Irak nastavlja razgovore s Rusijom o kupovini S-300 nakon udara SAD

S-300
34 komentara

Bagdad nastavlja razgovore s Moskvom o kupnji sustava S-300 nakon američkih udara, rekao je predsjednik Odbora za obranu i član iračkog parlamenta Mohammad Ridha.

Iračke vlasti nastavile su pregovore s Rusijom o kupovini sustava S-300 zmlja-zrak. Iračke vlasti očekuju protivljenje Sjedinjenih Država,  svjestan je Mohammad Ridha, ali će se razgovori o nabavi biti nastavljeni.

“Dugo se planira riješiti ovo pitanje. Prije nekoliko mjeseci trebalo nam je ovo oružje nakon napada na baze šiitskih milicija Hachd al-Chaabi u Bagdadu i drugim pokrajinama, što je natjeralo dužnosnike da nastave pregovore o kupnji sustava S-300”, rekao je Ridha.

Prema parlamentarcu, irački čelnici dali su zeleno svjetlo za potpisivanje ugovora za ove napredne sustave zemlja-zrak. Međutim, rekao je da ne zna u kojoj su fazi rasprave.

Parlamentarni zastupnik rekao je da su pregovori prethodno obustavljeni zbog stava Washingtona. Prema medijskim izvještajima, Sjedinjene Države zaprijetile su da će uvesti sankcije kupcima S-300.

Iračka zračna odbrana već ima neke ruske sustave, ali Bagdad želi kupiti moderno naoružanje, naglasio je Ridha. Prema njegovim riječima, udio ruskog oružja u Iraku trebao bi premašiti 50%, jer je ono jeftinije od onog proizvedenog u Sjedinjenim Državama.

Tijekom noći s 2. na 3. siječnja, Pentagon je izveo posebnu operaciju u blizini zračne luke Bagdad, što je rezultiralo smrću iranskog generala Qassema Sulejmanija, zapovjednika snaga Al-Qudsa, elitne postrojbe Čuvara revolucije, i Abou Mehdi al-Muhandisa, broj dva Hachd al-Chaabi. Tijekom noći 7-8. Siječnja Iran je ispalio rakete na baze Al-Assad i Erbil u Iraku, gdje je smješten američki vojni kontingent.

Što je htio reći irački parlamentarac Mohammad Ridha kada govori o napadu Amerikanaca? Trebaju li Iraku sustavi S-300 da spriječe slične napade, tj. da ruše američke bespilotne letjelica? Možda misli na iranske projektile? Prostor za špekulacije je velik.

S-300
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
4 godine prije

Ništa se ne bojte, doći će Rusi na poziv, kao i u Siriju. Sa svom opremom.

Pajo
4 godine prije

Off topic Samo jedna primjedba u vezi naklapanja o srusenom avionu iznad Teherana. Naravno da rusenje ima veze sa napetostima koje su se zbivale u to vrijeme. Znaci mainstream mediji sada po nalogu recitiraju pripremljenu pjesmu. A svi pricaju o padu aviona a ne o tome kako su amerikanci dobili samar od Irana i povukli se. Znaci to nije vijest nego avion.kome takav razvoj odgovara ako znamo da je u avionu bilo 70 Iranaca

Alen
4 godine prije

Dobiće , a mozda i neće.. Balans je kljucna riječ za budućnost bliskog istoka..
Vidjećemo ubrzo kako će se sve ovo izbalansirati … Uglavnom puno je toga ausvinkl..

Max
4 godine prije

Logičan potez s obzirom na kvalitetu i cijenu tih sustava i sve događaje u zadnje vrijeme.

Lucija
4 godine prije

Pa zar nisu rekli Rusi da se S-300 više ne proizvodi?
O, ne bi li im za dronove i sl. bili bolji Pancir ili…

mladen3x
4 godine prije

Nedaju baš ni Rusi te svoje sustave tek tako za čistu lovu bez nekih dodatnih ustupaka jer znaju koliko ti sustavi zapravo vrijede.A sad dali je jedan od tih ustupaka još veče jačanje veza Iraka sa Sirijom,Iranom i Turskom ili samo sa Sirijom i Iranom u svrhu protjerivanja Amerikanaca s tog područja i jačanja Ruskog pa i Kineskog utjecaja kroz te 3 države na Bliskom istoku to budemo vidjeli.Rusija da poveže te 3 države i stavi ih pod svoju sferu utjecaja bi bio ogroman potez,potez kojim bi kontrolirali cijeli Bliski istok.Samo da se srede odnosi unutar tih država jer mislim da je to največa prepreka,puno je tamo naroda koji nije baš složan po mnogim pitanjima i to ih jako koči,svatko bi svoj dio kolača,izuzev Irana,on je po meni trenutno iznutra dobro posložen.Moje mišljenje,možda se i varam…

nessy
4 godine prije

Nevjerojatno! Nevjerojatno! Banditi su spremni uvesti sankcije, suverenoj drzavi, zato sto kupuju, po definiciji, obrambeno naoruzanje. Koje opravdanje banditi imaju za to? Zabranjujemo vam da kupujete protupopzarnu opremu, jer kad mi izazovemo pozar, ima da sve gori. To, dokle ide USA bahatost i bezobrazluk, nadislo je sve granice, vidjene i nevidjene. To vise nije najjaci siledzija u kvartu, to je Hulk, koji rusi sve pred sobom, i uopce nema kontrole. Ali, kao sto znamo, iz stripova, a to je cista istina, uvijek se pojavi netko tko mahnitog Hulka, dovede na pravu mjeru. I onda se dobri doktor Banner, cudi, i izvinjava sto je njegov strasni alter-ego napravio. Iskreno sam se nadao, da Trumpetas ima dobre namjere, i da radi u tom smjeru (nitko ne moze zamjeriti sto zeli oporaviti moc USA), ali, zapocinjanje novog krvoprolica, mafijaskog atentata na funkcionera suverene drzave, e to je ipak, malo previse.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI