Izrael prijeti udarima na sirijske S-300 – Moskva: Sva tri sustava su spremna za borbu

S-300 Izrael
79 komentara

Jučer je izraelski ministar Ze’ev Elkin upozorio da bi izraelske snage mogle gađati ruske protuzračne sustave S-300 u Siriji, čak i ako bi se time doveli u opasnost životi ruskih vojnih stručnjaka.

Ze’ev Elkin je rekao kako će Izrael ove napade provesti u slučaju da Sirijci upotrebe napredne sustave koje im je nedavno isporučila Rusija.

Ministar ekologije i supredsjedatelj rusko–izraelske međuvladine komisije, izjavio je za ruske medije da je isporuka tih sustava Siriji bila velika greška, jer mogu dovesti do “destabilizacije situacije”.

Objasnio je “kako se, imajući u vidu kaos u kome je sirijska vojska, Sirijcima ne može vjerovati da će opremu koristiti kako treba i to bi moglo završiti obaranjem izraelskog vojnog ili komercijalnog zrakoplova nad izraelskom teritorijem”.

“Zaista se nadam da neće biti ruskih vojnih stručnjaka na mjestu ispaljivanja projektila”, rekao je Elkin, dodavši kako je Izrael ranije svim silama nastojao ne povrijediti ruske vojnike u svojim akcijama u Siriji.

Upozorenje Elkina je uslijedilo nakon što je izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman je nedavno odbacio navodni zahtjev Moskve “da Izrael upozori rusku vojsku puno ranije prije svojih zračnih udara u Siriji”. Izrael obično obavijesti Rusiju nekoliko minuta prije napada, navode izraelski mediji.

Izraelski lideri najavili su nastavak napada u Siriji usprkos napetostima nastalim u odnosima s Rusijom zbog obaranja ruskog zrakoplova IL-20, kojij e namjernom provokacijom izraelskog zrakoplovstva oboren u blizini sirijske obale 17. rujna.

Ranije su satelitski snimci pokazali da su sustavi S-300 razmješteni u Siriji, ali su izraelski dužnosnici uvjereni kako oni još nisu operativni.

Rusija: Sva tri sustava S-300 u Siriji su spremna za borbeno djelovanje

Rusija isporučuje S-300 Siriji
FOTO: arhiva, isporuka S-300 Siriji

Ruski mediji prenose kako su ruski stručnjaci u Siriji završili konverziju sustava S-300PM / PM-2 u izvoznu verziju S-300PMU-2 “Favorit”.

“Tehnički stručnjaci ruskih obrambenih poduzeća, koji su početkom listopada stigli u Siriju, nakon što su sustave S-300PM / PM-2, koji su neka vrsta “hibrida” koja uključuje elemente oba kompleksa, dovršili su konverziju isporučenih sustava u izvoznu verziju S-300PMU-2 i vratili su se u Rusiju”, prenosi agencija TASS.

Prema sugovorniku agencije, sva tri diviziona isporučenih sustava protuzračne obrane spremna su za borbeno  djelovanje i ostaje samo da se završi obuka sirijskih časnika i vojnika protuzračne obrane i ratnog zrakoplovstva.

Citirajući drugi vojno-diplomatski izvor, TASS navodi kako su se u konverziji sustava protuzračne obrane zamijenjeni ruske kodovi i radarske frekvencije.

Prošli tjedan je službeni predstavnik ruskog Ministarstva obrane, general Igor Konašenkov, izvijestio da ruski savjetnici nastavljaju provoditi obuku sirijske vojske za rad na sustavima S-300, a rusko ministarstvo obrane je objavilo i nekoliko fotografija vojne obuke.

S-300 Sirija obuka
FOTO – Ruski stručnjaci provode obuku časnika i vojnika sirijske protuzračne obrane

U listopadu je potvrđeno da je Rusija  Siriji isporučila tri sustava S-300PM-2, koji se odlikuju sofisticiranijim multifunkcionalnim radarom, mobilnim zapovjednim centrom i upravljačkim stanicama.

Podsjetimo, odluka o isporuci sustava S-300 sirijskoj vojsci je donesena kao odgovor na akcije izraelskog zrakoplovstva  u incidentu s obaranjem ruskog vojnog zrakoplova Il-20 s 15 članova posade. Vojni stručnjaci su  nakon isporuke ovih sustava Siriji rekli da će od sada arapska republika biti gotovo neranjiva na izraelske napade.

Naime, ova izvozna verzija sustava “S-300”, uz sustav “Poljana D-4” isporučen Siriji, osigurava učinkovitu kontrolu borbenih operacija protuzrakoplovne raketne brigade ili mješovite skupine snaga protuzračne obrane opremljene sustavima S-300 i proturaketnim sustavima “Tor”, raketnim sustavima “Buk”, te sustavima protuzračne rakete “Pancir-S1” i “Tunguska”.

TASS / Times of Israel

 

general Igor KonašenkovPancir S1Pancir-SPoljana D-4S-300Ze'ev Elkin
Pretplatiti se
Obavijesti o
79 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
velebit
5 godine prije

Ovaj je ministar je za “zaštitu prirodne sredine i kulturnog nasljeđa” he he he… koja zajebancija.
Ovo je bolje od vatrogasne zabave.
Kupio kokice i ugodno se zavalio.

Trubadur
5 godine prije

S-300 PM2, nije izvozna verija…. Izvozna verzija je S-300 PMU2….Inače, je PM2, verija do sad bila samo za Rusku vojsku i koliko smo mogli do sad da saznamo, je sasvim drugi par opanaka, nego verzija PMU… Tako, da ja još uvijek mislim, da Rusi uspostavljaju u Siriji područje A2AD, slično onima na Krimu i u Kaliningradu… Za uspostavu A2AD, su pored sistema S-300 i S-400, potrebni još sistemi antielektronskog rata Krascuha 2 ili 4, protivmornarički sistemi Bastion i projektili kratkog dometa Iskander…. Uz zadovoljavajuču aviaciju i pomorskim silama ( posebno podmornice ), to su predpogoji, da se umreži sistem A2AD….. I sve to u Siriji več ima….. Tako, da mislim, da če bit na sistemima S-300 vrlo malo Sirijaca, ako uopče…..

giordano bruno
5 godine prije

Izraelci mogu ispaliti rakete na Ruse, to niko ne dovodi u pitanje, ali sta ce posle toga biti.
Rusi sa jednim cunamijem mogu potopiti Izrael, a od toga odbrane nema, ni Davidova praćka, ni Iron Dome, ni 300 aviona ne mogu pomoci. Avigdor Lieberman Defense Minister of Israel je rodjen u SSSR-u i dobro poznaje Ruse.
Svi sistemi S 300 su uvezani sa Rusima.

Fatih
5 godine prije

MINISTAR SE DOBRO NAPUSIO?????????

nekoime
5 godine prije

Kome smeta obrambeni sustav:
a) vodoinstalateru
b) pingvinu
c) agresoru

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Elkin je sve sam rekao ono što bi čuo i od Sirijaca, Irana i Rusa. Nemojte napadati iz Libanskog zračnog prostora, nemojte napadati Latakiju sa Mediterana i nema problema. Dok ste na zemlji s300 miruje, vaši piloti živi, aparati čitavi a i rusko osoblje u Siriji bezbjedno. Eto, vrlo jednostavno i lako samo se držite hangara, ne izlazite na pistu za polijetanje i to je to.

Riddick
5 godine prije

A sto ne upotrebite F-35 on je specijalizovan za te zadatke?
Jos ste uradili modifikacije da bi mogao da koristi Elbit Systems uredjaje za elint i ew i vase pametne bombe , to je sada leteci mozak.

bbbb
5 godine prije

Bude se tu vidjelo, za one koji do sada nisu vidjeli pored očiju, tko kosi a tko vodu nosi…………….

Tvrtko Maras
5 godine prije

Do udara će vjerojatno doći, jer obje strane žele testirati oružje.

burt
5 godine prije

dostavljeni su im sistemi S-300 i Polyana D4 i za samo 20 dana SAA skoro pa sve naučili o tim sistemimi i upravljanju, meni se čini da su većina tamo ruski i iranski tehničari i operateri, vidjet ćemo hoće li se u SAA prvi put od nastanka NATO-a usudit u Siriji donijeti političku odluku o zoni zabrane leta za NATO i Izrael

davor
5 godine prije

Ha-ha

....
5 godine prije

“Jučer je izraelski ministar Ze’ev Elkin upozorio da bi izraelske snage mogle gađati ruske protuzračne sustave S-300 u Siriji …..Ze’ev Elkin je rekao kako će Izrael ove napade provesti u slučaju da Sirijci upotrebe napredne sustave koje im je nedavno isporučila Rusija.” Nekuzim bas izjavu, mi cemo vas napast (s300), ako se budete branili mi cemo vas opet napast. Jbg mi cemo vas napast kako kod, i to jos izjava ministra ekologije (najadekvatniji ministar). Mislim da sam skuzio u cemu je kvaka, ovi kamioni u sustavu S300 nezadovoljavaju euro 3 norme, i kao takvi zagadjuju dosta i nemogu sudjelovat u ratu……

DrugiJa
5 godine prije

Živi bili i vidjeli… Jel bu :”Ne boj se psa koji laje već…”!…Ovo nije izvozna verzija S300 već do prije par tjedana u operativnoj uporabi Ruske vojske. (svi se složili oko toga) i ovisi dokle je crvena crta do koje smiju izraelci doletiti svojim zrakoplovima a da ne polete rakete

Tadmur Palmirović
5 godine prije

U jednom komentaru nadovežem se na subarua a u drugom se našalim sa Ridikom i gle čuda – administrator mora odobriti i na kraju ga ne pusti?! Dakle i sam nekad zastranim,reagujem emotivno,grubo,bezobrazno i zaslužim brisanje ,nije sporno ali ovo sada je neobjašnjivo…. Administrator mora raditi svoj posao ali danas se neko izgleda igra administratora?!

Duki
5 godine prije

Ma molim vas krenite, da vam sruše (skinu) 2-3 f-35 pa da ova faza hladnog rata završi za sljedećih 20-tak godina !?
Možda i mi doijemo koji komad na rasprodaji!
Ali da ne leti već da ga pokazujemo djeci !
Kao …..

Weteran
5 godine prije

Navlače na klizavo Turke!

wasbewill
5 godine prije

Upada u oci “obicno obavihestimo Rusiju par minuta prije bombardovanja Sirije”.. jadna majko ove Sirijce dere ko stigne, a svi neki fol zastitnici. Svako gleda svoje interese nazalost. Cuj “izraelci da ubuduce ranije jave kad krenu s bombardovanjem”.. Nije mi jasno kako rusi dopustaju bombardovanje svog saveznika

towarmagarski
5 godine prije

moša ajde ti na odmor….rujo je za komandom 300 i u društvu mlađeg brata 400…sirijci samo kuhaju čaj pored ovih na napuhavanje

Borac2
5 godine prije

Za sada sve mirno. Zionisti pucaju samo iz svojih “mouth-F35”. Posebno oruzje za laprdanje.

Brave new world
5 godine prije

Izraelci će napasti, tu nema sumnje, ostaje samo vidjeti kakvav će biti učinak i posljedice.

Šule
5 godine prije

Putinovci Izrael će napasti kako sam pisao poslije 17.11…pratite i nemojte kukati što Rusi neće reagirati..vjerovatno će u prvom naletu uništit skladišta od Iranaca jer oni nesmiju uzvratit i time će testirat Ruse i njihov tzv..S-300.Špijuni su svoje odradili ovih mjesec dana izbori u USA prošli i sad kreće uništavanje Sirije.Jer saveznik Asada nesmije ništa učinit osim zrakoplovima udarat po pustinji,prava vojska dovede par tisuća vojnika i to očisti za koji mjesec,a ne mrcvarenje 6god,,sa svim mogućim vojskama u zemlji,,tojote vojnici,Franci,Englezi itd…Takvi saveznici nisu potrebni nikome..

Tomica
5 godine prije

Nikad Izrael nije upućivao prazne prijetnje već naprotiv. Oni to uvijek upakuju u priču o njihovoj ugroženosti. Tolikoj, da i pored njihove miroljubivosti i želje da ne ugroze Ruse, jednostavno moraju, sa teškom patnjom u duši, odgovoriti na agresivnu obranu sa strane Sirije.
Vjerujem da su do sada napravili jako dobar plan za napad a ovakve izjave idu u prilog tome. Ne znam koliko će biti učinkoviti ali, i ako uspiju uništiti S-300, samo će se podići ulog i Rusija će dopremiti nove sustave. Ako sve ode predaleko, Izrael bi mogao pretrpiti i ozbiljnu vojnu intervenciju. Čak i ruska strpljivost ima granice.

Ramzes
5 godine prije

Pratim logicno odavno,i moram da kazem moje misljenje,izvinjavam se na greske ja sam iz Mkd,moje misljenje je da ipak Izrael u prednosti zbog to da ovo sve do sad je isplanirano sa ciljem da se isprovocira Rusija da dovuce svoje S300,kako bi Izrael probao da unisti istog.
Ako ipak dodje do taj momenat da S300 bude slomljen i ceo taj odbranbeni sustav Sirije ja mislim da sledeca na udar je Moskva,tu nema sumnje,volim da Rusija ipak okonca ovo sve oko Sirije ali nesto tera me da mislim da ce ovog puta Israel i Usa da ce pobediti kako u Siriji tako i sa kinezima…previse su mocni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI