fbpx

Sirija i Bliski istok – Tko gradi i kako gradi mir, a tko geopolitičku slagalicu strave?

Sirija i Bliski istok – Tko gradi i kako gradi mir, a tko geopolitičku slagalicu strave? 1

Galama i uzbuđenje koje su SAD i Izrael podigli oko okupiranog dijela sirijske Golanske visoravni ne popuštaju. Kao što smo izvijestili, sve to se događa istovremeno s upitnim izraelskim zračnim napadima na okolicu Aleppa. Sada, zahvaljujući “osjetljivosti” Izraelaca, koji su presretni u vezi “vrlo uspješnih” rezultata ovog zračnog raketnog napada, rasplamsava se i propaganda.

Kao da ne postoje službene izjave sirijskih medija i vojnih krugova, satelitske snime istih Izraelaca, koji dokazuju da je većina  izraelskih projektila oborena, nije bilo žrtava, a samo su djelomično uništeni objekti u blizini međunarodne zračne luke u Sheik Najaru, industrijskoj zoni uz palestinski izbjeglički kamp Handarat, području gdje su ruske specijalne snage početkom ove godine uvježbavale palestinske borce sirijske provladine Al-Quds brigade. Mete napada, kao i uvijek, bile su “iranska skladišta projektila za Hezbollah”. Ali ranije objavljene fotografije su pokazale visoku razinu motiviranosti palestinskih boraca za rusku vojnu obuku. S obzirom na njihove snove da se ova ili neka od budućih generacija vrate na otetu zemlju od strane Izraela, nije isključeno da je meta napada bio i centar ili kamp Al-Quds brigade. Sve je moguće.

Na primjer, što je rečeno o “sreći” izraelskih zračnih snaga u noći od 26. do 27. ožujka? Kažu da su izraelske zračne snage “pogodile većinu ciljeva, dok su izbjegavale zračnu obranu Sirije”. I opet su Izraelci bili zaljubljeni u Iran.

“Izraelsko ratno zrakoplovstvo napalo je sirijske i iranske vojne ciljeve na području Sheik Najara, zračne baze Al-Nayrab i Međunarodne zračne luke Aleppo”, stoji u priopćenju medija nakon napada.

Nadalje, priznato je da je “sirijska protuzračna obrana uspjela pogoditi brojne izraelske rakete, ali se neke od njih dosegle ciljeve”. Put izraelskog zrakoplovstva na putu za Aleppo uvijek je nepoznat, kažu.

“Sirijske postrojbe protuzračne obrane nisu mogle pratiti projektile dok nisu počeli udarati mete. Izvor je također rekao da su udari na ciljeve izazvali nekoliko snažnih eksplozija koje su se čule u cijeloj pokrajini Aleppo”, i tako dalje, i tako dalje…

Od početka se uvijek spominju “iranske vojne baze”. Ponovno se osvrnimo na bivšeg izraelskog ministra obrane Avigdora Liebermana, koji je javno 2017. priznao kako nema iranskih vojnika u Siriji, nema iranskih baza, pa tako ni “iranskih vojnih ciljeva”.

Hoće li ih biti? Očito je da teorija vjerojatnosti nikome ne daje za pravo da isključi mogućnost pojavljivanja iranskih vojnih baza u Siriji. Ali zašto samo u Siriji? Sada u nekim vojnim bazama ima iranskih vojnih savjetnika, dok u budućnosti Iranci mogu imati i svoje vojne baze, zašto ne? Imaju ih i drugi. Amerikanci diljem svijeta, Rusi dvije u Siriji, jednu u Armeniji, jednu u Tadžikistanu, Kinezi mornaričku bazu u Džibutiju, a još jednu grade u Pakistanu. Iran nije gori od Kine i sigurno zaslužuje bazu u Siriji, ako to dozvoli vlada u Damasku.

Obuka palestinske brigade Al-Quds u Aleppu
FOTO: Obuka palestinske brigade Al-Quds u Aleppu

Sljedeće, sirijski dužnosnici u izjavi za agenciju SANA od 28. ožujka nisu ni reagirali na izraelski zračni napad. Iz toga možemo pretpostaviti da izraelske zračne snage nisu postigle tako ozbiljan uspjeh.

Ali ono što je mnoge zanimalo u procesu razjašnjavanja okolnosti, malo iznenađuje. Ispada da protuzračni raketni sustavi S-300, koje je Rusija isporučila Siriji, još nisu u potpunosti raspoređeni. Uglavnom pokrivaju samo Damask i njegove četvrti. Ovdje imamo priliku da uhvatimo u laži one koji tvrde da su, navodno nakon izraelskih napada na Damask, “Iranci odlučili prebaciti svoje objekte na sjever”. Zašto su, prije svega, Damask i regije uz sirijski glavni grad sada pokriveni sustavima S-300?

Vrijedi podsjetiti na upozorenje iranskog predsjednika Hassana Rohanija od 16. siječnja ove godine: “Amerikanci su zabrinuti zbog sposobnosti iranskog naroda i stoga nastoje vršiti maksimalni pritisak, ali taj će pritisak biti bezuspješan. Iako imamo problema, iranski je narod mnogo pametniji nego što neprijatelji misle.” Ovo upozorenje u potpunosti vrijedi za Izrael i bilo koji proizraelski krug.

Drugo pitanje se tiče izraelskih raketa, za koje, hvala Bogu, čak ni Izraelci ne poriču su samo “neke od njih dosegle ciljeve”. To potvrđuje i službeno izvješće sirijske vojske od 28. ožujka, kako su snage sirijske protuzračne obrane općenito uspješno odbile raketni napad izraelskih snaga.

Što se iz toga može zaključiti? Prvo, očito nije bilo previše projektila, ako je, čak i ako bez pomoći sustava S-300, sirijska obrana uspješno odbila napad. Drugo, da tamo, u pogođenom području Aleppa, nitko nije ništa prijavio. Naime, stvarne rezultate izraelskog zračnog napada je bilo moguće procijeniti samo osobnim posjetom mjestima koja su označena kao mete zračnih napada.

Tek tada će se moći ozbiljno raspravljati što se tamo dogodilo 27. ožujka, kakav je bio uspjeh izraelskih zračnih snaga ili sirijskih snaga protuzračne obrane. Treće, iskrena besmislica o “putu izraelskog ratnog zrakoplovstva prema Aleppu” još je nepoznanica, kao što “sirijska protuzračna obrane nije mogla pratiti rakete sve dok nisu počele udarati mete”. Zna se da su svi izraelski projektili do sada došle iz obalnog područja Sredozemnog mora, sa zrakoplova koji su letjeli duž sirijsko-izraelske granice ili preko libanonskog zračnog prostora. Nakon reorganizacije i modernizacije sirijske protuzračne obrane su redovito obarani, budući da su sustavi S-300 i integrirani sustavi za nadzor, praćenje, gađanje i elektroničko ometanje raspoređeni oko Damaska.

Damask PVO
FOTO: Damask, dejstvo sirijske PVO

U slučaju “morske rute”, postavlja se pitanje jesu li Izraelci bili ti koji su letjeli? Zašto ne bi bili Amerikanci? Najmanje jedan američki nosač zrakoplova stalno plovi po Mediteranu. Evo što su turski mediji pisali 11. travnja 2018. u vezi s napredovanja američke mornaričke borbene skupine koju je predvodio nosač zrakoplova “USS Harry Truman” do obala Sirije.

Sjedinjene Države su identificirale 22 cilja od najveće važnosti u Siriji. Među njima su vojni aerodromi i niz strateških objekata u Homsu, Damasku, Hami, Deir Ez-Zoru i Raqqi, kao i Tartusu, gdje se trenutno nalazi rusko vojno osoblje”, pisali su turski mediji.

A tko kaže da krajem ožujka 2019. Sjedinjene Države jesu ili nisu “pomogle” Izraelu tijekom raketnog napada na Aleppo? Izraelska verzija je općenito besmislica. Sami sebi pripisuju “autorstvo” za zračni napad na Aleppo, te priznaju da su samo neki njihovi projektili uspjeli pogoditi mete.

Dakle, svi su sve vidjeli savršeno, a Sirijci nisu oborili rakete koje su uspjeli srušiti. Nitko i ne govori gdje je bila ruska vojska, a nešto ranije su prikazani u društvu Palestinaca upravu u istočnim predgrađima Aleppa.

U ovom kontekstu je vrijedno spomenuti povećane terorističke aktivnosti militanata iz Idliba, iz “zone de-eskalacije” za koju je odgovorna Turska. Tamo su od 27. ožujka sirijska vojska i savezničke snage nastavile “raditi” na eliminiranju terorista na sjeveru pokrajine Hama, područjima zapadno od Aleppa. Nisu li istovremeni zračni udari na Aleppo, nevažno jesu li ih provele Sjedinjene Države ili Izrael, provedeni kako bi se osigurao uspjeh terorista iz Idliba? Naime, od 28. ožujka do 1. travnja su vođene aktivne vojne operacije u Idlibu protiv dviju frakcija, Al-Nusra Fronta i skupine Jaish Al-Izza, ali i protiv Islamske stranke Turkestana proturske militantne skupine. Posljednja teroristička organizacija je posebno je zanimljiva za Siriju, naravno, za turske vlasti, budući da su Turci “čuvari” ove milicije, ali i za Rusiju, Iran i Kinu.

al nusra

Čini se da nema potrebe objašnjavati zašto. U ovoj terorističkoj organizaciji, kao što je potvrđeno prethodnih godina, koncentrirani su imigranti iz kineskog Xinjianga, iz republika Središnje Azije, iz određenih autonomnih regija Rusije, iz Afganistana, i tako dalje. Dakle, tri terorističke skupine su pod okriljem zračnog napada htjele uzeti nešto u smjeru Aleppa.

Ali raketni napad je neutraliziran, ako ne i 100%, a pomoć tim teroristima nije spriječila sirijsku vojsku i njezine saveznike da “na terenu” i dalje razbijaju tri terorističke skupine.

Neovisno o ovoj epizodi, ovog vikenda je skupina Ahrar Al-Sham, ili netko tko se infilitrirao i njene redove, dronovima iz područja Qalat Al-Muqtida napala rusku bazu Hmeymim u Latakiji. Svi dronovi s eksplozivom su uništeni, a rusko zrakoplovstvo je jutros provelo brojne zračne udare po cijelom području južnog Idliba kojeg nadzire ova skupina.

Vraćajući se na udare u Aleppu krajem ožujka, vjerojatnost da nisu bili Izraelci ti koji su proveli zračni napad s mora, već Amerikanci, vidi se i po “neodlučnom i skromnom” odgovoru sirijske protuzračne obrane. Ipak, jedna je stvar oboriti izraelski zrakoplov, što se već dogodilo, a druga američki, čiji nosač zrakoplova polovi u blizini Sirije.

Ovo je bila igra živaca, za koju su spremni i mogu je igrati samo veliki državnici i političari. Odgovor na ovakvu provokaciju, što su Izrael i SAD tražili, mogla je dati i vojska s dvije haubice i nekoliko starih balističkih projektila srednjeg dometa. A što dalje?

Podsjetimo da je 29. ožujka američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio da je jedan od glavnih ciljeva Washingtona na Bliskom istoku protjerivanje Rusije i Irana iz Sirije.

“Radimo sa svim našim saveznicima tako da događaji u Siriji tamo ne dovedu do jačanja Irana i Rusije. To je složena strategija”, naglasio je Pompeo.

“Sa svim saveznicima”?! To znači i zajedno s Turskom, koja kao promicatelj interesa Sjedinjenih Država i Izraela djeluje u formatu “Trojke iz Astane”, kao i s Izraelom. Pompeo je rekao upravo to i naveo “Iran i Rusija”, a ne samo “Iran”.

Nosac aviona Nimitz
FOTO: Nosać aviona klase Nimitz

Usporedimo to s izvješćima turskih medija iz travnja 2018. kako je među primarnim ciljevima američkog mornaričkog zrakoplovstva od posebnog  značaja bila ruska pomorska baza u Siriji, u gradu Tartusu, koja je i danas nepoželjna za SAD i Izrael.

I dok u Siriji, Iran igra kao “sjena na ogradi“, Washington i Tel Aviv su težili i teže protjerivanju ruske vojske iz Sirije. Štoviše, Turska igra prilično drsku igru, čak i ako se trenutno čini da je u boljim odnosima s Rusijom, nego sa svojim saveznicima.

Povećanje bahatosti Ankare dokazuje objava turske agencija Anadolu, koja je 30. ožujka izvijestila da je turski ministar obrane Hulusi Akar u pratnji glavnog zapovjednika vojske zemlje pregledao vojne postrojbe raspoređene na granici sa Sirijom. U sklopu putovanja, turski ministar obrane je sudjelovao u otvaranju Zajedničkog operativnog centra za upravljanje planiranom “antiterorističkom operacijom” u područjima Sirije istočno od rijeke Eufrat. Ali tamo nitko nije dao dopuštenje Turcima da “provedu” nešto. Ni Iran, ni Rusija, pa čak ni Sjedinjene Države s Izraelom, iako je za potonje jamstvo da toga ne bude puno skuplje. Svi se sjećaju kako su izbacili Kurde iz Afrina, iako su sami krivi, jer su odbili ponudu vladinih snaga da se rasporede na cijelom području samoproglašenog kantona.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, iako je bio zaokupljen lokalnim izborima, rekao je ranije tog dana da ako Sjedinjene Države ne eliminiraju “prijetnju terorizma na područjima Sirije istočno od rijeke Eufrat”, Ankara će poduzeti sve potrebne korake u tom smjeru. Pripreme za operaciju su završene, naglasio je turski čelnik. Naravno, svi se sjećaju da vojno-političko vodstvo Turske već nekoliko mjeseci upozorava Washington, koji zadržava svoju vojnu nazočnost u istočnoj Siriji, da je spremni izvršiti invaziju duboko u sirijski teritorij kako bi se stvorila “sigurnosna zona” na sjeveroistoku Sirije.

Glavna meta turske vojske su, naravno, YPG milicije sirijskih Kurda, koje podupire američka strana, dok ih službena Ankara smatra za “terorističku organizaciju” povezanu s Kurdskom radničkom strankom (PKK) zabranjenom u Turskoj.

Istog dana po objavi vijesti o udaru na Aleppo, 28. ožujka, Kurdi iz YPG odreda proameričkih marionetskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) izvijestili su o navodnom zauzimanju “posljednjeg uporišta ISIL-a”, grada Baghuza u istočnoj Siriji, koju toliko želi Turska. Usput, primijetili smo da jedna od izjava Sjedinjenih Država krajem ožujka sadrži sasvim izravnu naznaku da Washington priprema sljedeći “odljev” sirijskih Kurda, koje će poslati pred cijevi turskih tenkova i haubica.

PKK - US
FOTO: PKK i US ARMY

Dana 25. ožujka je američki specijalni izaslanik za Siriju James Jeffrey na tiskovnoj konferenciji u američkom State Departmentu jasno naveo da SAD surađuje sa svojom NATO saveznicom Turskom oko “sigurnosne zone” uz tursku granicu, te da YPG snage neće biti dio snaga koje će kontrolirati to područje.

“Tražimo rješenje koje bi zadovoljilo potrebe svih. Radimo s Turskom na stvaranju sigurne zone određene duljine duž turske granice, gdje ne bi bilo YPG snaga, jer je Turska vrlo nervozna njihovih veza s PKK”, rekao je Jeffrey na tiskovnoj konferenciji.

Nećemo se žaliti na nepromišljenost sirijskih Kurda koji su dio proameričkih snaga. Teško je shvatiti zašto nakon Afrina sirijski Kurdi i dalje računaju na  Amerikance, koji, kao što se može vidjeti iz govora Jamesa Jeffreya, žele dati Kurdima sjeveroistočnu Siriju, ali tako da opet budu pod turskom okupacijom. Vjerojatno su sirijski Kurdi iz SDF snaga mazohisti, vole i žele biti silovani od strane turskih trupa i proturskih bandi, surađujući sa Sjedinjenim Državama, kao što je bio slučaj u Afrinu, na primjer.

U tom kontekstu vrijedi podsjetiti Rusiji i Iran, koji još uvijek ne vide ili se prave da ne vide da je njihov partner u “trojki iz Astane”, Turska, saveznik Sjedinjenih Država, slijedom toga i Izraela. No, Moskva i Teheran vjerojatno raspolažu s puno više podataka i igraju svoju igru, znajući da se ne mogu osloniti na Ankaru.

No, sada je najpogodniji trenutak, prvo, uvjeriti Kurde iz YPG snaga da se okrenu Moskvi, Teheranu i Damasku, a drugo, pritisnuti Tursku u ugao i prisiliti je da se “odluči”. Ako Ankara želi sudjelovati u sirijskom rješenju na ravnopravnoj osnovi s Rusijom i Iranom, onda mora potpuno negirati Sjedinjene Države i Izrael, nigdje u sjeveroistočnoj Siriji ne smije ulaziti i ugrožavati lokalno stanovništvo, a to nisu samo Kurdi, već i Armenci, Asirci, Druzi i Arapi.

Osim toga, Turci moraju povući svoje trupe sa sirijske granice po cijeloj dužini, najmanje 30 km od granične crte i, naravno, otići iz Afrina, Jarabulusa, Al-Baba i područja oko Manbija. I posljednje, sami Turci, njihova vojska i sigurnosne službe, fizički moraju likvidirati sve svoje teroriste iz Islamske stranke Turkestana i Rusima dati koordinate svih položaja Hayat Tahrir Al-Shama u Idlibu, kako bi kirurški preciznim udarima rusko zrakoplovstvo uništilo ovu terorističku pošast.

Samo pod takvim uvjetima će biti moguće vjerovati Ankari i njezinim uvjeravanja o poštivanju teritorijalne cjelovitosti Sirije.

Kako bi se dovršila kurdsko-američko-turska stranica u Siriji, treba reći da su Kurdi iz Sirijskih demokratskih snaga 29. ožujka održali vojnu paradu u gradu Qamishliju u pokrajini Hasaka, koji se nalazi u blizini turske granice. Parada je bila posvećena pobjedi nad “kalifatom” u gradu Baghuzu. Kurdi su marširali sa svojim zastavama, prolazila su vojna vozila i svirao je orkestar. Videozapis ovog događaja je dostupan na internetu.

Kurdi - Dogovor
FOTO: YPG

Ranije su mnogi mediji pisali da je za fiskalnu 2020. godinu Pentagon zatražio 550 milijuna dolara za pripremu i razvoj “lokalnih sirijskih vojnih formacija”. Na temelju toga je donesen iznimno pogrešan zaključak kako su se Sjedinjene Države “povukle iz ranije postignutih sporazuma s Turskom o sirijskim Kurdima”.

Ankara neprestano prijeti da će provesti vojnu operaciju protiv kurdskih formacija, međutim, ne usuđuje se započeti. Američki predsjednik Donald Trump je jednom rekao da će u slučaju napada na sirijske Kurde Sjedinjene Države “ekonomski iscrpiti Tursku”.

Trenutno je 28% teritorija zemlje pod kontrolom takozvanih Sirijskih demokratskih snaga. To je ogroman dio sjeveroistočne Sirije koji graniči s Irakom i Turskom i 70% naftnih polja arapske zemlje se nalazi u ovoj regiji.

Stoga vrijedi spomenuti izjavu koja će zapanjiti sirijske Kurde i njihove “fanove”, kao i pristaše ideje da “Sjedinjene Države jamče život Kurdima”. To je priznanje američkog predstavnika za Siriju Jamesa Jeffreya od 25. ožujka o stvaranju sigurnosne zone s turskom vojskom u sirijskom teritoriju u kojoj neće biti kurdskih boraca. Nije li jasno da je, kao u slučaju Afrina, Washington Kurde već predao Ankari?

U međuvremenu, situacija sa sirijskom Golanskom visoravni i dalje nervira stanovnike i sve moguće vojske, a raspirivanje strasti oko ovog područja je postalo široko rasprostranjeno zanimanje. Niti jedna zemlja na svijetu, čak ni one koje su poput psa odane Washingtonu, kao susjedna Kanada, nije se usudila podržati američkog predsjednika Donalda Trumpa i Izrael u njihovoj zajedničkoj radosti u pokušaju “legitimiranja” aneksije Golanske visoravni. No, Washingtonu i Tel Avivu je  dobro zajedno i oni ne trebaju nikoga  više. Ionako već desetljećima ignoriraju cijeli svijet i otvoreno se rugaju planeti. Izraelski mediji su 28. ožujka objavili da se administracija Bijele kuće priprema za ponovno iscrtavanje svih vladinih mapa Izraela i okolnih regija kako bi se Golanska visoravan uključila u Izrael. Nove će se karte “uklopiti” u nedavnu promjenu američke politike kojom se priznaje okupirana sirijska teritorija Golanske visoravni kao dio Izraela, izjavio je glasnogovornik State Departmenta. To je potvrdio i Brian Hook, posebni američki izaslanik za Iran, koji je također rekao da će State Department “ponovno iscrtati” karte i objaviti ih “čim budu spremne”.

Golan Sirija
FOTO: Golan, Sirija

Američki State Department još nije razjasnio je li SAD vidio granicu izraelsko-sirijske strane na liniji primirja iz 1974. ili zapadnu granicu demilitarizirane zone koju nadziru promatrači UN-a. U vezi s nadolazećim američko-izraelskim “praznikom” je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a 27. ožujka ove godine 14 članova od 15, osim Sjedinjenih Država, osudilo taj korak, nazivajući izraelsku aneksiju regije “nevažećom i bez međunarodne pravne snage”. Cijela Arapska liga, čak i zemlje koje su neprijatelji Sirije i koje su sudjelovale u terorističkoj agresiji na Damask, kao Saudijska Arabija, zauzele su isti stav i potpuno odbacuju američko-izraelski sporazum.

“Čelnici zemalja Arapske lige pružili su potporu Siriji po pitanju vlasništva nad Golanskom visoravni”, navodi se u nacrtu priopćenja s 30. summita međunarodne organizacije u Tunisu.

Europska povjerenica za vanjske i sigurnosne poslove, Federica Mogherini, na summitu Arapske lige u Tunisu kazala je kako EU ne priznaje izraelski suverenitet nad Golanskom visoravani i protivi se odluci američkih vlasti da priznaju pravo Izraela na “sirijski Golan” i da EU ne priznaje izraelske teritorije okupirane 1967. godine. Mogherini je dodala kako namjerno ignoriranje međunarodnih rezolucija o Golanu nije nikakvo rješenje.

Vođe Hezbollaha, šeik Hassan Nasrallah, nakon američke odluke da Golansku visoravan pokloni Izraelu, pozvao je arapske zemlje da se, kao odgovor,  povuku iz Arapske mirovne inicijative tijekom summita Arapske lige u Tunisu. Prema Hassanu Nasrallahu, “nakon priznanja Golanske visoravni, bilo koji dan i sat možemo očekivati da će Trump proglasiti priznanje suvereniteta Izraela nad Zapadnom obalom”, čime će pogaziti rezolucije UN-a o stvaranju arapske nezavisne države u Palestini,

Podsjetimo da je Arapska mirovna inicijativa pokrenuta 2002. godine i cilj joj je zaključiti sveobuhvatni mir s Izraelom i okončati arapsko-izraelski sukob. Izrael bi, pak, morao napustiti teritorije koje je okupirao 1967. godine, Golansku visoravan i farme Sheba, te priznati državu Palestinu na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom. Istočni Jeruzalem je anektiran uz pomoć Trumpa, koji je sebi dao ovlasti da ujedinjeni Jeruzalem i proglasi ga glavnim gradom samo Izraela. Sada vidimo pokušaj aneksije Golanske visoravni, a najavljeno je i priznanje izraelskih naselja na zapadnoj obali, možda i cijelog područja za teritorij cionističkog entiteta. Šeik Nasrallah je rekao kako se provodi američka “legalizacija” okupacije Zapadne obale i, sukladno tome, likvidacija palestinske autonomije.

Naime, izraelske okupacijske vlasti su 30. ožujka objavile novi plan izgradnje za 4927 stambenih jedinica za židovske naseljenike na Zapadnoj obali. Palestinski mediji su izvijestili da novi plan predviđa stvaranje 1427 stambenih jedinica za proširenje pet židovskih naselja izgrađenih na palestinskoj zemlji u okupiranom Jeruzalemu i 3500 drugih stambenih jedinica u različitim dijelovima Zapadne obale. Lako je zaključiti da Izrael uskoro planira zaplijeniti nova ogromna područja Palestine.

Politika Sjedinjenih Država i Izraela ostat će nepromijenjena sve dok se svijet ne suprotstavi okupatorima. Ne postoji drugi način, jer diplomatska upozorenja za moderne naciste ne vrijede. Nisu vrijedila ni za nacistički Treći Reich, sve dok ga dok nije pregazila i porazila sovjetska vojska. Netko će reći kako je pogrešno usporediti djelovanje Sjedinjenih Država i Izraela s Hitlerovom politikom, ali velike razlike nema.

Kako nazvati i ono što je ruski stalni predstavnik pri Ujedinjenim narodima rekao na sastanku Vijeća sigurnosti 27. ožujka? Militanti sirijske Al-Qaede i Bijele kacige pripremaju nove provokacije otrovnim tvarima u sirijskom Idlibu, rekao je ruski diplomat. Stalni predstavnik Rusije istaknuo je kako se situacija u sirijskoj pokrajini Idlib “razvija u opasnom smjeru”.

Zapadna obala gaza
FOTO: Zapadna obala, Gaza

“Ozbiljnu zabrinutost izazivaju nedavno primljena izvješća da militanti Hayat Tahrir Al-Shama uz pomoć zloglasnih Bijelih kaciga pripremaju sljedeću provokaciju uz upotrebu otrovnih tvari”, kaže Nebenzija, dodajući kako ova skupina kontrolira gotovo 90% sirijske pokrajine Idlib.

Predstavnik ruskog ministarstva obrane u Siriji, Viktor Kupčišin, na brifingu 29. ožujka u Damasku je rekao da teroristima u Idlibu u organiziranju ove provokacije pomažu francuske i belgijske tajne službe, čiji su predstavnici razgovarali s čelnicima terorista razgovarali o organiziranju snimanja, koje otrovne tvari treba koristiti, te kako za sve okriviti Rusiju i vladu Sirije. Djelatnici belgijskih tajnih službi su već snimali zračne udare ruskih zrakoplova na objekte terorista u Idlibu, kako bi se ovi snimci iskoristili za optužbe protiv Rusije za korištenje kemijskog oružja.

Sve ovo govori da se u Siriji koristi čisti i sofisticirani fašizam protiv svih naroda ove zemlje, a oni koji vode ovaj fašizam su vlasti Sjedinjenih Država i Izraela, i nitko više. Ostatak, uključujući zemlje članice EU, čak i Tursku, svojim nedjelovanjem postaju blijede marionete Washingtona i Tel Aviva.

Dakle, ovdje bi trebalo razmisliti o tome što vladari Sjedinjenih Država i Izraela pripremaju i kako na to odgovoriti. Prvo, nikada u povijesti nije postojala tvorevina pod uvjetnim imenom “Veliki Izrael”. Ako o politiku Izraela usporedimo s nacističkom, dobit ćemo etiketu “antisemita”, ali potpuno je opravdano izjednačavanje cionizma s njemačkim nacizmom, iako se manifestira u obliku ksenofobnog religiozno-politiziranog rasizma protiv onih koji ne žele pobjeći iz Palestine, ne žele postati Židovi i asimilirati se ili prihvatiti ulogu modernih izraelskih robova u “civilnoj odjeći”.

Usput, palestinski Arapi kršćani mogu reći mnogo zanimljivog i zabavnog o tome, jer su gotovo izvorni kršćani svijeta, a danas su prisiljeni ili živjeti u getu ili pobjeći iz svoje rodne zemlje.

Veliki Izrael
FOTO: Veliki Izrael

Izrael i Sjedinjene Države doista žele čekati izravne optužbe za fašizam na Bliskom istoku? Pa, ne moraju dugo čekati, barem ne ovaj put. Iranska tiskovna agencija Mehr News je izvijestila o skupu 17. veljače u Bandar Lengeu, kada se iranski predsjednik Rohani prisjetio novije povijesti i cijelog smisla onoga što se događa na Bliskom istoku.

Iran želi uspostaviti bratske veze sa svim zemljama u regiji i mi nismo nikada započeli nikakvu agresiju u regiji. Oni koji vjeruju da im cionisti i Amerikanci mogu pružiti sigurnost su u krivu. Mi, muslimani, moramo jamčiti sigurnost cijele regije, ali nažalost, neke susjedne zemlje su izabrale pogrešan put i otrčale pod zaštitu Amerike i cionista. Čak misle da je Iran gladan njihovih resursa. Na dan kada je Saddam napao Iran, poručili smo susjednim zemljama da će Iran poraziti svog neprijatelja i trebali bi znati kako je tada sve završilo”, rekao je Rohani.

U kontekstu gore navedenog treba pratiti daljnji razvoj situacije u širem Bliskom istoku i moguću eskalaciju u Hormuškom tjesnacu, kao i vjerojatno Trumpovo priznanje do kraja mandata velikih dijelova Zapadne obale kao teritorij Izraela. Američki državni tajnik Mike Pompeo svemu daje mističan ton i objašnjava novinarima kako je “Trump poslan od Boga da spasi Izrael od Irana”.

Sastaviti ovu geopolitičku slagalicu je vrlo složen posao, a da ne ispadne slagalica strave, kako to čine Tel Aviv i Washington. Stoga sve odluke Damaska, Teherana i Moskve treba tumačiti hladne glave i s vremenskim odmakom od nekoliko tjedana. Kao što vidimo, u samo nekoliko dana su se dogodili do danas nerazjašnjeni napadi na Aleppo, izjave Washingtona o dogovoru s Turskom, pokreti turske vojske i sastanci s ruskom i iranskom stranom, povećane vojne aktivnosti sirijske vojske na jugu Idliba i terorista u smjeru zapadnog Aleppa, a ništa od toga se nije dogodilo slučajno. Za potpuni poraz destruktivnih sila na Bliskom istoku treba vremena, ali i strpljenja, što uključuje nepoduzimanje ishitrenih koraka ili odgovora na provokacije, a Iran, Sirija i Rusija su pokazali da se znaju nositi s ovom situacijom.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
49 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Konačno opet odlicna jedna analiza sa pravilno razmjestenim saveznicima..
Vidi se iz prilozenog kakva paljevina se ocekuje na BI , ko će na koga a uskoro , za koji dan ako se ne varam , bice predstavljen ” dogovor stoljeća “….

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Alen

Ovo s iranom sta se desava su potezi vezani za trampov deal of the century , sve je povezano…

Sparkling
Gost
Sparkling
2 godine prije

Da, Gosp. Babič naširoko i bez navijanja dobar pregled trenutačne situacije na BI, ali mi obični čitatelji več sve to 99% znamo. Za mene osobno još uvijek (kao što sam i mnogo prije naglašavao) velika zagonetka je Turska. I što se same Turske tiče i Erdoana, u dogledno vrijeme odigrat… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Sparkling

Turska je na ” njihovoj ” strani , nema tu nikakve zagonetke…

Sion
Gost
Sion
2 godine prije

Najstariji naziv za “Palestinu” je “Kanaan” – zemlja gdje su živjela “kanaanska plemena”, a obuhvaća današnji Izrael i Libanon, teritorij Palestine s obalnim zemljama, te dijelove Jordana, Sirije i sjeveroistok Egipta. Naziv “Palestina” dolazi od naziva “Filisteja” koji označava “narode sa mora”. Tako se u starim egipatskim zapisima (12. stoljeća… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Sion

Majstore sadi el-garkad , znas da će trebati..

Vasilij Zajcev
Gost
Vasilij Zajcev
2 godine prije
Reply to  Sion

Upravo ste vi cionisti polomili zube na Siriji i Iranu. Zivio Bashar al-Assad!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Vasilij Zajcev

Asad će živjeti dokle to budu željeli i dopustili Izraelci!!!

Oceania
Gost
Oceania
2 godine prije
Reply to  Sion

Eto , “superiorni” nam pisu hvalospeve o sebi samima …

Vasilij Zajcev
Gost
Vasilij Zajcev
2 godine prije
Reply to  Oceania

Nije li ideologija prema kojoj neki narod sam sebe naziva “Bozjim izabranim” zapravo rasizam najgore vrste?

Stajerc
Gost
Stajerc
2 godine prije
Reply to  Vasilij Zajcev

Kako mislis sam sebe naziva? Tako pise v Tori, a Toru ne prihvaca samo taj narod, se razume.
Sad drugo je pitanje, kaksne veze ima taj narod sa danasnjimi cionisti?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Sion

Amen!!!

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije
Reply to  Sion

@sion velis “Koliko god vi očajnički željeli poraz i uništenje Izraela “????? odakle ti to???? ne brkaj pojam ‘unistenje izraela’ s pojmom ‘unistenje cionizma’. njemacka postoji dan danas,al nacizam ne (na drzavnoj razini ne). a zasto recimo izraelci imaju po tvom tumacenju (a istinito je) vece pravo na stvaranje drzave,a… Pročitaj više »

Sion
Gost
Sion
2 godine prije

@ tobia quantrill Iza izlike da su protiv cionizma, kod mnogih se zapravo skriva mržnja prema samom Izraelu, baš kao i kod arapa kako i sam primjećuješ kada izjavljuješ “jer činjenica je da bi ih arapi i morski pasi (crveno more) najradije pojeli”. Dalje pišeš kako “svaka povijest ima isto… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Sion

“…tadašnjem ljudskom zakonu…osvajanjem… ? ma razumijem te ja jako dobro… Drugo, tko su ‘sea people’, stari Egipćani koje su napali nekoliko puta – nisu znali. Nisu znali ni – stari Grci…i odakle ti pretpostavka da su ‘helenistički narod’? Što bi to trebalo značiti? Genetski ili jezično? Glupost. Mikenska ili Minojska?… Pročitaj više »

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  Sion

@ Sion – kažeš “pravo na zemlju”. To pravo na zemlju je ljudska a ne Božija kategorija, jer Bog nikome nije dao tapiju na određeni komad zemlje i uveo ga u svoj katastar kao njegovo vlasništvo dovijeka. To “pravo” na zemlju su stvorili ljudi – neki su ga stekli jednostavnim… Pročitaj više »

Nik
Gost
Nik
2 godine prije
Reply to  Sion

Koliko je ono dice ubijeno u zadnjim napadima na palestince prije ne znam koliko godina mislim 3 nisam siguran…ne koristi boga da opravdavaš ubijanje civila i nevine dice. Kada je sluzbeni rat to neću komentirat niti brojke niti ubijene jer rat je rat, ali pokretanje nekakvih 10 dnevnih akcija da… Pročitaj više »

ime
Gost
ime
2 godine prije
Reply to  Sion

Amen

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  Sion

@ Sion – ne tako davno još jedan narod je bio “izabrani” nadnarod. Znaš, predvodio ga je jedan čikica sa brčićima, zalizane kose. Pa je onda taj “izabrani” nadnarod počeo trijebijti druge narode koji su po njihovom viđenju bili kao kukolj. Znaš, zajebana je stvar kad pojedinac ili čitav narod… Pročitaj više »

Sion
Gost
Sion
2 godine prije
Reply to  mars

@ mars Nije izraelski narod po ničem iznad ostalih naroda, ničim uzvišeniji, osim milošću da se po njima Bog objavio drugim narodima (kroz njihove spise, koje i pravoslavci, i katolici, i protestanti uzimaju za neizostavni dio svojeg svetog pisma – Biblije) i što nam je Bog kroz njih po kršćanskom… Pročitaj više »

ime
Gost
ime
2 godine prije
Reply to  Sion

Dragi brate @sion, amen.
Slava Svecu Izraelovom

ime
Gost
ime
2 godine prije
Reply to  ime

1A Isus joj reče: »Vjeruj mi, ženo, dolazi čas kad se nećete klanjati Ocu ni na ovoj gori ni u Jeruzalemu. 22Vi se klanjate onome što ne poznate, a mi se klanjamo onome što poznamo jer spasenje dolazi od Židova. 23Ali dolazi čas – sada je! – kad će se… Pročitaj više »

Sion
Gost
Sion
2 godine prije
Reply to  ime

Uistinu, neka je uvijek na usnama našim hvala i slava za Boga našega. Neka je blagoslovljeno njegovo sveto ime među narodima, i neka narodi upoznaju Isusa Krista kao svoga spasitelja.

Toni
Gost
Toni
2 godine prije
Reply to  mars

mars
Imamo mi sličan primjer i na našim prostorima. Jedan narod sebe naziva “nebeski narod”

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Toni

I ja sam to već napisao ovdje samo malo konkretnije nego ti i obrisalo me hehehe!

...
Gost
...
2 godine prije
Reply to  Sion

Palestinci nisu nikakvog helenističkog porijekla. Nekad davno to je bio jedan narod. Jedan dio tog naroda se više vezao za zemlju i bavio se poljoprivredom, dok se drugi dio bavio stočarstvom i išao za pašom. Tako su Filistejci ostali vezani za zemlju, a izraelci su bili nomadi i živjeli od… Pročitaj više »

robi
Gost
robi
2 godine prije
Reply to  Sion

Sion nažalost pogrešno si protumačio sve. Žao mi te je jer si se udaljio kilometrima i miljama od Isusa i Boga kojega ja poznajem. Nažalost postao si FANATIK. Eto objašnjenja ti padaju u vodi samo da razmisliš o Isusovoj naredbi: Ne ubij!. Eto samo da razmisliš o tome vidio bi… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  robi

Otplovio je on miljama daleko , daj Boze da dodje pameti…

Sion
Gost
Sion
2 godine prije
Reply to  robi

@ robi Kakav je moj odnos sa Bogom tebi nije dano da prosuđuješ. Ne možeš prosuditi ni ono što vidiš, a prosuđivao bi ono što ne vidiš. Nigdje ja nisam opravdavao ubijanje ljudi, niti sam opravdavao ičije pogreške pa tako ni Izraelove. Naveo sam istinu da ta zemja pripada Izraelcima… Pročitaj više »

robi
Gost
robi
2 godine prije
Reply to  Sion

Dragi “Sione” sve što si rekao ja sam već učinio samo ti to ne vidiš. Dano mi je da obratim pažnju na tebe i tvoj put i dam ti signal da se uskladiš sa Isusom. Da se vratiš na suštinu religije a to je razvoj ljubavi prema Bogu. Otišao si… Pročitaj više »

radijacija2000
Gost
radijacija2000
2 godine prije
Reply to  Sion

Dobro, ima neke istine u tvoju priču, ali kada su Jevreji imali svoju državu i kada su bili većina na teritoriju današnog Izraela ? Nije da valjda polagaju sva prava na tom teritoriju zato što si imali državu i bili većins pre više od 2 milenija ?

Pomalo
Gost
Pomalo
2 godine prije
Reply to  radijacija2000

@sion
Ako me mozak dobro sluzi perzija (iran) je prije ikakvog spomena izraelaca gospodarila tim podrucjem. Jel to znaci da imaju pravo i danas? Neznan tocnu godinu (valjda oko 1930.ih) su zatrazili od svijetske zajednice da ih ne zovu prezija nego po domaci “iran”

Issa
Gost
Issa
2 godine prije
Reply to  Sion

Sion pogresno!! A vjerovatno i sam znas da seres kvake. Zidovska zemlja je u biti Jemen a ne Palestina. A posto je Jemen najsiromasnija zemlja svijeta bez skoro ikakvih prirodnih resorsa, oni su se odlucili parazitski naseliti i oteti zemlju koja im mnogo vise pase; Palestine. Sion, does “Magic carpet”… Pročitaj više »

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije

Ha, tu svatko igra svoje, srecom, malo jaci igraci su i sa druge strane. Mislim da je najteze Turskoj, jaja su im doslovno u skripcu, svi su svjesni toga. US netreba, niti odgovara jaka Turska, a Turska je svjesna da se nece tako lako iscupati iz US zagrljaja, bar ne… Pročitaj više »

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije

Jedino sto apsolutno stoji od Babica je da je Cionizam, odnosno djelovanje, ponasanje, ustroj US i Izraele cisti nacizam, ali to vrijedi i za EU. Jedino sto se EU jos nije konsolidirala unutar sebe i sto je vojno slaba, pa se nemoze razmahati kao US i Izrael, da moze bila… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Miki maus

I EU odradjuje jako dobro svoj dio nacizma provodeći ekonomske okupacije i svu nesreću koju okupiranim drzavama taj vid okupacije donosi..

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Alen

Slazem se, ali nesreca malim i slabim drzavama i narodima tek stize. Zasad im je jos dobro, pravi raj u poredjenju sta ih ceka. Uostalom, sta su ocekivali od potomaka nacista? Cak ni oni nisu toliko krivi, kao vlastite politicke “elite” ( prvorazredno smece) tih istih zemalja i naroda, koje… Pročitaj više »

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Postavi se ti na njihovo mjesto! Zar bi trebalo, da se predaju i isele na neko drugo mjesto u svijetu? To što rade židovi je logična posljedica onoga što se je uvjek događalo i što se događa oko njih!

Džukac Billie
Gost
Džukac Billie
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Niko, razuman, ne spori Jevrejima pravo na državu, ali to pravo ne podrazumeva pravo da (u vreme mira) raketiraju susedne države, da im ruše vlade, bombarduju i ubijaju civile. Da ima i malo razuma u njihovoj politici, upravo sada kada su jači, uredili bi odnose sa susedima i sklopili stabilan… Pročitaj više »

Sion
Gost
Sion
2 godine prije
Reply to  Džukac Billie

@ Džukac Billie Mnogi Izraelcima osporavaju pravo na državu, i mnogi se konsolidiraju uokolo njih za budući sukob. Čitaj kako je došlo do prvog izraelsko-arapskog rata. Čitaj kako je kasnije došlo do “Šestodnevnog rata”, kakve su izjave davali arapski vođe prije tog rata gdje su najavljivali da će Izraelce pobacati… Pročitaj više »

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Džukac Billie

Ne sjećam se ni jednog primjera da su Izraelci prvi raketirali neku državu pa čak kad je u pitanju Hamas i Hezbolah izraelci su u svim primjerima sukoba s njima samo odgovorili na provokacije, možda ponekad i malo pretjerano, ali teško je podnositi, da ti vlastiti narod netko stalno namjerno… Pročitaj više »

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

@dz kazes tj pises ‘Ne sjećam se ni jednog primjera da su Izraelci prvi raketirali neku državu’. slaba ti je memorija: raketiranja alepa raketiranje damaska i okolice ne sjecam se da su 2013., 2014., 2015., 2016., 2017., 2018. pa cak ni 2019. sirijci ispalili jednu raketu na izrael. znas sto… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Prvo, primjetna je težnja da se napadu na druge države nazivaju ‘antiterorističkim akcijama’, ili opravdavaju humanutarnim akcijama i ‘zaštitom ljudskih prava’. Ali, primjetne su i nove tendencije: ” Bog je poslao Trumpa”… Bilo je toga i prije u povjesti, ali servirati to u 21. st.? I onda, nek’ se odluči:… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Lucija

Lucija , nisu to nove tendencije, unazad od regana , kolilo pratim , pa preko buševa ,klintona , i evo trampa svi su imali religijsku podlogu .. Takodjer jako puno drzavnih sekretara , ministara je bio u istom fazonu.. Pronadji na netu izjave nabrojanih o njihovoj ” misiji ” ..… Pročitaj više »

hazar
Gost
hazar
2 godine prije

lijepo vidit kartu iztaela u božanskm granicama….defitnivno se moraju spojit sa bračom kurdima i potjerat sunitske arape,turke i pračkaše,Godinama nas lažu kako je poslanik iz jeruzalema otišao na nebo a kad mu proučiš put kroz život nikadnije bio ni blizu, izraelu tj jeruzalemu?? nazvnali su jednu knjigu poslanik u jeruzalemu… Pročitaj više »

ime
Gost
ime
2 godine prije

1Odakle ratovi, odakle borbe među vama? Zar ne odavde: od pohota što vojuju u udovima vašim? 2Žudite, a nemate; ubijate i hlepite, a ne možete postići; borite se i ratujete. Nemate jer ne ištete. 3Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite.

iewrignvqeurfqbewbfqewfuzwef
Gost
iewrignvqeurfqbewbfqewfuzwef
2 godine prije

Faraon je pobjedio narod sa mora a ne judejce pa je to uklesao u kamen hijeroglifama kao filistines, eto tko je starosjedilac tamo.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

To je nebitna stvar , to je samo prica da sakrije ono sto spremaju ..Vidi , ne treba njima ta zemlja da bi opravdali svoje postojanje i tu zivjeli , već radi budućih stvari koje planiraju…

iewrignvqeurfqbewbfqewfuzwef
Gost
iewrignvqeurfqbewbfqewfuzwef
2 godine prije
Reply to  Alen

Sve jasno Alene, ovo sam napisao zbog onog gore što manipulira činjenicama.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik