Talibani najavljuju formiranje nove vlade, u kojoj će biti i neki ministri koje su sankcionirale i tražile Sjedinjene Američke Države

Talibanska teroristicka grupa
5 komentara

Talibani su počeli uspješno popunjavati državne pozicije nakon uspješnog osvajanja Afganistana. Među imenima su ljudi koji su još uvijek na popisu sankcionirani od strane Vijeća sigurnosti UN-a i ministar, za kojim je raspisana tjeralica u vrijednosti od 5 milijuna američkih dolara.

Mula Mohammad Hassan Akhund, suosnivač i čelnik talibanskog vodstva, imenovan je u utorak za vršitelja dužnosti premijera Afganistana, dok su drugi visoki talibanski čelnici odobrili njegovu nominaciju. Mula Abdul GhaniBaradar, koji se de facto smatra vođom militantne grupe, imenovan je potpredsjednikom vlade, rekao je glasnogovornik talibana.

UN, EU i Britanija smatraju Akhunda teroristom. Njemu je Vijeće sigurnosti UN-a izreklo sankcije, sa svim članovima talibanske vlade, koji su imenovani u utorak. SAD smatra da su neke frakcije talibana strane terorističke organizacije te sankcioniraju cijelu organizaciju talibana kao “posebno označenu globalnu terorističku organizaciju”.

Baradara su nekad lovile SAD, prije nego što su ga pakistanske vlasti uhvatile i zatvorile. Nakon osam godina provedenih u pakistanskom zatvoru, pušten je 2018. godine, a dvije godine kasnije ušao je u povijest postavši prvi talibanski vođa koji je izravno razgovarao s američkim predsjednikom, kada je telefonski razgovarao s tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom nakon što je potpisao mirovni sporazum sa SAD-om.

Sirajuddin Haqqani imenovan je za vršitelja dužnosti ministra unutarnjih poslova. Njegovo imenovanje ističe se iz jednog razloga: Haqqanija američke vlasti smatraju međunarodnim teroristom, dok FBI nudi nagradu do 5 milijuna dolara za informacije koje su dovele do njegova uhićenja.

Za Haqqanijem se traga u vezi s napadom na hotel u Kabulu, koji se dogodio 2008. godine u kojem je poginulo šest osoba, uključujući američkog državljanina. Haqqani je također navodno sudjelovao u prekograničnim napadima na američke i koalicijske snage u Afganistanu, a navodno je planirao i atentat na tadašnjeg afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija 2008. godine.

Mula Yaqoob, sin čelnika mudžahedina i utemeljitelja talibana MullahaMohammeda Omara, imenovan je vršiocem dužnosti ministra obrane. Unatoč svom ratničkom podrijetlu, Zapad smatra Yaqoobom umjerenim po talibanskim standardima i podržao je pregovarački prekid 20-godišnjeg afganistanskog sukoba.

Vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova i vršitelj dužnosti zamjenika ministra vanjskih poslova Amir Khan Muttaqi i Abas Stanikzai već su poznati Zapadu. Prošle su godine sudjelovali u mirovnim pregovorima u Kataru. Posebno je Stanikzai javno podržao srdačne odnose s Washingtonom, pojavljujući se prošlog mjeseca na nacionalnoj televiziji kako bi također proglasio Afganistan zabranama za pakistanske operacije protiv Indije te je obećao poštovanje prava vjerskih manjina u svojoj zemlji.

Formiranje vlade od strane talibana dolazi tjedan dana nakon što su posljednji američki vojnici napustili Kabul te gotovo mjesec dana nakon pada Kabula u militantnu skupinu. Iako SAD nemaju više diplomata u Afganistanu, Washington će pregovarati s talibanima i pritisnuti nove vladare Afganistana na zaštitu prava žena i vjerskih manjina, rekao je državni tajnik Tony Blinken u petak na konferenciji za novinare State Departmenta. Blinken je inzistirao na tome da će SAD upotrijebiti sve “poluge i utjecaj” kako bi oblikovale ponašanje talibana, uz vjerojatno obećanje financijske i svake druge pomoći.

Međutim, bez američke noge na zemlji i bez američkih visokih čelnika, koji su već otvrdnuli zbog desetljeća rata, lišavanja slobode i zatvaranja, talibani sve tvrdnje Washingtona mogu s lakoćom zanemariti.

AfganistanTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
2 godine prije

Kad smo već kod talibana, imam nekoliko pitanja na koje ne znam odgovor.
Zna li netko kako i kada su talibani naučili upravljati sa Američkim helikopterima, avionima, dronovima,…???
Ja sam mislio da obuka vojnog pilota traje godinama a talibani naučili za 2 (dva) dana!?!?!?
Jeste li razmišljali o ovoj temi?
Jeste li razmišljali koliko GODINA se obučavaju radarski stručnjaci, vojni piloti, piloti dronova, mehaničari, programeri, električari i svo drugo pomoćno osoblje???
Službena verzija je da su doslovce nepismeni čobani sve naučili za 2 dana???
Vjeruje li “službenoj verziji”?

Max
2 godine prije

Igrokaz-

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI