Rusija u Siriji koristi nova oružja i radarske sustave za napade na teroriste u Idlibu

16 komentara

Rusko ministarstvo obrane je ovaj put potvrdilo da je jučer uništilo skladište oružja i streljiva terorističke skupine Al-Nusra Front u pokrajini Idlib u sjeverozapadnoj Siriji.

Prema priopćenju ruskog ministarstva obrane, napad proveden u srijedu je bio usmjeren protiv arsenala spomenute terorističke skupine, sada zvane Jabhat Fateh Al-Sham, a proveden je u koordinaciji s Turskom, zemljom s kojom se Rusija prošlog rujna složila uspostaviti demilitariziranu zonu u Idlibu i tako zaustaviti veliko krvoproliće.

U Moskvi su naznačili da se napad dogodio ubrzo nakon dolaska velike serije bespilotnih letjelica u skladište, koje su dopremljene dan ranije.

Prema podacima ruske vojske, teroristi su planirali koristiti bespilotne letjelice za napad na rusku zračnu bazu Hmeymim, koja se nalazi u pokrajini Latakija u sjeverozapadnoj Siriji.

Zrakoplovna baza je nekoliko puta napadnuta bespilotnim letjelicama. U kolovozu prošle godine ruska vojska je srušila najmanje 47 dronova koje su teroristi poslali na bazu. Ovaj je napad uspješno odbijen i nije uzrokovao žrtve ili materijalnu štetu.

2K25 Krasnopolj
FOTO: ostatak projektila 2K25 Krasnopolj

6. siječnja prošle godine su baza Hmeymim i mornarička baza Tartus u Siriji bile su meta terorističkih napada pomoću  13 bespilotnih letjelica. Tom je prilikom ruska vojska uspjela srušiti sedam dronova, a nad ostalima je preuzela kontrolu i prizemljila ih svojim sustavima upravljanja.

U listopadu je zamjenik ministra obrane Rusije Aleksandar Fomin rekao je da se tim bespilotnim letjelicama upravljalo iz američkog izviđačkog zrakoplova “Poseidon-8”, opremljenog modernim navigacijskim sustavima.

“To bi moglo značiti da neka zemlja svoje napredne tehnologije pruža terorističkim skupinama”, kazalo je rusko ministarstvo obrane.

Situacija u Idlibu i nova ruska oružja

Projektil Krasnopol
FOTO: projektil 2K25 Krasnopol

Idlib je posljednje uporište terorističkih skupina, osobito Al-Nusra Fronta, koji prema nekim izvješćima ima potporu Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Turske i nekih arapskih zemalja koje graniče s Perzijskim zaljevom.

U međuvremenu je sirijska vojska provela sve pripreme za provedbu opsežne protuterorističke operacije u Idlibu  da bi tako okončala velike koncentracije naoružanih skupina u toj regiji. Međutim, ovom se scenariju opire Turska i Rusija odgađa početak sirijske kampanje. No rat na liniji razdvajanja i dalje bjesni, a vladine i ruske snage razaraju infrastrukturu terorista.

Najnovije fotografije su pokazale streljivo sofisticirane ruske haubice koja je korištena u najnovijim napadima protiv terorista u Siriji.

2S19 MSTA-S
FOTO: samohodna haubica 2S19 MSTA-S

Prema internetskoj stranici South Front, ruske su snage u srijedu koristile “pametne artiljerijske granate” za razaranje utvrda i zapovjednih centara terorističkih skupina u sjevernom dijelu provincije Hama.

Riječ je o projektilu 152mm poznatom kao 2K25 Krasnopol, sofisticiranoj naprednoj municiji ruske proizvodnje koja ima neovisnu kontrolu, navođenje pomoću lasera i ima domet od 20 kilometara i karakterizira je vrlo visoka preciznost sa samo nekoliko metara odstupanja od cilja.

Kako bi pogodila svoje mete, najprije je potrebno da bespilotne letjelice ili vojni izviđači osvijetle laserskim uređajima cilj na koji se potom ispaljuje navođeni projektil.

VIDEO – 2K25 Krasnopol

Ruske snage obično ispaljuju ovaj projektil iz  samohodne haubice 2S19 Msta, što povećava operativni domet na 45 kilometara, dok je vrijeme punjenja kraće i omogućuje ispaljivanje više granata.

Korištenje ove vrste oružja u Siriji je omogućilo ruskim snagama da s većom preciznošću eliminiraju neprijateljske prijetnje, dok je njihovom uporabom, jer haubica ima vrlo malu mogućnost pogreške, moguće smanjiti ili potpuno izbjeći civilne žrtve.

South Front navodi da je ruska haubica pucala na područja pod kontrolom terorista u Hami i da je uništeno skladište oružja i nekoliko vojnih centara.

Sve navedeno sugerira da se u području Idliba vodi prilično jak “rat niskog intenziteta”, bez pomaka pješačkih postrojbi, ali uz svakodnevno uništavanje vojne infrastrukture terorista.

Što će Siriji sustav “Podlet-K1”?

48Ya6-K1 Podlet K1
FOTO: S-Band radar, MODEL: 48Ya6-K1 Podlet K1

Ruski vojni portal Avia Pro je objavio satelitske snimke ruskog radarskog kompleksa posebne namjene 48Y6-K1 “Podlet-K1” raspoređenog u Siriji. Njegov položaj je jasno vidljiv na satelitskim slikama, a specifičnost sustava je da je sposoban detektirati ciljeve  koji lete na maloj visini  i na velikoj udaljenosti.

Malo je vjerojatno da je ovaj portal snimke objavio bez dopuštenja ministarstva obrane ili vojno-obavještajne službe, što su komentatori u medijima nazvali upozorenjem Izraelu da ne pokušava napadati sirijske sustave S-300, kao što je obećao Netanyahu.

Prema riječima stručnjaka, ruske zrakoplovne snage se aktivno pripremaju za odbijanje napada ne toliko od strane terorista, koliko izraelskog zrakoplovstva, koje nekoliko mjeseci tvrdi kako namjerava uništiti sustave S-300 koji su predani sirijskoj vojsci.

Iako teroristi predstavljaju značajnu prijetnju sirijskim i ruskim snagama, jer još uvijek raspolažu s priličnim brojem višecijevnih raketnih bacača “Grad”, pojava novog radarskog sustava u Siriji koji detektira male, neupadljive i jeftine zrakoplove i dronove je izuzetno važna zbog pogoršanja situacije u regiji.

U isto vrijeme, “Podlet-K1” radi koordinirano s raketnim kompleksima, otkrivajući letjelicekoji nisu baš prikladni za ostale vrste radara.

Podlet-K1
FOTO – Lokacija sustava “Podlet-K1” u Siriji

“Podlet” je prije manje od dvadeset godina razvio sveruski radio-inženjerijski istraživački institut (VNIIRT), koji je dio koncerna “Almaz-Antej”. Njegova prva modifikacija, “Podlet-K1”, ušla je u vojnu službu 2010. godine, a sustav je integriran u zračne snage nakon 5 godina. Prvi sustavi su prebačeni na borbenu dužnost u Moskovsku regiju u radio-inženjerijski puk.

Kompleks ima tri sustava koji se nalaze na šasiji s kotačima KAMAZ, a to su antenski stup, upravljački dio i dizel generator.

Sustav radi automatski u centimetarskom rasponu valnih duljina. Za punu preglednost mu treba 5 sekundi. Raspon djelovanja je 10 do 200 km, a visina otkrivanja ciljeva je do 10 km. Zona detekcije po azimutu je 360 stupnjeva, a po visini od minus 2 do plus 25 stupnjeva. Broj istovremeno praćenih ciljeva je 200.

Potrebno je razjasniti da se domet djelovanja od 200 km  ne odnosi na ciljeve koji lete na ekstremno malim visinama. Ovaj parametar označava ciljni raspon otkrivanja, čiji je kut elevacije 25 stupnjeva, odnosno, nalazi se na gornjoj granici radara.

Maksimalna pogreška u određivanju koordinata ciljeva je 200 metara u dometu, 1,6 stupnjeva u azimutu.

Radar “Podlet-K1” otkriva sve vrste ciljeva i zrakoplova, uključujući i one napravljene pomoću stealth tehnologije, helikoptere, krstareće projektile, bespilotne letjelice i balističke projektile.

Postavlja se prirodno pitanje zašto sustav protuzračne obrane u kojem postoje sustavi za S-300 rade s još jednim radarom. Naposljetku, ruski sustavi “Favorit” su opremljeni akvizicionim radarom za ciljeve na niskim visinama 76N6E, koji je dizajniran za iste svrhe, odnosno otkrivanje ciljeva svih vrsta koji lete na niskim i ultraniskim visinama u uvjetima ometanja.

akvizicioni radar 76N6
FOTO: Akvizicioni radar 76N6

Jedino moguće objašnjenje je da je “Podlet-K1” savršeni dodatni radar za glavni radar iz obitelji sustava S-300 i da bi se povećale sposobnosti sustava protuzračne i proturaketne raketne obrane raspoređenog u Siriji.

Naime, “Podlet-K1” poboljšava sposobnost sustava protuzračne obrane za borbu protiv ciljeva koji nisu u svim visinskim rasponima. Skenira prostor pod kutem prostora u rasponu od -2 stupnja do +25 stupnjeva. Sve što leti više ne pada u njegovo vidno polje. Za ciljeve na većim visinama je vrlo učinkovit radarski kompleks kojim se služi S-300.

Osim toga, VNIIRT ne namjerava stati ovdje i već razvija “Podlet-M”, modernizaciju postojeće izmjene.

U širem području Idliba vidimo velike promjene u smislu naoružanja, koje je sve modernije i sofisticiranije. Svemu treba dodati i pojavu ruske fregate “Admiral Gorškov” na Mediteranu, koja može provoditi najmoćnije raketne udare  u povijesti moderne Rusije. Cilj ruskih krstarećih raketa Kalibar mogu biti samo militanti u Idlibu, koji ne samo da drže civile kao taoce, već stvaraju velike napetosti u regiji.

“Pojava ruske fregate “Admiral Gorškov” na Mediteranu je više nego čudna. Ovaj ratni brod je naoružan krstarećim raketama “Kalibar”, koji su se prije nekoliko godina pokazali kao učinkovito oružje protiv ISIL-a. Uzimajući u obzir destabilizaciju u regiji, Rusija bi mogla razoriti položaje terorista u Idlibu, čijim redovima prijete stotine, pa čak i tisuće gubitaka”, rekao je stručnjak.

Kao što smo naveli, jučer je rusko zrakoplovstvo nanijelo teške udare teroristima u Idlibu u kojima su pretrpjeli  gubitke u ljudstvu i naoružanju.

Na prikazanoj snimci se može vidjeti jedna od dvije serije zračnih udara ruskog zrakoplovstva, što ukazuje da je Rusija zainteresirana za konačno oslobođenje pokrajine Idlib.

VIDEO – Ruski zračni udari u Idlibu 13. ožujka

2S19 Msta48Ya6-K1 Podlet K1Al-Nusra FrontAlmaz-AntejHmeymimJabhat Fateh Al-ShamKalibarP-8A PoseidonPoseidon 8S-300TartusVNIIRT
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

Nije samo u Siriji i na kraju sveta nije vise mirno.
U pucnjavi u dve džamije na Novom Zelandu poginulo je najmanje 40 osoba, a 60 je ranjeno, javio je list „Nju Zeland Herald“.

Tomaz
5 godine prije

Daj salji rakete na ovo gamat sto ceka na avion za ovamo da jih dovedo , zasto Rusi i Asad ne tamane ove gore sto sad kao “osvojili ” zadnju Isil tvrđavu pa jih sad drze u logoru , daj przi to !! Zasto ide sve tako sporo odjednom Gutu zavrsili za nedelju dana a sad kodasuse predali !!!!

Riddick
5 godine prije

Nikada mi nece biti jasno kako laserom navode rakete i projektile kao Krasnopolj.
Zar se svetlost lasera ne rasipa na daljini?

Ante
5 godine prije

Kada je Amerika pokrenula rat u Čečeniji, Rusi su saznali da Amerika ni malo ne želi odustati od svoje doktrine kojom su svijet držali u takozvanom hladnom ratu pedeset godina, iako je Rusija bila poražena devedesetih godina. Zato je Rusija dolaskom Putina na vlast razvila tako velik raspon novog oružja. Dok su Amerikanci bili zaokupljeni lažnim ratom protiv terorizma.

Amater
5 godine prije

Polako i sigurno demonstriraju superiornost i izluđuju ” izuzetne “….

alfa33
5 godine prije

Pitanje je zašto još nisu idlib pomeli, hm,100 pitanja a nijedan pravi odgovor. Ipak se rat ne vodi samo na bojištu,mora biti neka caka, već smo nestrpljivi da vidimo i to zadnji udar na ostatak terorista,moja prognoza je da do kraja godine se to riješi,a sad ovisi sve kakav je dogovor za stolom postignut,tko je kome što i koliko obećao….cilj je ionako postignut, posijali su sjeme zla i rasturili još jednu suverenu državu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI