi nije jasno zašto Turke prikazujete kao hordu budala koje ne znaju što rade u Siriji – nažalost, Turska može nanjeti još puno štete i izazvati još žešći rat napadom na SAA i na Kurde, Ameri jedva čekaju… Čitaj više »

Dinamo
4 godine prije

Sirija treba zauzeti neku pokrajinu o turskoj pa onda pregovarati. Isto kao turska

Lucija
4 godine prije

“…lokalnih i stranih novinskih agencija, Turska je izgubila najmanje 23 tenka u Siriji, oko 50 oklopnih transportera i oklopnih vozila, 18 MLRS instalacija, više od 20 vojnih kamiona i dva magacina sa oružjem i municijom.

Napadi ruskih vojnih aviona izvršeni su uglavnom na najveće magacine sa opremom, a često su oklopna vozila uništavana odmah prilikom prelaska tursko-sirijske granice.” webtrinune.rs

Naravno, Rusi prvo pitaju Ankaru: je li to vaše i što znate o tome?
Onda Ankara kaže da ‘pojma nema’. Rusi zaključe: ilegalni prelazak. Opleti.
Nato neformalno izjavio da se nema namjeru mješati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI