SAD zaprijetile Siriji masovnim zračnim udarima

Vojna baza
77 komentara

Savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika John Bolton je u razgovoru s tajnikom ruskog Vijeća nacionalne sigurnosti Nikolajem Patruševim u Ženevi rekao “kako je Washington spreman ponovno provesti udare na položaje i objekte sirijske vojske, ovaj put puno jače od bivšeg napada koji je proveden u travnju ove godine”.

Prema izvorima agencije Bloomberg , američki dužnosnik je to izjavio u četvrtak tijekom sastanka s Patruševim u Ženevi. Američka vlada je priopćila kako navodno ima podatke da bi sirijske vlasti u pokušaju da vrate zadnje teritorije pod kontrolom islamističkih skupina “mogle upotrijebiti kemijsko oružje”.

Podsjetimo da su u travnju ove godine Sjedinjene Države i saveznici proveli raketne udare na nekoliko objekata  u Siriji, optužujući Damask da je u kampanji protiv islamističkih terorističkih skupina u Dumi “koristio kemijsko oružje”.

SAD nisu ni čekale istragu stručnjaka OPCW-a, koji su kasnije potvrdili da je u Dumi navodno korišten klorin, ali se ne može utvrditi koja ga je strana u sukobu koristila. Kasnije su objavljene snimke skladišta oružja i streljiva poraženih terorista u Dumi i pronađene su zalihe klora njemačke proizvodnje.
Prošlog travnja su američke snage napale zračnu bazu Al-Shayrat bez dokaza da je u njoj ikada bilo kemijskog oružja. Podsjetimo, stalni predstavnik Sirije u OPCW-u Bassam Sabbag je izvijestio da je Damask ispunio sve obveze i uništio svo kemijsko oružje koje je imao na raspolaganju.

Američki razarač i strateški bombarderi stigli u Perzijski zaljev

Arleigh Burke
FOTO: Američki razarač klase Arleigh Burke

“Sljedeća provokacija s kemijskim napadom će biti prilika da SAD ostvare svoju prijetnju i napadnu javne objekte u Siriji”, rekao je službeni predstavnik ruskog ministarstva obrane, general Igor Konašenkov.

Konašenkov je rekao da bi se udar mogao provesti iz Perzijskog zaljeva gdje je stigao je američki razarač “USS The Sullivans” s 56 krstarećih projektila. Osim toga, u zračnu bazu Al-Udeid u Katar su premješteni strateški bombarderi B-1B s 24 krstareća projektila “zrak-zemlja” AGM-158 JASSM.

Ruski general je naglasio da su aktivnosti Zapada usmjerene “još jedan pokušaj oštrog pogoršanja situacije na Bliskom istoku i da se osujeti mirovni proces na području Sirije”.

General Konašenkov je također rekao da se provokacija “kemijskim oružjem” priprema uz aktivno sudjelovanje britanskih obavještajnih službi.

Moskva: “Teroristi moraju nestati i mi ćemo pomoći Damasku”

Putin - Lavrov

“Iako je Washington najavio novi ultimatum Siriji, to neće utjecati na odlučnost Moskve da pomogne Damasku u uklanjanju terorista”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Moskva također ne isključuje da bi uskoro moglo biti teških provokacija Zapada protiv Sirije, te da zapadne sile traže sve moguće izgovore kako bi se ponovno otvorilo pitanje smjene vlasti u Damasku.

“Rusija je spremna za takve scenarije i spremna je za njih”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

Također je dodao da su u Moskvi svjesni izjava Johna Boltona, pomoćnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost.

Rjabkov je napomenuo “da su prijetnje vjerojatno jedini jezik kojim Washington trenutno govori”.

Moskva upozorava SAD i njihove saveznike da se suzdrže od donošenja teških odluka protiv Sirije.

Podsjetio je i na izjavu generala Konašenkova, koji je rekao kako teroristi Al.-Nusra Fronta, uz aktivnu potporu britanskih specijalnih snaga, pripremaju još jednu provokaciju pomoću kemijskog oružja u Siriji, potrebnu da se pokrene napad na širokoj skali protiv sirijske vojske, vlade i naroda.

Njemački klor u pronađen skladištima terorista u Dumi: Trump prijeti: Bashar Al-Assad treba skupo platiti za kemijski napad (VIDEO/FOTO)

AGM-158 JASSMAl-Nusra Frontgeneral Igor KonašenkovNikolaj PetruševOPCW
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laurusri
5 godine prije

Pa zar opet, zar ne mogu izmisliti nešto drugo osim kemijskih napada, jedino je žalosno što prosječni neupućeni zapadnjak puši takve vijesti, i burt i Galus.

Tomica
5 godine prije

Ne raspoređuje se takva i tolika tehnika u jednom danu. Plan i raspored je napravljen sigurno dosta ranije znajući da će i Idlib doći na red. Scenario je spreman i sad su obezbjedili “odgovor” na kemijski napad koji je dio scenarija. Sumnjam da će i ovaj put Rusija učiniti bilo šta konkretno ali će sigurno pomoći Siriji da žrtve i štetu učine što manjom. Je*i ga, “svi” kao podržavaju Rusiju i osuđuju Zapad ali niko ne bi bio na njihovoj strani da dođe do rata, pa i ove naše uboge državice bi jurišale na njih.
Ja i dalje ne mogu da svarim ovaj i ovakav Svijet gdje guzonje prihvataju i podupiru ovakve gluposti i bezočne laži a šute k’o pi*ke na sve što se dešava u Jemenu.

neotpisani pospanko
5 godine prije

Ako ce biti onoliko efikasan koliko i zadnji put, onda kazem da se ne treba bojati.
I hajde Alnusrovci idete na k*rac vise svima sa tim lazima o hemijskim napafima.

Gost
5 godine prije

Da Rusija ima muda objavila bi “napad na Siriju je napad na Rusiju i uzvratit ćemo nuklearnim bombama”.

Trubadur
5 godine prije

Ovo več postaje smiješno…. Trump, če malo da snizi pritisak iz svoje unutarnje političke scene… Rusi če malo, potrenirati umreženje S-400 sa sirskim Nevama Kubovima i Panzirima …. A nastradače če neka prazna zgrada u kojoj je još stari Hafez pravio plikavce…..Za sve win-win….Idemo dalje… Nema tu šta da se vidi…

HEKPCT
5 godine prije

Bit će to samo jedan u nizu američkih udara na Siriju, ni prvi ni zadnji. Udari neće prestati sve dok cijela Sirija ne doživi sudbinu Golanske visoravni.

tedi
5 godine prije

Oni stvarno misle da su glavne Baje na svijetu,moglo bi im se omaci.
Ali ajde da vidimo,kako ce se taj performans odigrati?

Laki Topalović
5 godine prije

Ako će napadati Tomahawcima i onom bombom što su Rusi dobili od Sirijaca od prošlog napada, onda je dovoljno podesiti elektroniku i sve dolazeće skrenuti s mete u pustinju.

igi
5 godine prije

…NIŠTA MI NIJE JASNO…kao da je sam lucifer gospodar te prekooceanske ex britanske kolonije…nekad davno kapitalisti rotschildi i ostali gušteri koristili su ljudski hedonizam,šarene izloge,traperice,šuškavce,merđe i orliće u đžepu da bi se pobjedio rani komunizam koji je gajio utopističku iluziju bezklasnog društva koje će doći kroz odricanje,skrušenost i odanost društvenoj socijalističkoj zajednici…danas…danas ti gušteri koriste koljače koji traže suzdržanost,odricanje od hedonizma i krutu povlašćenost njihovim učenjima vjere nasuprot asadovcima koji su sekularno društvo sklono hedonizmu…pušenju,lokanju,trapericama,nošenju brendiranih krpica tj.šarenim izlozima…ovo je sve išlo u kuhac.

Jim
5 godine prije

Yenkiji se moraju tretirati kao teroristi.

Di ovaj Svijet ide?
5 godine prije

ta Amerika postala pravo dno dna….ovo su ocajnicki potezi…. ocito je da su davno izgubili kontrolu nad Siriskim teritoriem …. a tako su se nadali da ce (nakon sto ju sravne kroz ruke ISILA) doci spasiti sa svojom DEMOKRaTIOM (pametnije bi im bilo da se zabrinu oko svoga napacenog – beskucnog naroda)

Weteran
5 godine prije

Zar opet režirani performans.

burt
5 godine prije

ove priče ruskog ministra treba uzet sa rezervom o dolasku navodnih islamista treniranih od strane Britanaca i kanistara s kemijskim otrovima, još se vode pregovori i postoji mogućnost da grad Idlib i Afrin i Jarablus uđu u tursku zonu a da Assad dobije jug Idliba, to je jedna o mogućnosti jer ako se krene u opći napad bit će neviđena klaonica, SAA najavljuju da će prikupit 25000 vojnika oko Idliba ali u Idlibu ima 70000 boraca od čega 20000 fanatika

Gordan
5 godine prije

A, ako su ovi F-16 onda nema brige, oni su skroz-na-skroz beskorisni. Samo pitajte Dutertea, Saddama i redakciju.

Potemkin
5 godine prije

Eto vidis kako vam je lijepo na ovoj temi 🙂

Ovo je prava tema za vas a svijet je opet onakav kakav treba biti , pljuvati po zapadu i djeliti si plusice .

P.S. Samo nastavite , necu smetati 🙂

fbslo
5 godine prije

Ej Ameri, pogodite i mene, i ja imam kemijsku…. -olovku.

Trubadur
5 godine prije

Evo naš idu zaključne borbe z brdo Al-Safa u Sweidi… Piše AMN, da je klaonica i tu če biti i kraj ISISa u kompletnom zapadnom delu Sirije…. A što se tiče Idliba…. Kao što smo vidjeli u đepovima oko Damaska i u Daari, nije SAA više neka naivna armija…. Kad se uzme, da su đihadisti u Idlibu podeljeni i, kad če počet nekome korjene a drugome palica, če ta unutranja podjeljenost rasti još više…Ima, ko što su zadnjih dana pokazivali snimci u Idlibu i vrlo mnogo pripadnika ( i pripadnica) Sirskog Mukhabarata. Mislim, da posle probijanja prvih linija odbrane, Idlib pada relativno brzo……. Mnogo zavisi, kako če se postaviti Turska….

Balad
5 godine prije

Ja imam vjerodostojne podatke kako sam, i kako ću prditi na cjelokupnu američku politiku. Pa očekujem masovne udare na svoju pozadinu! 🙂 🙂 🙂

nizzde
5 godine prije

Ima li tko podatke šta od PZO je Rusija dala Siriji u zadnje 2 godine ili od zadnjeg napada .Zadnji napad Amera na Siriju je totalna sramota i blamaza .Rusija bi trebala nakrcat Siriju sa svojim starijim sistemima i novim radarima jer Tomahawk je glineni golub ne treba trošiti puno para na njihovo skidanje

Crni osman
5 godine prije

Ako americkiretardi napadnu siriju ruje ce po starom dobrom obicaju skinuti gacice

tobia quantrill
5 godine prije

presta sam citat nekon prvog pasus “…kako navodno ima podatke da bi sirijske vlasti u pokušaju da vrate zadnje teritorije pod kontrolom islamističkih skupina “mogle upotrijebiti kemijsko oružje”. NAVODNO???? a da mozda sirijci NAVODNO posjeduju kemijsko oruzje kao i pok. Sadam koji nije NAVODNO,nego DOSLOVNO smaknut zbog NAVODNOG. znaci dragi moji ‘odabrani i bogom dani’ ameri, prvi put ste zbombali postrojenja u siriji i sami si tepali kako je udar bio uspjesan i ucinkovit,a NAVODNO ste sbombali neki objekt di se cuva kemijsko oruzje. pa zar raketiranje skladista kemijskog oruzja nije sam po sebi cin uporabe istog??? presta sam citat nakon prvog pasusa i citata americkog duznosnika da ne obolim zbog ljudske gluposti, a nije uredu sto komentiram. al americki duznosnici sa svojim izjavama i NAVODIMA (od nick-ice,bolta,od prije rummsfelda,dick-a itd) mi DOSLOVNO idu na … pa nisu sposobni ni ‘zapakirat’ svoje NAVODE…ono u smislu ‘e je si me posteno… Čitaj više »

tobia quantrill
5 godine prije

izrael NAVODNO ima atomsko oruzje i postrojenja za obogacivanje urana.

Bolta DOSLOVNO zaboli zbog tih ISTINITIH NAVODA

RAJKO
5 godine prije

ETO STO ZAPAD RADI A SVI SMO SIGURNI DA SKORO NI JEDan slucaj nije postojao u bilo kojoj situaciji pred zapadnu oruzanu tj vojnu intrvenciju vec se na kraju ustanovi da nije
postojao razlog tolikog dizanja uzbune vec oni traze izliku A Naravno zasto se po zavrsetku tih vojnih intervencija izbeglice citajte strucnjaci raznoRaZNIH PROFILA NE BI VRATILI KUCAMA SVOJIM VEC SE EJ I DALJE POTICU DA SE ISELJAVAJU IZGLEDA NESTO NIJE U REDU CIM ONI ZELE TUDJU KRV DA NASTANUJU NA TO PODRUCJE

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI