Trump povlači hiljade vojnika iz Afganistana u dogovoru sa Talibanima!!!

Donald_Trump,_Mark_Milley,_Mike_Pence
10 komentara

Trumpova administracija je spremna da povuče hiljade vojnika iz Afganistana u zamjenu za prekid vatre i odricanje od Al-Qaede u sklopu dogovora o prekidu rata koji u ovoj zemlji bjesni od 2001. godine.

Sporazum zahtjeva od Talibana da započnu pregovore sa afganistanskom vladom.

Plan je formiran nakon nekoliko mjeseci pregovora između Talibana i Zalmay Mamozy Khalilzada, američkog diplomate, afganistanskog porijekla, koji je imenovan od strane američke administracije da započne pregovore sa Talibanima.

Zvaničnici su saopštili da se sporazum može završiti prije predsjedničkih izbora u Afganistanu koji su zakazani u toku sledećeg mjeseca.

Nije tajna da mnogi američki pa i afganistanski zvaničnici sumnjaju u iskrenost Talibana da pristanu na dogovor i pitaju se kako Sjedinjene Države mogu uopšte pregovarati sa Talibanima.

Neimenovani zvaničnik je rekao da je siguran da je dogovoreno oko 80%-90% pitanja sa Talibanima, ali ipak ostaje onih 10% do 20% koji mogu biti prilično teški za dogovor.

Portparol Talibana, Zabiullah Mujahid, je odbio da komentariše sa kolikom vjerovatnoćom se može očekivati uspjeh pregovora. U telefonskom razgovoru je samo odgovorio kako ne zna kada će se pregovori nastaviti.

“Nadamo se” rekao je, “Ovo izgleda obećavajuće, nadamo se da neće biti nekih prepreka, ali to zavisi od Amerikanaca” rekao je Mujahid.

Trenutan broj američkih trupa u Afganistanu se kreće oko cifre od 14 000 vojnika. Ukoliko dogovori budu prihvaćeni taj broj bi mogao biti i prepolovljen. Inače, američke snage su koncentrisane u nekoliko većih gradova ove izrazito nepristupačne zemlje a realna kontrola teritorije se nalazi u rukama raznih ekstremističkih organizacija.

Američki predsednik, Donald Trump, je rekao kako ne vjeruje u vojno rješenje afgansitanskog pitanja a najnovija odluka je vjerovatno proračunat manevar u svrhu osvajanja drugog mandata na izborima koji se održavaju tokom sledeće godine.

Al-QaedaTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Denis
4 godine prije

Lako je amerima povuć vojsku kad će naši ostati tamo.

Umpah Pah
4 godine prije

Izgleda da je shvatio i primio moju poruku protesta
koju sam mu poslao vodokotlićem ?

Zax
4 godine prije

Pretpostavljam da je zapelo oko postotaka. Koliki postotak od uzgoja maka ide amerima, koliko talibanima a koliko korumpiranoj tzv vladi. Isis je ocito izbacen iz biznisa

pikač
4 godine prije

pa normalno je da se okupator prije ili kasnije treba povući. Pitanje je nešto drugo. Koliko su ameri ostavili oružja onima koji će se tući sa talibanima? I koliko će se nastaviti mješati iz daljine,jer se iz daljine mogu raditi veliki problemi,kao što svi znamo

samo tako
4 godine prije

I ostavlja dovoljno ljudstva za kontrolu opijuma

Max
4 godine prije

Svi se moraju maknuti otamo.

nessy
4 godine prije

Ma vidi ti to, Ameri su zabrinuti hoce li talibani odrzati rijec. Inace, na svjetskom prvenstvu odrzavanja rijeci, koje se odrzava svake godine, USA redovito dobije zlatnu medalju.

MiLo
4 godine prije

A ko ce onda voditi distribuciju opojnim sredstvima ako Ameri odu iz Avganistana,ne vjerujem da ce se to desiti jer na Kosovu imaju bazu koja kontrolise rutu distribucije i ne pomisljaju da je zatvore nego Srbiju pritiscu da prizna realnost. Posao je u pitanju i u Avganistanu sto se USA tice rat ce se voditi desetljecima.

varjag
4 godine prije

Neka ih zamjene Letonci, maloprije sam pročitao kako imaju strašnu vojsku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI