fbpx

ANALIZA: Završila je era nekažnjivosti Izraela

Napadi na izraelsku vojsku

Nedavni događaji u Pojasu Gaze, kada su u razmjeni vatre palestinski borci na teritorij pod kontrolom izraelske vojske ispalili preko 400 projektila raznog kalibra i dometa, a izraelski sustav proturaketne obran “Iron Dome ” je uspio presresti samo četvrtinu, pokazuje da su raketne snage palestinskog otpora unaprijedile svoje borbene sposobnosti i Izrael je prihvatio uvjete primirja uz posredovanje Egipta. Osim toga, izraelske snage su imale gubitke i na terenu, gdje su palestinski borci prišli mjestu okupljanja izraelske vojske i napali ga protuoklopnim projektilom “Fagot” ruske proizvodnje.

Rusija odbacuje bilo kakvu vezu s ovim incidentom, u kojem je ranjen jedan izraelski vojnik, te podsjeća da su ovi protuoklopni sustavi prodavani brojnim zemljama i vojskama i Hamas ih je mogao nabaviti od bilo koga. Izrael se požalio “kako je uništen civilni autobus, iako je tog dana prevozio vojnike, ta kako je pogodak u autobus bio uništenje civilnog, a ne vojnog cilja. No, na snimci kojeg je objavio Hamas se jasno vide vojnici i vojni šatori u improviziranom vojnom kampu u blizini Pojasa Gaze i Rusija se ne smatra odgovornom za napad, posebno ne za napad na “civilni cilj”.

VIDEO – Izravan pogodak palestinskih boraca protuoklopnim  projektilom u izraelski autobus

VIDEO: Dodatni snimci koji  pokazuju ranjivost izraelskih vojnih snaga

https://www.youtube.com/watch?v=haRPoEvQoVk

Primjetno je kako Izrael sve više negoduje zbog nemoći da i dalje nekažnjivo provodi svoju višedesetljetnu doktrinu napada na susjede i širenje teritorija. Naravno, isporukama ruskih sustava S-300 sirijskoj vojsci, uz koje je isporučena i druga  oprema, kako bi se sustav što bolje integrirao i na kraju povezao s ruskim sustavima u Siriji, snagama izraelskog režima su ruke poputno vezane.

No, prvi znaci da će se to prije ili kasnije dogoditi je bio napad dva izraelska zrakoplova na objekte u Siriji, kada su 10. veljače ove godine sirijski protuzračni sustavi S-200 oborili jedan izraelski F-16.

Izraelski napadi su uvijek imali “opravdanje” u Tel Avivu, najčešće da se radi o transportu oružja za Hezbollah ili objekte u kojima se proizvodi oružje za palestinske frakcije otpora.

Nakon ruske vojne pomoći Siriji ovi napadi su prestali, a mediji navode kako izraelski premijer Netanyahu u kratkom razgovoru s Putinom u Parizu nije uspio uvjeriti ruskog predsjednika da mu da slobodu djelovanja protiv ciljeva u Siriji.

Zbog pristajanja na primirje sa Hamasom izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman dao je ostavku i čini se da Izrael čekaju prijevremeni parlamentarni izbori, a zbog brojnih korupcijskih afera Netanyahua i njegovih suradnika je vrlo upitna potvrda ovog sastava Knesseta.

S druge strane, Netanyahuova manijakalna opsesija o neprihvatljivosti jačanja iranske prisutnosti u Siriji i Libanonu tjera ga na sve agresivniju politiku, ali je to u Siriji trenutno nemoguće, pa se pokušao “utješiti” napadom na Pojas Gaze, ali je ubrzo morao odustati.

S-300 Sirija obuka
FOTO: Obuka sirijskih posada na S-300

Rusija je saveznik Sirije, ali ranije nije vojno branila Siriju od izraelske agresije, kao što se dogodilo 1983. godine, kada su divizije sovjetske protuzračne obrane doslovno zatvorile nebo Sirije za izraelskog i američkog agresora, gađajući zrakoplove jednih i drugih.

Ipak,  do 17. rujna ove godine i obaranja ruskog zrakoplova Il-20 s 15 članova posade izraelskom krivnjom, nebo Sirije je od izraelskih napada prilično dobro branila sirijska protuzračna obrana, ali je i to vezano za rusko prisustvo i vojnu pomoć.

Onda su Sirijci u veljači ove godine uspjeli odbiti izraelski zračni napadi i presresti gotovo sve izraelske projektile. Uništavanje izraelskog F-16 je bila snažna politička poruka koja ne najavila promijene u političkoj slici Bliskog istoka. Nitko nije oborio nijedan izraelski zrakoplov još od 1983. godine, što je Izraelu jamčilo da nekažnjeno provodi napade diljem regije. Zanimljivo je da je nakon obaranja izraelskog F-16 Benjamin Netanyahu hitno zvao Putina u Moskvu.

“Razgovaralo se o situaciji zbog akcija izraelskih zračnih snaga koje su provele raketni napad na ciljeve u Siriji. Ruska strana je spremna izbjegavati bilo kakve korake koji bi mogli dovesti do novih opasnosti za sve aktere u regiji”, nakon razgovora je kratko priopćio ured za tisak Kremlja.

Prema izvorima koje je tada kontaktirao Times of Israel, izraelska strana je kontaktirala službene predstavnike Rusije kako bi obavijestila Siriju i Iran kako Izrael, unatoč obaranju izraelskog zrakoplova F-16 u Siriji, nije zainteresiran za daljnje pogoršanje situacije. Izrael je sličnu poruku poslao i Sjedinjenim Državama.

Tada je, po prvi put u posljednjih nekoliko godina, rusko Ministarstvo vanjskih poslova službeno progovorilo o izraelskoj agresiji na Siriju.

oboreni izraelski f-16
FOTO: arhiva, oboren izraelski F-16

“Prema dolaznim informacijama, noću od 9. do 10. veljače i ujutro 10. veljače, izraelsko zrakoplovstvo je pokrenulo nekoliko raketnih napada na ciljeve u Siriji, uključujući one koji se nalaze na granici zone de-eskalacije na jugozapadu Sirije. Kao posljedica tih napada, navedeni su gubici među Sirijcima i materijalna šteta. Prema izvješćima, jedan je izraelski vojni zrakoplov srušen na području Golanske visoravni. Moskva je s ozbiljnom zabrinutosti pratila najnovije događaje i agresiju na Siriju. Posebno smo zabrinuti zbog opasnosti povećanja napetosti u i oko de-eskalacijske zone u Siriji, čije je stvaranje postalo važan čimbenik u smanjenju nasilja na sirijskom teritoriju. Podsjećamo vas da sirijske vladine snage poštuju postojeće sporazume o osiguranju održivog djelovanja zone de-eskalacije sukoba na jugozapadu zemlje.

“Pozivamo sve zainteresirane strane da pokažu suzdržanost i izbjegnu sve radnje koje mogu dovesti do daljnje komplikacije situacije. Smatramo da je potrebno bezuvjetno poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Sirije i drugih zemalja u regiji. Apsolutno je neprihvatljivo ugrožavati živote i sigurnost ruskog vojnog osoblja koje je u Siriji na poziv njezine legitimne vlade kako bi pomoglo u borbi protiv terorista”, stoji u priopćenju ruskom Ministarstva vanjskih poslova iz veljače ove godine, koje Izrael proziva zbog agresije na suverenu arapsku zemlju.

Nakon toga su stručnjaci pravilno predvidjeli da se izraelsko-sirijski sukob ne može pretvoriti u punopravni rat, jer Izrael nema odgovarajuće vojne sposobnosti za takvo što.

To se moglo zaključiti i tijekom sirijske ofenzive oslobađanja juga zemlje, koja je trajala od 18. lipnja do 31. srpnja ove godine, kada su najveći strahovi Izraela bili da se borbe neće nastaviti na Golanskoj visoravni i da sirijska vojska neće vratiti svoj teritorij kojeg Izraelci drže pod okupacijom.

U mjesec i pol borbi se Izrael praktično nije vidio u tom području. Ojačao je snage i povukao se dalje od područja sukoba i poručio islamističkim militantima da obustavlja operaciju pomoći koju im je pružao od početka rata u Siriji.

To ne treba čuditi, jer je Izrael izgubio sve ratove nakon Šestodnevnoga rata 1967. godine. Iako se Yom Kipurski rat smatra izraelskom taktičkom pobjedom, teško je narušio borbenu spremnost izraelske vojske. Prvi i drugi Libanonski rat su bili vojni porazi za izraelsku vojsku.

U drugom Libanonskom ratu se Izrael čak ni ni borio protiv države, već protiv Hezbollaha, koja nije imao ni tenkove ni zrakoplova, a Izrael je ipak izgubio ovaj rat, usprkos zračnoj superiornosti.

Izraelska kopnene operacije u Siriji ili Libanonu ne bi prošle bez ogromnih žrtava u ljudstvu. Izraelsko društvo ne može zamisliti velike vojne gubitke i  izraelski političari moraju misliti na to. U veljači se pokazalo da napadi izraelskog zrakoplovstva na Siriju mogu biti odbijeni čak i sa starim sustavima, da ne govorimo sada, nakon isporuke sustava S-300.

Dakle, izraelsko zrakoplovstvo je učinilo kobnu grešku kada se odlučilo napasti Siriju s mora, “preko glave” ruskih pilota, i sada je izraelska vojska paralizirana.

Koliko je vjerojatno korištenje atomskog oružja? Vrlo malo, jer je ono stvoreno za odvraćanje u vrijeme kada su arapske zemlje razmatrale zajednički napad na Izrael. Koristiti nuklearno oružje na tako malom području je nezamislivo bez katastrofalnih posljedica po vlastito stanovništvo.

ANALIZA: Završila je era nekažnjivosti Izraela 1
FOTO: ilustracija, obaranje Il-20

Sve navedeno znači da se Izrael više neće moći vojno oduprijeti jačanju položaja Irana u Siriji i Hezbollaha u Libanonu. Tel Aviv mora shvatiti da sirijske i libanonske vlade imaju pravo donositi odluke o raspoređivanju vojnih postrojbi drugih država na njihovu teritoriju i da to ne može biti razlog ni  isprika za oružanu agresiju.

Rusija se sve do nedavno nije uplitala u izraelsko-sirijski sukob, ali se sve promijenilo arogantnim izraelskim stavom nakon pogibije 15 ruskih vojnika u izviđačkom zrakoplovu Il-20. Umjesto da prizna grešku i ispriča se, ponudi naknadu državi i obiteljima poginulih, Netanyahu je poslao zapovjednika izraelskog zrakoplovstva u Moskvu kako bi ispričao svoju verziju priče, koja je dodatno razljutila Ruse. Zapovjednik ruskog zrakoplovstva, general Surovikin, odbio je slušati izlaganje zapovjednika izraelskog zrakoplovstva, generala Amikama Norkina, a njegovo je izvješće u kojem optužuje sirijsku stranu za incident odbacio kao puno proturječnosti i krivotvorina.

Jačanje Irana u Siriji i politika Irana na Bliskom Istoku općenito su usmjereni na prisiljavanje Izraela na mir i stvaranje nezavisne palestinske države. U bliskoj budućnosti će Izrael neizbježno izgubiti vojnu nadmoć nad svim susjednim zemljama, što se već dogodilo sa Sirijom, bez obzira na nuklearni potencijal Izraela. Sada se pokazalo da su izraelske snage nemoćne u zaustavljanju masovnog raketnog napada palestinskih frakcija otpora i da će u potencijalom sukobu s Palestincima i Izrael morati računati na žrtve.

To znači da će daljnje jednostrane i nekažnjene izraelske agresivne akcije protiv Sirije i Palestinaca u budućnosti biti nemoguće provoditi.

Sve što je činio Izrael je činio pogrešno, arogantno i uvjeren u svoju nadmoć. Nakon što je krenuo putem podupiranja sirijskih i međunarodnih terorista, Izrael je samo smanjio svoje diplomatske sposobnosti i osramotio se radeći s teroristima i ubojicama.

Prije isporuke ruskih sustava S-300 i ostale vojne opreme sirijskoj protuzračnoj obrani, postojala je mogućnost da Benjamin Netanyahu “zalupi vratima” i pokrene masovne zračne operacije protiv Sirije. Ali je to sada nemoguće i glavni saveznik Rusije na Bliskom istoku sada živi puno sigurnije.

“Problem” je što se vojno-politička doktrina izraelskog vodstva temelji na nastavku okupacije sirijskih i palestinskih teritorija, koji bi trebali postati dio Izraela. Ali to znači trajno nasilje, međunarodnu agresiju i državni terorizam protiv stanovnika okupiranih područja Zapadne obale, Gaze, te Sirije i Irana.

Osim toga, vojno-politička doktrina vodstva Izraela podrazumijeva nekažnjavanje i da se agresija provodi bez gubitka. Izraelsko društvo nije spremno na bilo kakve gubitke. Izraelske mame vole kad im se djeca odijevaju u prekrasne zelene uniforme, jedu u vojnim kantinama i ubijaju Arape, ali im se ne sviđa da njihova djeca ginu u ratu. S povijesnog gledišta, kada stanovnici neke zemlje nisu spremni umrijeti za nju, ona nema svijetlu budućnost.

Posljedice izraelskog napada na Gazu
FOTO: ilustracija, posljedice izraelskog napada na Gazu

Da bi se bez gubitaka provodila agresija, potrebna je značajna, ako ne i apsolutna vojno-tehnička superiornost. Sve do nedavno je Izrael imao takvu superiornost, ali se posljednjih godina i mjeseci situacija počela mijenjati.

Kao što smo rekli, tijekom izraelske agresije na Libanon 2006. Godine je Hezbollah uništavao izraelske tenkove Merkava uobičajenim starim sovjetskim sustavima iz ’70-ih. Nakon nekoliko dana borbi, uz apsolutnu zračnu nadmoć, nakon gubitka znatnog broja tenkova svi tenkovi Merkava više nisu bili korišteni za napad u prvom redu, nego su povučeni na drugu liniju, a kasnije su se koristili kao samohodno oružje. Žrtve u Libanonu su prisilile izraelsku vojsku da se povuče natrag u izraelsko područje. Ako je izraelsko vodstvo imalo bilo kakve ciljeve u ovom ratu, oni nisu bili ispunjeni. Izraelska je vojska pretrpjela poraz, a izraelsko društvo je počelo zahtijevati još više vojnih operacija od svoje vlade.

Sirija je nedavno okončala godine izraelske agresije. Nakon tragičnih smrti s obaranjem ruskog Il-20 i prijenosa sustava protuzračne obrane S-300 u Siriju, izraelski zračni napadi na Siriju su prestali. Ne provode se zbog straha od gubitka zrakoplova i pilota. Sirijski i ruski sustavi protuzračne obrane sada “vide” cijeli sjever i središte Izraela. Izraelski zrakoplovi za misije izviđanja sada koriste zračnu luku u Beer Shebi, na samom jugu zemlje.

Tijekom posljednjeg napada na Pojas Gaze 11. studenog, izraelski projektili su uništili 160 ciljeva u Gazi, ali je iz gaze na Izrael ispaljeno 460 projektila, od kojih je sustav “Iron Dome” presreo samo 106. Pokazalo se da ti sustavi ne mogu zaštiti Izrael od masovnog raketnog i minobacačkog napada.

To se može usporediti s akcijama sirijskih sustava protuzračne obrane “Pancir” i “Tor”, koji su uspjeli presresti dio američkih krstarećih projektila. Kako je dobar dio ispaljenih projektila u napadu na Siriju preusmjeren u pustinju i nisu pogodili cilj, to je druga priča.

Činjenica je da Izrael više ne da nije u stanju nekažnjeno napadati Siriju ili Libanon, o Iranu da ne govorimo, nego se bez gubitaka ne može nositi ni s Hamasom i Islamskim džihadom u Pojasu Gaze. Vodstvo Izraela ozbiljno mora razmišljati ne o ratu, nego da je za Izraelce bolje da njihove vlasti zaustave okupaciju palestinskih i sirijskih teritorija, da Tel Aviv sklopi sveobuhvatni mirovni sporazum na Bliskom istoku i da se stvori samostalna palestinska država. Bolje da to učini sada, nego po iranskim, sirijskim i egipatskim uvjetima.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
55 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Centralna Sirija izgleda slobodna…SAA oslobodila reon Al-Saf, ISIL uništen.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Siniša

Pa nije baš uništen… Skoro 1000 orka je pobjeglo u Al-Tanf…A, to, da je Al – Safa oslobođena, to stoji…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Xahaxa…na tom području, to sam mislio.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Samo da se Sirija očisti….stiže PRO u Siriju, a i Kuba je interesantna za PRO.

28.juni
Gost
28.juni
2 godine prije
Reply to  Siniša

Ni prva,ni posljednja laž Izraela! Ali ih je Putin nagazio na mudar način…

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  28.juni

” nagazio na mudar način…”
i izgubio 14 inženjera i špijunski avion, izrael niti jedan.

pof
Gost
pof
2 godine prije
Reply to  Cinik2

Nisu izgubuli jer im avioni stoje na pisti.

Cartmanez
Gost
Cartmanez
2 godine prije
Reply to  Cinik2

Cinik2..pretpostavljam da je 28juni mislio na poteze putina nakon obaranja aviona

28.juni
Gost
28.juni
2 godine prije
Reply to  Cartmanez

Naravno!

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Toliko su proizveli bola, izgnanstva i smrti sireci svoj teritorij unazad 70 godina nesrazmjerno svojim gubicima i bombardirajuci susjedne suverene zemlje prolazeci nekaznjeno od svijeta da ce ih tamo jos nekoliko generacija mrziti iz dna duse, narocito Palestinci.
Kakav si prema drugima, takvi i oni postanu prema tebi.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Apartheid “country” !

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Željko

Cionistička država. Kako to odjekuje kad se vikne u kanjonu vjerojatno znaš.

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Kakav si prema drugima, takvi i oni postanu prema tebi.
naučili od švaba

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Kao što sam pisao – epizoda sa obaranjem ruskog aviona je zajednički plan sa Vašingtonom što im Vašington sada vraća praktičnim priznavanjem da je Golan njihov. Ma kako izgledalo da SAD gubi saveznike američka vojska zbija redove a uskoro dolazi i “unifikacija mišljenja” civila na Zapadu jer ako se smatraš… Pročitaj više »

davor
Gost
davor
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Slažem se. Čak i ako netko uspije zaustaviti Izraelce i njihovo sumanuto vojno djelovanje, natjera ih na dvije države sa Palestinom, militantni kršćanski cionizam u Americi i Europi nitko ne može zaustaviti. To je toliko sraslo u svijesti zapadnih ljudi, zapadnog klera i oni će još svoju djecu i unuke… Pročitaj više »

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  davor

Evo jedno zanimljivo štivo koje preporučujem “Mit o silovanju” (mit o Evropi). Tomaž Mastnak.

https://pescanik.net/mit-o-silovanju/

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Helena

Hvala Helena!

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  davor

Većina cionista i nisu Židovi. Evangelički cionizam je najopasniji. Vatikan, kakav je da je, i u Siriji, kao i u Palestini, je bio na pravoj strani… Golan nikada SAA nije niti pokušala vojno vratiti – ovo je možda samo posljednji čin aneksije. Rusija se nema što javljati jer tu su… Pročitaj više »

Kontra
Gost
Kontra
2 godine prije
Reply to  davor

Vjera je opij za narod, to je znao i drug Tito. Ali 3 mudraca nisi bili Arapi-Palestinci, nego Filistejci, koji su poreklom Grci, a možda i Indijci, svakako ne Arapi in ne muslimani. A Palestinci neka vrate ono, što tvrde da je Palestina na istočnom bregu Jordana, Jordaniji, jer je… Pročitaj više »

Nesvrstani
Gost
Nesvrstani
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac “Koliko god mi mislili da je danas drugačija situacija, da je internet postao mesto informisanja kada krene “MSM bombardovanje” mišljenje će se formirati preko noći. Što se Izraela tiče verovatno će inscenirati neki napad na njihovo civilno stanovništvo i kroz medije dići takvu buku da će se za par… Pročitaj više »

HEKPCT
Gost
HEKPCT
2 godine prije

Država veličine Slovenije od čega pola pustinja, a pola konc-logor. Da im nije Amera šiljili bi koze kao braća Saudi.

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  HEKPCT

Jes bolan, svaki drugi saud nobelovac, kirurg, arkitekt, svi imaju IQ ko Anštajn pa i on je bio saud.

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

“… je Hezbollah uništavao izraelske tenkove Merkava uobičajenim starim sovjetskim sustavima iz ’70-ih….” U stvari ih je uništavao sa novim ruskim Kornet sustavima koje su dobili od Sirije. Bušili su ih kao stare kante. Sami Izraelci priznaju da su od 300 tenkova koje su poslali izgubilo 59. To je 20%!!!… Pročitaj više »

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije
Reply to  čitalac

Tenk nije za moderno ratovanje pogodan. Na Trpinjskoj cesti je JNA ostala bez stotinjak komada. Ali istina, napili su im se krvi na današnji dan.

davor
Gost
davor
2 godine prije

Izrael jedinu perspektivu vidi u mužnji američkih poreznih obveznika za potporu IDF-u. Bojim se premda su izraelski vojni manevri trenutno ograničeni, imaju još uvijek dva potpuna manijaka na obaračima, Trumpa i Netanyahua, dosad su ratovali asimetrično no izgleda da se spremaju na otvoreno ratovanje. Nema budućnosti za Izrael u daljnjem… Pročitaj više »

barahmasa
Gost
barahmasa
2 godine prije

“Izrael izgubio sve ratove nakon Šestodnevnoga rata 1967. godine”. Ok ovo postaje gore od CNN-a…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  barahmasa

Nisi pročitao. Yom Kupurski rat se u zapadnim izvorima vodi kao “Taktička pobjeda Izraela”, što i piše, ali de facto nije nikakva pobjeda. Na kraju se novci broje. U Libanonu? Kad su to pobijedili. Pojas gaze, jel to rat? Ako jeste, nek ti bude, pa su i ovaj sad popušli.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

“Ničija nije gorela do zore”, “možeš šta hoćeš, ali ne i dokle hoćeš”, “kako seješ tako žanješ”, “kome zakon leži u topuzu tragovi mu smrde nečovještvom”, “boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka”. Odabrani narod i oni što ih vode nisu nikad čuli za ove izreke.… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Helena

Ne vredi čekati Helena. Oni misle da su u pravu, da je pravda na njihovoj strani. Ako im se nešto dogodi onda će samo joj jače verovati u to i čekati novu priliku da “namire dugove”. Ako se ne oslobode tog prokletstva kao i mi ovde onda ćemo se svi… Pročitaj više »

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Verujem da vredi, shumi. Ima zakona i van institucionalnih i onozemaljskih i ono vreme o kom govoriš kao o najvećem prijatelju, biće to. Samo mu treba dati šansu. Daleko od toga da zagovaram sedenje skrštenih ruku, nekakav defetizam ili fatalizam, ali moje iskustvo kaže da sve dođe u pravi vakat… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Helena

Balkan je prostor jednog od naj bogatijih jezika u svijetu i veoma bogat mudrošću (usput :na žalost njime vladaju idioti)!

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Meni je omiljena naša poslovica “ko sa decom legne upišan se budi”?

dalmata
Gost
dalmata
2 godine prije
Reply to  Helena

Bravo”h”,jednostavno,istinito,mudro.Bravo

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  Helena

“Ničija nije gorela do zore”, “možeš šta hoćeš, ali ne i dokle hoćeš”, “kako seješ tako žanješ”, “kome zakon leži u topuzu tragovi mu smrde nečovještvom”, “boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka”.

ovaj ep je star ko ilijada
sve ovo je pregazila demokracija i sloboda.

Cinik3
Gost
Cinik3
2 godine prije
Reply to  Helena

“Ničija nije gorela do zore”, “možeš šta hoćeš, ali ne i dokle hoćeš”, “kako seješ tako žanješ”, “kome zakon leži u topuzu tragovi mu smrde nečovještvom”, “boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka”.

Ovaj ep je pregazila sloboda i demokracija.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Interesantan članak ali bi bio puno informativniji da je novinar napisao i koja je ideologija Hezbollaha. Ah da, borba protiv Izraelaca ali i borba protiv svega što je “zapadno”. Ni kršćani im nisu izvan programa borbe. Pošto nemaju dovoljno kapaciteta, trenutačno su fokusirani na Izrael. A da “riješe” taj problem,… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Ivo

Narodi su se uvijek selili, iz raznih razloga. Domaćini su se uvijek odupirali masovnom doseljavanju. Jedina je razlika što nekad nije bilo novinstva i propagande. Ove migracije nisu velike ali su masovne ( cca. 8.000.000 – London- broj stanovnika 11.000.000. ; EU – populacija 530.000.000.)

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Ivo

kolega,zamolio bi te da ne koristiš moj nick. Takođe se ne slažem sa idiotarijama koje si napisao o Hezbolahu,a koji je inače najnapredniji politički pokret u tom dijelu svijeta. Očito je da imaš neke psihološke probleme,ali ih pokušaj iznositi pod nekim originalnim nickom.

Hvala

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Ivo

Da vrlo, ružno , iako je Ivo rašireno, nije u redu, Mogao je staviti Ivan , Ica Ive, kako god… Dobro, znamo da nisi ti 🙂

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo izvini. Nisam imao tu namjeru i možeš vidjeti da to ne radim. Nešto sam pobrkao. Moj gornji tekst uopće ne pripada uz tvoj komentar već uz potpuno drugu diskusiju.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

🙂 Evo dobio si “personalizirani članak”, čak s “posvetom” u prvoj rečenici Hezbollah – Ideologija pokreta nerazumljiva prosječnom Europljaninu https://www.logicno.com/politika/hezbollah-ideologija-pokreta-nerazumljiva-prosjecnom-europljaninu.html?fbclid=IwAR0QLFzV2BamY35khmYY2nbJQzdsQxbvTCpc7rWEqAdDk5PjnWjSN2iqzds

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Ivo

Hezbollah nema ideologiju,osim borbe protiv okupacije, a ideologija se temelji na vjeri i Bitki za Karbalu. Oni nisu ni lijeva , ni desna , ni centristička stranka. Oni se u tim pojmovima izgube i ništa im ne znači.

Madrid
Gost
Madrid
2 godine prije
Reply to  Ivo
Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Ovde nešto nije jasno: Moskva instalira sve navedene sisteme i kapacitete da brani svoje ljude, a ne Siriju, Damask, Hezbolah, …. Moskva se nikako neće mešati u komšijske dobrosusedske odnose “ja tebe-ti mene”! Izraelu jeste sužen manevarski prostor, ali i dalje Izrael radi ono što želi?! Naravno da su i… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Weteran

Cijeli svijet se prema Izraelu odnosi s osjećajem krivnje poradi holokausta prema židovima ( dakle ne prema državi židova. Tad nije ni postojala) a ne prema sadašnjem ponašanju države Izrael ( tiče se zvanične politike a ne stava pojedinaca)! To je veoma velika greška. Sve su, pod normalno, zamiješali englezi… Pročitaj više »

Cinik3
Gost
Cinik3
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Cijeli svijet se prema Izraelu odnosi s osjećajem krivnje poradi holokausta prema židovima
Kad će se odnositi tako prema rusima njih su švabe pobile 27 milijuna
Kad će se odnositi tako prema poljacima njih su švabe pobile 5 milijuna

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Cinik3

Cinik3
Potpuno se slažem s tobom no očito na zapadu svaki ljudski život ne vrijedi jednako.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Sve je to ok, odavno govorim da su jedino ATGM-ovi cjepivo za izraelsku agresiju na Pojas Gaze, ali Gaz je i dalje najveći konc-logor na svijetu, Zapadna obala je ispresijecana židovskim ilegalnim naseljima, Golan je i dalje pod okupacijom…
Barem zasada odmah se prestanu iživljavati kada dobiju po lampi…

NAPOLEON
Gost
NAPOLEON
2 godine prije

Drug Staljin je rekao: ”Smrt je rješenje za sve probleme, nema ljudi nama problema”

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  NAPOLEON

Da nisi, možda, ti to izmislio?!

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  NAPOLEON

Drug Tito je bio jači.
“Tko ne radi ne treba da jede.”

Bulog
Gost
Bulog
2 godine prije
Reply to  Cinik2

I ti bi tako s našim političarima i tajkunima. Ja se slažem

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

“Završila je era nekažnjivosti Izraela” nažalost nije. Jer ciohazarska bankomafija kontrolira SAD, UN, i sve ostalo. Središte te mafije je američka centralna banka FED; u vlasništvu 8 hazarskih bankarskih obitelji, odnosno bankarskih kuća: Rotschild, Rockefeller, Warburg, Kuehn Loeb, Lehman, Lazard, Goldman Sachs, Israel Moses Seif. Ima ona stara bajka “Baš… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  alan ford

Nažalost, totalno si nesvjestan realnosti.

PHP
Gost
PHP
2 godine prije

Sila boga ne moli, a bog silu ne voli….. Pa ko voli neka izvoli Svaka akcija uzrokuje reakciju ….. Pa prognoziraj Povjest je uciteljica zivota….. Citati izmedu redaka jer je pisu pobjednici Povjest se ponavlja….. Naravno za đake ponavljace Svaka posljdica ima i svoj uzrok….. Pametnom dosta Zakljucak je logican,… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik