Članica NATO-a odbila ukrajinski zahtjev za oružjem

S-300
16 komentara

Atena neće Kijevu dostaviti raketne sustave S-300 ruske proizvodnje, potvrdio je grčki ministar obrane

Grčka si ne može priuštiti donaciju svojih protuzračnih raketnih sustava S-300 ruske proizvodnje Ukrajini, rekao je u srijedu ministar obrane Nikolaos Panagiotopoulos.

“Dugo se vremena od Grčke tražilo slanje sustava S-300, ali mi smo rekli da ne možemo ispuniti taj zahtjev, jer ne možemo oslabiti svoju obranu”, rekao je Panagiotopoulos za televizijsku stanicu ERT. Ministar je dodao da Grčka “razmatra razne mogućnosti” za pomoć Kijevu. Vijest dolazi nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken otputovao u utorak u Atenu, gdje je zahvalio zemlji na “nepokolebljivoj podršci” Ukrajini.

U prosincu je Panagiotopoulos rekao da bi Grčka potencijalno mogla prebaciti S-300 Ukrajini ako ih Washington zamijeni raketnim sustavima MIM-104 Patriot. Ministar je kasnije otkrio da Atena nije primila službeni prijedlog iz Washingtona po tom pitanju.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova upozorila je tada da će Moskva prijenos S-300 promatrati kao “otvoreno neprijateljski čin”. Rekla je da bilateralni ugovori Ateni zabranjuju isporuku ruskog oružja bilo kome bez odobrenja Moskve.

Moskva je tvrdila da strano oružje neće promijeniti tijek sukoba u Ukrajini i da će ga ruske snage tretirati kao legitimne mete.

GrčkaOružjeS-300ukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
1 godina prije

Nešto ne direktno vezano uz temu o Grčkoj, no vezano uz prošlu godinu i pogled na početak sukoba u Ukrajini. Naime, B sa Moon of Alabama je od 13.-24.02. ove godine svaki dan donosio iscrpno izvješće o istom datumu prošle godine. Jako je interesantno popratiti taj tijek događaja dan za danom odjednom, a vjerujte Bernhard jako dobro zna o čemu piše…Eto, jedan činjeničan pregled zadnjih 11 dana prije ulaska RF tenkovima u Ukrajinu…lp

burt
1 godina prije

nije važna Grčka i S-300, u Ukrajinu dolaze Patriot, IRIS-T, SAMP-T, i one priče da zapadno oružje neće stići prije kraja 2023 i 2024 su pogrešne, uskoro dolazi sve što je najavljeno Bradley, Stryker, Marder, Leopard 2, Abrams, Paladin, Caesar, AS-90, AMX-30, CV90

Max
1 godina prije

Bit će potrebni za obranu od Turaka.

darijoman
1 godina prije

Ovi Ukrajinci će još malo pa i od Rusije tražiti da im pošalje oružje 😀

Nena
1 godina prije

Neka se i oni pripreme za zemljotres..
Živi bili pa videli..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI