Talibani pozdravili „velikog susjeda“ Kinu, ponovili obećanje da neće dozvoliti teroristima bazu u Avganistanu

Avganistan i Kina
72 komentara

Kineski preduzetnici i menadžeri državnih preduzeća nedavno su izjavili kineskim medijima da, iako su mogućnosti za ulaganja u Avganistanu velike, opasnost od nasilja i američkih sankcija učinila ih je nepoželjnim.

Talibani su ponovili svoja obećanja o borbi protiv terorizma u Avganistanu, nastavljajući da udovoljavaju obećanjima o kineskim investicijama u infrastrukturu u novom intervjuu za kineske medije.

„Spremni smo da razmijenimo mišljenja sa Kinom o tome kako napredovati u smislu jačanja naših međusobnih odnosa, uspostavljanja mira u regionu i njene pomoći u obnovi Avganistana“, rekao je portparol talibana Suhail Shaheen za South China Morning Post u ponedeljak .

„Kina, naša velika susjedna država, može imati konstruktivnu i pozitivnu ulogu u obnovi Avganistana, kao i u ekonomskom razvoju i prosperitetu naroda Avganistana“, dodao je on.

Na sastanku u Tianjinu u julu, kineski ministar inostranih poslova Wang Yi rekao je lideru i suosnivaču talibana Mullah Abdul Ghani Baradaru da se ta grupa mora “odlučno obračunati” sa istočnoturkestanskim islamskim pokretom (ETIM), terorističkom grupom iz Xinjianga kojoj su talibani dali utočište u prošlosti. On je ranije ovog mjeseca dodao da se talibani “moraju potpuno distancirati od svih terorističkih snaga jasnim stavom i poduzeti mjere za borbu protiv međunarodnih terorističkih organizacija koje je klasificiralo Vijeće sigurnosti UN”.

Suhail je u ponedjeljak ponovio obećanje grupe rekavši da su talibani “dali jasnu poruku svima da niko ne može koristiti tlo Avganistana protiv susjednih i drugih zemalja”. Grupa je dala slična obećanja Sjedinjenim Državama i Pakistanu, obećavajući da će prekinuti svoju podršku Al-Kaidi i Tehrik-i-Taliban Pakistan.

Iran i Tadžikistan su se više usredsredili na formiranje inkluzivne i stabilne vlade u Avganistanu koja će predstavljati sve etničke i vjerske manjine, iako su to isto rekli i Peking i Islamabad.

Nakon četiri decenije rata, centralnoazijska država uglavnom leži u ruševinama, s razorenom infrastrukturom i ekonomijom koja se dobrim dijelom temelji na izvozu opijata. Dvadeset godina tog vremena provedeno je pod američkom okupacijom i ratom protiv pobune koji je rezultirao sa do pola miliona mrtvih Avganistanaca, prema procjenama projekta Costs of War na Univerzitetu Brown. Ta okupacija okončana je u utorak rano ujutro kada je posljednji američki vojni avion napustio glavni aerodrom u Kabulu usred noći, kao rezultat pregovora o miru s talibanima.

Talibani su neočekivano prekinuli saradnju sa američkim snagama u obezbjeđivanju aerodroma tokom posljednje faze povlačenja nakon što su 15. avgusta zauzeli Kabul, glavni grad zemlje i najveći grad, bez borbe.Dok su gomile ljudi pokušavale ući na međunarodni aerodrom Hamid Karzai, Daesh-Khorasan, grupa Islamske države neprijateljski nastrojena prema SAD i talibanima, izvela je prošle sedmice niz smrtonosnih terorističkih napada u kojima je poginulo skoro 200 ljudi, uključujući 13 pripadnika američke vojske.

Međutim, nakon što su SAD za odmazdu izvele zračne napade na Daesh-K u kojima je ubijen i veliki broj civila, talibanski zvaničnici su osudili svoje američke kolege jer ih nisu obavijestili i dozvolili im da se suoče sa prijetnjom.

Kada su posljednje američke snage otišle, talibani su preuzeli kontrolu nad aerodromom, koji trenutno nije u funkciji. Prema Middle East Eye, oni su sklopili sporazum sa turskom i katarskom vladom prema kojem će ove dvije zemlje upravljati aerodromom kao konzorcijum i priznati talibane kao legitimne vladare zemlje. Nije bilo jasno šta su talibani ponudili zauzvrat, ali zvaničnici su odbili da komentarišu razgovore.

Glasnogovornik političke kancelarije talibana Mohammad Naim rekao je u utorak za Sputnik da je nastavak rada aerodroma “jedan od naših prioriteta” i nadaju se da će se to dogoditi “što je prije moguće”.

Bivša avganistanska vlada koju podržavaju SAD nadala se da će pristupanje Šangajskoj organizaciji za saradnju (SCO), evroazijskom vojnom, političkom i ekonomskom bloku čiji članovi okružuju Avganistan sa gotovo svih strana, pomoći stabilizaciji zemlje, posebno povećanjem trgovine i zaposlenosti. Talibani su pokazali sličan interes za ulaganja u infrastrukturu, kao i za dobijanje međunarodnog priznanja – koje su izbjegavali tokom svoje prve vlade od 1996. do 2001. – ali još nije jasno kako će odgovoriti SCO, koji će se sastati u Dušanbeu sljedećeg mjeseca.

Yue Xiaoyong, nedavno imenovani kineski specijalni izaslanik za Avganistan, rekao je u subotu kineskom novinskom portalu Guancha.cn da su „već radili sa zemljama u regionu – na sjeveru Avganistana mnoge zemlje Centralne Azije su dio Inicijativa Pojas i put, koja je veoma uspješna. Imamo i mnogo projekata koji poboljšavaju povezivanje. ”

„Iz dugoročne i konstruktivne perspektive, Kina je spremna da bude dio mirne obnove Avganistana. Nismo samo spremni da otvorimo, razvijemo i izgradimo njihovu zemlju, već smo i spremni da sa njima razvijemo situaciju u kojoj svi pobjeđuju“, dodao je on.

AvganistankinaTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
72 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kihot
2 godine prije

Ima ona pjesma… Show must go on…ajde Shumadinac pogledaj ove zabrnjičene glumce i usudi se pričati o geopolitici. … Trumanov show… Valjda i tebi postaje jasno… Mada… puno je to za očekivati od tebe…

Alen
2 godine prije

Kinezi su odavno uplanirali afganistan kao dio obor-a , jedina smetnja je bilo prisustvo amerikanaca , kako ovih više nema , moze se krenuti s planovima…

Alen
2 godine prije

Kad smo kod kineza zanimljiv tekst o nekim promjenama u kineskom društvu..

Portal ZH
Rabobank: Brexit Was One Wake-Up Call; Trump Was Another; This Should Be A Third

Mrčikola
2 godine prije

ZriBra, Subaru, evo “strašnog” talibana.
Obrničnjen i u novom ruhu… ko” mlada pred udaju. 😁

Max
2 godine prije

Rođeno je nowo sawezništwo

Драгогост 屋
2 godine prije

Avganistan je tačka iz koje se ovladava svetom. Bžežinski i njegova partija šaha su se završile kao u vicu – Daću ti sve figure fore, tučiću te tablom.

sodfnvowefpvnwerfuqe
2 godine prije

Eto otkriše, onima koji nisu znali da je sve ovo varanska prevara, se maskama talibađiniji čiji su igrači……………

Siniša
2 godine prije

Može li iko od nas da zmisli svoj život pod Talibanima!?
Nije mi jasno da taj narod u Afganistanu nije pružio otpor ovim kremanjoncima, nije mi jasna armija Afganistana da se predala ovim recidivima.

ledeno dob
2 godine prije

kako se ono kaže-jedna slika govori više nego tisuću riječi

taliban lijepo s maskicom–sada je jasno, da su i “new talibans kabalini dečki

ledeno doba
2 godine prije

he, he..

kvaka je ova: jedna kabala napušta afganistan-ona ciobanksterska, ali na njeno mjesto upada druga kabala, pajdaška crvena kineska… sve u dogovoru
dvije su kabale zajednički organizirale i ovu plandemiju

Marko
2 godine prije

Ocigledno je to dio dogovora
Ali talibani nisu nicije marionete, oni imaju svoj stav i nema Amera ili Kineza koji ce to promjenit. Moraju se malo naslikavat po Katru posto je sad ipak new age doba. Po onome sto sam ja zakljucio provodit ce blazu verziju serijata ( nebivjerovali ali to su fakat njihovi pravnici izvjecali). Ako sve bude kao sto govore to ce biti blaza verzija nago u Saudijskoj Arabiji, jel u startu su dopustili prava zenama sto u SA imaju tek od nedavno. A kroz godine ce popustit jos malo pod pritiskom naroda, a da bi se zadrzali na vlasti bez jos jedbog građanskog rata

mike
2 godine prije

otac ga yebo…ovog levog….pa njemu metak nemoze nista…..niti ga se boji….a sav se uflitio zbog korone…..

Kile
2 godine prije

Brnjice su na mjestu, to je to

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI