Ukrajinski špijun, koji se pokušao domoći dijelova lansera S-300, osuđen na 10-godišnju zatvorsku kaznu u Rusiji

S-300
7 komentara

Ukrajina još uvijek koristi nekoliko desetaka sustava S-300, iako su modeli stariji od onih koje koristi Rusija. Nejasno je, međutim, zašto je špijun pokušavao doći do dijelova i jesu li ti dijelovi trebali biti namijenjeni za novije verzije sustava protuzračne obrane.

Ukrajinski državljanin osuđen je na 10 godina zatvora zbog provođenja špijunskih aktivnosti u Rusiji, navodi se u priopćenju Savezne službe sigurnosti (FSB). Špijun, A.V. Marčenko, pokušao je kupiti dijelove za sustav protuzračne obrane S-300 nazvan klystron za 163.000 dolara.

Klystron može pojačati radio frekvencije od ultra visoke frekvencije do mikrovalnog dometa i koristi se, između ostalog, u radarima sustava protuzračne obrane koji otkrivaju neprijateljske zrakoplove i rakete. Nejasno je jesu li dijelovi koje je Marchenko pokušao dobiti korišteni u novijim generacijama S-300, poput S-300V koje je koristila Rusija ili u starijim modelima, poput onih kojima još uvijek upravlja Ukrajina.

“Dobili smo sveobuhvatne dokaze o vezi Marchenka s ukrajinskim obavještajnim službama, koje su djelovale s ciljem nanošenja štete nacionalnoj sigurnosti Rusije”, navodi se u priopćenju FSB-a.

Nejasno je kako bi ukrajinska obavještajna služba koristila dijelove koje je Marchenko planirao prokrijumčariti u zemlju putem naftne kompanije u Makedoniji, prije njegovog uhićenja, koje se dogodilo u travnju 2019. Ono što je jasno, jest novac ukrajinske obavještajne službe, kojim je Marchenko pokušao kupiti klasificirane dijelove, koji su sada pod nadzorom ruskih vlasti.

Marchenko nije prvi špijun kojeg su ruske sigurnosne službe uhitile otkako su se odnosi Moskve i Kijeva pogoršali, nakon državnog udara održanog 2014. u Ukrajini. Ruske vlasti privele su ukrajinskog konzula Aleksandra Sosonyuka u Sankt Peterburgu 16. travnja, dok je pokušavao dobiti povjerljive podatke iz baza podataka FSB-a. Moskva je izjavila da su postupci Sosonyuka nespojivi sa statusom diplomata te da će stoga biti protjeran iz zemlje.

S-300ukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
postenlopov
2 godine prije

Eto na sto su spali, da sa krntija kadu dijelove.

burt
2 godine prije

2014 ukrajinski S-300 nisu ni bili u funkciji jer nisu imali posade zbog kaosa, korupcije i destruktivnog djelovanja proruskih kadrova, sada su S-300 u funkciji i baterije su raspoređene oko Kijeva, na istoku prema Rusiji i na jugu prema Krimu, za razliku od 2014 sada su u ukrajinskoj protuavionskoj obrani u funkciji S-300, Buk, Kub, Tor i modernizirana verzija S-125 tako da bi u slučaju rata padali ruski avioni

2 godine prije zadnji put uredio burt
Max
2 godine prije

Ukrajina ima starije Sovjetske modele tog sustava pa mi nije jasno što će im ovo. Osim ako noviji modeli memaju neke mogućnosti koju stariji modeli nemaju.

Zig zvjeri
2 godine prije

Sta je ukrao?kupus koji se kiselio u s 300 bacvama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI