Subota 09. 03. 2019.

Vijesti u podne

Tko je izazvao blackout u Venezueli?

Gotovo cijela Venezuela je ostala bez struje i još uvijek je nemoguće obnoviti opskrbu električnom energijom. Podsjetimo da je Caracas bez struje ostao u četvrtak, 7. ožujka, a onda je i 20 od 23 države u zemlji ostalo bez električne energije. Madurova vlada je izjavila da je uzrok izvanrednog stanja bila sabotaža hidroelektrane El Guri od strane oporbe i vođe pučista Juana Guaidóa. Sam Guaidó je siguran da je uzrok nesreće kaos u zemlji i “neučinkovitost vlade uzurpatora”. Američki državni tajnik Mike Pompeo za prekid napajanja eklektričnom energijom krivi upravu predsjednika Madura. Prema posljednjim informacijama iz Venezuele, sabotaža hidroelektrane El Guri je provedena kibernetičkim napadom od strane Sjedinjenih Država.


Kina će braniti svoje tvrtke, uključujući Huawei

Kineske vlasti su priopćile kako su predane zaštiti nacionalnih telekomunikacijskih tvrtki, uključujući Huawei i njenu financijsku direktoricu Meng Wanzhou, izjavio je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

“Namjeravamo čvrsto štititi interese kineskih tvrtki i kineskih građana i zaštititi njihova zakonska prava”, rekao je ministar vanjskih poslova NR Kine.

Prema njegovim riječima, kineske vlasti su već poduzele niz koraka u tom smjeru i namjeravaju poduzeti nove mjere za rješavanje ovog problema.


Preustroj američke vojske za borbu protiv Rusije i Kine

Ravnatelj američkog Centra za poboljšanje borbenih vještina, general Eric Wesley, rekao je da Sjedinjene Države zbog rastućeg potencijala Rusije i Kine planiraju reformirati svoje oružane snage. Prema njegovim riječima, tijekom proteklih 15 godina američka vojska je bila fokusirana na “sustav brigada”, budući da se borila uglavnom protiv terorističkih skupina. Današnja borba protiv ozbiljnih protivnika zahtijeva složeniju strukturu oružanih snaga i borbene taktike, istaknuo je general.

Prema Wesleyu, vojne operacije velikih razmjera prije svega uključuju stvaranje divizija, korpusa i posebnih vojnih snaga. Stoga će se u narednim godinama američka vojska morati poboljšati u skladu s doktrinom “operacija s više sfera”. Podsjetimo, ranije je agencija Pentagona DARPA navela da namjerava oživjeti program Hladnog rata kako bi se zadržala Rusija.


Damask odbacuje izvješće OPCW-a

Sirijske vlasti su priopćile kako ne priznaju nalaze izvješća koje je OPCW sastavio o uporabi otrovnih tvari u Dumi 7. travnja 2018. godine.

“Misija OPCW-a za utvrđivanje činjenica objavila je izvješće o navodnom incidentu s kemijskim napadom u Dumi 7. travnja 2018. Skrećemo pozornost na činjenicu da su autori izvješća ignorirali izjave svjedoka koji su preživjeli incident, a koji su korištenje kemijskog oružja u Dumi opisali kao djelo oružanih terorističkih organizacija”, navodi sirijska državna agencija SANA. Smatrao se da je izvješće puno iskrivljavanja činjenica i izražava se nada da će OPCW ubuduće uspjeti postići “logične i profesionalne rezultate”, bez političkog pritiska.


Ukrajina će razvijati projektile srednjeg i kratkog dometa

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine komentiralo je situaciju s Ugovorom o uklanjanju raketa srednjeg i kraćeg dometa, navodeći da zadržava pravo na stvaranje oružanih sustava potrebnih za osiguranje obrambene sposobnosti zemlje, uključujući odgovarajuće raketno oružje. Ministarstvo je dodalo da povlačenje Rusije iz sporazuma INF i potencijalni vojni pritisak Moskve na europske članice NATO-a predstavljaju “ozbiljnu prijetnju cijelom europskom kontinentu”.

“Budući da Vrhovna Rada Ukrajine nikada nije ratificirala ovaj sporazum, Ukrajina zadržava pravo stvaranja oružanih sustava potrebnih za osiguranje svoje obrambene sposobnosti, uključujući odgovarajuće raketno oružje”, zaključio je ukrajinski ministar vanjskih poslova.


Ruska i turska vojska započet će zajedničke patrole u području Idliba

Ruski i turski vojnici bi trebali započeti zajedničke patrole nad teritorijem sirijske pokrajine Idlib. Turski ministar obrane Hulusi Akar izjavio je da je ta odluka posljedica dogovora koji su zaključeni u rujnu prošle godine, a prema njegovim riječima, zajedničke patrole su “važan korak za produljenje prekida vatre i održavanje stabilnosti u Idlibu”.

U skladu sa sporazumom, ruska vojska bi trebala patrolirati granicom područja koju drže teroristi pokrajine Idlib, a turska vojska će djelovati u 15 do 20 kilometara dubokoj “demilitariziranoj zoni”, koja još nije uspostavljena. Turski ministar je govorio i o letovima zrakoplova preko Sirije.

“Postojala su ograničenja u korištenju zračnog prostora u regijama Idlib i Afrin, ali danas su uklonjena”, rekao je Akar, dodajući kako dogovorene patrole označavaju novu fazu suradnje između dviju strana.

Turski ministar je također upozorio sirijske vlasti da ne pokušavaju pokrenuti vojne operacije u Idlibu. Naime, sirijska vojska je već razradila plan oslobađanja Idliba, posljednje regije Sirije koju kontroliraju teroristi. Trenutno najveći dio regije drže skupine koje vodi sirijska Al-Qaeda, organizacija Hayat Tahrir Al-Sham. Ako uspije, iako ne postoje naznake da će Hayat Tahrir Al-Sham pristati na ove patrole, novi sporazum između Rusije i Turske mogao bi odgoditi povratak regije pod kontrolu sirijske vlade.

DARPAgeneral Eric WesleyHuaweiINF sporazumKemijski napadKemijsko oružjeNATOOPCWVijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jezevakucica
5 godine prije

Specijalni izvjestitelj iz Venecuele,stanoviti Ježurka,demantira vijest koju je jučer poturio uglednom portalu.Naime,u svom zadnjem izvještaju,optužio je nevinog električara i to samo temeljem informacije nepouzdanog doušnika.U današnjem izvještaju,poziva se na relativno pouzdanog doušnika iz srca Pentagona,koji kaže da je stanoviti hakerski napad na crvenu hidroelektranu izveden iz SAD-a izveo stanoviti ruski haker sa privremenom radnom dozvolom i zaposljenjem na određeno u Pentagon d.o.o,odjel Energetika.

Laki Topalović
5 godine prije

Ovo za Siriju je još jedan dogovor na niti od paučine. HTS se neće povući i neće prestati napadati. Tako da ne znam. Ovdje je veća igra od one koju možemo zamisliti. Ni SAA ovdje ne može bez puno žrtava i egzodusa u Tursku napraviti posao kako treba. Sve ranije je bilo relativno lako. Navale, onda ovi vide da ne mogu izdržati i prihvate zelene autobuse, ali sada nema autobusa. Za gdje? Od rujna se Rusi zjbvju s Turcima i kože Assada. No, neće dovijeka.

ewkfviuewrfverfverufvoerfv
5 godine prije

Vele izvoz Kine pao 20 posto, ove godine će se države zadužiti, zna se kod koga (tko ima tu božansku moč), 7,8 bilijuna dolara, 5,5 biljuna dolarosa od onih 7,8 će otići za otplatu dugova koji su 50 bilijuna dolarosa. Kina se mora početi naoružavati sa nukleus raketama deset puta brže od Rusije ako želi da spasi Huawei i sebe samu. Mora stvoriti pod hitno unutarnje tržište da ne ovisi o izvozu. Snaga sibira je 98 posto napravljena, tu je osigurana energentom za industriju i pučanstvo jer uskoro neće moći dobavljati iste morem jer njima vlada valoCIOkracija koja će im to pravo oduzeti, neče ih pitati za mišljenje. Mora napraviti još konekcija plinskih i naftnih sa Rusijom jer ulaže u svoju sigurnost. Tek sad su poslali 100 inženjera na obuku za S-400 (što su čekali do sada???) koji im je dopremljen ali interesantno je da su u La manšu uništene… Čitaj više »

Dečko sa ulice
5 godine prije

Poveznica svih ovih vijesti,
posljedice
US “kaos” politike,
širom svijeta.

Lucija
5 godine prije

Za Ukrajinu: A što ćeš s projektilima i n- tog dometa ako ti vojnici ubijaju zapovjednike?

Tomica
5 godine prije

Da nisu ogavne bile bi smješne izjave Guaidoa o krivnji za nestanak električne struje. Mahnit je i narod kad ga ne umlati, i zbog izjava i zbog toga što je na strani onih koji to rade Venezueli. Nije mi jasno šta je sa istragom. Ako je sabotaža ko je sabotirao, ili ako je hakiranje ko je hakirao sustav za upravljanje? SAD su davno uvele zakon da i za sumnju na takvu izdaju može da te pojede mrak. Zatvoren, bez ikakvih prava, možeš biti zatvoren doživotno a neosuđen, mrtav a da niko ne zna, …, sve demokratski. Možda bi to bio prvi korak ka demokratizaciji Venezuele.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI