Švedska navodno tražila bombardovanje Avganistana kao reklamu za svoje borbene avione, otkriva WikiLeaks

Saab Gripen
44 komentara

Senzacionalno otkriće WikiLeaksa kaže da su oružane snage Švedske željele da iskoriste avganistanski rat za reklamiranje svojih borbenih aviona Saab Gripen širom svijeta zahvaljujući borbenom iskustvu.

Švedske oružane snage su 2008. godine željele da Švedska pošalje avione Jas Gripen u Avganistan, u okviru marketinških aktivnosti za svoje borbene avione, objavio je WikiLeaks pozivajući se na procurjele vijesti.

U tajnom telegramu tadašnji otpravnik poslova Sjedinjenih Država u Švedskoj Robert Silverman pisao je snagama NATO u Avganistanu tražeći od njih da izvrše pritisak na Švedsku, koju je nazvao “vodećim partnerom NATO”, kako bi više doprinijele naporima koje predvode SAD sa dodatnom radnom snagom i resursima.

Tada je učešće Švedske u misiji iznosilo 365 vojnika u gradu Mazar-i-Sharif. Silverman je tvrdio da Švedska ima priliku i volju da poveća svoje učešće, pa je čak pomenuo i medicinske helikoptere, timove operativnog mentora i veze (OMLT) i, što je najvažnije, lake jednomotorne višenamenske borbene avione proizvedene u švedskoj vazduhoplovnoj kompaniji Saab AB.

Robert Silverman je dodatno tvrdio da su oružane snage Švedske javno predložile slanje borbenih aviona JAS Gripen u Avganistan, otkrivajući tako da je švedska vojska lobirala za raspoređivanje zbog mogućeg borbenog iskustva, što je korisno za švedsko vazduhoplovstvo za plasman borbenih aviona Gripen, kako borbeno iskustvo vojnih platformi značajno povećava njihovu tržišnu potražnju.

Pošto terorističkim grupama koje su djelovale u Avganistanu nedostaju vazdušne snage, pitanje borbe vazduh-vazduh nije se pojavilo. Umjesto toga, borbeno iskustvo podrazumjevalo bi precizne udare na lokalne džihadističke snage razbacane po zemlji.

Uprkos formalnoj nesvrstanosti, Švedska je učestvovala u operacijama koje su predvodile SAD u Avganistanu od 2002. do 2021. godine i više puta je označavana kao vjerni i lojalni saveznik. Švedske snage dosegle su vrhunac od oko 500 vojnika stacioniranih u gradu Mazar-i-Sharif. Tokom operacije živote je izgubilo ukupno pet švedskih vojnika.

AvganistanbombardovanjeŠvedskaTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
iiiistina
2 godine prije

Z.Milić senzacionalno otkriće……evo Vam i prilog : U područjima arheologije, geologije i astronomije posljednjih nekoliko godina donijelo je ogroman niz činjenica koje potvrđuju tvrdnje iz Svjetova u sudaru da je u povijesnim vremenima bilo fizičkih preokreta globalnog karaktera; da su te katastrofe izazvali vanzemaljski agenti; te da se može utvrditi priroda tih agenasa. Ono što vam želim dojmiti je da današnja znanost, kao u doba Newtona, leži pred nama kao veliki neistraženi ocean, a mi još nismo otplovili jako daleko od obale neznanja. Ne bojte se suočiti se s činjenicama i nikada ne gubite sposobnost postavljanja pitanja: Zašto? i kako? Budi u ovome kao dijete. Ne bojte se ismijavanja; pomislite na povijest svih velikih otkrića. Citiram Alfreda North Whiteheada: “Ako ste u svom životu usmjerili svoju pozornost na novitete mišljenja, primijetili biste da gotovo sve doista nove ideje imaju određeni aspekt gluposti kada se prvi put proizvedu.” Stoga, usudite se.… Čitaj više »

Bosanac
2 godine prije

A ovi avganistanski ‘prevodioci’ iako to nisu tražili, izgleda će uskoro bombardovat Šveđanke po krevetima.

iiiistina
2 godine prije

a da nije onda i ovo senzacionalno …potisnuto …Tko je bio Immanuel Velikovsky? Bio je vršnjak Einsteina i često su zajedno igrali šah. Zapravo, kad je Einstein umro, bio je u procesu čitanja knjige prijatelja Velikovskog, Zemlja u preokretu, jer su ga pronašli raširenog nad ovom knjigom, otvorenog na stolu, kada je umro. Ili je u knjizi bilo nešto posebno uznemirujuće. Einstein je bio svjestan povremenih globalnih kataklizmi, zagonetke zašto su se dogodile, o čemu su očito raspravljali on i Velikovsky. Einstein je zastupao Hapgoodovu teoriju klizne kore, kao objašnjenje za lutajuće polove, rekavši da je to najbolje objašnjenje onoga o čemu Zemlja svjedoči. Klizna kora, periodične kataklizme? Ako ovo zvuči kao pomak polova uzrokovan periodičnim prolaskom Planete ukrštanja, poznate i kao Nibiru ili Planete X, to je upravo ono što su svi gledali i pokušavali odgonetnuti. No u to su vrijeme samo sumnjali da je planet mogao prouzročiti kaos,… Čitaj više »

Miro
2 godine prije

Pa sta, i Rusi su tako reklamirali svoje u Siriji, helikopteri ka 52 aligator itd.

Max
2 godine prije

Grippenu zaista nedddostaje borbeno iskustwo inače je smatran wrhunskim.

057
2 godine prije

Može, da pače super, ali i talibanima dat pzo pa da vidimo kolko vrijede ti glinpeni kad neko uzvrati

bidni joze
2 godine prije

znači ove letjelice što su im zarobili idu u marketinške svrhe….nek im sad švedi posude par pilota…

Dupla Kamilica
2 godine prije

Neka ih isprobaju u svojim no go zonama

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI