Susjed Ukrajine počeo raspoređivanje NATO sistema protivvazdušne odbrane

Patriot raketni sistem
23 komentara

Slovački ministar odbrane rekao je da sistem Patriot proizveden u SAD neće biti zamjena za ruski S-300.

Komponente NATO sistema PVO Patriot počele su da stižu u Slovačku u nedjelju, a njihovo raspoređivanje će biti nastavljeno narednih dana, rekao je slovački ministar odbrane Jaroslav Nad.

Sistem proizveden u Sjedinjenim Državama se isporučuje u zemlju kao dio napora NATO da pojača odbranu svoje istočnoevropske države članice kao odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini. Slovačka, koja je dio i NATO i EU, ima 5,5 miliona stanovnika i dijeli granicu od 100 km sa Ukrajinom.

„Sistem će biti privremeno raspoređen u vazduhoplovnoj bazi Sliac. Razmatraju se dalja područja raspoređivanja, tako da bezbjednosni kišobran pokriva najveći mogući dio slovačke teritorije“, napisao je Nad u objavi na Facebooku.

Sistem Patriot su Bratislavi dostavile članice NATO Njemačka i Holandija, a opsluživat će ga vojnici iz tih zemalja. Očekuje se da će borbena grupa bloka u Slovačkoj brojati 2.100 ljudi.

Ministar je rekao da Patriot neće zamijeniti slovački S-300 iz sovjetske ere, već će služiti kao dodatni element protivvazdušne odbrane zemlje. Međutim, ponovio je spremnost Bratislave da rasporedi još jedan sistem zbog „starosti, tehničkog stanja, i nedovoljnih sposobnosti“ S-300 i zato što je ukrajinski sukob učinio vojnu saradnju sa Rusijom „neprihvatljivom“.

Prošle sedmice, Nad je rekao da je Slovačka spremna da odgovori na poziv Ukrajine i preda Kijevu svoj sistem S-300, ali samo ako mu bude isporučena odgovarajuća zamjena. Moskva je upozorila Zapad da ne šalje napredne sisteme protivvazdušne odbrane u Ukrajinu, rekavši da će pošiljke biti gađane i uništene.

Rusija je započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini krajem prošlog mjeseca, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspjeha Kijeva da sprovede uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja Rusije otcjepljenih republika Donbasa Donjecka i Luganska. Protokoli uz posredovanje Njemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status tih regiona unutar ukrajinske države.

Rusija sada zahtijeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

NATOPatriotS-300Slovačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

I opet su gloopi političari pozvali u zemlju amerikance, koji nikad više ne odlaze….
Što je bio i cilj…
Ali, pogodite, ko to plača?

nekoime
2 godine prije

Protiv hipersoničnih raketa ja i suncobran za plažu jednako efikasan, a bitno je jeftiniji.

nepoželjni
2 godine prije

…spreman sam kladiti se da u programima sustava S-300 postoji mogućnost za samodestrukciju u slučaju da budu upotrebljeni protiv ruskih meta .

…ali što treba Slovačkoj ili bilo kojoj slavenskoj državi šurovanje sa zapadnim zločincima i to još u borbi protiv srodnog naroda koji je spreman na mir i poštenu suradnju ?

Ovakve glupe vlasti država u pojasu Baltik- Crno more (pa i Jadran) samo stvaraju realnu mogućnost da projektili počnu padati i po njihovim glavama… i zato bi bilo poželjno da se takve izdajničke vlasti uklone milom ili silom žele li građani njihovih zemalja živjeti u miru.

2 godine prije zadnji put uredio dzabaludin
Sonja
2 godine prije

Kako sad to ide ? Da li su ti Patriot sistemi u Slovackoj besblatni ili netko mora nekom nesto platit ?

abc
2 godine prije

Patriot je zastareo sistem. Ruske novije rakete ga s lakočom prebijaju.

2 godine prije

Potrežite J.Koreju. Tamo si isto namjestili, raketnu odbranu. I postavili bazu. Od sjeverne.
Godišnje trošak je 19, 2 milijarde. Od toga plača Koreja 4,8 milijarde.
Kolik je i stvarni trošak.
Jer, američki vojnik i oprema je trošak, sedio kod kuče ili u J.Koreji….

rade
2 godine prije

Rusi bi trebali provjeriti slovacki Patriot sa par hipersonicnih Kindzala sa nuklearnim punjenjem,direktno na bratislavu.

U Kleti
2 godine prije

Mather R. ce osloboditi svu svoju djecicu.lp.prolece.

Max
2 godine prije

Ako je PAC3 to je dobro ali starije verzije su neefikasne a kako Nizozemski pedofili nekog brane mnogi su osjetili.

abc
2 godine prije

Nije prošla instalacija američkih raketnih sistema u Ukrajini, pa se prešlo na rezervni plan, Slovačku.
Na svaki način treba provocirati Rusiju. Do zadnjeg Slovaka i Ukrajinca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI